473 Doma. Kako je Spoznati strupene glive ? Starih, črvivih in prhlcih gliv ne vzemi nikdar. 2. Mlečna gliva je vedno sumljiva. 3. Strupene glive imajo naprijeten duh, posebno če jih riblje.š mej prsti. 4. Ako prelomiš strupeno glivo, ali če jo prerežeš, kar je še bolje, postane vrezna plošča modra (a ne zmeraj). 5. Če vzameš košček strupene glive v usta (to smeš slobodno storiti, kajti od jedne glive še nihče 474 Doma. ne umrje in od malega koščeka te ne bode želodec bolel) — te bode na jeziku ščemel in bodel. Z rudečo mušnico, kojo vsakdo pozna, se lahko posku.ša. (Deutsche allg. Zeitung für Landwirtschaft.) Kompot iz orehov. Zelene orehke treba s pletilko parkrat pre- bosti. Ako ne gre lahko, so orehi že prestari. Deni jih v čisto vodo, kojo moraš vsaki dan enkrat ali dvakrat premeniti. To delaj i4dnij. Polem jih skuhaj na pol mehko v nekoliko posoljeni vodi. Med tem si pripravi cukreno vodo. Za vsak kilo orehov i kg. cukra. Tu notri deni orehe. Drugi dan odlij cukreno vodo, zavri jo zopet ter jo vlij takoj spet na orehe. To ponavljaj vsaki dan čez 14 dnij, ali vsaj tako dolgo, da bo voda tako gosta kakor sirup pa skoro črna. Po- tem dobro zaveži posode ter jih spravi na hladen kraj. »Frick's Rundschau«. Liker iz orehov : kg. zelenih, zdrobljenih orehov polij z 2 litri finega špirita ter ga pusti v steklenici 2 tedna na solncu di- gerirati. Potem odcedi ter prideni tekočini 7 gr. stolčenih dišečih klinčkov in 15 gr. cimeta ter pusti zopet jeden teden na solncu di- gerirati. Skupaj 380 gr. cukra v 1 1 vode, vlij to k prejšnji tekočini, precedi ter napolni male steklenice, koje morajo v kleti ležati pol leta> »Frik's Rundschau«. Da se pt'troljke dobro očistijo, drgni jih znotraj in zunaj z su- him pepelom od drv ter potem s capo obriši. Steklo bode čisto in svetlo. Ako se oblečeš za to delo v stare rokavice, si rok nič ne zamažeš, ker ni treba čiščenju nobene tekočine. Fundgrube. Kako se najjravi suho sadje za prikuho. Suho sadje napraviš za prikuho, ako je kuhaš z vinom, sladkorjem in z vodo do mehkega. Kako ohladiti pijačo brez leda? Jako jednostavno sredstvo je sledeče : Ovij steklenico z mokro capo ter jo postavi na odprto okno. Potem odpri vrata, da nastane prepih. Izhiapevajoča voda v capi odteguje steklenici veliko topline ter zniža temperaturo pijače. »Frick's Rundschau.«