ŽAR PROTI TOLŠČI Menda je gostitae pri Bri-novcu ali kakor jo okoličani raje imenujejo Pri Jeaku v Podgorici 12, stara že okrog sto let. Zdajšnja lastnica Ma-rija Svetlin je skupaj z mo-žem iz nekdanje podeželske gostilne naredila prikupno restavracijo, kamor radi za-hajajo ne le ljudje iz bližnje okolice, ampak nemalokdaj tudi motorizirani Ljubljan. čani. Marija Svetlin ima zdaj 40 let in dva otroka, gostilno pa je po starših prevzela pred šestnajstimi leti. »Ste bili prej v službi?« »Da, na železniški direkci-ji.« »In kako da ste se odločili presedlati iz uslužbenskega v gostinski poklic?« »Mama ni zmogla več in je rekla, da moram. sicer bo treba gostilno zapreti. In sem pustila službo« »Se na svoje bolj splača?« »Ce pomislite, da v gostilni delam po 16. tudi 18 ur dnev- no, je že bolje v uradu, se- veda Ce imaš dobro službo iti dobro pla6o.« »In kako gre poael?« »No, kar dobro. Le garati je treba.« »Kdaj je najved dela?« »Ob sobotah in nedeljah, največja gneCa pa je prav v nedeljo opoldne.« »In v katerem letnem 6asu imate najved prometa?« »Jesenl in spomladi. Zima in poletje sta bolj slaba.« »Svojo gostilno ste precej širili zadnje' čase, zdaj pa vi-dim, spet nekaj počnebe na vrtu.« »Da, pred nekaj leti smo pove6ali kapaciteto ža okrog 50 gostov, zdaj pa bomo n& vrtu položili ploščice. Veste. danes ženske nič kaj rade ne hodljo Po ostrem pesku. Bo jyo se, da bi si obdrgndle us-nje na devljlh.« »Kako pa se razumete ¦ občino?« »Oh, vsa 6ast bežlgrajski obfiini. So zelo uvidevnd, sicer pa tudi nasploh skrbi za Podgorico. Dobili smo asfalt-no cesto, vodovod, budi raz. svetljava ponoči je Badovo-ljiva.« »In kakšni so gostje?« »Kar v redu ...« »Kakšnih gostov n* wa-te?« »Nam je dobrodc^el vsak gost, tudi tisti Id n« more zapraviti veliko« »Kaj je vaša specialiteta?« »Postrvi.« »In česa ljudje največ po jedo?«