List 36. Gospodarske stvari. Krkoška repica. Krkoška repica, nemški Korbelriibe, lat Chaero-phyllum bulbosum, je rastlina, ki marsikje divja raste, a se da izvrstno porabiti kot prikuha ali pa za juho. Pridelovanje krkoške repice je redkokrat videti, ako-ravno ima vse lastnosti izvrstne zelenjadi. Koder ta repica dobro vspeva, tam se povsod izplača, jo pridelovati, ker jo dobro plačujejo kot fino zelenjad. Krkoška repica ljubi bolj senčen kraj, ker v tacem kraji dobi bolj nežen in fin okus. Na sveže gnojeni gredi mrčes škoduje tej rastlini, zato je bolje izbrati dobro gredo, ki je bila prejšnje leto gnojena. Krkoško repico je sejati od meseca avgusta noter do oktobra. Prihodnje leto meseca aprila ali maja pa gredo oplevemo ter toliko rastlin izrujemo, da ostale dobodo dovelj prostora. Rastline nai stoje ena od druge 8 do 10 centimetrov narazen. Poleti se ve da treba je zalivati. Meseca avgusta vzamejo se repice iz zemlje ter se jih spravi v pesek zakopane v kak prostor, kjer ne zmrzuje. Poraba krkoške repice je pa taka-le: Shranjena naj bode repica vsaj do meseca oktobra, ker še le takrat postane okusna; najboljša je meseca decembra in januarija. Kepica je pristaviti k ognju v mrzli vodi in se potem pusti nekaj minut vreti. Tako kuhani kr-koški repici posmukniti je tako kožo doli, kakor se to običajno z mandelni naredi. Olupljena repica za-more se porabiti za v juho kot krompir za prikuho k mesu. Seme „krkoške repice" dobiti je brezplačno v pisarni c. kr. kmetijske družbe v Ljubljani.