p rti CD 01 1 /1 orač- i ,>01'ie'> februarja 1905. Tečaj 1 Jer ^11/laKJu i-- lin :DR5Kl 10002706 , 1 C06ISS s I \ ^ I \ I (dOSPODAR List za povspeševanje kmetijstva v slovenskem Primorju. U.cchijc in i/daj,] Anton Štrckelj, državni potov.ilni učitelj kmetijstva v Gorici. l i.I izhaja v začetku in v polovici vsakega meseca Ler staite K na leto. Naiočuino £ pošiljali je na upravo ..Piimotskega Gospo-duja" v Goiicl ^Pri rudeči hiši št. 7). a\a\ Kmetovalci! Naša primorska dežela rii ravno najbolj rodovitna dežela, loda radi svoje lege in milega obnebja ima za kmetijstvo take ugodnosti, kakor jih dobimo le malokje. Žal pa, da zna le malo naših kmetovalcev te ugodnosti izkoriščali. Velika večina gospodari še vedno tako, kakor se je gospodarilo takrat,. ko ni bilo se železnice in parobro-dov. t o raj v času. ko se je pridelovalo le za domačo rabo in za domači lig. Zato vidimo, da se dohodki lakim kmetovalcem vedno manjšajo in preti jim propad. Xe znajo, kako bi se rešili iz svojega obupnega stanja. Pomoči jim treba! Kako pomagali? Pokažimo jim pol. po kateri pridejo do boljšega gospodarstva. do gospodarstva, ki ho primerno sedanjemu času in sedanjim razmeram, učimo in dramitno jih, in rešili jih bodemo! To nalogo dal si je list, ki ga imate pred seboj. Ljubi kmetovalci! Primorski Gospodar Kazal vam bode, kako m kal delajte na polju, v vinogradu, v sadovnjaku, v vrtu. na travniku in pašniku, v gozdu,"' v kleti, v hlevu in sploh pri svojem premoženju, da boste imeli od njega kolikor mogoče mnogo dobička. Ce bcsle potrebovali sveta ali kakega pojasnila, dajal vam jih bode ra-dovoljno. Obenem branil bode vaše koristi in polegoval se za nje. kjer bo le mogel. Po pregovoru »več oči več vidi, več glav več ve«, nudil bode tudi vam prostor, da izražate v njem svoje mnenje, svoje želje in svoje težnje. Oklenite se loraj ljubi kmetovalci "Primorskega Gospodarja«, čil ijte. podpirajte in širile ga! Uredništvi). \ t' »čT^sšjšTv „Primorski Gospodar". Pred dvema letoma nehala sta izhajati oba slovenska kmetijska lista, ki smo ju imeli na Primorskem in sicer „ Vinarski in vrtnarski list-' v Trstu in „Gospodarski list" v Gorici. S tem smo ostali slovenski primorski kmetovalci brez glasila. Po nalogu in s pomočjo visoke vlade lotil se je podpisani z izdajo in z uredništvom novega lista, ki bo služil v pospeševanje kmetijstva v slovenskem Primorjn, toraj na Goriškem, v tržaški okolici in v slov. Istri. List se ho najbolj pečal z vinarstvom, sadjarstvom in z živinorejo, združeno z mlekarstvom, ki so v teli krajih najbolj važne kmetijske panoge. Zanemarjal pa ne bo pri tem drugih kmetijskih strok, osobito bo obračal svojo pozornost tudi vrtnarstvu ter zboljšanju travnikov in pašnikov. Podpiral bode družabno življenje in poročal o delovanju nziiih naših kmetijskih društev in zadrug. ..Primorski Gospodar" izhajal hode dvakrat na mesec in bo slal 2 kroni na leto. Ta cena je tako nizka, kakor je nima skoraj noben slovenski list. Ko smo poslavljali to ceno, vzeh smo v obzir našega siromašnega kmeta, ki mu je težko trošiti veče svote, obenem pa smo računili na Icm veče število naročnikov. Čim več bo teh, tem večo in lepšo vsebino bo list prinašal. Zato širile list! V nobeni kmelski hiši ne bi smel manjkati Duševno podporo listu obljubili so razni naši kmetijski prvaki, med temi slovenski potovalni učitelji kmetijstva, učitelji na kmetijski šoli v Gorici, nekateri ži /iuozdravniki, poznavalci avstrijskega prava ter skušeni kmetovalci po deželi. List se naroča pri: Upravi „Primorskega Gospodarja" v Gorici, (Pri rudeči hiši št. 7.), Prva številka lista poslala se je vsem bivšim