150 Našim gospodinjam kaj. (Kako se izlegajo piščančki v jajcu). Ko je kokla jajce znesla , se v njem ni nič druzega viditi ko rumenjak in beljak. Gospodinje vzamejo puti take jajca, ki so nam živež. Al rumenjak in beljak imata prav za prav ves drug namen, kakor da bi se nam samo na mizo kuhani nosili ali da bi jih kuharce za mnogotero hrano rabile. Iz jajca se ima izvaliti piščanček. Kako se nek to godi? Irski natoroslovec Rolan je prav mikavno od dne do due popisal spočetek piščetov v jajcu tako-le: 3. dan se s po-vekšovavnim očalom ali drobnovidom vidi spočetje cepine, možganov, serca in kervi (zakaj serce in kri mora pervo biti, da se more rediti vse drugo); 4. dan se že s samim očesom vidi, da serce bije; 6. dan so poglavitne kervne žilice že osnovane in vidi se bitje žilic in krogotok kervi; 9. dan je narejen drob in začenja se osnova mesnatih delov in košic; kljunček se odpre pervikrat; 12. dan se prikaže perjiče; čepinja prihaja hrustančasta; pisce se začne pervikrat gibati; 15. dan so žile, koščiče in perje skor do dobrega dodelane; 18. dan se slišijo pervi glasovi piščančkov!; 21. dan predere pisce lupinjo in se izvali iz jajca; dve ali tri ure potem novorojena živalica teka vsa živa in vesela sem ter tje.