PREHRANA IN VNOS TEKOČINE PRI ILEOSTOMI 1 KAJ JE ILEOSTOMA? KAZALO Med operacijo vam je kirurg zaradi odstranitve obolelega dela črevesa naredil odprtino na tankem črevesu, njegov KAJ JE ILEOSTOMA? .............................................................3 preostali del pa izpeljal na trebušno steno. Ko je izpeljana BELJAKOVINSKO BOGATA PREHRANA ..................................4 odprtina tankega črevesa v predelu ileuma, govorimo o ileostomi. Ko je debelo črevo odstranjeno v celoti, VSEBNOST BELJAKOVIN V ŽIVILIH ..........................................5 govorimo o trajni ileostomi. Ko pa je debelo črevo le za PREHRANSKI DODATKI..........................................................5 določen čas izključeno iz prebave govorimo o začasni KAKŠNO BO VAŠE PREHRANJEVANJE V PRVIH ileostomi. DNEH PO OPERACIJI? ...........................................................6 KAKŠNA JE VAROVALNA ČREVESNA PREHRANA? ................7 PREHOD NA NORMALNO PREHRANO .................................10 želodec KAJ PITI ZA ŽEJO IN KAJ PITI, KO SE POJAVI DRISKA? .............11 KAJ PITI, KO JE IZLOČANJE BLATA PO ILEOSTOMI NORMALNO? ......................................................................11 KAJ PITI, KO SE POJAVI PREKOMERNO IZLOČANJE BLATA PO ILEOSTOMI? .......................................................12 KAKO SI DOMA LAHKO PRIPRAVITE REHIDRACIJSKI NAPITEK? ...................................................14 ŠE NEKAJ NASVETOV IN NAMIGOV! ...................................14 PREHRANA IN VNOS TEKOČINE PRI ILEOSTOMI debelo črevo tanko črevo stomska vrečka Pripravili: Urška Jelenko, univ. dipl. inž. živil. tehnol. Denis Mlakar Mastnak, dipl. m. s., specialistka klinične dietetike V tankem črevesu se izločajo prebavni sokovi, razgrajena hrana in tekočina pa se vsrkajo prek črevesne stene v kri. Strokovna recenzija: doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med. Ker se tekočina vsrka le deloma, je blato, izločeno preko Lektoriranje: Žan storitve s.p. ileostome, praviloma kašasto, lahko tudi tekoče. Poleg tega Oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj, Studio Aleja d.o.o. lahko blato vsebuje še neprebavljeno hrano. Izločanje po Ilustracije: Katja Mulej ileostomi je čez dan pogosto in obilno ter ga ni mogoče Tisk: Grafika GRACER d.o.o., Celje nadzorovati. Pomembno je, da vsakodnevno spremlja­ Naklada: 500 kom Izdal: Onkološki inštitut Ljubljana, www.onko-i.si te količino, barvo in gostoto izločenega blata. Prav Ljubljana 2017 tako je pomembno, da redno spremljate vašo tele sno DIET/2017/3 maso. 3 BELJAKOVINSKO BOGATA VSEBNOST BELJAKOVIN V ŽIVILIH PREHRANA beljakovine ŽIVILO Pri vseh onkoloških bolnikih in bolnikih s črevesnimi boleznimi (g) je pomembno, da pri vsakem obroku, poleg ogljikovih hidratov 100 g pusto meso (teletina, piščanec, govedina, 21 - 22 (kruh, testenine, riž, krompir ipd.) in maščob (oljčno olje, svinjina, zajec, divjačina), ribe (tunina, losos, postrv) sončnično olje ipd.), zaužijejo tudi beljakovine (meso, ribe, 100 g pršut, sušen 30 jajca, mleko in izdelke iz teh živil). Beljakovine naj bodo 100 g sir (s 45 do 55 % mlečne maščobe) 25 - 29 vključene v