11 Thimol žuga podreti slavo salicilne kisline. Leto in dan je preteklo, kar je prof, Kolbe v Lipskem iznašel salicilno kislino (Salicvlsaure), ki je hipoma do take slave prispela, da se je mislilo, da imamo sedaj v tej kislini sicer nedolžno pa krepko sredstvo za braniti in vstaviti vse gnjij enj e, vrenje in k i sanje. Al podoba je, da njeno slavo kmalu potlači thimol, neka nova iznajdba, katera po skušnjah L, Levi n- a ima velikansko moč vbraniti, da organske stvari ne gnjijejo ali da se vsaj dad6 dolgo pred gnji-lobo zavarovati. Ta nova iznajdba je thimol, ki je iz-leček iz olja rastline, ki se po latinsko Tbvmus Ser-pillum, po nemško Thimian, po slovensko pa mater na dušica imenuje, in se v tabličnih kristalih predaja. V toploti 230 stopinj po C. vre, pri 44 stopinjah po C. se raztopi; v vodi se ne raztopi lahko in diši po materni dušici. Po poročilih Levi n-a zadržuje že yI0 °/o raztopljenega thimola popolnoma sladkorno vrenje. Mleko v odprti latvici gnjije že o 10—12 dneh; če pa se temu mleku pricld nekoliko thimola , še o 5 tednih ne gnjije. Jajčji beljak gnjije na zraku o 3 do 4 dneh, s thimolovo vodo zmešan pa je še čez 11 tednov popolnoma dober. Zdravniki so našli, da je thimol izvrstno zdravilo pri želodčinem kataru: če je bolnik tudi 3 do 4 žlice thimola povžil, mu ni škodovalo to nikakor na drugo stran. Po vsem tem je gotovo, da thimol pride kmalu na dober glas v gospodarstvu in obrtnijstvu, morebiti tudi v zdravništvu.