REZULTATI in PRIDOBLJENA ZNANJA pilotnega projekta PREIZKUŠANJE SPECIALNIH SORT JABOLK ZA PREDELAVO 30.11.2020 - 30.11.2023 REZULTATI in PRIDOBLJENA ZNANJA pilotnega projekta Partnerji projekta Pilotni projekt PSSJP je delo Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo (PSSJP) partnerjev: Vsebino pripravili: Boštjan Pečar, Maja Pečar, - Vodilni partner: Albin Mahne, Boštjan Godec, Sadjarska kmetija Pečar Anka Čebulj, Nika Cvelbar Weber (kmetijsko gospodarstvo Uredila: Maja Pečar Boštjan Pečar) Oblikovala in tehnično uredila: Maja Pečar Fotografije: Maja Pečar, Boštjan Pečar, Albin Mahne - Kmetijski inštitut Slovenije Založila: Sadjarska kmetija Pečar Kraj in leto izdaje: Prešnica, 2023 - Ekološka kmetija Mahne (kmetijsko gospodarstvo Publikacija je izšla v tiskani in elektronski obliki. Albin Mahne) Berete elektronsko izdajo, ki je dostopna na spletnem naslovu: https://sadjarstvo-pecar.si/projekt-pssjp/ Za vsebino publikacije je Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni odgovorna knjižnici v Ljubljani Sadjarska kmetija Pečar. COBISS.SI-ID 173946371 ISBN 978-961-07-1860-4 (PDF) Vir financiranja Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj PILOTNI PROJEKT PREIZKUŠANJE podeželja in Republike Slovenije. SPECIALNIH Projekt je bil odobren kot pilotni SORT projekt v okviru ukrepa JABOLK ZA M16 – Sodelovanja: podukrep PREDELAVO 16.5. Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih Ime pilotnega projekta Preizkušanje specialnih sort jabolk sprememb ali prilagajanje nanje za predelavo ter za skupne pristope k okoljskim (akronim PSSJP) projektom in stalnim okoljskim praksam v okviru Programa Trajanje razvoja podeželja 2014-2020, 30.11.2020 - 30.11.2023 ki ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in Št. projekta 33133-2004/2019 (št. vloge) prehrano (organ upravljanja). OPIS PROJEKTA na podnebne spremembe. S preizkušanjem in opisom izbranih sort, bo PREIZKUŠANJE SPLOŠEN CILJ PROJEKTA slovenski sadjar pridobil možnost za popolnoma novo tržišče v Sloveniji SPECIALNIH Introdukcija novih in tujini. Z delno preusmeritvijo v pridelavo jabolk za predelavo, si bo SORT specializiranih sort jabolk slovenski sadjar zagotovil večji, bolj stabilen ter ciljno naravnan pridelek, JABOLK ZA za predelavo v jabolčnik odkril nove tržne niše in možnost za razvoj novih produktov iz lastnega PREDELAVO (»cider«) primerne za lokalne pridelka ter s tem dodano vrednost jabolkom namenjenih predelavi. (slovenske) razmere in okolje ter s tem spodbujanje Sestavni deli partnerstva so bili skrbno izbrani, v projekt je bil vključen Trenutno stanje na področju vlaganj v ekološko sadjarstvo, Kmetijski inštitut Slovenije, ki ima dolgoletne izkušnje na področju sadjarstva potrebuje spodbudo na predelavo, čim boljši introdukcije sort jablan, ter dva kmetijsah gospodarstva, ki se s sadjarstvom področju večjih možnosti ter izkoristek pridelka, razvoj in ukvarjata že več let. Testiranje sort je bilo izvedeno na Sadjarski kmetiji usposobljenosti za predelavo in trženje kmetijskih proizvodov. Pečar in Ekološki kmetiji Mahne, pod strokovnim vodstvom Kmetijskega proizvodnjo novih proizvodov, inštituta Slovenije. povečanje dodane vrednosti sadja s predelavo, tržne fleksibilnost PRICAKOVANI KLJUCNI REZULTATI (kot je raznolikost produktov) ter s tem povečanje tržne usmerjenosti. Nove sorte jabolk, ki so namenjene izključno predelavi, predstavljajo • Popis in karakterizacija lastnosti novih specialni sort jablan, ki so neizkoriščen potencial, ki