naročnikom „Vinarskega in vrtnarskega lista" ter nekaterim drugim kmetovalcem in prijateljem kmetijstva. Kdor se misli na list naročiti, naj se naroč , v nasprotnem slučaju naj ga vrne. Int. Strckclj. + % : i J *•'. ^ v Naša dežela in sadjarstvo. V kratkem se dogradi nova železnica, ki bo vezala v najkrajši črti gor ko Primorje z mrzlim severom. Ker bo tekla ta železnica ravno po sredini naše dežele, smemo pričakovati od nje mnogo dobička. Ž njo se popolnoma spremene naše trgovinske razmere in s temi se mora spremeniti tudi naše kmetijstvo, osobito pa naše sadjarstvo. Do sedaj smo pridelovali pri nas sadje večinoma le za domačo rabo in samo neposredna bližina Gorice (Brda in Vipavsko) kolikor toliko tudi za kupčijo. Tržaška okolica, slovenska Istra in naš Kras niso pridelali sadja niti za svojo potrebo. Gorska stran Goriškega se je pač pečala nekoliko bolj s sadjarstvom, ker so se pa pridelovale tod le slabejše sadne vrste, katerih se ni znalo pravilno izkoristiti, ni donašala ta plemenita kmetijska stroka ludi tukaj onih dobičkov, kakor bi jih lahko. Radi slabili komunikacij prišlo je sadje od tod v Gorico večinoma vse raz-. bito in na pol gnilo. Marsikedo ni dobil radi tega za sadje niti toliko, kolikor ga je stala vožnja. Vse drugače obeta se nam od sedaj naprej. Na delo toraj, da izkoristimo nove ugodnosti, ki se nam ponujajo. Slovenski del Primorja je za sadjarstvo kakor ustvarjen. Le malo je krajev, kjer bi zamogli pridelati tako lepo in, kar je še posebno važno, tako okusno sadje, kakor ga lahko pridelujemo mi. To prihaja večinoma od obmorskega, vročega in pri tem vendar dovolj vlažnega ozračja. Tudi zemlja vpliva kolikor toliko na razvoj in okus sadja. V zemlji, ki je jako rodovitna, dobimo pač lepo sadje, ne pa tako okusno. Zato vidimo, da je kraško sadje, ki raste na mršavi zemlji navadno najbolj okusno. Deloma pro-uzročuje to tudi velika množina železa, ki se nahaja v kraški zemlji. Po našem mnenju in po mnenju mnogih strokovnjakov se zamore meriti naše sadje glede okusa in tudi glede lepote prav lahko s tirolskim, katero slovi po vsem svetu. Tirolci za-morejo v resnici sedaj pokazati lepše sadje kakor mi, toda to ne prihaja od njihove dežele kot take, marveč od skrbnega obdelovanja sadnega drevja. Pritlično drevje, na katerem pridelujejo oni najlepše sadje, je nam skoraj še popolnoma neznano. Prijatelj, ki je obiskal prošlo jesen veliko mednarodno razstavo v Diisseldorfu na Nemškem, kjer smo razložili tudi Primorci svoje sadje, je pisal v Gorico, da odnese naša dežela ,.krono" iz razstave. Slično je priznalo tudi c. kr. kmetijsko ministerstvo. In vendar smo poslali na razstavo samo navadno sadje iz visoko-debelnega drevja, ki je rastlo večinoma le malo obdelano po travnikih in na polju. Kakšno bi bilo šele naše sadje iz pritličnega ali vsaj dobro oskrbovanega drevja! Sadno drevje rodi v naši deželi jako dobro, če ga prav oskrbujemo Prehodil sem to in ono deželo, kjer se pečajo s sadjarstvom, toda reči moram, da nisem videl še nikjer lako obloženih jablan kakor sem jih videl prošle jeseni po naših Brkinih, na Kanalskem in Tolminskem. Tudi v nekaterih vrtovih na Krasu sem videl hruškina drevesa, ki so se kar lomila od obi-lega sadu. Na Vipavskem in v Brdili pravil mi je že la in oni, da mu donaša eno samo črešujevo drevo 60 do 100 kron na leto. V tržaški okolici in v slovenski Istri videl sem tudi že mnogo s krasnim sadjem preobloženega drevja. Prazni so toraj izgovori, da noče pri nas sadno drevje roditi. Seveda ne rudi vsakemu A gospodarju! Kdor se ne briga za sadno drevje drugače kot takrat, Uo je čas sadne trgatve, saj tudi