Nova varilnica piva pod streho Po treh letih temeljitih priprav so unionski pivovarji jeseni začeli gra-diti novo varilnico, ki bo po lanskih ocenah, upoštevajoč pričakovane podražitve, stala 2.850.000 dinarjev. V razvitem svetu je običajno, da pi-vovarne zamenjajo vsako leto vsaj desetino opreme, oziroma da nji-hova oprema ni starejša od desetih let. Unionski pivovarji v tem bistveno zaostajajo, saj je povprečna starost njihove opreme že 20 let. Kljub temu pa dosegajo zahodno-evropsko produktivnost. Zato so v srednjeročni načrt smelo zapisali, da bodo do leta 1990 za po-sodobitev in avtomatizacijo proi-zvodnje namenili dve milijardi dinar-jev. Prva je prišla na vrsto varilnica, ki je zasnovana tako, da jo bo možno postopoma dograjevati. Do leta 2000, ko bo v celoti končana, bo njena zmogljivost 14.400 hetrolitrov pivine na dan oziroma 300 tisoč hek-tolitrov pivine v špici sezone. O po-menu nove varilnice in potekom gradnje smo se pogovarjali z inženir-jem Marjanom Dejakom. »Dosedanja oprema varilnice je stara 19 let in toliko dotrajana, da druge izbire prakfčno nismo imeli. Postopek varjenja, ki je prva faza v tehnologiji izdelovanja piva, bo v novi varilnici računalniško voden in povsem avtomatiziran. S kuhanjem pod nizkim pritiskom bomo prihranili 58 % primarne energije, 50 % vode, 5 % surovin, za tretjino pa se bo zmanjšalo število zaposlenih. Ker bodo izločeni vsi subjektivni vplivi, bo zagotovljena tudi stalna kakovost in večja trajnost plva, kar je posebe) pomembno za izvoz.« Gradnjo »enostavne« industrijske dvorane, ki sicer ne bo tako lepa kot klasična, bo pa zato bistveno cenej-ša, predvsem pa bo mogoč boljši do-stop do agregatov in s tem lažje ser-visiranje naprav, so zaupali delav-cem SCT-ja, opremo varilnice pa s pogodbo na ključ Ijubljanskemu SMELT-u. Prvi zaradi hude zime zamujajo z deli mesec in pol, težave pa imajo tudi dobavitelji opreme, ki bo sicer izdelana doma, vendar zanjo potrebujejo materiale iz uvoza, zlasti pločevino, za kar pa ni dovolj deviz. »Poleg vseh prihrankov, ki sem jih že omenil, je nova varilnica po-membna tudi za varovanje okolja. Postopek čiščenja posod in celot-nega sistema bo namreč izveden po principu zaprtega kroga čiščenja, kar pomeni, da se bodo vse odplake zbirale v skupni zbiralni posodi in se šele po nevtralizaciji spuščale v kanalizacijo. S kondenzacijo izparin, ki danes izhajajo na prosto, pa bo zmanjšano tudi širjenje aromatičnih snovi v okolico pivovame.« Več kot polovico denarja za na-ložbo bodo prispevali pivovarji sami, nekaj so združena sredstva SMELT-a in KONIMA, nekaj pa po-sojilo Ljubljanske banke. Nova varil-nica naj bi začela obratovati fe-bruarja prihodnje leto. Od nje si v pi-vovarni obetajo izdelavo tehnološko zahtevnejših vrst piva, predvsem pa kakovost, ki se je ne bodo sramovali niti v svetovnem merilu. Tatjana Ljubič