ga v drugih državah že dlje časa s pridom primerne izključno za predelavo, v naših pridelovalnih razmerah, izkoriščajo. Anglija, Francija, Irska in Belgija pridelajo okvirno 485.000 primernost za ekološko pridelavo in naše okolje (in se trenutno ton jabolk, ki so sortno specifične za pridobivanje jabolčnega vina oziroma uporabljajo le v tujini). jabolčnika, ki je v tujini bolj znan kot »cider« (fermentirana alkoholna • Dve manjši preizkusni zasaditvi / nasada novih specialnih sort pijača iz jabolk). Jabolčno vino je v Sloveniji prisotno že stoletja, vendar jablan, ki so namenjene izključno za predelavo. je večinoma ostalo le v kleteh sadjarjev. Tako kot nihče ne dela vina iz • Razširjanje rezultatov: Večje poznavanje novih sort jablan ter namiznega grozdja, tako bi morali tudi za dvig kvalitete jabolčnega povečanje zanimanja za nov način pridelave in predelave jabolk. vina poskrbeti s izborom primernimi sortami jabolk za predelavo na • Razširjanje rezultatov: Povečanje zanimanja za sorte, ki so bolj slovenskem ozemlju. V tujini obstaja celoten asortima sort žlahtnih jabolk, prilagojene na podnebne spremembe, za proizvajanje dodane ki jih pridelujejo za izborno in kakovostno pridelavo jabolčnega vina. vrednosti sadjarjev, za večjo konkurenčnost in trženje kmetijskih proizvodov. Projekt spodbuja in omogoča boljši izkoristek zgoraj opisanega neizkoriščenega potenciala za slovenskega sadjarja. V slovenski prostor bomo s projektom vpeljali možnost uporabe preverjenih sort jablan, ki so drugod po svetu poznane kot »cider« jablane in se uporabljajo izključno za pridelavo jabolk za predelavo (niso namenjene za sveže uživanje, saj so večinoma preveč trpke). S specializacijo pridelave in predelave bomo dvignili kvaliteto določenih kmetijskih izdelkov. Tovrstne sorte, ki se uporabljajo v tujini, je potrebno testirati v naših pridelovalnih razmerah in podnebju, primernost le teh za ekološko pridelavo ter njihovo prilagojenost 3 O projektu PSSJP 4 REZULTATI PROJEKTA IZBOR JABLAN V PREIZKUŠANJU Jabolka za cider (jabolčnik oziroma jabolčno vino) predstavljajo skupino sort jabolk, ki se pridelujejo za namen predelave, natančneje proizvodnje ciderja oziroma jabolčnega vina. Jabolka za cider se razlikujejo od namiznih ali desertnih sort predvsem po večji trpkosti ali suhemu okusu, kar je sicer neželena lastnost pri uživanju svežih jabolk. Zaželene lastnost jabolk za predelavo v jabolčno vino so visoki sladkorji, tanini (fenoli, arome) in V izbor sort jablan za preizkušanje smo določili tri angleške sorte, ki so kisline. Nekatere sorte so primerne tako za predelavo kot tudi za sveže v tujini specializirane za predelavo v jabolčnik (oziroma s tujko cider). uživanje. Po svetu poznamo več klasifikacij teh sort jabolk. Najbolj Po angleški kategorizaciji cider sort spadajo vse tri izbrane sorte med znane so Angleška (Preglednica), Francoska in Španska klasifikacija. grenko-sladke sorte. Klasifikacija Jabolčna kislina Tanini THREE COUTINES DABINETT TREMLETT’S BITTER [% - masa/volumen] [% - masa/volumen] Sladka (an. sweet) < 0.45 < 0.2 Sladkor: 1056 SG* Sladkor: 1057 SG* Sladkor: 1052 SG* Grenko-kisla (an. Bittersharp) > 0.45 > 0.2 Kisline: 0.20% Kisline: 0.18% Kisline: 0.27% Kisla (an. sharp) > 0.45 < 0.2 Tanini: 0.30% Tanini: 0.29% Tanini: 0.34% Grenko-sladka (an. Bittersweet) < 0.45 > 0.2 Preglednica 1: V Angliji se večinoma držijo klasifikacije raziskovalne inštitucije *SG je okrajšava za an. Specific Gravity oziroma bolj formalno znano kot an. Long