286 Kmetijske raznoterosti. Pošiljanje jabelk v svežem stanji. Pošiljanje jabelk je jako težavna stvar. Pri prevažanji se rade spridijo, ali pa zgube svoj prijeten duh. Posebno finejše vrste je kaj težko 287 prevažati. V Ameriki že dolgo prevažajo jabelka zavite v papir, katerega so poprej namočili v spiritni raztopljini salicilove kisline. Govore, da se jabelka v takf-m papirji ne spridijo. Da se steklenice hermetično zapro, raztopi na -slabem ognji štiri dele smole, 3 dele kolofonije in del rumenega voska. Ko se zmes popolnoma raztopi, se vanjo vtaknejo vratovi steklenic in počaka, da se zmes ohladi. Steklenice so potem hermetično zamašene. Kitajski način ohranjenja rib. Kitajci na jako originalen način ohranjajo ribe. Živo prevlečejo z debelo plastjo gline, potem pa denejo v ledenico, kjer lahko leži več mesecev, ne da bi se spridila. Ko jo vzamejo iz ledenice in osvobode gline, se riba polagoma zopet oživi. Kako se ohranijo jajca? Znano je, da jajca rada gnjijo in so potem zdravju škodljiva. Da se dalje ohranijo sveža, priporoča se naslednji način. V čisti vodi raztopi 6 % navadne kuhinjske soli in prideni nekaj živega apna. V to tekočino denejo se jajca in posoda dobro zakrije. Govori se, da se taka jajca pol leta ohranijo, ne da bi zgubila dober okus. Nova kmetijska rastlina. Na Francoskem začeli so gojiti japonsko rastlino Pueraria Thunbergiana. Navadno jo imenujejo „Tudzuu. V koreninah te rastline je mnogo škroba, steblo pa ima vlakna, ki se dajo spresti. Pričakovati je, da se ta rastlina udomači in razširi po Evropi. v v Ce je zajec še dovolj svež, pozna se na očeh. Ce so oči dobro ohranjene, ni dolgo, ko je ustreljen: če so pa upale, je pa že od njegove smrti minolo nekaj dni. če ima zajec špičaste kremplje, še ni jedno leto star, starši imajo že obhojene kremplje.