V Ljubljani, 15, avgusta 1925 ----- Izhaja 15. in zadnjega dne v mesecu. Člani Kmetijske družbe dobivajo list brezplačno. Cena listu za nečlane 20 Din, za inozemstvo 30 Din letno. Posamezna številka stane 1 Din. Uredništvo in upravništvo je v Ljubljani, Turjaški trg št. 3. Urejuje Viljem Rohrman. Vpeljava strojnega dela v kmetijstvu. — Dve nevarni bolezni na krompirju. — Cestno blato in trava. — Učno tra-višče. — Naša krivda. — Državni žrebec „Carabas 24". — Kmetijsko posvetovanje v Mariboru. — Vprašanja in odgovori. — Iz delovanja podružnic. — Kmetijsko-šolski vestnik. - - Gospodarske stvari. — Kmetijske novice. — Uradne vesti. - Tržne cene. — Inserati. Vpeljava strojnega dela v kmetijstvu. Naši predniki so zemljo kopali in pluge sami vlačili. Ako bi moral človek to dandanes izvrševati, bi truda in muke umiral. V tem oziru je tudi kmeta kultura pomehkužila. Imamo udobna stanovanja, dobro hrano in obleko. Naše mišice, ki so občutljive in premalo razvite, skušamo varovati s tem, da pustimo kolikor mogoče vsako naporno delo izvrševati živini ali ga izvršujemo s strojem. Tako vidimo danes, ko je splošna kultura močna razvita, da navaden kmetovalec ni več uprežna sila, ni več delavec kakor v davnih časih. Napredni poljedelec je postal duševni voditelj strojev, ki mu pomagajo vso žetev lažje, hitreje in vsled tega tudi ceneje pridelati. Današnja borba za obstanek, je ročno delo že močno potisnila v ozadje, in v gospodarskem boju zmaguje tisti, ki zmaguje s svojo duševno silo. Zato se danes tudi kmetu vsepovsod oznanja potreba splošne in strokovne izobrazbe. Ena najvažnejših nalog pri izobrazbi kmeta je spoznavanje, in vpeljevanje strojnega dela v kmetijstvu. Kako pa naj si naš mali posestnik pomaga s strojnim delom? — Še vedno opazujemo, kako se naš kmetič muči pri oranju z nepraktičnim plugom, in kako lahko orje oni, ki ima železen plug, ki odgovarja vsem zakonom fizike in tehnike. Takega pluga še držati ni treba, niti v zemljo pritiskati! Koliko naših ljudi je, ki zemljo kopljejo, rijejo ali ki pod motiko sadijo! Tudi žetev se da s stroji izvršiti. Ena žanjica požanje na dan kvečjemu 1000 m'J. En moški z žitno koso požanje za 5 do 6 žensk, en kosilni stroj pa celo za 50 do 60 žanjic. Naši ljudje mlatijo žito povečini še s cepiči. Kako počasno in utrudljivo je to delo, ve le tisti, ki je tako mlatev I sam poskusil. Naši ljudje pravijo, da je taka mlatev boljša in da ostane manj semena v slami. Temu nasproti pa vidimo, da zmlatimo z mlatilnimi stroji poljubne količine žita na dan in da ga lahko obenem čistimo in trijeramo, tako da je za kupčijo takoj sposobno. Slamo s stroji vežemo, stiskamo ali pa jo zrežemo>, in jo s pomočjo ventilatorjev spravljamo poljubno v različne shrambe. Kako praktični in koristni so razni stroji v poljedelstvu, v mlekarstvu, itd.! Kako važni bi bili za naš napredek. Zal, da vse to premalo poznamo in zaraditega tudi premalo cenimo. Marsikateri kmetovalec bi sicer rad začel delati z enim ali drugim strojem, nima pa zanje denarja, ker se mu zde za današnje prilike predragi. Pri nabavi strojev je treba marsikaj premisliti, predvsem pa je imeti sledeče pred očmi: 1. Stroj je kupiti šele takrat, ako smo o njegovi praktični uporabljivosti vsestransko prepričani. V takem primeru kaže dobiti 3—4 sosede, boljše posestnike, da si potreben stroj nabavimo skupno. Pri tem je treba, da je eden vešč strojnemu delu in da nauči tudi vse druge takega dela. Ta način je na Češkoslovaškem močno razširjen. 