Ashton. Relative density. To je relativna gostota tekočine, iz katerega podatka lahko Obstaja TREMLETT’S BITTER sklepamo kakšna je koncentracija sladkorjev v vodi. Voda ima relativno gostoto klasifikacija po 4 1.000 SG (včasih izraženo tudi kot 1000 SG). ali 7 kategorijah, tukaj vam predstavimo Za primerjavo smo klasifikacijo zasadili še kontrolne po 4 osnovnih sadike. kategorijah. Izbrali smo sorte: - Štajerski mošancelj - Dolenjska voščenka DABINETT - Carjevič THREE COUTINES 5 REZULTATI: IZBOR jablan v preizkušanju 6 ZASADITEV IN SPREMLJANJE NASADOV oziroma PRAKTICNI PREIZKUS PROJEKTA V sklopu projekta smo zasadili dva manjša nasada oziroma praktična preizkusa. Prvi je bil na lokaciji Sadjarske kmetije Pečar, drugi pa na lokaciji Ekološke kmetije Mahne. Lastnosti lokacije Lastnosti lokacije Ekološka kmetije Sadjarske kmetije Mahne: Pečar: • Pridelava po • Pridelava po načelih ekološke načelih integrirane pridelave pridelave • Nadmorska • Nadmorska višina višina 700 m, 450 m, ob vasi ob vasi Tatre Beka (k.o. Ocizla) • Zasaditev brez • Del večjega ograje, nasada (1ha), ob gozdu ki je obdan z ograjo Preglednica 2: Zasaditev v sklopu projekta – praktični preizkus. Sorta jablane Lokacija preizkušanja, leto sajenja Število sadik Dabinett Sadjarstvo Pečar, 2021 10 Ekološko kmetija Mahne, 2021 7 Three Counties Sadjarstvo Pečar, 2021 10 Ekološko kmetija Mahne, 2021 7 Tremlett's Bitter Sadjarstvo Pečar, 2021 10 Ekološko kmetija Mahne, 2021 7 Skupno smo leta 2021 za namene projekta posadili 102 sadiki jablan. V Štajerski mošancelj Sadjarstvo Pečar, 2021 10 prvih letih v nasadu jablan oblikujemo rodni volumen, kar pomeni, da Ekološko kmetija Mahne, 2021 7 dajemo več poudarka rasti in oblikovanju krošnje ter manj na pridelek. Dolenjska voščenka Sadjarstvo Pečar, 2021 10 Nekaj pridelka sicer že imamo, a ti plodovi po kakovosti in ostalih Ekološko kmetija Mahne, 2021 7 parametrih niso povsem enaki pridelku, ko je rodni volumen povsem Carjevič Sadjarstvo Pečar, 2021 10 izoblikovan. Kljub vsemu pa lahko na podlagi prvih plodov že vidimo Ekološko kmetija Mahne, 2021 7 osnovne lastnosti sorte in tako dobimo prvi uvid v značilnosti sorte. 7 REZULTATI: ZASADITEV IN SPREMLJANJE NASADOV 8 1 5 Leta 2021, 2022 in 2023 so bila zelo zahtevna za rast nasadov. Na Ekološki kmetiji Mahne so jablane tekom Na Sadjarski kmetiji Pečar je preizkusni nasad tekom leta 2022 utrpele hud napad divjadi (zajca), ki vseh treh let prizadel napad črva, uši, divjih prašičev, je v celoti uničil nekaj jablan. Sledilo je obdobje pozebe, toče in močne suše (posledice slednje rednih pregledov in izvajanje preventivnih so delno ublažili s hitro postavitvijo kapljičnega ukrepov. V poletnih mesecih istega leta je bila namakalnega sistema). Sadike v preizkušanju so izjemna suša. Ker na terenu nasada Ekološke sicer preživele, ampak rast in rodnost sta bili zaradi kmetije Mahne ni možnosti namakanja, so vremenskih pogojev močno okrnjeni. nasad zalivali z vodo iz zajeti. Ker je zaradi vsesplošne suše tudi te kmalu zmanjkalo, v Fotografije: sušnem obdobju pa je bilo zalivanje s pitno 1 - Poškodbe od toče (Pečar 2022) vodo prepovedano, so bile rastline še dodatno 2 - Pregled posledic pozebe (Mahne 2023) prizadete. Skupno so na kmetiji Mahne 3 - Poškodbe od zajca (Mahne 2022) 4 - Napad črva (Pečar 2022) ostali brez 5-ih sadik v preizkušanju in 16-ih kontrolnih sadik. Pridelka tudi ni bilo, saj jih 2 je zadnje leto projekta prizadela pozeba. Rast sadik je bila slaba. 