ne zasluži, da bi mu rodilo, hi takšnih malomarnih gospodarjev je pri nas, žali Bog, jako mnogo. Ko spozna naše ljudstvo koristi, ki jih daje sadno drevje, potem bo naša dežela vsa drugačna nego je sedaj in takrat gotovo ne bo več treba prigovarjati kmetovalcem, naj sade in pridno oskrbujejo sadno drevje, kajti h temu jih bo priganjala njihova zavest sama. Koristi, ki jih daje sadno drevje 50 velike. Jaz sem trdnega prepričanja, da bi ne douašala nobena kmetijska panoga našim kmetovalcem tolikih dobičkov, kakor bi jih donašalo sadjarstvo, če bi se ga resno in pravilno poprijeli. Rano in fino sadje prodajamo dandanes pri nas že precej dobro! Srednja cena črešenj bila je letos v Gorici nad 40 vinarjev bj in prve črešnje prodajale so se tudi po kroni in dražje. Seveda so bile pozne črešnje nekoliko bolj po ceni, vendar tudi tem ni pala cena nikdar pod 20 vin Kraške zimske hruške (zimska dekanka. Hardenpontovka in Dielovka) prodajale so se v Trstu že meseca septembra po 60 do 80 vin. /.•0 do 70 mi globoko. Sadno drevje se sadi. Za režnjo cepičev je sedaj najboljši čas. Mlado , in pritlično drevje se obvezuje in prevezuje. Če manjka mlademu drevju opora, daj mu jo! Staremu drevju odstrani nepotrebne in posušene veje! Pokončuj goseuična gnezda in nastavljaj ptičja gnezdišča ! V drevesnici se presajajo divjaki in zimsko cepljenje se pričenja. V vrtu: Zemlja, ki si jo v jeseni prekopal, se poravna in v njo se seje grah, peteršilj, špinača, solata, korenje, mak itd. Pripravljajo se gorke zimske gredice, v katere seješ: rano solato, rano zelje in rane vrzote, paradižnike, papriko, redkvico, kumare, čebulo. Rastline, ki so se preko zime pogrnile z listjem ali slamo, se odgrnejo. Spargeljni se gnoja ter okopavajo. Vrtnice in drugo lepotično drevje se obrezuje in čisti. Če hočemo imeti rano hi-jacinte in druge čebulaste cvetlice, poganjati moramo čebulice v gorkem prostoru (v zimski gredici ali v gorki sobi). Na travniku in pašniku: Po vlažnih travnikih popravljaj in čisti jarke, po katerih odteka škodljiva voda. Če je premalo jarkov, napravi še nove. Če teče blizu suhih travnikov voda, skušaj jo napeljati na travnike. Krtovine poravnaj in mah postrži. Za to delo je najboljša travniška brana. Branati se ne sme, če je travnik premoker. Po kraških travnikih čisti kamenje in grmovje. Na plitva mesta nanosi zemlje. Če hočeš, da bo rastla na travniku lepša trava, gnoji ga z gnojnico, če pa hočeš, da se bo tu detelja bolj razvijala, pognoji ga s superfosfatom in kalijevo soljo, kateri gnojili nadomestiš lahko z lesnim pepelom. Pašnike čisti kamenja ter gnoji jih kakor travnik. V gozdu: Pripravi kurjavo za poletje! Za sečnjo stavbi-nega lesu je sedaj zadnji čas. Oskrbi si za vinograd in sadovnjak potrebno kolje. Listja ni sicer dobro jemati iz gozdov, ker je tu nekako gnojilo, kjer premanjkuje stelje, je pa škoda v primeri z dobičkom neznatna. Za nabiranje listja in gozdne trave je sedaj najbolj ugoden čas. M- Dopisi in poročila. Rihcnberk, 14. januarja 1905. — V drevesnicah našega vinarskega in sadjarskega društva izkopali smo letos 574 hruškinih drevesc. 1074 jablan, 320 črešenj in 223 breskev. Od hruškinih drevesc je 31 bernardinske masleuke, 65 figovke, 74 Lieglove maslenke, 88 jabolčnika (domača vrsta), 96 solnograške, 120 kob-dilke, 40 vrtolanke, in 74 Hardenpontovke. Od jablan je 567 drevesc belega, 71 rudečega astrahana, 166 kanadske renete ter 270 drevesc različnih vrst. V drevesnicah je ostalo še približno 11.300 divjakov. Med temi je okoli 6000 divjih hrušk a ostali * so jablan, črešnja, rešeljika, marijana in breskva. Večina teh divjakov se bo požlahtnila spomladi v roki. Izkopana cepljena drevesca so jako lepa. Vsaki društvenik, katerih je 76, dobil je po 25 drevesc brezplačno. Ostalo drevje bodemo prodali po najugodnejši ceni na korist društvdie blagajne. Da bodemo imeli v prihodnje dovolj divjakov, stratificirali smo letos 8 /.