M Pazite! gospodinje in kuharice, ne samo pri nakupu kave in olja, ampak tudi pri nakupu manufakture to je, volne [in ševjota za obleke, belega, pisanega in rujavega platna, mo- drovine, kambrika, cefira, namiz. prtov, kavnih in posteljnih garnitur, šivanih atlas- in flanel odej, zastorov in preprog, cvilha in žime za madrace, perja za zglavnike in puha za pernice, krasnih flor nogavic in modernih čevljev, lepega perila, kar kupite v najboljši kakovosti in najnižji ceni samo v veletrgovini R.STERMECKI, CELJE. Vzorce proti vrnitvi, cenik pa zastonj! 1 Gibanci (Sfrudel). 1. Testo za gibanice. Napravi mehko testo, približno iz dveh bolj velikih kozarcev bele moke, enega belaka, mlačne, a ne prevroče vode in malo soli. Zgneti ga dobro, da bo gladko, potresi z moko in pokrij z gorko skledo, da se počije. To je takozvano vlečeno testo. Črez pol ure pregrni mizo s prtom, potresi ga z moko, deni testo nanj ter ga le malo razvaljaj; potem ga polij z gorkim maslom in ga zleci okrog in okrog z rokama, — najboljše je, ako vlečeta testo 2 osebi, - da bo prav tanko. Ako je rob debel, ga odreži. 2. Sirova gibanica. Zmešaj malo manj kot četrt kg kravjega sira, 4 rumenjake, skodeljico kisle smetane, malo surovega masla, soli in sneg štirih beljakov ter namaži s tem nadevom vlečeno testo (gl. štev. 1.); zvij ga rahlo ter ga speci v namazani kozi ali na plošči, (po vrhu pa namaži z razmotanim jajcem ali mlekom) ali ga pa skuhaj v prtič zavitega v slani vodi. Kuhanega odcedi, zveži ga ter zabeli s surovim maslom in drobtinami. Sladka sirova gibanica. Napravi gibanico kakor prej, samo potresi jo z rozinami in sladkorjem ter jo speci. Pečeno gibanico zreži in jo tudi posipaj s sladkorjem. 3. Orehova gibanica. Primešaj precej veliki skodeljici kisle smetane 1—2 rume¬ njaka ter sneg dveh beljakov, namaži s tem vlečeno testo (glej štev. 1.), potresi ga z drobno zrezanimi orehi in kruhovimi drobtinami, ter ga zvij in skuhaj v prtiču v slani vodi. Potem zreži gibanico in jo zabeli z drobtinami in surovim maslom. i Ako hočeš gibanico peči, pa lahko potreseš testo tudi s sladkorjem. - 4. Krompirjeva gibanica. Nastrgaj 17 dek kuhanega, močnatega krompirja; nato umešaj 14 dek surovega masla, prideni mu krompir, 6 rumenjakov, 7 dek stolčenih mandeljev, 11 dek sladkorja, drobno sesekljane vlupke ene limone in naposled sneg treh beljakov. Ta nadev na¬ maži precej debelo na vlečeno testo (gl. štev. 1.); zvij ga rahlo v gibanico, katero namaži s surovim maslom ter jo speci. Krom¬ pirjevo gibanico daj takoj, ko je pečena, prav vročo na mizo. 5. Gibanica s smetano. Umešaj za jajce surovega masla, 4 rumenjake, skodeljico kisle smetane in sneg štirih beljakov. Namaži s tem nadevom vlečeno testo (gl. št. 1.), posipaj ga še z rozinami, kruhovimi drobtinami in sladkorjem ter speci gibanico kakor vse druge. V smetani. Napravi gibanico kakor prej; ko je napol pečena, pa razmotaj 2 kozarca sladke sveže smetane, ali mleka z dvema rumenjakoma in sladkorjem, - ako hočeš - prideni tudi košček vanilije, ter oblij s tem gibanico. Pusti jo še nekaj časa v pečici, da se bo spodaj kuhala, gori pa pekla ter jo daj s to polivko na mizo. 6. Makova gibanica. Stolči v možnarju kozarec suhega maka ter ga skuhaj v dyeh kozarcih mleka, da bo gost. Ko se ohladi, mu primešaj 2 rumenjaka, par žlic kisle smetane in sneg dveh beljakov. S tem nadevom namaži vlečeno testo (gl. št. 1.), potresi ga z drob¬ tinami in sladkorjem, zvij ga rahlo ter skuhaj gibanico v prtiču zavito ali jo pa speci v pečici. Kuhano zabeli s surovim maslom in drobtinami, pečeno pa lahko obliješ z vrelim sladkim mlekom, v katerem razmotaj 2 rumenjaka, preden ga deneš kuhati in sladkorja. 