Kako si pripravimo kGinposi? Kompost je izvrsten gnoj. Prav povsod se ga laliko koiishio uporabi. V nobenom zelenjadnom vrtu bi nc smel manjkati kup komposta poscbno še zato, ker nas njega priprava ne stane voliko truda, ne donarja. V vrtu samem ali kjc v bližini si poiščemo primeron prostor. Na pol scncnat je najboljši. Da nas pa ta »kup« v lepo urejenem vrtu ne bode prevcč v oči, nasadimo krog njega kakšno lepolično grmičjo ali jagodno sartje, lahko tudi fižol. Sedaj pa na delo! Vsc odpadke iz hiše in vrta nosimo na kup: sa^e, lesni po pel, smeti, travo, mah, lisije, žagovino, cestno blato, kuhinjske odpadke, porutninski gnoj i. dr. Soveda ne smejo biti vmes črcpinje, kamni in ccli kosi losa in, na kar je "še prav posebno paziti: nobenega črvivega sadja ali zelenjave, ker bi razni mrčes imel v kompostu le predobro priliko za razvoj. Ko je tak kup dovolj velik, recimo 2 do 3 m dolg, 2 m širok in 1 m visok, lahko je pa seve tudi večji ali manjši, kar je pač odvisno od razpoložljivih snovi, začnemo nasipavati drugega. Kup komposta je treba vsaj dvakrat na leto temeljito predelati, to sc pravi: prelopatiti skoz in skoz In premetati. Med prelopatenjem dodarno med plasti nebaj apnenega praha, končno pa še celi kup komposta potresemo s tem prahom. Prelopatenje in primes apna pospešujeta razkroj posameznih snovi tako, da postane kompost poprej uporabljiv. Eno prelopatenje v letu moramo brezpogojno izvršiti v Casu hudega mraza, da premrzne kompost skoz in skoz. Po drugi predelavi namečemo kup tako, da nastane na vrhu vzdolž po sredini jjraben, kamor vlijemo od časa do Pasa gnojnico. Po prilično petkratnem prelopatenju, to je po dveh letih, je kompost uporabljiv. « Kup komposta moramo vedno ople41, da plevel ne izmožgava hranilnih snovi, in ga držati vlažnega. Mnogokateri nasadijo v to-svrho na korapostu buče ter dosežejo«s tem oBoje potrebno: zemlja ostane pod velikimi listi vlažna :'*>. plwel r.e more uspevati.