Gospodarske stvari. Go§podarskc drobtiuice. VI. Bos po tleh! pozabil sem vam gosp. razložiti, česar ste me že dolgo prosili. Cerič slednjokratzavreči. Pravili ste mi, da morala je vaša žena poln lonec jajec eči. Da veste oče Cerič, kako se jajca gnjilobe ovarjejo, vam hočem povedati, ter povejte svoji ženi. Izkušeui gospodarji našli so več načinov jajca hranjevati, med vsemi pa ta le način priporočili. Znana reč je pravijo da kokoši meseca maja, junija in julija naj raji kokljajo tedaj rade valijo, in da meseca avgusta, septembra, oktobra in kesneje znesena jajca naj boljša so za shrambo. Vzrok da v maju, jnniju injulijuznesena jajca rada gnjijejo, je toplota, kar tudi radi verjamemo. Naj boljše je tedaj, da se vse koklje v istih meseeih v posebni kurjak zaprejo, da na novo znesenib jajec posedati ne morejo. Pomniti pa je treba od jajec sledeče: 1. Gnjezdo ima biti na mrzlem kraju. 2. Kdor voliko kuretnine iraa, mora večkratna dan jajca iz gnjezda jemati in na mrzli kraj djati. 3. Jajca denejo se v zaboj ali kišto, ktere pokrov ima biti na pol odprt. 4. Denejo se jajca takp, da pridejo na dno naj novejša, etarejša pa na zgor ter se jednako rabijo. 5. Zaboj ali kišta dene se v bišo, v ktero se po zimi nikdar ne kuri; vendar ne sme biti premrzla, da jajca ne zrarznejo. 6. Tudi v olju pomočena jajca in po navedenem nacmu shranjena, nikdar ne gnjijejo. Presneto! mi reče Cerič to mora moja žena poskusiti, m če ji ne zgnjijejo, dobite gospod učitelj 50jajec za cvrtje.