7. Jabolčna gibanica. Pokapaj vlečeno testo z maslom, potresi ga z olupljenimi, ma tanke listke zrezanimi, malo kislimi jabolkami in — ako hočeš, tudi z rozinami — sladkorjem, cimetom in nekoliko s 2 kruhovimi drobtinami, zvij ga skupaj in ga speci v namazani kozi. Po vrhu ga namaži z mlekom ali jajcem. 8. Žcmeljna gibanica. Napravi navadno testo za gibanico; ko se je spočilo, ga zvaljaj in razvleci; pokapaj ga z gorkim surovim maslom ter potresi z žemljami, zrezanimi na majhne kocke, rozinami, hlebčkom medenjaka (lecta) in s sladkorjem. Nato zvij testo v gibanico, katero deni v kozo, namazano s surovim maslom ter jo postavi v pečico. Ko se začne gibanica rumeniti, jo polij z mlekom, v katerem skuhaj prej kosec zrezane vanilije in pusti, da se giba¬ nica do dobrega speče. Med tem časom pa jo polij še večkrat z mlekom, kateremu prideneš lahko malo sladkorja. 9. Rozinova gibanica. Zarumeni na surovem maslu kruhovih drobtin, potresi jih po vlečenem testu, polij ga tudi z maslom (gl. št. 1.), posipaj z rozinami, sladkorjem in cimetom ter ga zvij in speci. 10. Slaninska gibanica. Zreži drobno 15 dek sveže slanine in jo ocvri. Z mastjo in ocvirki polij vlečeno testo, katero namaži prej s tremi rumenjaki, zmešanimi s snegom treh beljakov; potresi ga tudi z drobtinami - in ako hočeš — s sladkorjem in cimetom, zvij ga ter speci gibanico v pečici. 11. Štajerska narodna gibanica. Napravi navadno testo za gibanice iz poldrugega litra moke in potrebno mlačne vode, katero osoli. Posipaj desko z moko in razvleci na njej nekoliko testa. Potem ga deni na lopar, katerega tudi posipaj prej in sicer s koruzno moko, da se testo loparja ne prime. Sedaj razvleci testo še bolj, da bo viselo od loparja navzdol, ter razreži ta okrog loparja navzdol viseči kos na šest jednakih delov. Nato zvesni poldrug liter sladke smetane in 5 malih hlebov sira, kateremu primešaj eno jajce. Potresi testo s sirom, povrh pa namaži smetano in pokrij to z enim izmed onih šestih navzdol visečih kosov; prej ga pa še malo razvleci. Na to natrosi zopet sira ter namaži smetane in pokrij nadev z 3 drugim kosom. Tako delaj do zadnjega navzdol visečega kosa. Tega ne poiresaj s sirom, temveč namaži ga samo s smetano. Potem deni gibanico v pometeno, ne prevročo peč in jo peci približno 20 minut. Ko je pečena, jo obriši na spodnji strani, na* maži jo malo z maslom ter razreži na kosce. Mesto na lopar, deneš testo tudi lahko na namazano ploščo, postopaš nadalje ž njim kakor prej ter spečeš gibanico v pečici. 12. Mesna gibanica. Sesekljaj drobno telečje pečenke ali govejega mesa ter ga duši na surovem maslu z drobtinami, drobno zrezano čebulo, peteržiljem, limonovimi olupki in poprom; ko se ohladi, mu pri¬ mešaj skodeljico kisle smetane in 1 jajce. S tem nadevom na¬ maži razvlečeno testo ter kukaj gibanico v juhi, ali jo speci. S svinjino. Napravi testo kakor za vsako drugo gibani¬ co, a zgneti vanje tudi nekoliko surovega masla. Zreži kos puste, prekajene svinjine, razvleči testo, polij ga z razbeljenim surovim maslom ter ga namaži s škodeljico kisle smetane, kateri pri¬ mešaj 2 rumenjaka. Posipaj povrhu sesekljano svinjino, zvij testo, pomaži gibanico s surovim maslom in jo speci. 