List 33. Kerma za pitanje. S turšico se presiči, goske, purmani in race kaj dobro pitajo. — Šrotana pšenica je najbolja obloda za prešiče, in pšenična moka, kuhana ali v kruh popečena, je njih najbolja kerma, če se jim proti koncu pitanja poklada. — Reženi slad (mole) je posebno za vole dober; po šrotanem ječmenu se meso zboljšuje, in bi se imel proti koncu pitanja vsakemu živinčetu dajati. — Od kuhanega ječmena se golobje, goske, presiči in goveja živina jako spitajo; govedina se ravno tako tudi od grahorice zredi, ako se s šrotanim ovsom in korenjem meša. — Kuhani bob in leča sta za pitanje goveje živine enako dobra kerma. Ajda z grahom in grahorco zmešana je za pitanje že davnej poterjena klaja. Proso se daje proti koncu pitanja posebno perutnini. — Oves dobro tekne konjem, prešičem in ovcam. — Kaj dobre so za pitanje oljnate semena, posebno dobro je pa lan en o 6eme, če se na vodi do žolče pokuha in proti koncu pitanja poklada. Lan ene p rese so v začetku pitanja za vole, prešiče in goske dobra klaja, toda se proti koncu pitanja ne smejo pokladati zato, ker je meso po njih rumenkasto in nekako zoperno diši. — Seme sončnic perutnino dobro redi, toda meso je po njem nekako grenkljato, in proti koncu pitanja se ne sme živalim zobati dajati. — Pravi in pa divji kostanj sta tudi za pitanje kaj dobra. Toda divji kostanj se mora pred pitanjem v merzlo vodo djati, da grenjkobo zgubi. Ta kostanj se na kosce skerhlja, enekrat v vodi prekuha, potem se posuši in šrota. Ne je ga samo goveja živina rada, temuč tudi presiči, ovce in koze rade po njem segajo. Želod je kuhan ali srov tudi za pitanje dober; presiči in purani se po njem kaj dobro spitajo. — Ravno tako dober je tudi žir ali bukvi ca za pitanje razne živali. Ce se pa prešičem poklada, se mu mora tudi nekoliko želoda pridjati, sicer bi bil špeh preslab. — Jabelka, hruške in vse drugo kislo sadje, je kuhano verla klaja za pitanje razne živine, posebno prešičem dobro de.