Urejuje Gustav Pire, družbeni tajnik. .Kmetovalec" izhaja 1&. in zadnji dan v mesecu ter stoji 2 gld., za gg. učitelje in ljudske knjižnice pa le 1 gld. na leto. — Ddje c. kr. kmetijske družbe kranjsko dobivajo list brezplačno. Inserati (oznanila) zaračunjajo se po nastopni ceni: Inserat na celi strani 16 gld., na '/, strani 8 gld., na l/t strani 5 gld. in na '/„ strani 3 gld. Pri večih naročilih velik rabat. Družabnikom izdatno ceneje. Vsa pisma, naročila in reklamacije pošiljati je c kr. kmetijski družbi v Ljubljani, v Salendrovih ulicah štev. 3. Št. 14 V Ljubljani, 31. julija 1894. Leto XI. Obsog: Deteljni pojalnik ali volk. — Zelena turščica pri nas in drugod — Riparija. — Kako spoznamo vrednost sena. — Katero stopinjo zrelosti mora imeti sadje za mošt? — Gnojenje z apnom. — Vrste sadja, sposebne za sadno vino. — Razne reči. _ Vprašanja in odgovori. — Gospodarske novire. — Uradne vesti c. kr. kmetijske družbe kranjske. — Listnica uredništva — Tržne cene — Inserati. METOVALEC. Ilustrovan gospodarski list. Uradno glasilo c, kr. kmetijske družbe ^Sp^ vojvodine kranjske. Deteljni pojalnik ali volk. (Odgovor na 108. vpražanje.) Iz ribniškega okraja nam prihaja vest, da v ta-mošnjem kraji štajarski detelji silno škoduje plevel, ki ga imenujemo deteljnega pojal-nika ali volka, latinski orobanehe minor. Vsled tega priobčujemo v nastopnih vrstah nekaj poučnega o tem sitnem plevelu. Pojalnika devljemo med rastline zajedalke, kamor spada tudi predenica. Rastline zajedalke so navadno zraščene z lubovo liko tistega debla, na katerem jih vidimo. Očitno je, da zajedalke jemljejo nekoliko soka svojej redilki in da jo s tem ovirajo v rasti; da, mnogokrat jo popolnoma zamore. Pojalnika imamo več vrst; gospodarjem škodljiva sta vejnati pojalnik in deteljni pojalnik. Oba sta si zelo podobna, samo da je prvi veči in vejnat. Pod. 53. kaže vejnatega pojalnika, kateri napada konoplje. V podobi 53. je A vejnati pojalnik, ki raste na redilki svoji, t. j. na konoplji B. Podoba 54. predstavlja cvetje vejnatega pojalnika. Deteljni pojalnik se zatre s pridno pletvijo, glavni pripomoček je pa, kakor pri prede-nici, vedno le setev čistega deteljnega semena. Podoba 53. Zelena turščica pri nas in drugod. Zelena turščica daje prav veliko in prav slastne krme za govejo živino. Zaradi tega jo pogostoma pridelujejo naši gospodarji. Najraje jo sejejo za pozno zeleno krmo. Med zeleno turščico pri nas in drugod je pa velik razloček. Pri nas se poznajo njive, ki so obsejane ž njo, uže od daleč po tisti značajni rumenkastozeleni barvi, katera pa ni prava in katera le kaže, da je turščica v rasti zatrta. In res je tako; kajti če stopiš bliže k taki njivi, vidiš, da turščica raste dosti pre-gosto. Od tod prihaja, da se rastline ne morejo njih naravi primerno razvijati, da zastanejo v rasti, da zblede in da uže poganjajo cvetje, ko so komaj dobrega pol metra od tal. Pri nas je poldrug meter visoka zelena turščica redka prikazen. Kako je pa drugod, bodeš prašal? Drugod je vse drugače, če tudi ni kraj za pridelovanje turščice tako ugoden kakor je pri nas. Drugod zraste zelena turščica tako visoka, kakor ta, katero pridelujemo zaradi zrnja, in barva ji je tudi ravno tako živo zelena. Tako turščico je veselje gledati, saj je je gotovo še enkrat toliko na njivi, kakor pa naše. Če pogledaš tako njivo bliže, vidiš, da je tudi Podoba 54. na gosto posejana, vender ne tako gosto, kakor pri nas. Vsaka rastlina ima vsaj toliko prostora, da moreta zrak in svetloba do nje. Pri nas se pa tako tišči rastlina rastline, da mora v pravem pomenu besede druga drugo zadušiti, ker jim manjka