13. Ajdova gibanica. S pehtranom. Popari 2 in pol kozarca ajdove moke s slanim kropom ter naredi iz tega testo; 'razvaljaj ga takoj ter ga namaži s pehtranovim nadevom (glej štev. 2.). Potem ga zvij in skuhaj gibanico v prtiču zavito ali jo pa speci v kozi. S sladkorjem pa ne potresaj test«. Z orehi. Zmešaj skodeljico kisle smetane z dvema ru¬ menjakoma ter s snegom dveh beljakov in namaži s tem na¬ devom zvaljano ajdovo testo; potresi ga še z drobno zrezanimi orehi in ga zvij. Gibanico skuhaj v slani vodi ali pa jo speci. Z ocvirki. Polij vlečeno testo dobro z mastjo, potresi ga z ocvirki ter ga zvij rahlo; speci ga v dobro namazani kozi. Močnate jedi iz shajanega testa. (Germspeisen.) 14. Nasipan kolač. Zmešaj 18 dek presejane moke s tremi žlicami sladkorja, s pestjo olupljenih in stolčenih mandljev, z nastrganimi limono¬ vimi oljupki, soljo in cimetom ter prideni naposled še toliko stopljenega surovega masla, da se ti narede sami, kakor grah veliki svalki, ako mešaš, to z vilicami. Potem razvleci testo, ka- koršno potrebuješ tudi za drobnjakov kolač (glej štev. 16.) po namazani ploči, naredi nanj z leseno palčico mnogo luknjic, pomaži ga z razmotanim jajcem ter potresi s pripravljenimi sval¬ ki. Kolač speci kpkor vsakega drugega, zrezi ga na kosce ter posipaj s sladkorjem in cimetom. 15. Splošne opombe. Ako hočeš imeti dobro pecivo, treba predvsem skrbeti, da uporabljaš sveže, čvrsto drožje (PreBhefe), lepo suho in prese¬ jano moko, dobro sladko surovo maslo in sveža jajca. Da se uveriš, ali je drožje dobro, postavi pol ure prej, predno hočeš delati testo, kvas, f. j. zdrobi v lonček 3 deke drožja, (toliko približno ga zadostuje za pol 3 četrt kg moke), razmešaj ga s par žlicami mlačnega mleka, prideni še par'žlic moke, da dobiš srednje gosto kašo ter postavi lonček na gorko. Ako se začne [drožje kmalu dvigati in delati mehurje, tedaj je gotovo dobro. — Kvas 'postavijza vsako testo.*ker po¬ tem bolj hitro shaja. i j j|Pomni tudi, da^more biti vse, kar potrebuješ za testo, gor¬ ko. Postavi toraj dobro izbrisano skledo, v kateri hočeš delati testo, na gorko, tako tudi presejano moko, mleko in maslo; jajca pa raztepi posebej ter jih primešaj mlačnemu] mleku. Nobena stvar pa ne sme biti vroča, sicer utegne biti pecivo kislo. I. Navadno shajano testo. Stresi v gorko, globoko skledo pol kg moke, prideni 5 žlic stopljenega surovega masla, 3 razmoiane rumenjake, mleka, če- gar količino ni možno natančno določiti, ker ni, vsaka moka jednako suha, soli in 3 deke že shajanega drožja. Vse to zme- 5 šaj z veliko kuhalnico v teslo, ki mora biti mehko. Ko se moka sprime s tekočino, začni testo stepati (klofati), kar delaj tako dolgo, da začne delati testo mehurje ter se rado loči od kuhal¬ nice, ako jo potegneš strani. Potem pokrij testo s segretim prti¬ čem in ga postavi na gorko. Shajati mora tako, da ga bo še enkrat več, kot ga je bilo spočetka. Ali hočeš imeti finejše testo, vzemi do 6 rumenjakov ter tudi več surovega masla in malo sladkorja. II. Teslo brez jajc. Stepi v testo pol kg moke, četrt litra sveže sladke smetane ali dobrega mleka, 13 žlic stopljenega surovega masla, 2 žlici sladkorja, malo soli in tri deke drožja ter ga pusti shajati. Tako testo uporabljaj za preste, nadevane kifelce, navadna šartlje itd. III. Mešano shajano testo (Geriihrter Germteig). Razmotaj dobro 2 decilitra sveže sladke smetane ali mleka, 5 rumenjakov in 3 deke v par žlicah mleka namočenega drožja. To pridevaj počasi po žlici osemindvajselim dekam dobro ume¬ šanega surovega masla, katero mešaj še vedno, dokler mu ne primešaš vse pripravljene tvarine. Ko je vse dobro zmešano, tedaj šele prideni še potrebne soli, malo sladkorja in 56 dek presejane moke. To testo [uporabljaš lahko za torto, za kolače, buhtelne, itd. Preden ga deneš v peč, ga pusti seveda shajati. IV. Mrzlo shajano testo. Napravi