vse glavne dnevne obroke (zajtrk, kosilo in večerja), 100 g parmezan 36 pa tudi pri dopoldanski in popoldanski malici. Malici lahko v 100 g posneto mleko v prahu 35 primeru slabšega apetita nadomestite z energijsko in beljakovinsko bogatim prehranskim dodatkom, ki ga lahko 100 g polnomastno mleko v prahu 25 prejmete tudi na recept. Zadostna količina zaužitih beljakovin 100 g polenovka sušena 79 je pomembna predvsem zaradi preprečevanja nastanka ali Jajce, kuhano, 1 kos 8 poslabšanja podhranjenosti oziroma izgubo mišične mase in 100 g svež beljak 11 telesne zmogljivosti. 100 g svež rumenjak 16 100 g jogurt (posnet, polnomasten) 4 Svetujemo vam uživanje trde hrane (meso, riž, krompir, 100 g skuta, polnomastna 9 testenine iz bele moke ipd.), katero dobro prežvečite. 100 g skuta, posneta 11 Odsvetujemo vam uživanje zgolj tekoče hrane (juhe, tekoče jedi), saj z žvečenjem trde hrane spodbujamo 100 g sirotka, v prahu 11 delovanje prebavil. Grižljaj trde hrane prehaja skozi prebavila počasneje kot požirek tekoče hrane, zato PREHRANSKI DODATKI podaljšamo tudi čas razgradnje hranil. Tekočino po požirkih pijte nekaj časa (15 min) po zaužitju obroka Ko je potrebno operativno zdravljenje prebavil ali ko imate slab trde hrane. apetit, vam je slabo, hujšate in ne zmorete zaužiti zadostne količine hrane, da bi lahko zadostili potrebam po hranilih in energiji, je smiselno v prehranski režim vključiti prehranske dodatke, ki so bogati z energijo in beljakovinami. O uživanju primernega prehranskega dodatka se lahko posvetujete z vašim zdravnikom ali kliničnim dietetikom. 4 5 Izločeni bodo predvsem sveže sadje in zelenjava, izdelki iz Zaradi večje energijske gostote tekočih prehranskih polnozrnate moke, semena, stročnice, močno začinjene jedi, dodatkov (1 ali več kcal/ml) vam priporočamo, da jih mastna in ocvrta hrana. Našteta živila bodo izključena, ker pijete po požirkih (tudi do pol ure). Poskušajte ga zaužiti lahko povzročijo drisko oziroma povečan iztok blata po kot vmesni obrok med zajtrkom in kosilom ali med ileostomi, dodatno napenjanje in vetrove, ki se nemalokrat kosilom in večerjo. Če vam okus prehranskega dodatka pojavijo pri bolnikih po operaciji. ne ustreza, ga lahko pomešate z drugo tekočino (voda, mleko, kava) ali ga zaužijete ob drugi hrani. Ko se izločanje blata uredi, boste postopoma prešli na tako imenovano varovalno črevesno prehrano, opisano v nadaljevanju. Slednjo vam priporočamo tudi kadarkoli se KAKŠNO BO VAŠE PREHRANJEVANJE V pojavi prekomerno izločanje blata po ileostomi (več kot 700 ml dnevno), napenjanje ali povečano izločanje PRVIH DNEH PO OPERACIJI? nepre bavljenih delov hrane. Prve tedne po operaciji je pomembno, da ste pri izbiri vrste hrane in tekočine previdni. Če se ne bodo pojavili pooperativni zapleti, boste trdo hrano praviloma začeli uživati KAKŠNA JE VAROVALNA že prvi dan po operaciji. O količini in vrsti hrane, ki jo boste ČREVESNA PREHRANA? lahko zaužili prve dni po operaciji, vas bodo seznanili vaš kirurg, klinični dietetik in medicinska sestra. Z varovalno črevesno prehrano lahko omilimo težave, kot so napenjanje, vetrovi in driska. Te težave so pogosto prisotne po Priporočljivo