Kako delati kis (jesih) iz sadja. Vse nezrelo in nagnjito sadje, kakor tudi sadne lupine in izrezki jabeJk in hrušk naj se mečejo v leseno kad, veči ali manjši, po tem ali se bo več ali manj tacega sadja nabralo. Ta kad naj se postavi na hladno mesto, naj bolje v klet (kelder). Kadar je kad polna, naj se nabrano gnjilo in poverh dostikrat z zeleno plesnjino prevlečeno sadje z lesenim batom dobro raztolče in razmučka in po tem skoz kakšin pert spreša. Tako izprešani sadni sok naj se spet vlije v odperto leseno kad in pusti v njfrveč dni, dokler se gnjili duh zgubi. VečKrat med tem naj se posname poveršna nesnaga. Potem naj se ti sadni sok prelije v sodeč in v gorko izbo postavi in odušek le s platneno cunjo pokrije, da prah in žival ne morejo noter. Dobro je v ti namen poslužiti se tacega soda, v kterem je kadaj že kis bil. Je to storjeno, naj se vlije v sodeč dobrega vinskega kisa — za vedro en bokal (pint), ali namesto tega naj se denejo v sodeč kosčiki kruha, ki so bili poprej skoz 24 ur v močnem vinskem kisu namakovani, ali naj se položi dobra kisna matica va-nj. Kdor pa nima ne vinskega jesiha ne matice, naj stori takole: Vzame naj iz vedra en bokal (pint) sadnega soka, naj ga dobro zgreje (toda ne da bi vreti začel) in v tako zgreti sok naj vlije pol funta (pol libre) razstopljene sterdi (medli), in vsesku-pej naj vlije v sodeč. V malo tednih, med kterimi se sodeč večkrat pretrese, je kis gotov in dober. Iz večega sodca naj se prelije v manjši sodčike ali steklenice (flaše). Da se dolgo časa dober ohrani, se morejo steklenice terdno zatakniti (zamašiti). Opomniti pa je še enkrat, da naj sadje in vse sadne lupine itd. popolnoma zgnjije, ker iz sognjitega sadja se da več in boljšega kisa napraviti, kakor iz druzega. Vagan (mecen) gnji-lega sadja da 8 do 9 bokalov jesiha.