malo trše testo kakor navadno in sicer iz skode- ljice rumenjakov, skodeljice stopljenega surovega masla, skode- ljice sveže sladke smetane, 3 dek stopljenega in shajanega drožja, malo soli in potrebne presejane moke, katera mora biti nekoliko gorka. Stepi testo prav dobro, da bo lepo gladko. Potem nama¬ ži prtič s surovim maslom, zaveži lahko vanj testo, katero po¬ loži v mrzlo vodo ter ga pusti tako dolgo v njej, da bo pripla¬ valo testo k vrhu, nakar ga deni na desko, dobro posipano z moko, zvaljaj ga prst debelo, izreži iz njega polmesece, krofe itd. nadevaj jih z mezgo ter jih speci. 16 . Ocvrti ptički. Napravi testo iz pol kg moke, štirih jajc, 6 žlic stopljenega masla, malo mlačnega mleka, soli in treh dek drožja. Stepi ga 6 dobro ter ga pusli shajati. Potem devaj to testo z žlico v obliki kepic na pokrito in z moko potreseno desko, kjer naj iz nova shaja. Naposled potegni kepice po dolgem, da bodo imele obliko majhnega ptiča, ocvri jih na maslu ter jih potresi z vanilijevim sladkorjem. 17. Jabolčni kolač. Napravi mehko testo iz pol kg moke, dveh rumenjakov, enega jajca, 6 žlic stopljenega masla, dveh žlic sladkorja, 2 dek drožja, soli in nekaj mlačnega mleka; stepi ga dobro, in ko je dovolj shajano. ga deni na namazano ploščo (pleh), ki ima ob kraju rob ter ga razvleci z dvema kuhalnicama po vsej plošči. Po vrhu ga vloži iz tenkimi krhlji jabolk, katere duši prej prav malo časa, potresi ga — ako hočeš — tudi z rozinami, in ko dovolj shaja, še s sladkorjem in cimetom ter ga speci. 18. Sirovi rezanci. Razmofaj tri rumenjake, četrt litra mlačnega mleka, žlico sladkorja in malo soli; prideni temu približno četrt kg moke, 2 deki drožja in skodeljico sladkega sira. Iz vsega tega napravi mehko testo, stepi ga dobro, potem ga zvaljaj ter zrezi na prst debele in pol prsta dolge rezance, katere deni na gorko desko, potreseno z moko in jih pusti shajati. Potem jih ocvri na maslu ter potresi s sladkorjem, ali pa jih skuhaj v sopari (glej št. 19) ter jih oblij z isto omako. 19. V sopari kuhani rezanci (Dampfnudeln). Napravi prav mehko testo iz pol kg moke, soli, enega jajca, 2 rumenjakov, 5 žlic stopljenega masla, mleka in 3 dek drožja; stepi ga dobro ter ga pusti na gorkem shajati. Potem napravi iz tega testa za prst debele, ne predolge rezance, ali pa izreži z obodcem ali z majhnimi modelčki različne oblike, katere deni iznova na gorki, z moko poštupani deski. Med tem zavri v kozi kozarec sveže sladke smetane, malo surovega masla, vanilje in sladkorja, deni v to kozo shajane rezance, pokrij jo, ob robu pa ovij mokro čisto cunjo, da ne bo sopara izhajala iz koze. Rezance pusti vreti tako dolgo, da začno v kozi pokati, t. j. da se zarumene. Potem jih deni z lopatko v skledo ter jih polij s sledečo omako: 7 Razmofaj 2 rumenjaka, žličico moke, malo sladke smetane in sladkorja ter razfepaj to tako dolgo, da zavre, nakar je oma¬ ka gotova. Bavarski rezanci. Napravi mehko testo iz pol kg moke, enega jajca, mleka, 4 žlic sloplenega masla, soli in treh dek drožja. Ko shaja, izreži na deski, potreseni z moko, rezanec katerega kuhaj, ko so do¬ volj shajani v mleku in surovem maslu, da se zarumene, kar traja približno četrt ure. Potem jih daj na mizo s sladkim mle¬ kom, s katerim raztepi v 'žerjavici 2 rumenjaka. 