Pot do kvalitetnega mleka Mleko je zelo občutljivo živilo, zato moramo biti že pri njegovem pridubivanju zelo pazljivi. Vsi higienski ukrepi pri transportu, obdelavi in predelavi v mlekarni ne morejo popraviti napak, ki so naslale v hlevu pri pridobivanju mleka. Kakovost mleka je odvisna od tega, kako je bilo mleko pridobljeno in kako so z njim ravnali pri molži. Iz zdiavega vimcna pomolženo mleko ima le malo drobnoživk. Naše mlekarske in inšpekcijske službe pa ugotavljajo, da je v mleku, ki pride na sprejemno rampo v mlekarno, več devet miiijonov drobnoživk. ki povzročajo razna kvarjenja mlcka. Najvažnejši vzroki za takšno stanje so: 1. slaba higiena hlevov, živaii in same molže, 2. slabo in nestrokovno vzdrževa-nje molznega pribora in moiznih strojev ter 3. nezadostno hlajenje mleka ta-koj po molži pa vse do oddaje v mle-karno. Čisto in zdravo mleko lahko pri-dobivamo lc v higiensko urejenem lilevu. V nečistem hlevu se živali do-kaj hjtro onesnažijo in tako tudi mleko ne morc biti najbolj snažno. Zato je potrebno hlev redno čisliti in nastiij pogosto menjati. Vsaj enkrat letno ga je polrebno tudi pre-beliti. Za higiensko pridobivanje mlcka je seveda važna tudi; čistoča živali. Na koži in dlaki se nabiiajo prah, nastilj in izločki, ki pri molži padajo v mlcko. Zato moramo krave vsaj enkrat dnevno pošteno očistiti in jim večkrat porezati dolge dlake okrog vimena, na katerih se posebno rada nabira umazanija. Živali mo-ramo očistiti vsaj uro pred molžo. Vime pred molžo opctemo s plat-ncno krgo ali papirnato brisačo, k» jc namočena v mlačni vodi. Nato ga obrišemo s čisto krpo ali papirnato brisačo. Odlično se je obnesla tudi razkužba seskov pred molžo in po rvjej. Molzač naj si pred molžo na-dene čist predpasnik, si opqre roke z milom ter si jih obriše s čisto bri-sačo. Hranjenje živali med molžo ni priporočljivo. Ker so stolčki za molžo navadno zelo umazani, jih je potiebno vsaj enkrat tedensko po-šteno poribati. Prvc 3 do 4 curke mleka, ki so navadno močno oku-ženi, izmolzemo v posebno posodo. Molzne posode morajo biti glad-kih povTŠin in brez poškodb. V zad-njih letih so skonstruiiali nove tipe posod s stranskimi odprtinami, ki močno zmanjšujejo onečiščenje mleka ob molži. Te posode imajo na spodnji strani roč, ki omogoča, da molzač zlije mleko v diugo posodo, ne da bi se dotaknil umazanega dna molzne posode. Kako čistimo molzno posodo0 Najprej jo speremo, a z mlačno vodo; pri uporabi vroče vode bi le-ta ,,pripekla" ostanke mleka na stene in tvorilc bi se težko odstranljive usedline. Nato posodo skrbno oči-stimo s ščetko v raztopini sredstva za pomivanje (detergent, soda) injo oplahnemo z vrelo ali vsaj vroco vodo, v kateri je razkužilo. Posodo nato poveznemo, da se odtcče in posuši, pred naslednjo molžo pa jo oplahnemo s čisto vodo. Tudi pri strojni molži moramo upoštevati pravila higicne. Sam molzni stroj ne da higiensko neopo-rečnega mleka. Tudi takojšnje hlaje-nje mleka po molii ni učinkovito, če je bil molzni sttoj umazan in okužen. Zato so velikokrat ugotav-ljali, da je mlcko, pomolženo z molznim strojem, veliko slabše hi-gienske kvalitete kot mleko, pomol-žcno na roko. Temu ni bil kriv stroj, marveč človek, ki ni poznal osnov-nih načcl