Leto 1901 Državni zakonik za kraljevine in dežele, zastopane v državnem zboru. Kos LXXVI. — Izdan in razposlan dne 1. novembra 1901. Vsebina: (Št. 169 in 170.) 169. Uitaz o uporabljanju določil cukrarinskega zakona na nekatere vrste blaga, ki so v prometu s krivim imenom ,dekstrini“. — 170. Ukaz gledé izpremembe, oziroma dopolnitve več določb abecednega blagovnega spiska k carinski tarifi. 100. Ukaz finančnega ministrstva z dne 25. oktobra 1901.1. o uporabljanju določil cukrarinskega zakona na nekatere vrste blaga, ki so v prometu s krivim imenom „dekstrini“. V porazumu s kraljevim ogrskim finančnim ministrstvom se izjavlja, da spadajo vrste blaga, ki so v prometu z motečo deklaracijo kakor ,dekstrini“, n. p. „brilantina“ itd., ki z ozirom na svojo sestavo niso »dekstrini“, temveč škrobni cuker, pod določila §. 1, št. 2 zakona o cukrarini. Za škrobni cuker je šteti zgoraj navedeno blago tedaj, kedar pokaže ob preskušnji s Fehlingovo raztopino več nego 1 5 odstolkov zmanjšujoče snovi izražene v dekstrozi. Tako blago naj se gledé vsebine eukra presku-šuje prav tako, kakor je predpisano s hkratu objavljenim ministrskim ukazom z dne 25. oktobra 1901. 1. gledé izpremembe, oziroma dopolnitve več določil abecednega blagovnega spiska k carinski tarifi. Böhm s. r. 190. Ukaz ministrstev za finance in trgovino z dne 25. oktobra 1901.1. gledé izpremembe, oziroma dopolnitve več določil abecednega blagovnega spiska k carinski tarifi. V porazumu z udeleženima kraljevima ogrskima ministrstvoma se določila abecednega blagovnega spiska k carinski tarifi izpreminjajo. oziroma dopolnjujejo tako: Za iskalnico »denarnice“ je vzprejeti novo iskalnico : Brilantina, ,gl. opomnjo 3 pri kemijski izdelki “. Pri iskalriieah »dekstrin“ »Leiogoma“, „Gom-melina“, »Izdelki iz čile moke“, »Sirup“, nadalje pri opomnji 2 k iskalnici »Cuker“ je vzprejeti naslednji odkaz : „gl. opomnjo 3 pri kemijskih izdelkih“. Opomnja 3 pri iskalnici „Kemijski izdelki, barvno, zdravilno in dišavno blago“ naj se glasi: „3 Škrobni klej (dekstrin, leiogoma) št. 327 so izpreininjalni izdelki škroba vsled kuhanja s kislinami ali vsled praženja na razgretih ploščah ali v bobnih. Od škroba se razlikujejo takoj z lepljivostjo, ki se pokaže, ako pridejo skupaj z vodo. (Sloveuiseh.) 117 Škrobni klej se nahaja v obliki belkastorumenih ali rjavkastih praškov, ki so večkrat povsem enaki škrobni 'moki, ali v rumenih do rjavih, arabskemu kleju sličnih kepicah s školjkastim lomom, končno tudi v poltekočem (v obliki past) ali tekočem stanju z različnimi imeni (najboljši dekstrin, starejši deks-trin, rjavi dekstrin, temnožgani škrob, svetložgani škrob, gomelin, brilantina itd.). Kakor z dekstrinom (št. 327) pa je ravnati samo s tistimi izdelki, ki obsegajo ob preskušnji s Feh-lingovo raztopino manj nego 15 odstotkov zmanjšujoče snovi izraženo v dekstrozi. Z izdelki, pri katerih je presežena ta mejna številka, je ravnati v zmislu določil ‘opomnje 2 pri iskalnici „Cuker“. Zaradi preiskavanja gledé vsebine cukra glej posebno navodilo. Ta ukaz stopi takoj v rnoč. Böhm s. r. Call s. r. N avodilo za carinskouradno preskušnjo dekstrinov gledé vsebine cukra. V porazumu z udeleženimi c. kr. in kr. ogr. ministrstvi se z ozirom na opomnjo 3 k iskalnici „kemijski izdelki“ abecednega blagovnega spiska k carinski tarifi za carinske urade predpisuje nastopno ravnanje za preiskovanje iz inozemstva uva-žanih dekstrinov, ki pa se naj uporablja praviloma le pri dekstrinih, ki prihajajo v tekočem ali poltekočem stanju ali obliki paste. V porcelanasti skledici s prilično 300 cm' vsebine se pretehta 40 g poskušnje, ki jo je preiskati, nanjo se nalije toliko vode, da je posoda napolnjena do polovice, in nato se segreje mešaje z majhno žlico, dokler se dekstrin popolnoma ne raztopi. Potrebno ni, da bi voda vrela, temveč samo da je vroča. Vroča tekočina se vlije po steklenem lijaku v merilni bet, obsegajočo po litra. Nato se zopet vlije voda v kuhalno posodo, se z nova nekoliko segreje in ta tekočina se združi s tekočino, ki je že v merilni steklenici. Izmivanje se ponovi tretji-krat s svežo vodo, da se skledica povsem osnaži. Na to se postavi še ne povsem napolnjena merilna steklenica v mrzlo vodo tako dolgo, da vsebina ni več vroča, se dopolni do znamke polovice litra z vodo in se sedaj krepko pretrese, zatvorivši steklenico z zamaškom, ko se je odstranil lijak. Tresti se mora tako, da se pri tem steklenica ope-tovano obrne z vratom navzdol. Sedaj se napolni z znamkami pri 25, 55 in 85 cm3 opremljen merski valjar s prilično 90cm3 vsebine najprej s pravkar pripravljeno dekstrinovo raztopino do znamke 25 cm3, potem se takoj primeša do znamke 55cm3 bakrena raztopina, ki se dobi potom ekonomata c. kr. deželnega finančnega ravnateljstva na Dunaju v steklenicah po 1 l, opremljenih s pečatom e. kr. kmetijsko-kemijskega preskuševališča, in končno prav tako potom imenovanega ekonomata dobivana in tako, kakor je poprej omenjeno, zaprta (brezbarvna) Seignettova solna raztopina do znamke 85 cm3, se dobro pretrese, vsebina vlije v medtem posušeno čisto porcelenasto skledico in razgreje naglo s pomočjo spiritovega ali plinovega plamena tako dolgo, da vsebina vre. Ko začne vreti, se pusli dve minuti vreti in nato se odstrani plamen. Ko se je nabrani rdeči glen v skledici vsedel, se opazuje, ali je tekočina še razločno modro barvana ali ne. Ako je, obsega dekstrin manje nego 15 odstotkov zmanjujoče snovi izraženo v dekstrozi. V drugem primeru, ako je namreč tekočina le še rumeno ali zelenkasto barvana, nadalje v vseh primerih, v katerih se pokažejo iz drugih razlogov pomisleki, se sme za dekstrin tarifne številke 327 odpravljati le po izidu preskušnje uradno odvzetega uzorca, katero odredi c. kr. kmetijsko-kemijsko pre-skuševališče na Dunaju.