20. Češki kolači. S sirom. Napravi testo kakor jabolčni kolač (gl. št. 17) ter ga pusti shajati, Medtem zdrobi skledico sira, primešaj mu 2 rumenjaka, malo kisle smetane in sneg dveh beljakov ter to¬ liko sladkorja, da bo sladko. Shajano testo razvleci z dvema kuhalnicama za prst debelo na ploči (plehu), namazanim z mas¬ lom, vrhu tega pa deni vsaj za prst debelo pripravljenega si¬ rovega nadeva (file), katerega lahko potreseš še z rozinami ali na rezance zrezanimi mandlji, kolač pusti še malo shajati, po¬ tem ga speci v pečici in zreži na kosce. Z makom. Mesto sirovega nadeva namažeš tudi lahko na testo sledeči nadev : Stolči v možnarju malo več kot četrt litra maka, popari ga s svežo sladko smetano ter pridenl še medu, da bo dovolj sladko, nastrganih limonovih olupkov in cimeta. - Ako nimaš, ali ne maraš medu, pa skuhaj 7 žlic sladkorja s kozarcem vode ter primešaj to poparjenemu maku. Tudi ta kolač pusti shajati, nato ga speci, zreži na podolgaste kosce, katere še posipaj s sladkorjem. S povidlom. Skuhaj suhe češplje, poberi kosti iz njih, potem jih drobno sesekaj ter jih 'duši na surovem maslu s slad¬ korjem, nastrganimi limonovimi oljupki, cimetom in dišečimi klinčki. Ako je pregosto prilij malo vode, v kateri so se kuhale češplje. S tem nadevom pomaži po plošči razlezeno testo, in ko je kolač dovolj shajan, ga speci in potem razreži. 21. Kuhani cmoki. Napravi testo kakor prej; ko je dovolj shajano, naredi iz njega majhne cmoke, katere pusti zopet shajati. Potem jih kuhaj 8 četrt ure v slani vodi, na kar jih odcedi, raztrgaj vsacega z dve¬ ma vilicama, polresi jih z drobtinami ter zabeli s surovim mas¬ lom. Zraven daj povidla, katerega prevri z zajemalko vode. 22. Ocvrti češpljevi cmoki. Vzemi za jajce surovega masla, 2 rumenjake, pol kg mo¬ ke, malo soli, poldrugo deko drožja in nekoliko mleka ter stepi to v testo. Potem primešaj še sneg treh beljakov in pusti testo shajati. Ko se dvigne, jemlji iz sklede po žlico testa, zavij vanje češpljo, — namesto kosji pa deni malo stolčenega sladkorja, — marelico ali tri črešnje, ocvri te cmoke na maslu in jih potresi s sladkorjem. 23. Nadevani kolači. S sirom. Zdrobi na deski 18 dek surovega masla s če¬ trt kg moke, ki pa ne sme biti gorka, prideni nekaj soli, 2—3 rumenjaka, 2 deki drožja, katero stopi prej v mleku ter ga pusti shajati, 2 žlici sladkorja in žlico kisle smetane. Testo gneti, bolj z nožem in valerjem, kot z rokami, da se ti preveč ne razleže in segreje. To je namreč takozvano krhko shajeno testo. Pokrij ga s hladno skledo ter ga pusti pol ure počivati. Potem ga zvaljaj, da bo za prst debelo, prereži ga na dva kosa; enega deni na namazano ploščo (pleh), pomaži ga za prst debelo z zdrobljenim sirom, kateremu primešaj 2 rumenjaka, sneg dveh beljakov, malo kisle smetane, sladkorja in pest vljupljenih, na rezance zrezanih mandeljev. To pokrij z drugo krpo (blekom) testa, pritisni jo ob robu k prvi, pomaži povrhu' z razmotanim jajcem, pusti kolač shajati, potem ga speci. Nato ga zrezi, na bosce ter posipaj z vanilijevim sladkorjem. Z orehi. Primešaj četrt kg prav drobno sesekariih orehov, € žlic sladkorja; popari to z mlekom ali s svežo sladko smeta¬ no, prideni še nastrganih limonovih olupkov in malo cimta ter uporabljaj — ako hočeš — ta nadev mesto sirovega. Z mandelji. Zmešaj 12 dek drobno sesekanih ali stol¬ čenih mandeljev s petimi žlicami sladkorja, štirimi rumenjaki, nastrganimi limonovimi olupki in snegom 4 beljakov. S tem na¬ devom namaži razvaljani kos testa;' katerega položi prej na plo- čo ter ga pokrij z drugim delom testa, postavi kolač na gorko, da bo shajal, potem ga speci. 