List 36. Shramba krompirja. Pri nas postane krompir spomladi zelo drag, to pa največ zarad tega, ker ga ne znajo naši kmetovalci ohranjevati ter ga morajo hitro porabiti ali jim pa pognije. Krompir je shraniti v primerno klet, če pa te ni, ali če ne zadostuje, pa v kupe na prostem, koje s zemljo pokrijemo. Pri shranjevanji krompirja v klet je posebno paziti, da je krompir dobro osusen, zato priporočamo pokopan krompir pustiti ležati nekaj časa na kakem suhem zračnem prostoru, da oveni. Ovenen krompir se posebno dobro obdrži ter je izvrstnega okusa. V topli ali vlažni kleti se krompir hitreje pokvari, kot pa na prostem v kupih, ki so s zemljo pokriti. Pri shranjevanji krompirja je sploh važneje paziti, da krompir ne gnjije kot pa da ne zmrzne. Posebno velja to o krompirju, ki je pred sredo meseca septembra pokopan. Ako nameravamo krompir na prostem shraniti, moramo za to odločiti kolikor se da suh kraj. Suha peščena tla so najboljši prostor, ker pesek najmanj vlažnosti na-se vleče in najtežje zmrzne. Potem skop-ljemo jamo k večemu 1 '/„ meter široko in le toliko globoko, kolikor zamoremo enkrat z lopato vbosti. V to jamo nasujemo krompir, tako da ima površje podobo strehe in da je krompir na sredi, to je, na grebenu kakih 80 cm. na debelem. Kup krompirja zagrnemo s slamo in ob straneh toliko prsti na-nj namečljemo, da veter slame ne more odnesti. Greben naj pa ne bode s zemljo zasut, zato da razvijajoči se par zamore izpu-hteti. Ko je enkrat krompir izpuhtel in se je bati mraza, naložimo na ves kup kakih 30 cm. na debelo zemlje. Ako vzamemo v poštev, da zemlja prevoduje dobro toploto, slama pa slabo, sledi iz tega, da moramo pokriti krompir s slamo precej na debelo in enakomerno, ker le slama varuje krompir pred mrazom. Zemlja na kupu ima le namen, slamo pred mokroto varovati in nima za krompir nobene važnosti, kajti znano nam je, da zemlja v hudi zimi do 80 centimetrov globoko zmrzne. V krajih, kjer je posebno huda zima, treba je razun s slamo še pokriti kup na debelo tudi z listjem, jegličovjem itd. Posamezne kupe ni narediti večje kot tolike, da takrat, ko kup odpremo ob toplem vremenu, zamoremo ves kup krompirja v klet shraniti. Tje in sem dobro je kupe ob toplem vremenu pregledati, in če treba, to je, če krompir prične jgg^fli*, prezračiti. To, pa kakor rečeno, sme se zgoditi:;le ob toplem vremenu. I Na ta način ohranjen krompir obdrži se prav dobro in se je gnjilobe le tedaj bati, če je krompir rastel na težkih tleh, bil moker shranjen ali pa če je uže na njivi pričel gnjiti. Krompir zadnje vrste se pa priporoča sploh kmalu prodati. 282