higiene. Vedno se je treba držati navodil, ki jih je predpisal na čiščenjc stroja njegov proizvajalec. Takoj po molži moramo mleko odnesti iz hleva in ga ohladiti. Drob-noživkam, ki kvarijo mleko, ugaja toplota in jim nudi ugodne pogoje za hitro razmnoževanje. Čim hitreje se mleko ohladi, tem manj se v njem namnoži drobnoživk in lem dalj časa ostane nepokvarjeno. Za hlajcnje mleka je v prilikah, kjer še nimajo primernega gospo-dinjskega hladilnika, najprimernejša tekoča voda bodtsi iz vodovoda, stu-denca ali potoka. Vrč z mlekom po-stavimo v vodo tako, da voda ne pri-de v mleko. Vrča ne smemo povsem pokriti. Mleko se mora zračiti. V na-sprotnem primeru oslane v njem ne-prijeten vonj po hlevu. Kjer ni tekoče vode, nalijemo vodo v globok škaf, vanj postavimo vrč z mlekom in vodo po potrebi menjamo. Med hlajenjem je potreb-no mleko večkrat premešati. Naj-bolje pa je, če lahko mleko takoj po molži oddamo v primerno urejeno zbiralnico, ki ima sodoben hladilnik. Naša hladilna industrija je v zadnjem času začela pripravljati prototip po-sebno majhnega električnega hladil-nika, ki ga bo mogoče namestiti na klasičen mlekarski \tč. Mlcko moramo hladiti vse dotlej. doklor ga ne odncsemo v zbiralnico. Toplega mleka ne smemo nUcoli me-šati s hladnim. Iz uradnih podatkov je razvidno, da le malp odkupljenega mleka po-vsera ustreza zakonskim določilom. Da bi se izboljšala higienska kvali-teta odkupljenega mleka, je repul> liška zakonodaja namenila nagrado vsem, ki oddajajo higiensko neopo-rečno mleko. Kriterij za plačevanje mleka ni več samo mlečna tolšča, marveč tudi higienska kakovost mleka. Tako velja od 1. marcaletos odlok o premijah za kravje mleko. Od te nagrade dobijo tudi kmetje -kooperanti 0,10 din za liter odda-nega, higiensko neoporečnega mle-ka, seveda pod pogbjem, da vzrejajo vsa za rejo sposobna teleta sami in pa jih prodajajo organizaciji ali dm-gemu kmetu za nadaJjnjo rejo na podlagi pogodbe. Če pa proizvajaJec - kooperant tega pogoja ne bi izpol-nil, ta siedstva upoiabijo za giadnjo zbiralnic in nakup opreme za hlaje-nje mleka. Kontrolo mleka za higiensko ka-kovost opravlja v občini veterinarski inšpektor. On je dolžan enkiat v prvi polovici meseca odvzeti vzorce mleka iz vsakega vrča ali zbirnega bazena. To mleko nato po&je na pregled v ustrezni laboratorij. Če je vse mleko pri prvem pregledu ustre-zalo normi, navedeni v odloku, izda veterinarski inšpektor ustrezno po-trdilo, na podlagi katerega bodo vsi proizvajalci - kooperanti dobili do-ločeno premijo. Ce pa del mleka v prvi polovici meseca ni ustrezal hi-gienskim predpisom, je dolžna od-kupna organizacija takoj po prejemu obvestila o izidu analize pregledati mleko posameznih kooperantov in ugotoviti, čigavo mleko je bilo ,,slabo". Pri vseh teh bo potrebno najti vziok za slabo mleko, jih podučiti in jim pomagati. Če pa ne bi poslušali nasvetov strokovnih služb, jim bo potrebno prepovedati oddajati ,,nečisto" mleko. Zakonodajalec želi s premijo sti-mulirati vse tiste proizvajalce - ko-operante, ki so dosedaj dobivali mle-ko slabfe kvalitete k boljšemu hi-gienskemu delu, dobrim proizvajal-cem - kooperantom, ki so že do sedaj upoštevali osnovna načela hi-giene, pa omogočiti, da prodajo mleko po višji cenL