2. Varujmo se nakupovanja nepotrebnih in manjvrednih strojev in ne dajmo se vjeti zgol po lepi reklami. Taki ljudje, ki nakupujejo razne stroje iir se prepričajo pozneje o njihovi nepraktičnosti, postanejo navadno sovražniki strojev in vzamejo tudi drugim sosedom veselje do strojnega dela. 3. Upoštevati moramo tudi to, da zamoremo s poljedelskimi stroji delati na pripravnih tleh, ki so brez jam, jarkov in skal. V tem oziru bi morali naši kmetovalci, ki bi hoteli stroje rabiti, njive in travnike temu primerno pripraviti, ker drugače, na pr. sejalni ali kosilni stroji, ne morejo na takih zemljiščih pravilno delovati in jim preti nevarnost, da se poškodujejo. 4. Za strojno delo na kmetih je treba, da so v bližini izvežbani obrtniki, ki morebitne poškodbe strojev lahko takoj popravijo. Zelo lepa je misel, ki se je že pojavila v naših krajih, ki je pa v zadnjem času nekoliko zaspala. To je ustanavljanje kmetijsko-strojnih zadrug. Take zadruge imajo lahko tudi večje stroje. Za oskrbovanje strojev je potreben mehanik, ki vzdržuje stroje v dobrem stanju. Posebno tam, kjer je električni pogon mogoč, je delo s takimi stroji idealno. Iz lastne izkušnje vem, da je na kmetijskih šolah zato potrebno pritegovati učence k praktični rabi strojev, kakortudi to, da se jim sestava strojev pokaže in raztolmači tudi v shrambi za stroje. Potrebno je, spustiti take stroje v tek, čeprav na prazno. V ta namen bi bilo tudi dobro uvesti na kmetijskih šolah kot poseben predmet pouk o kmetijskem strojništvu in mehaniki, kakor je to vpeljano v različnih Šolah na Češkem, v Nemčiji in drugod, kjer je strojno delo na kmetih že zelo raz- j strjeno. Prav umestno bi bilo tudi, da bi tvornice kmetijskih strojev oziroma njihovi zastopniki uprizarjali po deželi tekme strojev kakor n. pr. strojno mlatev, košnjo sena in žita, kakor se to tudi drugod dela. Na ta način bi najbolj spodbudili kmetovalce k nabavi dobrih strojev. Na vse to je treba pri nas v Jugoslaviji, posebno pa v Sloveniji misliti in delati, ker drugače nas bo čas prehitel in bomo z našim poljedelstvom tako ogroženi, da bo bolje kruh in meso drugod kupovati, kakor da bi ga sami na svoji lastni zemlji pridelovali. Fran Malasek, Grm. Dve nevarni bolezni na krompirju. Srezki ekonom Sustič. Na letošnjem krompirju se opaža posebno na Gorenjskem skoraj po vseh njivah dve zelo nevarni glivični bolezni, in sicer: I. Zvijanje krompirjevega listja. Ta bolezen se kaže na tem, da se listi krompirja podolgem in navzgor zvijejo (Blattrollkrankheit, I Phloemnekrose). Tako čolničasto zaviti listi So podobni zavitkom ali „škrniceljnom". Listi pa pri tem ne ovenejo, temveč se pod prsti čutijo le nekako krhki in trši v primeri z zdravimi listi. Spočetka se zavijajo le spodnji listi krompirjeve rastline, končno pa zavzame bolezen cel grm, le da so spodnji deli