46 Baker ali kotlovina Baker ima lepo svetlo-rudečo barvo, trd je, jako vlečen in raztezen ter se topi §e le v velikej toploti. Dobiva se iz bakreirih rud, a uahaja se tudi sainočist v prirodi, zato so ga, stari uarodi uže poprej pozuali, nego že-lezo, ki se teže da iz iud v kovino taliti. Iz bakva se kujejo novci: krajcarji inčetrtaki; iz bakrenih plOčeviri izdelujejo kotlarji raznovrstne posode, so-sebuo kotle, ponve, pokrove in drugo orodje; kajti baker ima pred železom to prednost, da se d& hladeu kovati iii raztezati, ter se ua zraku luauj izpieiueui. Tudi bakrčna žica (dratj se mnogo rabi; s pldčami se strehe kiijejo. Ako pride na baker vlažen zrak in kislina, uapravi se na njem ze-leni volk, ki je hud strup. Zatd morajo bakrene iu medeue kuhinjske posode dobio pociiijene biti, da su ne uareja na ujih zeleni volk. Kotloviuska zele-uica ali zeleni volk se rabi v oljnate in vodene barve, dalje v barvariji iu tiskariji, kakor tudi za pozlačeiije in v zdravilstvu. Proti zaskupJjenju po bakru ali zeleuem volku, ki uaiedi stiskanje grla in želodca, bljuvauje, težko dihanje, krč, oslabljenje iu inoin6to, rabijo se sredstva za izbljuvanje strupa ia za pitje ruuogo sladkorne (cukrene) vode. Z drugiiui kovinami dela baker več vrst kovinskih ziuesi, ki se rabijo za različue stvari. Najiuieuit-uejše so: • , 1. Med ali mesing iz 6(5 delov bakra in 34 delov cinka, jasno ni-inena je, iz nje se izlivajo razue litiue iii delajo svečniki, guinbi, okovi iu druge stvari. 2. Kudefia med ali tompak, ki itua 85 delov bakra iu 15 delov ciiika v sebi. 3. Pakovina (pakfoa) ali novo srebrč, ki je iz ti delovbakra, 3. delov cinka iu 1. dela uiklja. 4 Zvouovina ali brou, ki ima 78 delov bakra in 22 delov ciua v sebi; iz broaa Iij6 zvouarji zvonove. 5. Topovina je iz 90 delov bakra iu 10 delov cina, iz katere se to-povi delajo. 6. Brouza, iz katere so posebno stari narodi izdelovali razno orodje ia uinetnine; obstoji iz 85 do 97 delov baki"a in iz 15 do 3. delov cina. Tu vain naj razložim še iiekatere druge kovine, ki so uže zgoraj pri bakru bile onienjene: Cin ali kositar je svetlo bele barve, ruehek je in raztten ter se lehko topi. Zaiad svetlosti, in ker se ue izpreineui na zraku, rabi se prav pogostonia za uaiuizEO iu kuhinjsko posodo. V prirodi se nahaja v vudi, ko-sitrovec iinenovanej, iz katere se dobiva čist kositar, ako se ruda stolčena in z ogljein poaiešana stali. Iz cina se delajo razaokatera orodja, posebno piščali za orglje. Piav teuki listi kositarjevi iuieuujejo se štanjol; vanj se zavija n. pr. injilo, čokolada i. dr. S ciuoin se pocinjajo bakrene inedene in železae posode. Cinek je višnjavo bela, pri uavadnej toplini krhka kovina. V vročini se lflhko v pločeviuo (pleb) in drat zvleče. S cinkovimi plččami pokrivajo strehe in delajo raznovistne posode, vlivajo spouieuike iu druge uiuetiiiae. 47 Nikelj je kovina belo sivkaste barve; trd je, jako raztezen in se da ugladiti. Na zraku se ne izpreinenf. Nikelj se potrebuje največ v izdelovanje tako iuienovanega srebii, ki je praveuiu srebru jako podobno. J. Kotnik