Gospodarske skušnje, (Vlažnost iz zidovja in druži h reči odpraviti). Kuhaj orehovega ali lanenega olja, kteremu se nekoliko manj svinčene gladkine (Bleiglatte) primeša, tako dolgo, da se tako pokuha, da na verhu skorjo napravi. S tem mazilom zid, kteri mora pa popred dobro očejeu biti nesnage in prahu, prevleči dvakrat, in sicer tako, da se vsakbart dobro posuši, preden se drugič namaže. Leseno orodje maži z lan enim oljem, ki se je četert ure na žerjavici kuhalo. Kmetovavci naj bi svoje brane, . pluge in vse poljsko orodje, ki ga dostikrat dež namaka, vsako leto enkrat, najbolje pozimi, ker nimajo veliko^ opraviti, z kuhanim lanenim oljem namazali. (Ce imajo teleta ali prasci dalje časa drisko), je hrastova skorja kaj dobro zdravilo. Unanjo grapovo 320 kožo osterži z nožem; tako očejeno skorjo pa potem v vodi kuhati daj tako dolgo, da bo voda kakor močna kava (močen kofe). Te hrastove vode daj potem vsako jutro po 2 do 3 žlice, dokler driska ne jenja. — Hrastova voda je tudi dobra za spiranje starih ran, ki jih komati napravijo vpreženim konjem in volom. (Koruza amerikanska, kteri se „konjski zob" pravi), ker je nekako konjskemu zobu podobna, je eno najboljih koruznih plemen; le škoda, da tako počasi zori, da v naših krajih malokdaj dozori. Vendar naj noben gospodar ne opusti te koruze saditi, komur je za živinsko klajo mar. „Konjski zob" zraste 10 do 12 čevljev visok in je poln perja (koruzovine); na oralu (johu) zemlje se pridela 1500 do 2000 centov klaje. Kaj! ali ni to sila sila veliko? Ni je klaje, da bi bolj rodovitna hila. _ Tako pravi časnik staj. kmetijske družbe, in mi po svojih skušnjah na vertu krajnske družbe v Ljubljani poterdimo to skozi in skozi; tudi mi smo letos to koruzo skusili in se prepričali, da res donaša klaje na cente. Pa je bila turšica ta tudi res tako velikanska, da jo je vsak radoveden ogledoval. Nadjamo se vendar, da saj nekoliko je bo dozorilo in da bomo mogli kaj semena po deželi dati.