124 Listnica vredništva. Gosp. P. S. v Lj. Slovenske dobre kemije nimamo. Vrtovčeva kmetijska kemija je .zastarana. Schodlerjeva, ki jo je izdala Matica, tudi ni več primerna sedanjemu stanju znanosti. „Kemija", ki jo je izdala družba sv. Mohora, je le za kmetsko ljudstvo. Nemci pa imajo seveda več dobrih taci h knjig, kakor je: Dr. S. Zeisele. Chemie, ki je izšla pri Hart-lebnu na Dunaju, ali pa Remsenova Einleitung in das Studium der Chemie, ki je izšla v Tiibingenu pri Laupp-u. Kdor je vešč ruščine, se mu pa priporočajo Mendelejeva: Osnovi Himiji, ki je jedna najboljših knjig o kemiji v svetovnem slovstvu. v M. P. « M. Ce napenja živino, priporoča francoski ži-vinozdravnik Bougthon svinjsko mast Dene se masti v kako posodo, potem prilije vrele vode. Ko se mast razstopi in malo ohladi, vlije se te tekočine živinčetu v gobec, hkratu se pa mora malo pritiskati na levi strani, kjer je vamp najbolj napet. S) P. v (?. Teleta večkrat zaradi tega napenja, ker s prehitro piti daje. Še se teletu prehitro mleko notri vliva, mleko ne pride v siriščnik, temveč gre kar v vamp, kjer se ne prebavi, temveč le zavre in napenja.