je, da prve dni po operaciji čez dan zaužijete več operaciji, pojavijo se lahko tudi kot posledica zdravljenja (6 do 7) količinsko manjših obrokov, ki so energijsko in črevesa s kemoterapijo ali obsevanjem, pa tudi pri kroničnih beljakovinsko bogati. Zelo pomembno je, da hrano dobro vnetnih boleznih črevesa. Režim varovalne črevesne prehrane prežvečite, ker s tem spodbujate in vzdržujete delovanje je pogosto individualen, saj nekatera živila posameznikom prebavil. Prvih nekaj dni po operaciji bo bolnišnična prehrana že pred posegom povzročajo različne težave. V nadaljevanju vsebovala manj vlaknin in maščob ter bo manj začinjena. bodo opisana splošna načela varovalne črevesne prehrane. Na splošno je pri varovalni črevesni prehrani vsa hrana kuhana ali dušena, tudi sadje in zelenjava. Vsebuje minimalno količino ZAJTRK KOSILO VEČERJA nasičenih maščob in je revna z neprebavljivimi prehranskimi vlakninami (celuloza) in z enostavnimi sladkorji. Na takšen način pripravljena hrana je lažje prebavljiva in ne povzroča dodatnega napenjanja in trebušnih krčev. ZAJTRK MALICA KOSILO MALICA VEČERJA POVEČEREK Mleko in mlečni izdelki: Priporočamo, da uporabo polno- mastnega mleka opustite in uporabljate posneto mleko. Če po 6 7 zaužitju posnetega mleka opazite tekoče blato in imate ob prebavo pri uživanju velikih količin koruznega zdroba. Če tem krče, vam svetujemo, da popolnoma opustite uživanje pripravljate pire krompir, uporabljajte posneto mleko, predvsem mleka. Priporočamo vam, da v prehrano vključite fermentirane pa krompir kuhajte v kosih, lahko ga tudi pretlačite. Izogibajte mlečne izdelke, kot so jogurt, kefir, skuta, manj mastni siri. se praženemu, pečenemu ali krompirju v solati. Lahko poskusite tudi z uživanjem mleka brez laktoze, če vam Kruh: Priporočeno je uživanje nemastnega prepečenca in en ne povzroča opisanih težav. dan starega belega ali polbelega kruha. Odsvetujemo vam Jajca: Priporočamo vam uživanje mehko kuhanega jajca, vku- uživanje rženega, koruznega, ovsenega, ajdovega, črnega in ha nega ali dodanega v različne jedi. Odsvetujemo uživanje kruha s semeni ali oreščki. trdo ku hanega/pečenega jajca ali majoneze. Priporočamo Sadje: Priporočamo vam predvsem uživanje kuhanega sadja uživa nje dveh do treh rumenjakov tedensko, medtem ko v obliki kompotov, čežane, lahko pa uživate mehko sadje, uživanje beljakov ni omejeno. kot so zrele banane ali zrel kaki. Izogibajte se svežemu, Meso: Priporočamo vam uživanje mladega mesa, kot je lupinastemu, suhemu sadju, oreškom in pečkatemu sadju. teletina, mlada nemastna govedina, domači zajec, kozliček, Prav tako bodite previdni na pojav izločanja tekočega blata pri nemastna jagnjetina, nemastno piščančje meso brez kože in uživanju marmelade in naravnih sadnih sokov. puranje meso, izjemoma mlada divjačina ali divja perutnina. Meso predvsem dušimo, kuhamo ali dietno pečemo (pečenje z malo maščobe na papirju za peko). Mesni izdelki: Priporočamo uživanje nemastne in kuhane KOMPOT šunke, nemastnega pršuta (kuhanega ali sušenega), salame iz piščančjih in puranjih prsi, stisnjene govedine. Odsvetujemo pa pogosto uživanje prekajenega mesa, klobas, suhe salame, Zelenjava: Priporočamo, da izbirate zelenjavo brez grobe celu- paštete in vseh mesnih konzerv. loze, kot so: korenje, bučke, buče, špinača, rdeča pesa, para diž- Ribe: Priporočamo, da v prehrano vključite čim več svežih nik (najbolje, da je zrel, olupljen in brez semen), olupljeni jajčevci. morskih ali sladkovodnih rib. Pripravljene naj bodo kuhane ali dušene, lahko pečene v foliji ali z manj maščobe, na papirju za Zelenjava naj bo kuhana ali dušena, sesekljana v kosih. peko. Ocvrte vam odsvetujemo. Škrobna živila: Med škrobnimi živili izbirajte med oluščenim rižem, pšeničnim zdrobom, pšenično moko, krompirjevo ali riževo moko, koruznim zdrobom, domačimi ali kupljenimi testeninami ali krompirjem. Odsvetujemo vam uživanje neoluščenega riža, izdelke iz polnozrnate moke, ješprenja, leče, ajde in drugih žit z lupino. Prav tako bodite pozorni na 8 9 Sladice in sladkor: Uporabljajte majhne količine sladkorja in se mlada in nevlaknasta zelenjava (mehka zelena solata, mlada izogibajte sladkim koncentratom ter umetnim sladilom. Sladice špinača, olupljen paradižnik brez pečk). Tudi sladke jedi, naj bodo predvsem rahlo, malo sladkano in manj mastno živalske maščobe (maslo) in začimbe v jedilnik vključujte pecivo, kot so biskviti, malo sladkani narastki in pudingi. postopno. Za to, da boste lažje spremljali, kako prenesete Maščobe: Priporočamo, da iz prehrane izključite ocvrto in določeno hrano oziroma živilo, vam svetujemo, da v enem pretirano mastno hrano. Pri kuhanju je pomembno, da dnevu vašemu jedilniku dodate le eno novo hrano oziroma uporabljate maščobe v obliki kakovostnih rastlinskih olj (oljčno, živilo. Če slednjo dobro prenašate (brez neprebavljenih sončnično, repično, laneno ipd.) in da maščob pri pripravi jedi ostankov v blatu, brez driske, napenjanja, krčev ali zaprtja), ne pregrevate ali prežgete. Maščobe lahko dodate jedem na lahko novo živilo oziroma hrano vključite v svoj jedilnik. koncu kuhanja, način »na hladno«. Ponovno uvedite novo hrano oziroma živilo čez tri dni. Začimbe: Izogibajte se zelo začinjeni hrani. Odsvetujemo Smiselno je, da v prehranski dnevnik zapišete na novo dodajanje obilice popra, paprike, surove čebule in pikantnih zaužita živila in da ob tem zapišete še težave, če so se omak k jedem. Lahko pa v manjši količini uporabljate blage pojavile po zaužitju. Če določenega živila ali hrane ne domače začimbe (bazilika, lovor, majaron ipd.). prenesete, poskusite z uvajanjem le te kasneje, ponovno čez kakšen mesec ali dva. 1. JUHA 2. GLAVNA JED KAJ PITI ZA ŽEJO IN KAJ PITI, KO SE POJAVI DRISKA? Blato, izločeno prek ileostome, vsebuje veliko vode in v njej 1. GLAVNA JED 2. JUHA raztopljenih soli oziroma elektrolitov, zato je zelo pomembno, da jih nadomeščamo z zadostnim vnosom tekočine in primerne hrane. Elektroliti so kemične snovi, ki pomembno sodelujejo v presnovnih procesih v telesu. Med njimi sta najbolj pomembna kalij in natrij. KAJ PITI, KO JE IZLOČANJE BLATA PREHOD NA NORMALNO PO ILEOSTOMI NORMALNO? PREHRANO Ko je izločanje blata po ileostomi normalno, njegova Ko se izločanje blata prek ileostome uredi (se ne spreminja količina znaša okoli 500 ml dnevno in je kašaste več), lahko postopno