List 39. Gospodarske skušnje. (Dreves, ktere sadu ne donašajo), ne daj koj izruvati in v ogenj vreči, ampak skusi jim veje do tal pripomniti. Boš vidil, da se ti bodo večkrat udale in spet roditi jele. (Da se sadne drevesa mahu in mrčesa obvarujejo), ima neki najimenitniših parižkih sadjorejcov vedno sod poln vode blizo sebe, v kterem je potaselj raz- topljen; s tem svoje drevesa umiva, da se jih mah ne po-prijema in da jih škodljivega mrčesa obvaruje. Drevesa obdrže lepo gladko skorjo in ostanejo zdrave in trdne kot železo, rodijo pa od leta do leta, da je veselje. (Olje iz pesek v in ske jagode). Ker je letos obilo grojzdja, posebno ondi, kjer ga ni spomladanski mraz zatrl, naj povemo našim vinorejcom dobro potrjeno skušnjo, da se da iz pesek vinske jagode prav dobro olje napraviti. Koj po prešanji, ali preden se začne iz tropin žganje žgati, se peške naberajo. Tropine se med dlanmi precej dobro zmancajo in skoz kakošno rešeto prerešetajo, in pri reše-tanji ostanejo tropine ali tako imenovane preše v rešetu, peške pa skoz padajo. Ko se peške dobro posuse, se v prah zmelejo, prah pa v vročo vodo dobro pomeša, in se tako dolgo greje, dokler se prav ne strdi, in iz tega testa se olje preša. „Frau. Bl.a (Kako Rusi hranijo grojzdje, da jim dolgo čez zimo ostane tako lepo), kakor da bi bilo še le zdaj s trte vzeto. Zbero si najprej čisto zdrave grojzde, pa vzamejo kišto in prosa. Prosa nasujejo na dno kiste in na-nj položijo potem eno vrsto grojzdja, na grojzdje spet jo prosa in na-nj spet položijo grojzdje in tako dalje, dokler ni kišta polna, ktero shranijo potem v hladno shrambo, kjer ne zmrzuje.