prostora, zraka in svetlobe. Nikar ne mislimo, da bodemo z gostejšo setvijo dosegli tudi obilnejši pridelek. Nikakor ne; kajti vsaka rastlina potrebuje za vspešen razvoj tudi primernega prostora. Pregoste setve je nerodno preriti. Zato pa glejmo, da ne bodemo turščice sejali pregosto. Najbolje jo je sejati v vrste, ki so po 20 do 30 cm narazen. V vrste jo najlaže tako vseješ, da je natrosiš v vsako drugo brazdo. Skrbni poljedelci imajo navado, da zeleno turščico tudi po enkrat okopljejo, če jo sejejo v vrste, kar je vsega priporočila vredno. Da je treba za zaleno turščico dosti močne zemlje, ni treba še posebej poudarjati. Po detelji jo lahko seješ brez gnoja; sicer pa ji moramo gnojiti. Riparija. Mnogo je prostih krajev in utic, s katerimi bi se bolje lahko okoristili, nego se okoriščamo v resnici, kajti tjekaj posajamo vsakovrstne, večkrat malovredne rastline, samo da nekoliko pokrijemo kak gol zid ali pa napravimo nekoliko sence. Med mnogovrstnimi rastlinami je najbolj priljubljena divja trta (ampelopsis quinquefolia). Ta raste res bujno, naredi kmalu in gosto senco, vstraja tudi mnogo let, ne donaša pa nikakega dobička. Ali pa imamo kako drugo trto, katera bi bila boljša? Da, ta je v sedanjem času zelo čislana in hvalna ameriška trta „ripar i j a". Ker je riparije več vrst in so nekatere za nas manjše vrednosti, sadi naj se riparija portalis (Gloire de Montpellier). Ta trta zraste močna in visoka. Od vrste rupestris naj se sadi velikolista, ker močneje raste in postane viša nego malolista. Malolista rupestris tudi rada dobi bledico in se jako grmi (veji). Rupestris ima to prednost pred riparijo, da bolje uspeva v bolj apneni zemlji in da se kot podloga razvija primerno s cepičem, riparija pa ostane tanjša, kar pa nima posebnega vpliva na razvijanje cepiča. Te vrste uspevajo v naših zemljah dobro in jih trtna uš ne uniči. Od 3letne take trte se dobi mnogo ključev, kateri se prav lahko prodajo. Vsako leto se trta obreže na 2 do 3 palce treh očes in v kratkem je goljava ali utica spet obraščena. Tako se tudi mrčesi in druge živali ne morejo razmnožiti, kakor pri stalnih rastlinah, ker se tu trta vsako leto vnovič obreže in se vnovič obraste. Ker ta trta močno raste, naj se ji tudi pridno gnoji. Ključi ali bille se v vsaki trtnici dobe prav po ceni. G. Kako spoznamo vrednost sena. Ker je seno kot krma za naše domače živali velike važnosti in ker je njegova vrednost zelo različna, naj bi se oziral kmetovalec na te le podatke. Razmerje senove vrednosti je lahko zelo različno; redilnost in prebavnost določujeta pred vsem dobroto sena. Tako lahko omahuje pri senu prebavnost suhih delov med 6 do 20 odstotki, prebavnost beljakovin pa med 39 do 70 odstotki. Seno iz daljše trave, ki se pokosi, predno odcvete, ima mnogo več redilnih snovi ter se bolj prebavi kakor seno iz starejše trave, pri kateri je seme večinoma uže izpadlo. Seno iz stare trave, ki se je uže osula, ima zelo dolge bilke ter ni več tako kocnjasto, ni nežno in nima mnogo listov. Tako seno ima bilke, ki so bolj lesene in slamne; pri natančnem opazovanji se dobe bilke, iz katerih pri tresenji izpada seme. Otava, ki se je kosila v enako ugodnih razmerah kakor seno, ima- isto redilnost, kakor seno; prebavlja se pa laže. Ako je otava nepoškodovana, je sploh boljša od prve košnje, ker je iz mlajših, nežnejših rastlinskih delov, ki imajo več dušika in manj lesne vlaknine. Posebni znaki, po katerih sodimo, da je seno dobro in zdravo, so ti le: Najboljše in najdragocenejše seno je ono, ki se po uže navedenih znamenjih ni kosilo prepozno, katero torej ni predolgo ter ima sladke trave