List 47. Kako se olje napravlja iz rička. Iz tominske okolice smo unidan prejeli od posestnika gosp. Andreja Kovačič-a sledeče pisemce: ;,Novice" so nam kmetovavcom v 43. lista t. 1. živo priporočale sejati riček ali dr en ulje. Lansko leto so mi gospod Jožef Duller poslali nekoliko tega oljnatega semena za poskušnjo. Vsejal sem ga, in dobro se mi je obneslo. Ker pa pri nas še ni znano, kako se iz rička olje dela, lepo prosim, naj bi „N o v i c ea še povedati in popisati hotle, kako se iz rička olje napravlja? ali se mora poprej zernje stleči? in kako?" Obernili smo se s tem vprašanjem naravnost do tistega moža (gosp. Jožef Duller-ja), kteremu gre čast, da je pervi v naši domovini setev rička razširil in kteri ume iz rička tudi tako lepo olje napravljati, da je prejel v veliki lanski dunajski razstavi častno pohvalo za-nj. Prijazno nam je berž poslal sledeči odgovor na ono vprašanje: „Na vprašanje: kako se iz rička olje napravlja? ali je treba poprej zernje stleči? in kako? — odgovorimo le-to:u „Iz rička se olje ravno tako dela, kakor iz družin oljnatih semen, postavimo, iz lanenega ali ogeršičnega semena, iz bučnih pešk, iz bivca itd. Oljarji, kteri znajo laneno seme za olje rabiti, naj rabijo riček ravno tako. — V Bavti vasi blizo Novega mesta je že zdavnej oljar-nica, kamor novomeška okolica že od nekdaj svoje oljnate pridelke: laneno seme, konoplje itd. predelovat nosi. Zdaj donaša ona tje tudi riček, kterega se je jako poprijela, in lastnik bavtovske oljarnice tistega kakor druge take semena izdeluje. — V Preski nad Ljubljano proti Loki so nekdaj veliko lanenega olja napravili, gotovo bojo tudi rič-kovo olje tam znali napravljati, ako se riček tje donaša." J. Duller.