rastline navadno bolj prizadeti. Listi sami mnogokrat porumene in se na robovih in posebno na konicah listov suše. To zvijanje krompirjevega listja opažamo na krompirjevih rastlinah že koncem junija ali početkom julija in navadno le pri posameznih rastlinah njive. Dobe se pa letos primeri, da so napadene skoraj vse rastline. Bolne rastline se zelo slabo razvijajo, zastanejo v rasti, ostanejo manjše in pritiklave in mnogokrat ne pridejo niti do cvetja. Rastline razvijajo le male, slabe gomolje, v katerih je manj škroba kakor navadno. Ta krompirjeva bolezen je nalezljiva, in se pre--naša s sokom krompirjevice in gomoljev. Prena- šanje bolezni pospešujejo živalski škodljivci, posebno ogrci in listne uši. Krompir, ki izhaja iz semena na napadeni njivi, je v prihodnjem letu že mnogo bolj okužen. Na Gorenjskem je v neki občini prizadetih nekaj njiv, kjer ni pričakovati niti polovice navadnega pridelka, ker je najmanj dve tretjini rastlin bolnih od te bolezni. Sredstva za pobijanje opisane bolezni so: 1. Uporaba čisto zdravega krompirjevega semena. Zamenjati je treba seme krompirja, pri čemer se pripominja, da zamena sorte ni neobhodno potrebna. Ne smemo rabiti krompirja za seme, ako je rastel na njivi, kjer je bila ta bolezen. Seme je dobiti le s takih njiv, ki dognano niso bile napadene. V ta namen se priporoča, da si prizadeti posestniki, ki nameravajo seme zamenjati, sami ogledajo tiste krompirjeve njive, kjer želijo semenski krompir dobiti. Priporoča se tudi dobiti za poskuse take vrste krompirja, ki so odporne proti tej bolezni, kakor n. pr. sorte „De Wet", „Frisius", .,Rdeča zvezda". 2. Ako so na njivi napadene le posamezne rastline, zaznamuj z vejami vse bolne rastline, izkopal jih posebej in ne primešaj njih gomoljev zdravemu krompirju. Predvsem je namreč važno, da rie rabimo za seme gomoljev od bolnih rastlin. .3. Pusti krompir popolnoma dozoreti. Izoravaj ga takrat, ko je portunenela krompirjevica in se pričela naravnim potom sušiti. 4. Ne uporabljaj za seme drobnega gomolja, temveč le večje ali vsaj srednje. Najbolje je rabiti za seme nerazrezano srednje gomolje. Ker pa je to iz več ozirov nemogoče, priporočam, da pustimo narezan krompir nekaj dni na suhem prostoru, da nekoliko ovene. Sveže rezano seme je izpostavljeno v zemlji okužbam, medtem, ko se na Ovenelem krompirju naredi kožica na rani, katera ovira okužbo po raznih bolezenskih glivicah zemlje. 5. Ako kupiš semenski krompir, zahtevaj jamstvo, da ni bila dotična njiva napadena po tej bolezni. Sicer moram priznati, da dobavitelj semenskega krompirja izlahka prezre prve pojave bolezni pa njivi ter se bolezen na ta način lahko vkljub jamstvu pojavi. 6. Ne rabi za seme gomoljev z njiv, ki so trpele pred hudo sušo, na katerih ni tnoglo gomolje popolnoma dozoreti. Sploh je uporabljati le popolnoma dozorelo seme. Ako zapaziš na mladih rastlinah sumljivo zavite liste (sredi ali koncem junija), se priporoča, da jih škropiš z 2% raztopino modre galice (na 100 litrov vode dva kg galice in okrog 2V2 do 3 kg gašenega apna). To škropljenje obvaruje krompir obenem pred nič manj nevarno krompirjevo plesnobo. Škropljenje bi bilo ponoviti še enkrat v avgustu. 