3 Fotografija: 5 - Ureditev kapljičnega namakanja (Pečar 2022) manjši cvetni zasaditev, napad divjadi nastavek pozeba (zajca), (zaradi lanske suše), izjemna suša pozeba 4 NASAD MAHNE 2021 2022 2023 zasaditev, močan napad črva, manjši cvetni pozeba, napad uši, nastavek suša močna suša (zaradi lanske suše), napad črva, vdor (ureditev namakanja), toča divjega prašiča, NASAD PECAR napad ptiča 9 REZULTATI: ZASADITEV IN SPREMLJANJE NASADOV 10 BELEŽENJE MERITEV V nasadih smo opazovali rast in razvoj dreves, prisotnost bolezni, odzive na podnebne razmere in pridelek. Opazovali in merili smo: • prisotnost bolezni, • fenološke in morfološke lastnosti sort (čas cvetenja, optimalen datum obiranja ipd.), • parametre rodnosti sort (obilnost cvetenja, rodni nastavek in pridelek), • degustacijsko oceno plodov ter • parametre zorenja plodov (trdota, škrobna vrednost ipd.). Zaradi vremenskih pogojev v času projekta smo lahko manjše število plodov opazovali le v zadnjem letu na Sadjarski kmetiji Pečar. THREE COUTINES TREMLETT’S BITTER DABINETT 11 REZULTATI: BELEŽENJE MERITEV 12 Povzetek pridobljenih znanj iz praktičnega preizkusa in naših izkušenj ter možnosti za nadaljevanje: • Ugotovili smo, da so sorte dobro prenesle ekstremne vremenske razmere zadnjih dveh let, saj so v svoji mladi dobi doživele pozebo, sušo in točo. • Na Ekološki kmetiji Mahne smo kljub preventivi in namakanju skupno zaradi ekstremnih podnebnih • Zaradi relativno kratkega obdobja spremljanja sort in težkih pogojev izgubili nekaj sadik. Od tega je bilo 70 % sadik vremenskih razmer smo pridelali manjše število plodov, ki pa smo jih kontrolnih in 30 % sadik novih specialnih sort. Največ vseeno poskusili čim bolje ovrednotiti. REZULTATI: je propadlo sadik Dolenjske voščenke in Štajerskega PRIDOBLJENA ZNANJA IN IZKUŠNJE • Vse tri izbrane testirane sorte spadajo v (angleško) kategorijo sladko-mošanclja, ki sta bila sajena ob robovih nasada. grenkih sort za proizvodnjo jabolčnih vin, zato imajo plodovi podobne • Rast dreves je bila zmerna. Najbolj bujno rast je pokazala sorta vrednosti glede vsebnosti sladkorja in kislin. Slednje pa nekoliko Tremlett’s Bitter. odstopajo od vrednosti iz literature, kar pripisujemo vplivu lokacije in razlike v podnebju. • Po naših izkušnjah so preizkušane sorte manj občutljive na bolezni. Jablanovega škrlupa nismo zasledili na nobeni izmed V treh letih projekta smo tako zbrali podatke o sortah, ki bodo odlična sadik, kar kaže na to, da so za bolezen manj občutljive, saj bi osnova za nadaljnja opazovanja in preizkuse, ko bodo drevesa oblikovala okužbe vsaj v letošnjem (2023) poln volumen. Zavedati se namreč moramo, da pri introdukciji jablanovih vlažnem letu pričakovali. sort opazovanje in vrednotenje poteka vsaj 3 leta v polni rodnosti, kar Med specialnimi sortami, skupaj z juvenilnim obdobjem znaša najmanj 5-6let. Doba opazovanja je ki smo jih preverjali, je bila poleg drugih dejavnikov odvisna tudi od vremenskih pogojev, kot so suša najbolj občutljiva na jabolčno in pozeba ter se posledično temu lahko tudi podaljša. plesen sorta Tremlett’s Bitter. Imeli smo močne napade uši Nadaljnje možnosti: v drugem letu, vendar je bil V prihodnje bi bilo zanimivo nadaljevati opazovanje sort v polni rodni napad enakomerno prisoten dobi in preizkusiti različne kombinacije sort za predelavo v jabolčno pri vseh sortah. vino. Smiselno bi bilo tudi preveriti, kako te sorte uspevajo na bujnejših • Vsekakor pa je potrebno podlagah kot so MM 106, MM 111 oz. jablanov sejanec. S tem bi lahko