začnete z uživanjem običajne prehrane. konsistence, vam priporočamo, da dnevno zaužijete To pomeni, da v jedilnik začnete postopno vključevati približno 2 litra tekočine. Svetujemo vam, da čez dan pijete prehranske vlaknine, kot so: sveže olupljeno sadje, mehka, primerno neslano tekočino. Za žejo vam priporočamo predvsem 10 11 uživanje negazirane vode, blage zeliščne čaje in manj sladke Tveganje za nastanek dehidracije predstavljata tudi kompote. Odsvetujemo vam uživanje gaziranih pijač, tudi pretirano potenje in bruhanje. Tudi blaga dehidracija in vode, bogate z magnezijem, naravnih sadnih sokov, vina, elektrolitne motnje so lahko zelo nevarne. žganih pijač, likerjev in vseh mrzlih pijač. Simptomi in znaki dehidracije so: žeja, oslabelost, nižji Hrano si lahko vedno nekoliko dosolite, lahko celo bolj kot ste krvni tlak, omotica ob spremembi telesnega položaja in morda bili tega navajeni. Sol si dodate pri mizi na že hujšanje. V primeru teh težav takoj poiščite pomoč zdrav­ pripravljene, postrežene jedi. Vmes lahko grizljate tudi slane nika! Poleg ustreznega pitja je še pomembno, da upoštevate palčke, grisine iz bele moke in slane nemastne krekerje ipd. navodila varovalne črevesne prehrane in uživate oralne prehranske dodatke, ki so beljakovinsko in energijsko bogati. KAJ PITI, KO SE POJAVI ZDRAVSTVENO SIMPTOMI/ZNAKI KAKO UKREPATI? PREKOMERNO IZLOČANJE BLATA STANJE Povečana žeja ČAJ PO ILEOSTOMI? Povečajte količino zaužite Suha usta, koža in oči tekočine na več kot 1.500 ml: Manjše izločanje urina O prekomernem izločanju blata pri bolniku z ileostomo Voda/negazirane pijače ob uživanju IZSUŠITEV/ Utrujenost govorimo takrat, ko je odvajanje blata večje od 700 ml v slane hrane DEHIDRACIJA Glavobol ALI 24 urah. Blato je v tem primeru tekoče ali kašasto. Ko je Trebušni krči izotonični rehidracijski napitki, bogati izločanje blata prekomerno, vam odsvetujemo pitje čiste Omotica pri vstajanju z natrijem (sol) in kalijem. vode, grenkih čajev, sokov ali drugih neslanih tekočin! Kratka sapa Izguba apetita VODA Ko količina izločenega blata znaša 700 do 1000 ml v 24 Zaspanost Uživajte hrano, bogato z natrijem urah, priporočamo pitje rehidracijske raztopine (ORALNA Glavobol (običajna goveja juha, konzervirana REHIDRACIJSKA SOL), ki vam jo lahko zdravnik predpiše na Trebušni krči juha in zelenjava, maslo, sir, slane recept ali jo kupite v lekarni. Rehidracijska sol naj bo pravilno POMANJKANJE Krči v spodnjih palčke, namizna sol) in tekočino, REHIDRACIJSKA SOL razredčena z vodo, zato vedno preberite navodila za njeno NATRIJA okončinah bogato z natrijem­sol (oralna Izčrpanost, še posebej rehidracijska sol, raztopljena v vodi, pripravo. Doma si lahko za »prvo pomoč« sami pripravite v stoječem položaju izotonični športni napitki ali doma rehidracijski napitek, vendar vam ob izrazito povečanem Občutek mraza pripravljen elektrolitski napitek). izločanju blata in dehidraciji priporočamo pitje rehidracijske v rokah in nogah raztopine, ki jo dobite v lekarni. Utrujenost Povečajte uživanje hrane in Šibkost mišic Ko količina izločenega blata znaša več kot 1.000 ml v 24 pijače, bogate s kalijem: Spahovanje urah, je nujno