266 Vzoren svinjak. Spisal Jos. Lenarčič. Kdor se je kdaj bolj do dobra zanimal za živinorejo ter se je tudi bavil ž njo, pritrdil osi bode, da je glede pripravnih stavb živalskih prav obilo nedostatkov. Res je sicer, da so gospodarske stavbe zelo drage, a denarja v sedanjem času kmetu navadno primanjkuje, zato pa tudi pri teh stavbah ščedi kolikor mogoče. Vendar ne smemo, če hočemo doseči smoter, niti preveč niti premalo ščediti. Ako si ogledamo razne svinjske hleve po kmetijah, opazimo takoj, da so gospodarji pri mnogih preveč šče-dili, kajti uboge živali morajo živeti v vedni nesnagi in v okuženem zraku, manka jim prepotrebne svetlobe in zraka. V drugem kraji opazimo zopet lahko, da gospodarju, kateri je dal staviti hlev, ni bilo žal vsakega krajcarja. Vidimo namreč premnogo zunanjih okraskov, ako si pa podrobno ogledamo hlev, pogrešamo praktične notranje uredbe. Po leti, ko se živali izprehajajo po poleg ležečem gnojišči, godi se jim še dokaj dobro, ali po zimi jim manka svetlobe in dobrega zraka; kajti vsako razpoko, še bolj pa veliko luknjo nad koritno zatvornico so skrbno zamašili; gnoj pa le redko kedaj izkidavajo. Tako se gnojivo razkroja ter napolnjuje z vsakovrstnimi plinovi in vlago hlevski zrak. Le te razmere nahajajo se povsodi, tudi na svojem dvoru nisem mogel kaj bolj- 267 šega pokarati. Vzoren svinjski hlev pa mi je bil vedno pred očmi. Kjer sem obiskal kako gospodarstvo, ogledal sem si svinjake ter jih pazno premotrival glede njih praktičnosti. — Vpraševal sem se pogostoma: Kakšen pa bodi vzoren svinjak? Na to si odgovarjam tako le: 1. Prostor bodi primeren, da bodo živali blizu skupaj, in da dekla ne bode imela premnogo potov pri krmljenji. 2. Taka bodi tudi notranja ureditev, da je mogoče z enim pogledom vse pregledati ter opazovati živali v vsem kretanji, pri jedi in pri počitku, ne da bi bilo treba stopiti v vsak oddelek posebe in živali motiti. 3. Varuhinja, ki po noči nadzoruje ravnokar opra- sivšo se svinjo, mora svoj posel lahko zvrševati, ne da bi bila nevarnost zaradi ognja. 4. Zrak v hlevu mora biti, kolikor možno čist, po zimi ne premrzel, po leti ne prevroč. 5. Solnčna svetloba mora biti po hlevu, po noči pa mora biti možno z eno svetilnico razsvetliti ves hlev. 6. Gnojnica se mora dobro odtekati, da ne okužuje zraka, in da živali na suhem leže brez veliko nastilanja. 7. Na lahek način se mora dati odpravljati gnoj iz hleva, in ves hlev po potrebi pomiti. 8. Hlev mora biti tako soliden, da ga ni treba popravljati vsak hip. 9. Hlev bodi tako urejen, da gre človek rad pogledat vanj, ne da bi se vedno bal, da si onesnaži obleko. Ravnokar navedene reči so mi bile v čislih, ko sem stavil svoj svinjak, katerega hočem sedaj popisati. Čislanim čitateljem pa prepuščam sodbo o tem, če je podobna ta stavba „vzornemu svinjaku". Obokan prostor v gospodarskem poslopji poleg svinjske kuhinje, 8*557 dolg, 4 86"/ širok, ki ima glavni izhod na dvorišče, stranski pa v svinjsko kuhinjo in 3 velika zamrežena okna, odločil sem se za svinjski hlev. Tlak sem napravil iz rezanega kamenja (plošč) s strmcem 0*7 % na 1 meter proti glavnim vratom in 2*5 % na 1 ™f od vsake strani proti sredi. Vse presledki med ploščami so zaliti s portland-skim cementom. Oddelki so razvrščeni, kakor je iz temeljnega načrta (pod. L), v kojem se nahajajo vse dimenzije, raz-videti, tako, da drži po sredi hodnik navpično proti glavnim vratam, ter krene potem zopet navpično proti stranskim vratom. Na levi strani hodnika so trije oddelki, na desni štirje in v ozadji dva. Pred oddelki ob vsaki strani poleg hodnika vrezana sta v kamen žlebova, ki odvajata tekoče ekskremente pod pragom v pokrit jarek pred hlevom. Na konceh žlebov so napravljene mreže. Oddelki so drug od druzega ločeni s stenami iz 4 % močnih hrastovih desek, proti hodniku pa so zaprti z M/u % močnimi hrastovimi stebri, kateri so bili po 60 % globoko v zemljo zakopani, predno se je kameniti tlak položil. Iz „lica" (vertikale Ansicht) pod. 2. se razvidi, da so ti Podoba 2. 268 stebri zvezani z železno mrežo. Iz železne mreže so tudi vrata, koja so tako narejena, da se na iztezaj odpirajo proti hodniku za celih 180° velik kot. V mreži in na stebre pritrjena so z vijaki železna korita, ki imajo za-tvornice iz železne ploščevine. Vsako korito je pa pritrjeno tudi k tlaku z vijaki, koji so vanj vliti. Zatvornica se more, kakor pri navadnih lesenih koritih, noter potisniti in pritrditi, da je lahko jed v korito vliti. Stena, koja deli zadnja 2 hleva, ima pri tleh luknjo z zapahom, skozi katero se lahko mladi prašički izpre-hajajo iz hleva v hlev, kar je pri odstavljanji mladičev prav zelo važno. Železna konstrukcija mora biti pa jako natančno izdelana, da se popolnoma ujema z načrtom, zlasti ako so stebri uže prej stalno postavljeni. Vsako površno delo pri železji bi napravilo pri stavljenji preobilo težav, in nikdar bi vrata dobro ne tekla. Jaz bi mogel torej vsakteremu, kdor si misli kdaj napraviti kako tako stavbo, svetovati, naj si naroči že-lezje iz zanesljive tovarne. Kot tako bi mogel priporočati tvrdko R. Ph. Waagner — Dunaj, katera je tudi meni prav dobro postregla po primerni ceni. One častite čitatelje, kateri si hočejo to stavbo ogledati, vabim najvljudneje, naj se potrudijo k meni, kjer mi bodo vsegdar dobro došli.