nameniti posebno pozornost ovrednotili njihovo primernost za sajenje v visokodebelnih nasadih. Zaradi zatiranju škodljivcev in zaščiti manjše dovzetnost za bolezni v času našega poskusa, lahko sklepamo, da dreves pred divjadjo. Kot bi se sorte lahko dobro obnesle tudi kot visokodebelna drevesa travniških pomembno se je izkazala tudi sadovnjakov, kjer je varstvo pred boleznimi minimalno ali pa ga pogosto možnost namakanja v nasadu. sploh ni. 13 REZULTATI: PRIDOBJENA ZNANJA in IZKUŠNJE 14 popularna po južni Angliji. Velja za zanesljivo in lahko obvladljivo sorto, kar se pridelave tiče. Dabinett je šibkejše rasti in velja za odporno sorto proti škrlupu in jablanovem raku. Primerna je za rezanje oziroma mešanje v jabolčno vino, kot tudi za sortno jabolčno vino (oziroma v angleščini single blend cider). Naše izkušnje iz praktičnega preizkusa so, da jo lahko opišemo kot zelo trpek sadež, ki v ustih pušča neprijeten občutek izsušenosti. Sorta ima OPIS SORT PO nizko vsebnost kislin. Plodov je bilo obilno, a so bili manjši. Sorta je zorela PROJEKTU: najkasneje od vseh treh sort in sicer v začetku oktobra. THREE COUNTIES Three Counties je moderna grenko-sladka angleška sorta cider jabolk in ena izmed 29-ih novih različic jabolk iz Long Ashton raziskovalne ustanove v Angliji. Cilj novih sort je bila pomladitev na pogosto tradicionalno usmerjenem sektorju cider jabolk z namenom povečanja odpornosti in kvalitete ter primernosti za predelavo. Raziskovali so jih v 80 letih prejšnjega stoletja, na trg pa uvedli leta 2007. Zelo so primerna za predelavo v jabolčno vino, doprinesejo veliko sladkorjev in trpkosti, manj kislin. Jablane redno rodijo, saj niso nagnjene k alternativni rodnosti. Skladiščne sposobnosti so slabe. Naše izkušnje iz praktičnega preizkusa so, da so plodovi sorte Three Counties manj trpki z zelo lepo aromo in srednje visoko vsebnostjo kislin. Jabolka so srednje velika, osnovna barva je zelena z oranžno rdečo krovno TREMLETT’S BITTER barvo, ki ne prekriva celotnega ploda. Sorta zori v sredini septembra. Tremlett’s Bitter je stara Angleška sorta, ki je prišla v pridelavo okoli 1880 leta. Ima odlične lastnosti za jabolčno vino in je primerna za DABINETT rezanje oziroma mešanje v jabolčno vino. Tremlett’s Bitter je nagnjena k alternativni rodnosti, in je bujne rasti. Cvetovi so dobro odporni na Dabinett je ena izmed pozebo. Sorta je občutljiva na škrlup. Ko jabolka dozorijo, rada padejo z klasičnih angleških drevesa. cider sort iz začetka Po izkušnji iz praktičnega preizkusa je bila sorta Tremlett’s Bitter najbolj 20. Stoletja. Odkril jo bujna med vsemi tremi sortami, kar se je pozitivno odražalo tudi na je William Dabinett njeni rodnosti. Plodovi so srednje veliki, kopaste oblike ter vabljivega kot divjo sorto, sorta živo rdečega obarvanja. Zorijo že konec avgusta. Plodovi imajo nekoliko je nato postala zelo mehkejše meso, po okusu pa so podobni sorti Dabinett, le da so manj trpki. 15 REZULTATI: PRIDOBJENA ZNANJA in IZKUŠNJE 16 Zelo pomembna pa je izkušnja kmetov, VPLIV / UCINEK PROJEKTA partnerjev projekta, ki so nasade zasadili, zanje skrbeli in izvajali meritve. V sklopu projekta smo izvedli dve demonstraciji pridobljenega znanja v sklopu praktičnih preizkusov ter širjenje rezultatov projekta na javnem »Meni je projekt veliko doprinesel. Odkril sem novo plat dogodku. Projekt je imel učinek tudi na obiskovalce dogodkov projekta jabolk z visokotaninskimi vsebnostmi, prej nisem pomislil na (26 rešenih anketnih vprašalnikov). Skoraj vsem