9 Šartelj (Kugelhupf), Razmofaj v par žlicah mlačnega mleka 3 deke drožja,, prideni iudi malo moke ter postavi fo na gorko. Potem naredi testo iz pol kg moke, treh rumenjakov in enega jajca, dveh žlic sladkorja, desetih dek surovega masla, potrebnega mlačnega mleka, soli in postavljenega kvasa: stepi ga prav dobro ter mu primešaj tudi 4 pesti izbranih rozin, deni testo v model, nama¬ zan s surovim maslom ter potresen s kruhovimi drobtinami ter ga postavi na gorko, da bi to shajalo. Nato ga pomaži z jajcem ter ga peci skoro 1 uro. Pečenega zvrni na krožnik in posipaj še vročega z vanilijevim sladkorjem. Finejši šartelj. Vzemi na pol kg moke 6 rumenjakov in 1 jajce, 4 žlice sladkorja 12 dek surovega masla, malo stol¬ čene vanilije, mesto mleka vporabljaj svežo sladko smetano (Obers); nadalje primešaj testu, 4 pesti rozin in pest oljupljenih,. na rezance zrezanih mandeljev. Sicer delaj šartelj kakor prej. Iz umešanega testa. Mešaj 14 dek surovega masla,, dokler se ne začne peniti, potem prideni polagoma 7 rumenja¬ kov, 5 žlic sladkorja, nastrganih limonovih olupkov, sveže slad¬ ke smetane ali dobrega mleka, kolikor ga je treba, 4 deke drožja,. soli in pol kg presejane tople moke. Testo dobro stepi, potem mu primešaj par pestij rozin, deni ga v namazan, z zrezanimi mandlji posipan model, in ko šartelj vzide, ga z l t ure peči v peci ali pečici. Mandeljev šartlj. Zmešaj 14 dek surovega masla z osmimi rumenjaki ter prideni pozneje 7 žl ! c sladkorja, 10 dek olupljenih, stolčenih mandljev, 15 dek presejane moke in 2 deki namočenega drožja. Stepi testo dobro, pusti šartelj shajati, po¬ tem ga speci. Kromplrjer šartelj. Napravi testo iz 3 /4 kg moke, mlač¬ nega mleka, dveh rumenjakov in enega jajca, dveh kuhanih, stlačenih krompirjev, petih dek masla, 2 žlic sladkorja in 1 l i % deko drožja; ko je dobro stepeno in je že enkrat shajalo, mu primešaj 3 pesti izbranih rozin, stolčenega janeža in cimeta,, deni ga v namazan, z drobtinami posipan model, pusti šartelj dobro shajati potem ga pa speci, Ameriški šartelj. Mešaj 14 dek surovega masla s 6 rumenjaki in 7 žlicami sladkorja, da se začne lepo peniti, potem 10 prideni 22 dek presejane moke, sneg 6 beljakov in 15 dek praš¬ ka za pečenje (Packpulver). katerega dobiš, v lekarni in špece¬ rijskih trgovinah in ki nadomestuje drožje in sol. Testo deni v namazan, s sesekljanimi mandlji in rozinami posipan model, katerega postavi takoj v vročo pečico ter speci šarfelj. Potice. 25. Rozinova potica. Razmotaj malo manj kot pol litra toplega mleka s tremi rumenjaki, žlico sladkorja in 6 dekami stopljenega masla ter naredi iz te tekočine ter pol kg suhe moke, treh in pol dek že vzhajanega drožja in soli precej mehko testo, katero prav dobro stepi. Deni ga potem, na gorko, da ti bo shajalo. Medtem pa pripravi sledeči nadev: Zmešaj skodeljico topljene smetane s sedmimi žlicami sladkorja prideni tudi malo vanilije ali cimeta, nastrganih limonovih ulupkov, 3 rumenjake in sneg 3 beljakov, namaži s tem nadevom shajeno in tenko zvaljano testo, potresi ga s pol do tričefrt kg izbranih, opranih ter z rumom poškrop¬ ljenih rozin in s pestjo kruhovih drobtin. Zvij potico kakor gi¬ banico in sicer precej tesno jo deni v namazan, malo z drob¬ tinami ali z moko potresen model. Ko vzide, jo peci tričefrt ure v precej vroči peči. Ali: zmešaj 14 dek surovega masla, 2—4 rumenjake, 3 žlice kisle in 3 žlice foplene smetane, prideni še sneg treh be¬ ljakov ter namaži s tem shajano in razvaljano testo, posiplji ga s sedmimi žlicami sladkorja, s cimetom, nastrganimi limonovimi vlupki, rozinami in pestjo drobtin ter ga zavij. Za bolj navadno potico zadostuje 1-2 rumenjaka za testo ter malo manj rozin za nadev. 