Sadje in njegova korist. (Konec.) Orehi aaj ostaaejo tako dolgo aa drevesu, dokler jim ae popokajo zeleae lupiae ia dokler ai mogoče otresti orebov, ae da bi trebalo klatiti jih s koli ; s tem ae močao poškoduje drevje. Kedar orehi aiso še zreli, moramo z^leao lupiao z aožem otrebiti; taki orehi so čraikasti. aiao očitai, aezrelo zrao ae poauši v ajih ia zato aema tako blago ceae v kupčiji. Predea apravimo potrgaao aadje, preberimo ga akrbao, ločimo drobao od debelega, lepo barvaao od revaejšega ia to pri vsaki poaamezai sadai vrsti; kajti dobro odbraao sadje je vedao iežje ia dražje prodati, aego pomešano, katero mora še le kupec odbirati. Se ve, da moramo aagrizeao, piškavo, poliabljeao ali celo aagajilo aadje aajprej odstraaiti ia kmalo porabiti. Za ohraajeaje sadja ae aajbolje aposobujejo bodi čistozračae, ne presube ia ae prevlažne; aladae, pa ae mrzle, temne kleti, bodi aadae sbrambe, kjer ai prepiha, pa je vatrajaa temperatara med 5—lOatopiajami gorkote. V te proatore poatavimo leaeae police z večimi razrielki tako. da aam je lehko prekladati ia prebirati vložeao sadje. Zato aaj so posamezai razdelki k veejemu 80 cm. ali 30" široki in aajmaaj 65 cm. ali 25" drug od druzega oddaljeai. Da aadje ae pocepa na tla. naj ae aapravijo aa policaa aiale straaske steae 10—25 cm. visoke. Na te police se položi sadje k večjemu v tri plasti draga aad drugo v pesek ali gips. da ae aadje po avoji teži ae tlači ia da se med aeboj ae dotika. Pri vkladaaji plemeaitega aadja bodi aam poglavitaa skrb, da 1. potrgamo sadje pri jasaem vremeau ; kajti le suho aadje morarao poapravljati, a aikdar ae rosaega ali vsled dežja mokrega sadja; 2. da položiaio sadje tako aa police, da bodo eaaice aavzdol, a repki aavzgor obrajeai. Na poličia pod ia med vložeao aadje aatrosimo aubega peska ali gipsa ia za= graimo ga tudi ž ajim. 3. Predea vložimo sadje, moramo sadao klet ali shraaibo prav dobro oaaažiti ia prezračiti. Da ae bo aadje gajilo, prekadimo sbrambo z žveplom, katero zaduši gajilobae glivice. Ce vžgemo v kleti ali v shrambi aekoliko arzeaika prostega, aicilijaaskega žvepla ter proator prav akrbao zapremo, izcimi ae v ajem žvepli- kaata kisliaa, katera pokoača vse glivice in mrčese. 4. Razame se samo po aebi, da ae sme biti v teh prostorib ai podgaa. ai miai ia tadi aobeae stvari, koja bi razširjala aeprijetea dub, kakor: zelje, krompir, repa, jesib, petrolej ild. 5. Ko je sadje ležalo aekoliko tedaov aa policab, aaj se preloži ia pri tem aaj se odstraai vse, kar je ogajitega ali poškodovaaega vmes. (Jem dalje moremo oliraaiti sadje ia čem kasaeje bo aa prodaj. tem višje mu porase ceaa ia tem večji dobiček aam bo dala sadjereja. Kedar pospravljamo sadje za pošiljatve, ravaajmo po sadai vrsti ia pa z ozirom aa oddaljeaost kraja, karaor imamo blago poslati. Jabelka povijaio v mehek avilaat papir ia vložimo jih teaao skupaj v akriaje, pleteaice ali v male sode, katerih dao je zagrajeao s slamo, ateae pa obložeae s papirjem: površaa plast bodi alataa ali pa tako zvaaa leseaa volaa ; poaodo aioramo trdao zapreti. Hruške je pospravljati skoro eaako, samo da jib. vložimo po dolgič, da se repki ae polomijo ia pa samo v dve vrsti draga aad drugo. Breskve, marelice, črešaje, slive, češplje, reiaclaad pospravljajo se, a ae vaipljejo v plitve, ob ateaab s papirjem oblečeae skrinjice, tako da je bolj trdo sadje apodej, a mehkeje zgorej; potem se pokrije z ržeao alamo ia na pokrivalo akriaje se zapiše: zgorej. (Pri aaa se čreaaje pospravljajo v pleteaice, tudi kedar gredo v zelo oddaljeae kraje). Orebom je treba poprej aleči zeleao lupiao, drugače plesaijo; potem ae pospravijo v vreče, sode ali v akriaje. Razuo jagodičje ia poaebao grozdje zloži se skrbao v pleteaice med zeleno listje, aavadao med trtao listje. Kmetijsko ali moštao sadje ae zahteva posebae skrbaosti pri razpošiljaaji; aavadao ga aaložimo v ladje, aa vozove, železaičae vagoae; vedao pa je dobro, da je dao ia da 80 ateae oblečene s slamo. Kedar pošiljamo tako sadje, bodi aam poglavitaa akrb: 1. da pošljemo samo zdravo, trdo aadje, katero je akrbao odbraao in otrebljeao od ogajitega sadja, drugače miae kupce vse veaelje do tacega ogajitega, razaovrstnega aadja7 iz katerega ae odceja rujava juha z voza ia oai aam poaadijo za aje le revae ceae. Tudi je skrbeti, da ae pride dež do aaložeaega aadja; 2. da vsipljemo aadje, kolikor mogoče rablo aa voz, ali kamor bodi ia da ae teptamo po ajem a škoraji. Kmetijako aadje — jabelka, hraške, češplje za sašeaje— aaj se ae pošilja v prevelikih aodib. ali akriajah; ker pri prevažaaji preveč trpi, ae daja maogo vredaega sušja. nGosp. 1."