List 15. Žitni rožički. ¦v Spisal Fr. Sol m a jer. Žitni rožički ali vranji parklji (secale cornutum, Mutterkorn) se ne nahajajo edino samo vrzi, temuč tudi v ječmenu, prosu in mnozih druzih rastlinah. Če spomladi ali zgodaj poleti pogostoma dežuje in potem naglo vročina pritisne, ali če na vroče dneve oster mraz nastopi, daje ta nagla vremenska prememba povod na to, da se v klasji rži ali druzega žita izcimijo rožički. General Field pa trdi, da žitni rožički se napravijo po tem, da neka muha, podobna našim navadnim muham, vbode v klasje. Žitni rožički se lahko spoznajo po podolgovatih, črnikastih ali temno višnjevih izrastkih, ki pa so tudi rdečkasti, ako je zemlja polja mokra in prst z železom prešinjena; znotraj je bela reč, gobi enaka (sphacelia segetum). Žitni rožički diše po drožjih; so strupeni, ker imajo v sebi tvarino, ki je ostra, pa tudi omotična, čem bolj so rožički črni, tem bolj so strupeni. Posebno moč imajo vranji parklji do maternice. Ako se povžije rženi kruh ali sicer moka iz take rži, ki je bila polna vranjih parkljev, napravi se pri ljudeh huda bolezen, ki se imenuje žitna božjast (Kribbelkrankheit), ki je že veliko ljudi pomorila zlasti na kmetih in bolj ubozih. 1596. leta jse je v Hesii, letav 1709. na Francozkem, pozneje v Svajci, Lužicah in Slezii prikazala huda ta bolezen; 1805. leta okoli Krems-a v gornji Avstrii. Družba zdravnikov v Parizu je 1777» leta dala skušnje napravljati z rženimi rožički, da bi se dognalo, ali je taka moka tudi živali škodljiva; in zvedelo seje, da vsej domači živini pa tudi kuretini zel6 škoduje. Moka tacih rožičev z mlekom pomešana muhe umori. Ker sem tudi jaz sam iz lastnih skušenj se prepričal , da je taka moka škodljiva, zato priporočam gospodarjem, naj pazijo na to, da se iz rži odpravijo ti strupeni parklji. Ker pa ve vsak kmetovavec, da ni lahko na njivi iz rži pobirati te rožice, zato naj se saj skrbno to stori, da se odvrne nesreča, da se rž, ki je za moko in kruh namenjena, najpoprej z vrelo vodo (kropom) popari in ta voda odlije. Ta poparica vzame rži strupeno moč; kruh po takem ni nevaren in je