Kdaj je naj boljši čas, cepiče rezati? Nekteri menijo, da je naj ugodnejši čas za rezanje cepičev meseca svečana, drugi meseca decembra, kar tudi rai mislinio, da je pravo, kpr sknšnja javno določuje, da meseca decembra vrezani cepiči veliko krppkpje ženejo, kot ti meseca svečana vrpzani, gotovo je tudi, da pervi so pred mrazom pnpolnoma ohranjpni, kpr lahko jih v senčnem kraju v zemljo zabijemo, vtaknemo in z slamo ali z smerečjem pokrijomo, če je treba. Ti meseca svečana še na drpvesu bivajoci cepiči pa lahko v prav hudi zimi pozebejo; dalje (udi to velja, da cepiči meseca deeembra vrezani poznpje poženejo, kar je gotovo dobro. Cppič namreč niora imeti tako rekoče hrani redivnih tvarin, inmoramo ga ločiti od drevesa o času, ko je življenje v drevesu prestalo in to je o času, ko je drcvo zgubilo perje, ktero je gotovo pravi organ upodobovanja (assimilation). Korenina drevesa vzame z mokroto neorganske redivne tvarine iz zemlje, jih pelje po deblu, vejah v perje, kjer ae ti redivni soki še Ie popolnoma spremenijo. Perje je torej kraj ali delalnica, v kteri se iz zemlje prišedši še sirovi redivni sok spremeni v pravi živni sok. Tii se snuje posebno močic i. t. d. v zvrzi z dru— gimi tvarinami, kteri z zdruzimi organičnimi stvarmi so vedno navzdol pomika in razne snove rastlin stori. Te snovc imajn namcn, v prihodnji rasti biti rastopljene z ogelnokislo vodo, ktero je rastlina po koreninali povžila in tako služivna v lirano rastlin. Po tetn takem je raogoče, da zimski popki, o času, ko še ni perja, kterega še ne more sirovi redivni sok povžiti, poženejo, in če se to novo perje tako popolnoma stori, to je, da perje ne raste več, tako je njegova delavnost za napravo takih snov naj močnejša, in odnehava proti jeseni, in prestane ko mraz zimski stori', da odpade. Kolikor časa še ostane gorko, saj 4 stopinje R. po odpadu perja, se lahko določi, da v rastlini je še vedno nekako življenje, in tudi mraz zimski še le nekako uniči življenje za nekoliko časa in ravno ta čas je, v kterem drevo počiva naj ugodnejše za narezanje cepičev, da je v njih ohranjpn sok založni. Ze omenjene lastnosti storijo, da take cepiče lahko dalj časa hranirao brez škode, in ko že ccpinio, ni se nam treba bati, da bodo hitro pognali in lahko na mrazu terpeli. (Po ^Gosp. listu.")