z nežnimi stebli in obilim listjem. Tako seno je pomešano z blagodišečimi travami, zlasti z raznovrstno deteljo in stročnicami, ako je zraslo na solnčnih, ne premokrih travnikih. Tako seno ni le zdravo, temveč so v njem tudi vse redilne snovi prebavne. Na mnogih tleh rastd le take trave in zelišča, ki dajejo senu posebno prijetno in dišečo vonjavo ter mu pomnožujejo prebavnost in okus. Sem spada medena detelja in rosulja, v kateri se nahaja „kumarinu, ki daje skoro vsakemu senu prijeten vonj. Voda, katere ima sveža trava mnogo, se gubi tudi potem, kadar seno leži na tleh, ker vlažnost izhlapeva. Pri tem procesu (tako zvanem potenji), ki traja štiri do osem tednov, se gubi močni vonj in ostri okus, kateri se čuti v začetku. Zato se da sklepati, da je seno, ki ima slab duh ali ga pa sploh nima, staro in nima več vse redilne vrednosti. Kako se mora seno ceniti po videzu (kar je za kmetovalca zelo važno), preiskoval je natančno prof E. Šindler na dunajskem semnji za seno. Našel je, da je seno toliko veče redilne vrednosti in toliko draže, čim več ima detelje in stročnič; da je pa tem slabše, kolikor več ima v sebi kislih trav. Vzrok tej trditvi je ta, da kisle trave obstoje iz delov, ki so malo ali pa nič vredni, ali celo škodljivi; stročnice pa so najdragocenejše rastline naših travnikov. Vse kisle trave v senu imajo najmanj vrednosti med vsemi. Hočem jih nekoliko opisati in navesti splošne znake, po katerih jih bode lahko spoznal vsakdo. Seno z mokrih, kislih travnikov je slabo ter je glede redilnosti in zdravja mnogo manjše vrednosti, kakor sladko seno. Kislo seno se spozna po debelih, ločku podobnih travah, ki rastejo zlasti na kisli zemlji (na močvirnih tleh), na mokrih, nizko razprostirajočih se livadah. Te trave pozna dobro vsak rastlinoslovec in vešč poznavalec sena. Ako potipljemo kislo seno, šumi ter je krhko in bolj trdo ter laže vreže v prste nego sladko seno; sladko seno je pa mehko, rahlo in šumi slabše in bolj tiho, ako ga pre-metujemo. Ker so stebla trav v kislem senu trda in žilava (zategla), štrle pri nalaganju na vse strani in se vsled tega kislo seno ne da tako lepo in trdno naložiti, kakor pa mehko in sladko seno, tako da se na isti voz naloži skoraj za tretjino več sladkega sena, kakor kislega. Tudi ta znak bi bil v navadnem življenji dober. Ako primemo z levo roko bilko kislega sena pri vrhu ter potegnemo s palcem in kazalcem desne roke tesno ob steblu v nasprotno mer, vrežemo se v roko. Bilka kisle trave ima uamreč mnogo ostrih dlakic, ki so značilne za njo. Ako pa ravnamo tako z bilko sladke trave, ki je rastla na sladki, viši zemlji, ne bomo imeli neprijetnega občutka. Drugi znaki, po katerih se kislo seno loči od sladkega, kažejo se tudi v tem, da je bilka sladkega sena okroglasta, bilka in listje kisle trave je pa navadno zavito ali se pa zavija vsaj proti sredini. Dobro seno moramo spraviti pred cvetjem. Seno spravljeno na ta način, ni predolgo t.er je primerno mehko. Seno, ki je pokošeno, ko je uže odcvetelo, ima vedno daljša in bolj lesena stebla. Pri sladkem senu je navadno tudi več listja kakor pri kislem, v katerem se vidi mnogo trdih stebel. Ako se v obče reče, da se seno, ki je dobro in brez pogreška, odlikuje po dobri, zdravi barvi in prijetnem duhu, opravičena je taka trditev le pri gotovih pogojih, in velja le ondi, kjer mislimo sploh le ha zdravo, sladko in nežno (mehko) seno. Tudi kislo seno ima lahko časih dober duh in dobro barvo, in je vendar malo vredno. Katero stopinjo zrelosti mora imeti sadje za mošt? Kemijsko preiskovanje sadnih sokov, ki dajejo dober jabolčnik, je pokazalo, da se v 1000