26. Makova potica. Napravi testo kakor za rozinovo potico, pusti ga shajati ter ga namaži izvaljanega s sledečim nadevom. Stolči v mož- narju malo manj kot pol litra maka, popari ga s svežo sladko smetano, da dobiš gosto kašo, primešaj še dva rumenjaka, cU- meta in toliko medu, da bo nadev dovolj sladek. - it - Ali: Skuhaj 7 žlic sladkorja z desetimi žlicami vode ter mu prideni potem stolčenega maka, nastrganih limonovih olup¬ kov, malo vrele smetane, cimeta in prav malo stolčenih dišečih klinčkov. 27. Lešnikova potica. Naredi jo tako kakor orehovo^ Ali: Zmešaj skodelico topljene smetane z dvema rumenja¬ koma, snegom 2 beljakov in nastrganimi limonovimi olupki, po¬ maži s tem nadevom shajano, in zvaljano testo (gl, št. 25), po¬ tresi ga s stolčenimi lešniki in sladkorjem, potem ga zvij v po¬ tico, katero deni v namazan, z drobtinami posipan mogel, in ko vzide, jo speci. Ali: Zmešaj 18 dek surovega masla z dvema rumenjakoma ter prideni 6 žlic stolčenega sladkorja, limonovih olupkov, cimeta, stolčenih, dišečih klinčkov in toliko vina, da se da mazati. 28. Orehova potica. Primešaj drobno sesekljane orehe (približno poldrug litra za eno potico) 9 žlic sladkorja, popari to s svežo sladko smetano, prideni še nastrganih limonovih olupkov, cimeta in malo ruma ter namaži s tem nadevom shajeno in zvaljano testo, kakoršno narediš tudi za rozinovo potico. Ako je nadev preveč [redek, potresi povrhu še malo sesekljanih orehov ali pa pest kruhovih drobtin. Ali: Polij zvaljano testo z razbeljenim surovim maslom, s katerim ne smeš štediti; posipaj ga z drobno sesekljanimi orehi, sladkorjem in nastrganimi limonovimi olupki, ako hočeš, ga poškropi še z rumom ter ga zvij v potico, katero pusti sha¬ jati ; potem jo pomaži z jajcem in jo speci. Ali: Stolči en in pol litra orehov; tričetrt jih popari z vrelo, svežo, sladko smetano ter jih pokrij, da se napoje. Hladnim pri¬ mešaj limonovih olupkov, 3 rumenjake, 3 žlice topljene smetane in sneg 4 beljakov. S tem nadevom namaži testo, posipaj ga še z ostalimi orehi in sladkorjem, zvij ga trdo v potico, deni jo v namazan model in ko vzide, jo namaži z razmotanim jajcem ter jo speci. 29. Rožičcva potica. Skuhaj malo medu ter mu primešaj nastrganih rožičev, ci¬ meta. limonovih olupkov in stolčenih dišečih klinčkov. S tem 12 nadevom namaži navadno shajeno iesto ter ga potresi še po- vrhu z nastrganimi rožiči, pestjo drobtin in, ako hočeš, tudi ma¬ lo s sladkorjem. Potico zvij in speci kakor vsako drugo. Ali: Vzemi, pol kisle pol topljene smetane, primešaj ji 2 rumenjaka in sneg dveh beljakov, namaži s tem testo ter ga potresi z nastrganimi rožiči, sladkorjem, cimetom, pestjo kruho¬ vih drobtin in z nastrganimi limonovimi olupki. 30. Mlečni kruh. Zdrobi v lonček 4—5 dek drožja, razmešaj ga s par žli¬ cami mlačnega mleka, prideni še par žlic moke ter postavi kvas na gorko, da ti vzide. Potem naredi testo iz enega kg moke, osemnajstih dek surovega masla, soli, dveh rumenjakov, petih žlic sladkorja in priblično pol litra mlačnega mleka. Prideni po¬ tem še kvas in malo stolčenega janeža. Testo mora biti malo trše kot za šarfelj, za to ga tudi ne stepaj, marveč ga prav dobro pogneti, da bo začelo delati mehurje. Nato ga pusti sha¬ jati, na kar ga iznova pogneti, napravi iz njega štruco ali hle¬ bec, pregrni štrucnico s prtičem, katero posipaj dobro z moko ter deni štruco v stručnico. Ko je dovolj shajena, jo zvrni na lopar, pomači jo z razmotanim jajcem ali z mlekom ter jo spe¬ ci v peči. Ali pa jo deni na namazano pločo (pleh) in jo speci v pečici. 