VPLIV BOLEZNI IN SPECIFICNEGA ZDRAVLJENJA NA PREHRANO BOLNIKA Z RAKOM Heleną Drolc Pri redko kateri bolezni srečamo tako usodno povezanost bolezni in načinov njenega zdravljenja s prehranjevanjem' kot ravno pri teh, ki sodijo na podľočje onkologije. Pľesnovne potrebe onkološkega bolnika so zaradi bolezni same, ki prinaša s seboj potrebo po obnovi okvaľjenih tkiv, spodbujanju imunskega sistema, premagovanju vsesplošne šibkosti in stresa, Že na samem začetku višje, kot pri zdravem človeku. Specifično zdravljenje s svojimi stranskimi učinki pa še dodatno ogroža bolnikov prehrambni status. Pľehrambne zaplete, povezane s samim obolenjem, lahko razdelimo na: L motnje v delovanju prebavnega trakta 2. motnje v delovanju centralnega živčnega sistema 3. motnje v pľesnovi beljakovin' maščob in ogljikovih hidratov, zvišan bazalni metabolizem 4. periferne dejavnike 5. psihosocialne dejavnike Tumorji na prebavnem traktu vsak na svoj način, odvisno od mesta, kjer leŽijo, vplivajo na pľehranjevanje bolnika' Najpogosteje predstavljajo mehanično oviro za zauźitje in pomikanje hľane vzdolž prebavne poti in s tem posľedno povzľočajo nezadosten dotok in absorpcijo hranljivih snovi v bolnikov organizem. Zaradivzdraźenega centľalnegaźivčnega sistema, po vsej verjetnosti s stľani metabolitov' kijih izloča maligni tumor, sę pri bolniku lahko pojavijo anoreksija, nausea' bruhanje in prezgodnja sitost' Naštęti simptorni se pojavljajo posamično ali v kombinaciji in pri bolniku povzľočajo hujšanje. Zviśan baza|ni metabolizem in motnje v pľesnavljanju ogljikovih hidľatov, beljakovin in maščob, so pri mnogih bolnikih z rakom vzrok za hujšanje, ki ga maľsikdaj ne moľejo zaustaviti kljub zadostni količini zalžite hrane. Med motnje, ki prizadenejo ustno - okuševalno področje, prištevamo spremenjeno okušanje in vonjanje teľ odpor dq določene hľane. Negativni psihični vplivi, ki jih je pri tako resni bolezni vsekakor veliko, bolniku zmanjšujejo željo po hranjenju. Zaskĺbljenost in stľah, šibkost in včasih tudi fatig, ki se pojavljajo med zdľavljenjem, bolniku jemljejo tek in zanimanje za hľano. Drugo okolje, drugačna hrana in sobolniki so tisti socialni dejavniki, zakaÍęre še pomislimo ne, da bi bili lahko zanj moteči. Najbolj očiten vp1iv na pľehranjevanje bolnika z rakom pa ima specifično zdravljenje ľaka' ki ie lahko kirurško, obsevalno in citostatično' Helena Drolc' višja medicinską sestra, onkološki inštiĺut Ljubljana 15 K i ru rš k i p o s e g je lahko izveden s kurativnim ali paliativnirn namenoln.V obeh pľirneľih zvišane metabolične potľebe bolnikovega organizma, ki so pos1edica ľadikalnosti posega, lahko spľožijo nastanek rnalnutľicije. Poleg tega so opeľativni posegi pogosto povezani z neľazumljivo dolgirni obdobji nezadostnega prehľanjevanja, ki jih povzľočajo preiskave in pľipľave pľed operacijo in potek zdľavljenja teľ rnoľebitni zapleti po njej. Radikalne odstľanitve tumoľjev na področju glave, vľatu in pľebavnega trakta' pľinašajo kľoIrične teźave z Žvečenjem, požiľanjem in pľebavljanjem hľane in absorpcijo hľanljivih snovi iz nje. Vpliv o b s e v a n j a tra pĺehranjevanje bo|nika je odvisen od: 1. dela telesa, ki ga obsevamo 2. jakosti obsevalne doze 3. obseŽnosti obsevalnega polja 4. tľaj anja obsevalnega zdravljenj a 5. občutljivosti bo1nikovega oľganizma Za obsevanje 6' pľehrarnbnega statusa bolnika, ko se začenja njegovo zdľavjenje z obsevanjem. 