je bila vsebina projekta to možnost uporabe oziroma nisem poznal njihove pozitivne zanimiva. plati v predelavi, kar omogoča tržno prednost in zviša kakovost Večina je mnenja, da po predstavitvi rezultatov projekta produkta oziroma jabolčnega vina. Pomanjkljivost teh sort pa je, • ima večje poznavanje novih sort jablan, • jih bolj zanima uporaba specialnih sort jablan za pridelavo in da so primerna le za predelavo. Hkrati pa opažamo pomanjkanje predelavo jabolk, starih sort na trgu in te so alternativa. Torej, ko se bo ta branža Jabolčno peneče • so postali bolj radovedni/a glede sort, ki so bolj prilagojene na razvila in ko bo zanimanje za proizvodnjo jabolčnega vina večje, vino podnebne spremembe, bi bile te sorte za sadjarje zanimive tudi za prodajo. Tako da bom • njihovo zanimanje za ekološko kmetijstvo in njegove proizvode je z veseljem spremljal nasad tudi dalje, po zaključku projekta. postalo še večje, Od tega projekta naprej sem tudi veliko bolj pozoren na • še bolj intenzivno razmišljajo o tržnem pristopu v sadjarstvu ter opazovanje rasti jablan, primerjanje sort, detajle, bolje poznam • da je njihovo zanimanje za sadjarstvo, tehnološki napredek v merjenje teh parametrov in podobno. Vesel sem tudi novih sadjarstvu, predelavo, razvoj in trženje kmetijskih produktov naraslo. poznanstev na Kmetijskem inštitutu Slovenije, do katerih lahko sedaj lažje dostopam, jih kaj vprašam in podobno.« »Projekt je bil zanimiv. Sem pa jaz zelo zainteresiran za odporne (Boštjan Pečar) sorte, ki potrebujejo manj vzdrževanja oziroma so bolj primerna za ekološko pridelavo. Zato bi bilo verjetno boljše, da bi bile Nosilca kmetij Boštjan Pečar in Albin Mahne ob praktičnem preizkusu Mahne sadike sajene na sejancih za visokodebelne nasad, ampak za ta projekt to ni bilo možno, ker bi terjalo preveč časa. Nasploh sem po projektu veliko bolj zainteresiran za predelavo. Okus teh sort jabolk pa me je presenetil, nisem vedel, da so tako trpka.« (Albin Mahne) Demonstracija pridobljenega znanja na kmetiji Pečar 17 REZULTATI: VPLIV / UCINEK PROJEKTA 18 ZAKLJUCEK V sklopu projekta smo izbrali in uvozili tri specialne sorte jabolk iz Anglije: Dabinett, Three Counties in Tremlett’s Bitter. Zgodaj spomladi 2021 smo zasadili dva poskusna nasada (praktični preizkus pilotnega projekta), enega na področju Sadjarske kmetije Pečar, ki je za 60 sadik skrbela po načelih integrirane pridelave, in drugega na posestvu Ekološke kmetije Mahne, kjer je potekalo gojenje 42 sadik po načrtih ekološke pridelave. V treh letih projekta smo v nasadih opazovali rast in razvoj dreves, prisotnost bolezni, odzive na podnebne razmere in vrednotili pridelek. V času trajanja projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih sort. Ugotovili smo, da so preizkušene specialne sorte za predelavo v jabolčno vino primerne za pridelavo na našem ozemlju ter v našem podnebju. Sorte so manj občutljive na bolezni in so se v času projekta vsem nevšečnostim navkljub dobro obdržale. Za bolj obsežne rezultate bi bilo potrebno daljše časovno obdobje opazovanja in predvsem vsaj nekaj normalnih rastnih sezon oz. ‘’povprečnih’’ sadjarskih letin. Preizkušene sorte predlagamo kot dopolnitev k že obstoječim sortam tistim sadjarjem, ki želijo pridelovati jabolčno vino, saj bi Več o pilotnem projektu si jim dodatek teh lahko ogledate tukaj: sort doprinesel https://sadjarstvo-pecar.si/projekt-pssjp/ k aromatiki in polnosti jabolčnega PREIZKUŠANJE vina oziroma SPECIALNIH ciderja. SORT JABOLK ZA PREDELAVO