7. Pravilno kolobarjenje je predpogoj ža odvračanje glivičnih bolezni na krompirju. 8. Potrebna je razkužba shramb za krompir z živim apnom ali apnenim beležem. 9. Ne spravljaj gnilih krompirjev in okužene krompirjevice na gnoj, ker se prenese bolezen z gnojem zopet na njive. II. Stebelna gniloba. Druga bolezen, ki se pojavlja letos na krompirjevih rastlinah (junija - julija) povsod po Gorenj- skem, je črna gniloba na spodnjem delu stebla (S. h\vai zbeinigkeit, Bacillus atrosepticus, bac. phv-tophthorus, i. dr.) ki jo lahko imenujemo stebelno gnilobo. Spodnji del stebla, ki je v zemlji, počrni in gnije v zemlji in tik nad zemljo. Tako steblo se izlahka izpuli iz zemlje. Najprej ovenejo listi zgornjih poganjkov in porumene, a kmalu ovene cela rastlina in usahne. Gomolji se razvijejo zelo slabo. Ako so rastline zgodaj napadene, manjka sploh gomoljev. Gomolji obolelih rastlin pričnejo v shrambah kmalu gniti, ker niso popolnoma dozoreli. Bolezen se posebno rada pojavlja v mokrotni zemlji in sploh vsled preobile vlage. Okužba se vrši po semenu, a tudi po zemlji sami. Bolezen se opaža na zelo mnogih njivah^ dasi letos ni tako močno razširjena kakor prva. Zoper njo se vobče priporoča: 1. Saditev bolj poznih vrst krompirja. 2. Saditev takih vrst, katerih gomolje ima močno kožo (lub). 3. Saditev uerazrezanega srednje debelega gomolja. .Sicer se pa priporoča, da pustimo narezan krompir nekaj dni na suhem prostoru, da ovene in da se nastale rane zasuše. 4. Pokončanje rjavega hrošča in črvov, ker prenašajo črvi bolezen od rastline do rastline. 5. Razkužba semenskih gomoljev pred saditvijo z 0-l% raztopino formalina, v kateri se gomolje namaka oziroma z njo pomoči. 6. Sadite krompir v lege, ki niso mokrotne ali vlažne. 7. Zgodnje gnojenje krompirja s hlevskim gnojem že v jeseni ali pa zelo zgodaj spomladi. Svež gnoj, zaoran tik pred setvijo, pospešuje bolezen. 8. Pravilno kolobarjenje. 9. Saditev krompirja v smeri vladajočega vetra, če je zemlja vlažna težka in globoka in če njena lega to dopušča, to pa zaradi tega, da vetrovi zemljo čimbolj zračijo in suše. V krajih, kjer prevladujejo severovzhodni vetrovi, bi bilo napraviti vrste od severovzhoda proti jugozapadu. Na plitvi zemlji pa to ne velja. 10. Gnilega krompirja in bolne krompirjevice ne smemo metati na gnoj. 11. Z njiv je odstraniti vse ostanke obolelih rastlin z gomolji vred in sežgati. 12. Vsako leto je razkužiti shrambe za krompir z raztrosenjem živega apna ali s škropljenjem z apnenim beležem. Cestno blato in trava. Gnojilna moč cestnega blata se danes še rada prezira, dasi se kažejo povsod ugodne posledice takega gnojenja. Kamor pogledamo, kraj cest, ob cestnih jarkih, itd., povsod se nam kaže blagodejni vpliv dežnice, ki izpira cestno blato in prinaša te gnojilne snovi bližnji trati. Predkratkim sem opazoval posebno len zgled takega gnojenja ob okrajni cesti, ki pelje sredi strmega brega iz T. v Str. Dočim je nad cesto ruša prav borna, je spodaj pod cesto bujna in gosta. Pod cesto se namreč po bregu nizdol odceja dežnica, ki prinaša mnogo gnojilnih snovi s ceste. Na tem bregu je otava prav lepa in gosta, in sicer