7' psihofizičnega statusa bolnika ob pľičetku obsevanja Dolgotľajna obsevanja povzľočajo neješčnost, siljenje na bľuhanje, bľuhanje, dľiske in fatig. Posebno pozoľnost zahtevajo bolniki z rakom na področju glave in vľatu, ki imajo pogosto v svoji anamnezi pľekomerno piĘe alkohola' kajenje in težave zźvečenjem in požiranjern hľane zaradiťl,zične pľisotnosti turnorja.Prehľambni status, s katerim ti bolniki začenjajo zdľavljenje, je toľej ľeven. obsevanje dodatno zvĺšazahteve po hrani in hkľati zmanjša rnožnosti za njeno noľmalno uživanje, keľ povzroča vnetje ustne sluztrice' boleče žvečenje in požiľanje' suha usta, nenormalen in zmanjšan občutek za okus ("slepa usta''), zmanjšan tek , težave z zobni in dispnojo. Ti tipični stranski učinki se ľazvijejo v dľugern in tľetjem tednu obsevanja in večinoma izzvenijo v šestih tednih po končanem obsevanju. Teźave z okušanjern včasih tľajajo nekoliko dlje, teŽave z delovanjem žlez slinavk lahko ostanejo tľajne. Našteti pľoblemi vodijo v odklanjanje hľane in bolnikovo hujšanje' Če ''-'tr v času zdĺavljenja z obsevanjem ne damo ustrezne prehľambne in psihične podpoľe, lahko pričakujemo precejšnjo izgubo teźe, čepľav je bolnik zaľadi bolezni hujšal Že pĺed tem. Misel na moľebitne zaplete in skľb, da bi dosegli ustľezen pľehľarnbni status Že pred začetkorn obsevanja, pomaga bolniku in stľokovni skupini, ki se ukvaĺja z zdľavstveno nego, da se izogneta enteralnemu in parenteľalnemu hĺanjenju' Naš cilj moľa biti hľanjenje skozi usta. Siljenje na bruhanje irr bruhanje sta pogosta in stisko vzbujajoča stľanska učirrka kemotera- p ij e. Nastaneta zaradi kombinacije vplivanj citostatikov na centľalni Živčni sistem in sluznico pľebavil. Dejavniki' kot so slab prehľambni status, slabe izkušnje s pĺejšnjirni kemoteľapijami, izkušnje Z navseo v nosečnosti in s potovalno slabostjo, izpostavljenost nepľijetniln vonjavam in zvokom, že vnaprej pľipľavijo bolnika na slabost med kemoterapijo. Približno sedemdeset odstotkov bolnikov ima rned zdľavljenjem tovlstne težave, kako hude pa so' je odvisno od ernetičnega učinka citostatika' ki ga pľejernajo. Poleg teh težav povzľoča kemoteľapija še vnetje ustne sluznice in pľeostalega prebavnega tľakta, motnje v okušanjtl in vonjanju, neješčnost in drisko. Strategija pomoči pľi specifičnih prehrambnih problemih, kot so izguba teže, anoreksija, navsea in bruhanje, motnje okušanja in vonjanja' disfagija, mukozitis in stomatitis, suha usta, dľiska, obstipacija in pridobivanje teŽe, moĺa biti multidisciplinarna in osredotočena na bolnika. Bolnik 16 jo mora spĺejeti in odobľiti. Prehrambni nasvet in podpora morata biti skladna z motnjo, štadijem bolezni in s socialnim okoljem, izkaterega bolnik prihaja. Ključnegapomena ZaustÍeznoprehľambno podporo je o c e n a b o t n i k o v e g a p ľ e - h r a m b n e g a s t a n j a.Zlasti pľi hospitaliziranih bolnikih moratno biti pozoľni na eneľgijsko in beljakovinsko nedohranjenost' čepľav so pomembni tudi ostali elementi prehrane. Naša pozoľnost mora biti zlasti usmerjena na tiste bolnike, pri katerih lokalizacija tumoľja predstavlja visoko tveganje za nastanek malnutricije' Pri bolnikih, ki se že spopadajo z motnjami v preskrbi s hĺano, moramo točno določiti prehľambne potrebe, siceľ bo dietna podpora izzvenela V prazno. Učinku dietoterapije moramo slediti ravno tako zavzeto kot učinkom specifičnega zdravljenja ter jo prilagajati izboljšanju ali novim pľehľambnim zapletom' Pri bolnikih, zakatere presodimo, da pĺehrambno niso ogroženi, v rednih pľesledkih znova preveľjamo njihove potľebe po hĺani. Dobeľ pľehrambni status zagotavlja bolniku z rakom' dabo vzdržalinvztrajal pri zdravljenju' da bo dosegel dobľo rehabilitacijo in si izboljšal kakovost življenja Liteľatuľa: 1' Pokorn D. Prehĺana bolnika. Murska Sobota: Pomurska zaloźba, 1994 2. McCorkle R Grant M, Frank-Stromborg M, et al. Cancer nursing a compľehensive textbook' 2nd ed. Philadelphia: Saunders, 1996. 3. Clarc JC, Gee RF, eds. Core curľiculum for oncology nursing. Znd ed. Philadelphia: Saundeľs, l992 4. Lutheľt JM, Robinson L' eds. The Royal Marsden Hospital manual of standards of care. London, oxfoľd: Blackwell, 1993. Ű