O PAPIRNI PANOGI Papir za notranjost revije PAPIR je prispevala Papirnica Vevče; Biomatt 90 g/m 2 17 ¡ | Pomlad 2022 | 27 | L Evropski COST program za znanost in teh- nologijo je izjemna platforma za povezovanje in grajenje osebnih stikov in je pomemben del vsake raziskovalne inštitucije, ki želi širiti svoje kontakte ter potencialne povezave, tudi za prijavo na evropski program Horizon in ostale projekte. Trajnostne in krožne embalažne rešitve Inštitut za celulozo in papir (ICP) je trenutno aktivno vpet v »COST program 19142 CA RET- HINKING PACKAGING FOR CIRCULAR AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAINS OF THE FUTURE«, ki združuje več kot 40 držav. Osrednja tema omenjenega COST programa so trajno- stne in krožne embalažne rešitve za živilske dobavne verige prihodnosti. Seznam inštitucij in raziskovalcev, ki sodelujejo v iskanju traj nos - tnih rešitev, je zelo pester in vključuje razisko- valce s področja živilstva, polimernih zna nosti, izdelovalce embalaže, raziskovalce trajnostnih modelov potrošnje ter tudi nekaj podjetij, ki so- delujejo pri raziskavah s tega področ ja. Mednarodna objava slovenskega prispevka V okviru tega programa je bila organizirana tudi prva mednarodna konferenca »Circul-a- bility« v hibridni obliki, ki je potekala med 26. in 29. septembrom 2021. Konference so se udeležili tudi predstavniki Inštituta za celulozo in papir (ICP) s prispevkom z naslovom »Dein- king efficiency of industrial waste and invasive plant papers for paper bags« (dr. Mija Sežun, dr. Igor Karlovits in dr. Urška Kavčič). Na pod - lagi izbire znanstvenega odbora konference je bil njihov prispevek uspešno objavljen v raz širjeni obliki v v mednarodno priznani reviji Journal of the Science of Food and Technology (Faktor vpliva: 3.639) pod naslovom: »Chemical and enzymatic deinking efficiency of agricultu - ral and industrial waste fiber-based paper pa- ckaging«. Članek je med prvimi tovrstnimi v svetu glede učinkovitosti deinkanja papirjev na- rejenih iz agro ostankov in invazivnih rastlin. Predstavniki dežel o prihodnjih aktivnostih Na koncu konference je bilo v živo organi- zirano srečanje predstavnikov dežel programa (MC meeting) v mestu Giovinazzo v južni Italiji (ob Barija), kjer so bile predstavljene in dogo- vorjene nove aktivnosti v okviru delovnih sku- pin. Predstavitev glede naprednih tehnologij za reciklažo polimerov je izvedla prof. dr. Loredana Incarnato z Univerze v Palermu s predstavniki lokalnih podjetij. Letos bo konferenca v Ljubljani Naš raziskovalec dr. Igor Karlovits se je udeležil sestanka in je tudi uspešno predstavil pobudo za organizacijo druge konference ter novega srečanja predstavnikov dežel progra- ma (MC meetinga) septembra letos v Ljubljani. Ideja je bila enoglasno sprejeta. dr. Igor Karlovits, vodja Oddelka Grafika in Embalaža O trajnostni in krožni prehranski embalaži v Italiji On sustainable and circular food packaging in Italy COST is an ideal platform for expanding the personal and professional network in the scientific community. The ICP (Pulp and paper institute) has been actively involved in the ongoing “COST action 19142 CA RETHINKING PACKAGING FOR CIRCULAR AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAINS OF THE FUTURE”, in which future sustainable packaging solutions are explored and researched. Our researcher Dr Igor Karlovits attended the MC meeting in Giovinazzo, Italy, where the application for the local organisation of the next Circul-a-bility conference in Ljubljana was approved. Inštitut za celulozo in papir Poročamo Osrednja tema tega COST programa so trajnostne in krožne embalažne rešitve za živilske dobavne verige prihodnosti. / The central theme of this COST programme is sustainable and circular packaging solutions for the food supply chains of the future. Ob koncu prve mednarodne konference "circul-a-bility" je bilo septembra 2021 organizirano srečanje predstavnikov dežel programa v mestu Giovinazzo v Italiji. / At the end of the first international conference “circul-a-bility”, representatives of the programme countries met in Giovinazzo, Italy. Foto: https://unsplash.com/ COST program deluje v okviru organiziranih petih delovnih skupin: - 1. skupina - sadje in zelenjava; - 2 skupina - meso in ribe; - 3 skupina - mleko in mlečni izdelki; - 4. skupina - kruh in pekovski izdelki; - 5. skupina je zadolžena za komunikacijo ter širjenje rezultatov sodelovanja ter raziskav.