—- 191 ----- Živinozdravilstvo. (Počene in preklane kopita ozdraviti.) Fran-cozki časnik „Moniteur de Y agriculture" zastran počenih in preklanih kopit pripoveduje to-le: Do zdaj ni bilo še mogoče, da bi se bile razpoke in reže na konjskih kopitih lahko odpravile. Dohtar Defais, profesor v živinozdravniški šoli v Pariza, je neko zmes zoper to napako znajde!, ki se tako-le napravi: Vzemi namreč dva dela gute-perče (Gutta-Percha) in pa en del amonijakove smole (Arao-niakharz). *) Guto perčo omehčaj v mlačni vodi, po tem jo pa v koščke po orehu debele razrezi. Te koščke zmešaj s polovico omenjene smole, ktera se mora pa popred v prah zdrobiti; oboje skupaj deni na žerjavico toliko časa v kaki železni ali saj počrnjeni posodi, da se popolnoma raztopi; med topenjem moraš pa guto-perčo in amonijakovo smolo skerbno mešati, dokler se oba dela popolnoma ne sprimeta in čokoladino barvo dobita. — Preden boš to mešanico rabil, raztopi jo v ravni tisti posodi, kjer si jo že popred imel, še enkrat, in — potem, ko si kopito poverh dobro osnažil, tako da je suho in čisto — zamaži razpo-kline kopitne ravno tako kakor steklar (glažar) svojo za-mazko krog oknevih šip maže. Še bolje ti pojde to delo od rok, če popred noževo klinjo, s ktero delo opravljaš, nekoliko razgreješ. — Ta maža se tako sterdi, da je ter d a kot rog, in da žeblje ravno tako derži kakor pravo živo kopito; tudi se po kopitu lepo vleže in se z rogom tako spi ime, da je kakor kopito in se v vodi nikakor raztopiti dc da. Naj poskusijo naši izučeni kovači in gospodarji sami to novo znajdbo. Draga ni, ker 1 funt omenjene zmesi velja le 1 gold. nov. dn. Tako piše francozki gospodarski časnik. *) Oboje se lahko kupi v štacuni ali tudi v apoteki.