-/„ beljakovine, •1-60"/ (J mlečnega sladkorja in 075% pepela. Kozje mleko je bolj gosto, ker ima v 100 /.-»/ povprečno samo 85-5 /,•'/0 sirnine, 177,, be» ljakovine, 4'6"/0 mlečnega sladkorja iu 0'8"/o pepela. Najbolj drag;', snov v mleku je tolšča. V večili nilekarnali plačuje se radi tega vse mleko po množini te snovi, ki se s posebnimi pripravami na prav lahek način določa. Navadno se nahajajo tudi druge snovi v mleku v razmerju s tolščo, zato bi se moral ta način plačevanja uvesti v vseh mlekarnah. Oni, ki pomnožujejo mleko z vodo ali mleko posnemljejo ter ga nato oddajajo v mlekarno, škodujejo si s tak m ravnanjem sami, ker se njihovo mleko mnogo slabše plačuje. S takim določevanjem zamoremo tudi ponarejeno iu slabo mleko razločevati od dobrega in mu določili primerno vrednost. V mlekarnah preiščejo mleko vsakega zadružnika navadno po trikrat mesečno na množino tolšče, ter na podlagi teh preskušenj, preračunijo mleko celega meseca. Mleko se mora seveda preiskati ob nedoločenih dneh. Koliko jajc podloži jedni koklji? — Za valenje odberi samo mirne koklje. Pure se dado uporabiti tudi za valenje kokošjih iu račjih jajc, vendar večkrat nego dvakiat v letu naj se jim ne pusti ležati. Jajca namenjena za valenje hraniti je v hladnem iu suhem, toda ne premrzlem prostoru. Najboljše jih je deli v jileve ali v reznico. Ne sine se jih pa postavili pokončno (na špico), marveč poležno. Če so jajca zamazana, oprali jih je v morui vodi, da se na ta način otvorijo luknjice v lupini, skozi katere diha mlado pišče. Kokoši polagali je v prvi spomladi (po zimi) največ 11, bolj pozno 1.3 jajc. Cc je koklja velika, smemo to število povečati do 17. Puri lahko podložimo tudi 25 kokošjih jajc; zaniogla bi jih sicer greti veče število, toda mladičev ne bi mogla bolj pozno lahko pogriujati. Iz kokošjega jajca izleze pišče v 20 do 23 dneh. Puriuih jajc zamore greli pura samo 15 do k večemu 20. Iz nje iz lezejo mladiči v 27 do 30 dneh. Oos zamore greti 12 do .15 jajc in jih vali 28 do 32 dni. Ravno toliko časa vali raca, nji pa smemo podložiti do 18 jajc. Golob greje samo 2 do 3 jajca in sicer 17 do 1!) dni, gnjezdi pa 6 do lOkrat v letu. Kedaj rediti in kako hraniti ejpičsj? — Za množenje sadnega drevlja in tudi lcpoličnega grmovja poslužujemo se dandanes izključno cepičev, popkov ali potaknjencev, ker le ž njimi zamoremo lastnosti prejšnjega drevesa ohraniti. Za pomladansko cepljenje sadnega drevja rezati je cepiče v času, ko sok miruje, toraj najboljše meseca januarja in februarja. Cepiče, ki jih naberemo v tem času, hranimo lahko dlje časa, nasprotno moramo čim prej uporabiti one cepiče, v katerih se je že začel sok premikati. Kedar nabiramo cepiče, vzemimo samo take enoletne mladike, ki imajo krepko razvite popke. Iz ene mladike naredimo lahko več cepičev, med katerimi so oni iz sredine in iz prednjega konca najboljši. Mladike je koj zvezati v snopiče, katerim je privezati leseno ploščico z imenom sadne vrste. Nato se zakopljejo cepiči v senčnatem kraju v zemljo in sicer tako, da pride spodnji del okoli 10 '•//* globoko, a ostali del se pokrije s fraščem, z listjem ali s kakšno drugo odejo, to pa zalo, da se cepiči na zraku preveč ne posuše, kar bi seveda slabo vplivalo na poznejšo raščo. Da dobiš dobro suho svinjino, nadrgaj meso naprej s suho soljo, katere vzemi za 100 /.