Gospodarske stvari. Pesa. Za peso ne sme biti zemlja ne pretežka, ne prelehka. Pretežka bi bila ilovica, katera mokroto drži. Prelehka bi bila peščeniua, katera mokroto naglo odpušča. Pesa torej potre- buje tla, ki mokroto sicer izpuščajo, pa jo vendar nekaj časa držijo. Najboljša so taka tla, katera tudi pšenici in ječmenu ugajajo, t. j. obilna, ki se dajo globoko orati, n. pr. do 25 centimetrov, in katera imajo pod seboj peščenino. Slednja namreč nepotrebno mokroto na sebe vleče. Zemlja mora biti rahla, nekaj zato, da se kal nagleje razvije, nekaj, da se korenine ležje vrijejo, nekaj pa tudi zato, da je obdelovanje zložneje. Razume se, da so bolj težka tla v suhib. letih, ležja tla pa v mokrih letib. ugodnejša, kakor vsaki rastlini, tako tudi pesi. G-noja ji nikdar ni prevee. Sest ali osem sto centov navadnega gnoja na oralo je ravno prav. Razun tega pa si pesa tudi prav dobro pomaga, ako ji tla z gnojnico močiš, ali s pepelom, lugom itd. trosiš. Grlobeje ko ji orješ, boljše je. Najbolje je, da ji že jeseni izorješ, spomladi pa tla še zrahljaš. Očistiti moraš njivo tudi vse zeli, katera peso v rasti ovira. Na dvojen način se sadi pesa. Ali se namreč seme naravnost na njivo seje, ali pa se sadike v posebnih gredah vzgajajo, in tiste potem na njivo presadijo. Ako se pesa neposredno na njivo seje, naj se to zgodi meseca aprila ali začetkom majaika. Potegnejo naj se križem po ogonih plitve brazde za kako polovico metra narazen. Na mestih, kjer se one brazde križajo, naj se vsejejo po 3 ali 4 semena. Kjer se pa pesne sadike presajajo, naj se to godi tako-le: Grede morajo varno lego imeti, ter se morajo že jeseni za to pripraviti in pognojiti. Zarano spomladi naj se v te grede seme vseje za kakih 18 centimetrov narazen. Sadike naj se marljivo čistijo plevela. Do srede majnika ali do začetka junija morajo sadike tako močne biti, da se dajo presaditi. Presadijo pa naj se ali pred kakim dežjem, ali pa po dežju. Ako je vreme suho. morajo se zalivati. Gotovejša, pa tudi krajša pot je, ako peso koj naravnost na njivo vseješ. Le tam, kjer se njiva ni mogla o pravem času za to pripraviti, naj bi se s sadeži poskusilo. Pesa je raznovrstna. Vrtnarji poznajo kakih 25 različnih vrst. Pri nas je najbolj navadna rudeča, okrogla ali podolgovata. Ali debelejša od te je, in toraj se tudi bolj priporoča. rumena, podolgovata pesa. Sejmovi. Due 28 februvarija v Kamnici, v G. Sušicab. in na Vidmu, Dne 1. marcija na Planini, dne 3. marcija v Lučanali ia v Oplotnici in dne 4. marcija v Vuzenici.