Marko Klop: Napačni računi Oni dan so imeli pri sosedu koline ali furež. Midva z ženo, kajti jaz sem oženjen, sva mislila, da naju bodo povabili. Na ta račun sem prepovedal vsako kuhanjc obeda. Žena pa je svetovala malo krompirja in solate, češ do večera je dolgo, pa tudi sicer je dobro malo jedi, ki želodec razširi. Dal sem ji prav. Zlasti, ker mi krompir zelo tekne ir. scm tudi zelo navajen nanj. Ako slučajno pri nas jemo kaj drugega, mi mora žena za po obcdu ali večerji speči vedno še en krompir za poslastico, da dobim v usta tisti blažcn krompirjev okus. Pravijo, da so za poslastico tortc, pccivo, gibanice in poticc, vendar jaz sem se že priučil pečenemu krompirju in sem zclo zadovoljen. Krompir pa je tudi važno hranivo človeštva in živalstva. Nekateri ljudjc ga v velikih množinah kuhajo svinjam, v manjših količinah ga pa sarni jedo. Takole mimogrcde bodi povcdano, midva z ženo sva ga pridelala pol tonc. Pa jc tudi dcčko krompir, dcčko, da mu ni para mcd pridelki materc zcmljc. Povsod je na mestu: v krompirjcvih hlcbčih, v krompirjcvih žličnikih, v salati, zabeljen, zmečkan, nczabeljcn, v oblicah, ccl ali pcčen. Kot tak jc zelo koristna jed zlasti za učitclja, ki živi na dežcli ter tako rekoč iSTedi krompirja. Zjutraj z ženo vstaneva. Kaj bomo jcdli? Včasih, ah, včasih jc bilo to tako lahko, mlekarica je mleko prinesla, žena ga jc skuhala Ln pojedla sva ga. Včasih sem pa tudi jaz, medtcm ko sc jc kuhalo mleko, kadil svalčico in koval načrte. Scdaj ni vcč niti mlcka niti svalčicc niti načrtov. Lc želodec, ncizprosni tiran, je ostal. Po zajtrku sestaviva krompirjev jedilni list. Ta nama nc dela težav zlasti sedaj, ko imava pol tonc krompirja. Saj rcs, tudi 200litrsko kad zclja imava, korpco pcteršilja in merico korenja ter 2 lifra fižola. Fižol jc zelo slabo storil na najini njivi, ki jo imava v najcmu. Po vsem tem si lahko približno naslikate moje razpoloženje, ko scm pri sosedu zaslišal smrtni klic prašičev. Bil je čctrtek, dela nisem imel, zato sem spremljal v mislih ubogo svinjsko paro na zadnji poti. Nekako takole sem si prcdstavljal. Prase je utihnilo — scdaj ga bodo garali, nadrgnili ga bodo s smolo, vrgli v arnico, polili s kropom in okraspali z verigo in pločcvinastimi žlicami. Potem ga bodo štirjc krepki dečki pogr»bili in odncsli v kuhinjo. Postavili ga bodo na noge, prerezali čcz hrbet. Prikazala sc bo debela slanina. Potem bodo prerczali trebuh in vzeli iz njega jctra. Jetra bo gospodinja skuhala. Jcdli bodo. Nato razrezali slanino, jo skuhali in cvrli. Imeli bodo masti, mnogo masti. Meso bodo vdimili, nckaj bodo vložili v zaseko, nekaj pa bodo surove pojedli. Tam bom tudi jaz z.raven. Takole so teklc moje misli in me kruto prevarale. Sicer sva oba z ženo proti raznim povabilom v vas. Sila pa kola lomi in tako pr^lcgel bi se košček svinjske pečcnkc po tednih krompirjevih obedov. Rcs da bi lahko šla k mcsarju. Netodno nama jc hoditi tja zlasti, ker sva neko malenkost šc dolžna. Zasmilila se mi je žena in zasmilil sem sc sam sebi. Šel scm v vas in kupil 6 jajc. 2cna jih je spražila čisto na mehko. Kruha sva nadrofoila. Zelo sva se najedla in bila sva zadovoljna.Ker sva pa že bila potratna, sva začela računati: Večerja 12 din, obed polovico več, t. j. 24 di