OSPOIMME Pranje. Lepo trpežno perilo jq panos vsake gospodinje. Že kot dekle si spravlja bodoča skrbna gospodinja perilo in le pomislimo na naše naatere, kako pridno so sejale lan, trle in predle predivo, da so pripravile balo svojim hčerkam. Dandanes le malokatera gospodinja zna sukati kolovrat, ker se platno in tkanine spl.h kupijo v trgovini. Že pri nakupu je v prvi vrsti gledati na to, da se kupi le dobro trpežno blago, čeprav bo za nekaj dinarjev dražje. Slabo blago se tudi ne pere dobro in tako ni gospodinja prav ničesar prihra^ nila, ampak ima vedno cunjasto in luknjavo perilo. S perilom pa mora znati pri pranju prav ravnati. Umazano perilo hranimo na zračnem prostoru najbolje v podstrešju v lesenem zaboju ali v pleteni košari. Vlažno periLo se mora naiiprej posušiti, ker bi sicer dobilo plesnive madeže. Nikdar ne smemo hraniti umazano perilo v stanovanjskem prostovru. Predpriprava za pranje je ta, da si damo posode za pranje v red ter si preskrbimo potrebno milo in lug. Perilo razdelimo, in sicer na belo, barvasto ln volneno. Med odbiranjem pregledamo kos za kosom, odvežemo morda zavezane trake, odpr.mo zapete gumbe In izpraznemo žepe. Male kose kakor ovratnike in zapestnice napeljemo po več komadov skuipaj na trak. Večje luknje spnemo, da.se pri pranju še ne raztrgajo bolj. Posebne madeže, kakor ol.nato barvo, koLomaz al smolo odstranimo s primernim .istilom najpoprej, ker se pri kuhanju, oziroma pranju v vro.i vodi vžgo madeži v blago. Glavno za brezhibno belo perilo je namakanje, ki ima namen, da se omazanija om.h.a in tako olajša pranje. Za namakanje perila je najboljša mlafcna mehka voda, t. j. deževnica. Zvečer pred pranjem zmo.imo perilo _ mlačno vodo, nato pa namilimo kos _a kosom ter se pri tem oziramo prav posebno na bolj umazana mesta, kakor ovratnike in zapestnice pii srajcah. Med .okami zme.kamo vsak posame_en kos, da se milo speni, nakar ga izvijemo in vložimo v žehtnik, vedno tako, da pride b.lj umazano perilo na dno, manje umazano pa na vrh. Na namiljeno perilo vlijemo toliko mlačne vode, da je ravno poikrito. V to vodo pa pridamo na škaf po eno žlico salmijakovca in ravno toliko terp.ntinovca, Žepne rutice splaknemo najprej v hladni vodi tn nato šele jih namilimo in vložimo v žehtnik. Perilo s krvavimi madeži zmočimo s hladno vodo, namiIkno dod-bra in vložimo v posebne po¦ode s hladno vodo. Barvasto perilo, ki n© puš.a barve namočimo le za par ur v hladno vodo. iZe temne debele tkanine pa uporabimo lahek lug. Pranje samo je eno najnapornejših gospodinjskih plačil. Le prava razdelitev delo olajša. Posodo s pe.il.in postavimo tako visoko, da nam pri pranju ni treba stati sklonjeji pri žehtniku, temve. stojimo neprisiljeno ravno pri delu. Drugi dan zjutraj: Po.en.i z man|j umazanim perilom, oper&mo kos za kosom namočenega perila, madeže pa posebej namilimo _Q operemo. Nato izplaknemo perilo v topli vodl, ga znova namilimo in kuhamo v vreli vodl 20 mlnut. Iz kotla vložimo perilo v žehtnik, n&koliko shlajeno, tollko da roke zdržijo kos za kosom izperemo, nato polijemo z vroBo vodo, zopet l_pe.emo in konečno izplakn&mo y hladni vodi do fiistega. Sirovi cmoki Umešaj s kuhalnico eno žlioo trde masti in tri jajca, dodaj za globoki krožnik d.bro iztisnjen&ga sira ter tri pesti pšeničnega zdroba, zmešaj in pusti pol ure stati, da se zdrob naboti. Testo mora biti bolj trdo. Oblikuj iz tega testa na z moko potrošenih dlanih srednje velike cmoke, kuhaj najprej enega, di vidiš, če se ne razleti med kuhanjem v katerem slučalju dodaj še zdroba. Cmoke kuhaj 15 minut v slanem kropu. Postavi jih z ocvirki ali s krušnimi drobtinicami zabelijene na mizo. Gospodinjska šola šol. sester v Ptuju. V Mladiki v Ptuju se začne pod vodstvom šolskih sester s 1. oktobrom štirimese6ni gosp-dinjski tečaj in celoletna gospodinjska šola. Sprejemajo se deklice, ki _o dovršile obvezne šole in kl se žele prakti.no in t.oretičnjo izobraziti v gospodanjstvu. Natančnejša poja&nila daje vodstvo samo.