tako daleč ni- zdol, dokler seže vpliv cestnega blata. Nikjer na-okolu nisem videl tako lepe otave! Človek bi ne prisodil tako ugodnega "učinkovanja cestnemu blatu, ako bi tega sam ne videl. Vsa ruša, ki je gosta samih trav, izgleda, kakor bi bila pognojena z najboljšimi umetnimi gnojili. Ta primer kaže, kako dober in važen je vpliv cestnega blata na rast travniške ruše. Razlika med rušo nad cesto in med rušo pod cesto je kakor noč in dan. Tako velika je. Naj bi nas ta zgled pripravil tako daleč, da bi se sploh okoriščali s cestnim blatom, še bolj kakor dosedaj. Cestno blato ima v sebi predvsem apno, ima pa tudi razne druge snovi, ki se primešavajo blatu. Na naši težki zemlji ima apno sploh ugoden vpliv na rastlinsko rast, in sicer v enem in drugem pogledu, kakor se je to že večkrat poudarjalo v tem listu. Dokaz temu ta bujna rast, ki jo je pripisati predvsem učinkovanju apna. Marsikje bi se dalo s cestnim blatom izdatno izboljšati naše travniške pridelke. Mnogo bi pridobila pa tudi naša deteljišča, ako bi jim postregli s cestnim blatom. Po krajih, kjer se cestno blato lahko dobi, naj se pridno rabi, in sicer tako, kakršno je, ali pa na ta način, da ga najpreje kompostiramo in mešamo z drugimi odpadki in gnojili. V ostalem pa svetujem, da opazujemo rastlinsko življenje v naravi. Narava nam rada s prstom pokaže, česa se je treba poprijemati, da bomo dosegli lepše uspehe. R. Učno travišče. Inž. Sadar, Maribor. Znano je, da pri nas trave dobro rastejo, ker jim je podnebje ugodno. Zato je tudi naša živina lepa in cenjena. Znano je pa tudi, da bi naši travniki lahko še enkrat toliko rodili in bi lahko imeli mnogo več živine, če bi imeli travnike tako radi, kakor imamo radi naše živali, in če bi jim to našo ljubezen tudi izkazavali! Ljubezen se vgrize najgloblje v srce mlademu človeku: zato pričnem oznanjevati svoj nauk o ljubezni do travnikov mladini in njenim „duha budil-cem", potem pa vsem onim, ki jim je to oznanjevanje potrebno. Travnikov ni brez trav, zato pričnem najprej pri travah! Trave moramo poznati! V to je pa treba, da se jih učimo spoznavati in da jih opazujemo! To bo najlaže mogoče, če zasejemo najvažnejše trave vsako zase na poseben prostor in na male lehice, ki bi vse skupaj tvorile „učno -travišče". Učno travišče naj služi mladini in odraslim, da spoznavajo domače vrste trav v vseh podrobnostih, da vidijo njih razvoj od prvega početka naprej, njih obraščanje, klasenje, zorenje, itd. Kje naj se pa urede taka učna travišča? V prvi vrsti so zato poklicane narodne šole. Pri nobeni narodni šoli v Sloveniji ne bi ga smelo manjka*1 kakor ne sme manjkati drevesnice. Obdelati. *'< jati in oskrbovati bi morali tako travi" .lJ- 400'— do —■ . . . 340-- 4"0-- do 1 ,, koruze (nove, sušene) ... . . . 250*- 250 — do ?50* - 350 - do 400" - 1 , fižola, ribničan...... . . . 325- 300- do 400"— ! .. fižola, prepeličar...... . . . 320*- 1 ,. krompitja (novoga)..... . . . 100 do 125 ~ 75 - do 200* - Krma: 1 ci sladkega sena . ..... . . . 75 50- do 60* — 1 ., kislega sena....... 30 - do 45* — Kurivo: 1 m3 trdih drv........ I7.V- do 200. - 14 „ mehkih drv....... . . . 125'— do 150- - 125- dn 150' —