potreben zdravniški pregled. Takrat skozi POMANJKANJE pomarančni sok, banane, piščanec, Vetrovi v trebuhu ileostomo izgubite več tekočine in elektrolitov, kot jih lahko KALIJA ribe, krompir, rozine, paradižnikova/ Kratka sapa zelenjavna juha, jogurt, lubenica, nadomestite samo s hrano in tekočino, postanete izsušeni Povečana občutljivost izotonični rehidracijski napitki. oziroma dehidrirani in pojavijo se elektrolitne motnje. v rokah in nogah 12 13 KAKO SI DOMA LAHKO PRIPRAVITE • Napenjanje in vetrove lahko omilite tudi tako, da med jedjo REHIDRACIJSKI NAPITEK? ne govorite, ne pijete pijač z mehurčki, poredko uživate stročnice in ne uživate začinjene ter mastne hrane (majoneza, Voda je izjemno dobra naravna pijača, vendar prekomerno salama, klobasa, sir, orehi, polnomastno mleko). pitje čiste vode (tudi nesladkanih čajev, zelo razredčenih sadnih sokov) iz vašega organizma »izpere« elektrolite. Kako se izogniti neprijetnemu vonju blata? Svetujemo vam, da pijete vodo v kombinaciji z rehidracijskimi • Izogibajte se živilom, ki lahko povzročajo neprijetne vonjave: tekočinami. Rehidracijske tekočine lahko sami pripravite doma grah, fižol, ribe, česen in čebula, beluši in repa, močni siri in ali pa jih kupite v lekarni. Primerne so tudi izotonične pijače za nekatere začimbe. športnike, ki imajo dodane minerale in vitamine. Glukoza in • Živila, ki preprečujejo neprijetne vonjave, so: maslo, jogurt, sol, ki sta dodani rehidracijskim (športnim) napitkom, izboljšata sirotka, brusnični sok, paradižnikov sok, pomarančni sok in vsrkavanje elektrolitov v črevesju. peteršilj. Kako se izogniti prekomernemu izločanju blata? Recept za elektrolitski napitek, ki ga lahko pripravite doma: v večji kozarec vmešajte 1 čajno žličko namizne soli, 1 čajno žličko jedilne sode in 30 • Drisko lahko povzroči groba, močno začinjena, mastna in ml pomarančnega soka ter dolijte toliko vode, da skupni volumen znaša 250 ocvrta hrana, lahko tudi sadni sokovi in pivo. Blato je lahko ml. Preden napitek popijete, ga zelo dobro premešajte, da se posamezne bolj tekoče tudi takrat, ko pijete veliko tekočine, ki ne sestavine dobro raztopijo. vsebuje elektrolitov oziroma jih vsebuje zelo malo. • Poskusite lahko tudi z ločevanjem obrokov hrane in tekočine tako, da tekočino pijete 15 do 30 minut po ŠE NEKAJ NASVETOV zaužitju obroka hrane. IN NAMIGOV! • Hrana, ki lahko ugodno vpliva na gostoto blata, se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, zato bo najbolje, Kako se izogniti napenjanju in vetrovom? da si sami in s postopnim preizkušanjem naredite seznam za • Izogibajte se živilom, ki povzročajo napenjanje in so težje vas primernih živil in jedi. prebavljiva: fižol, grah, zelje, repa, ohrovt, brstični ohrovt, čebula, brokoli, sveže in suho sadje, nerazredčeni sadni sokovi, trdo kuhana jajca, pivo, gobe, močno začinjene jedi, mastna in ocvrta hrana, gazirane pijače, mleko. • Kefir, kislo mleko in skuta lajšajo napenjanje in vetrove. • Težje prebavljiva živila vključujte v jedilnik po malem in postopoma (v 24 urah le eno). V tem času boste z gotovostjo dognali, ali takšno živilo lahko uvrstite v svojo prehrano ali ne. 14 15 DIET/2017/3