31. Medena potica. Skuhaj tričetrt do t kg medu; ko zavre, ga odstavi ter mu primešaj približno pol litra sesekljanih ali stolčenih orehov, S žlice ruma, limonovih olupkov in malo cimeta. S tem nadevom namaži shajeno in zvaljeno testo, potresi ga še z orehi in malo tudi z drobtinami, zvij ga trdno, pusti potico shajati, potem jo povrhu pomaži z jajcem in jo speci. Ali: Primešaj kilogram medu za jajce surovega masla in 2 žlici sladkorja. Ko par minut vre, ga odstavi, ter prideni poz¬ neje 3 žlice ruma, cimeta, limonovih olupkov, malo stolčenih: dišečih klinčkov, malo več kot četrt litra sesekljanih orehov in nekoliko nastrganega medenjaka (Lebkuchen); ko se med jše malo ohladi, primešaj tudi 1 jajce. Namazano potico posipaj še s suhimi orehi ali z medenjakom. 13 32. Slaninska potica. Napravi testo iz pol do tričefrt kg moke, enega rumenjaka, enega jajca, mlačnega mleka, malo masla, soli in treh dek drož- ja, stepi ga dobro in pusti ga shajati. Med tem pa ocvri 15 dek sveže slanine, — ako hočeš, poberi ocvirke iz masti ter ocvri v njej kruhovih drobtin, ali pa polij zvaljano testo z mastjo in ocvirki vred, posipaj ga s sladkorjem in cimetom, kar pa tudi lahko opustiš; zvij ga v potico, katero pusti shajati; potem jo speci. Ako hočeš imeti finejšo potico, pa naredi testo kakor za rozinovo potico. „Špehovko“ daj gorko na mizo s sladkorjem potreseno. 33. Navadni kruh. Razmoči 2 deki drožja v zajemalki mlačnega mleka, pri¬ mešaj mu par žlič moke ter ga postavi na gorko, da bode sha¬ jalo. V skledo pa deni 1 kg moke, pol ne prevelike pesti soli in malo janeža. Potem prilij precej gorke vode, zmešaj jo z moko, prideni kvas in zgneti testo, ki ne sme biti zelo mehko, a tudi ne zelo trdo. Zgneti ga prav dobro, da bo lepo gladko, potem ga pokrij z gorkim prtom in ga pusti, shajati. Ko dovolj vzide, ga zgneti iznova, napravi štruco ter jo deni v stručnico, ki naj bo pregrnjena s prtičem, posutim z moko. Postavi jo zo¬ pet pokrito na gorko, in ko je dovolj visoko, jo nesi k peku. ali pa jo zvrni na lopar, pomaži jo z mrzlim mlekom ter jo porini v peč. Ali pa jo deni na namazano pločo in jo speci v pečici. Še lepši je kruh, ako pregnetiš testo v presledkih dvakrat, preden narediš iz njega štruco ali hlebec. Torte. , 34. Splošne opombe. Glede tort pomni sledeče: Ako deneš v testo za torte ali za drugo pecivo stopljeno surovo maslo, ga razstopi na malem gorkem štedilniku, potem ga precedi in mešaj vedno na eno stran. 14 Ako pa ne potrebuješ stopljenega, niti umešanega surovega masla in hočeš narediti takozvano krhko testo (Broselteig), tedaj umij surovo maslo v nekaterih mrzlih vodah, obriši ga s prtičem, ter napravi testo urno na kakem mrzlem kraju, ne da bi ga dosti knedla z rokami. Tlači ga rajše z valjarjem. Od rok se namreč stopi maslo ter teče pri pečenju iz peciva, in vsled tega ni lepo. Moka za pecivo in torto mora biti najfinejša, suha in pre¬ sejana. Isto velja tudi o sladkorju. Rumenjake in sladkor treba mešati posebej najmanj pol ure, vedno na eno stran. Potem pridevaj polagoma drugo. Pločnat (plehnat) obod (Tortenreif), v katerem hočeš peči torto, naj bo vsaj 4 prste visok; konca ne smeta biti zlita, tem¬ več mora biti obod tako napravljen, da se lahko bolj stisne ali razširi, kakor je ravno treba, ter da se ga odpre, ko je torta pečena. Obod ima za dno pločnato pločo; na to pločo deni na okroglo vrezan papir, namaži ga dobro s surovim maslom, tako tudi obod posipaj ga malo z moko. 35. Linska torta. Brez jajec. Primešaj 28 dekam presejane moke 5 dek sladkorja, 5 dek neoljupljenih sesekljanih mandeljev, cimeta in dišečih klinčkov ter zdrobi, s tem 28 dek surovega masla ; napravi urno. testo. Zvaljaj ga za prst debelo in izreži iz njega okrogel j