Gospodarske stvari. Eako iz metude ali smetkov si dober sir narediti. M. Brž ko se pri metenju puter od metude loči, se metuda iz piuje izlije in za^re. Pri 7ienju se sir od siratke loči. Zdaj se vse pusti mirno stati in bladiti, potem se sir iz siratke vzame, 7 7iečice dene, da se tako siratka iz njega pocedi. Eo se je to zgodilo, se air iz 7rečice 7zame, nekoliko oaoli in pra7 dobro zgnjete. Pridene ae tudi nekoliko kumina ali kterega drugega domačega dišila. Eo se je sol in dišilo pra7 dobro z sirom pomesilo, prilije se mu malo ruma ali konjaka in sicer na kilogram aira blizu dve zlici ime707anih žganib tekočin, ki se morajo patudi pra7 dobro 7 sir zagnje8ti. Ko 8e je to zgodilo, se siru daje podoba, ktera se najbolj pripra^na zdi, 7endar pa ne predebela. Tudi se posamezni siičeki 7 čiste, lanene rutice za^ijejo, ki so se poprej 7 7ročo siratko pomočile. Še bolj okusni poatanejo pre ti sirčeki, ako se 7 hrenovo perje za^ijejo in kake tri tedne 7 njih puste. Eurja kopališča. M. Da se kokoai 7 pesku in drobirju kopati morejo, to je njibo^emu zdra^ju zelo koristo. Kokoš se koplje, da si z peskom, pratjo in drobirjem očisti kožo raznega mrčesja kakor kokošjih uši, klešče^ itd. Edorkoli se toraj z rejo peratnine zlasti kokoai peča, tnora skrbeti, da irna perutnina to sredst^o k 87ojemu zdra^ju in uspe^anju. Za taka peščena ali prstena kopaliača perutnini ae priporoča solnčno mesto na d^orišču in sicer po šte^ilu in plemenu kokoši 7eče ali manjae. Prostor na štiri ogle 8e izkoplje, prst odstrani tako globoko, da so stene ob straneb po 18—24 cent. pokončno 7isoke. V toto štirioglato jamo, ki se prej ob stenah z deakami zapaži, se nanosi zmes, ki obatoji iz treb delo7 prodnega peska, iz dveh delo7 prerešetane lesne prsti in iz jednega dela stolčenega negaaenega apna. Vse to se pokrije z 7i8ečo streho, ktere sprednji stebri ao blizu po meter 7isoki. Dobro je, če streba predi daleč čez jan ne stene moli, da celo kopališče dežja in sploh mokrote varuje. Eokoši posebno rade zahajajo v toto kopel in se nadležnega mrcesa, ki je 7ečidel pogla^itni uzrok njiho^ega hujaanja, znebč. M. Pomoček zoper traknljo. Zoper tega silnega nadležnika pri ljudeh in živini se nasvetuje sledeče sredstvo, ki si ga vsakdo sam labko napra^i. Vzame 7s kilo bučinih ali tikvinih košic. Te se poausijo 7 pra7 topli peči in se izluščijo. Na to se stolčejo ali drobno zrežejo in jim 7ig kilo drobno stolčenega cukra ali aladkorja primeša. Tako je pomoček napra^ljen. Z^ečer predno se to zdravilo vzaine, se mora bolenik pustiti okoli deaet ur dolgo. Spr7a košice še precej dobro disijo in boleni jih radi jemljo, pozneje se jim pa začn6 ustavljati. Toraj je treba za jemanje zdra7ila d7e uri porabiti in kolikor mogoče čistega zraka dibati, ker zdravilo lahko stori, da boleniku budo postane. Na rano, ko bi trakulja se še ne bila odpravila, se vzame še po dve žlici ricinovega olja in trakulja (Band7urm)je odpra^ljena.