Mnogoverstne oznanila. <580 Oznanilo (1) Pri J. Blazniku, bukvotiskarji v Ljubljani na bregu pod hiš. štv. 190, so v njegovi lastni založbi ravno zdej v novim pravopisu na svitlo prišle in se dobivajo tudi pri gosp. bukvarjih: v Celji pri Geigerji, v Marburgu pri Ferlincu in v Novim mestu pri Wepusteku: KUHARSKEBUKVE ali nar boljši in nar imenitniši jedila brez posebnih stroškov perpraviti. Veljajo nevezane 36 kr., terdo vezane pa 45 kr. Te bukve, ki jih je neka slovita kuharica na Dunaji zložila, so se v nemškim jeziku že osemkrat natisnile. Ker pa razun Vodnikovih, ki so pa za sedajne čase zlo pomanjkljive, nimamo nobenih druzih v slovenskim jeziku pisanih kuharskih bukev, je imenovana založba pohvaljene Dunajske kuharske bukve na slovensko prestaviti dala. Nadjati se je, de bodo te bukve vsim ženam in dekletam všeč, ker je obširnimu obsegu' raznih jedil še 200 jedilnih listkov perdjanih za mesne in postne dni, za letne čase, za navadne in posebno imenitne kosila in večerje. Obseg bukev pa je na 214 straneh v osmerki sledeč: 64 raznih mesnih xwp. Bela župa.— Jeterna župa.—Jeterna župa, drugačna. — Precejena župa (ži). — Rumena župa. — Rajž na rumeni župi. — Pemska župa. — Francoska župa. — Zelišnata župa. — Zarumenjena močnata župa. — Jajčni ješprenj. — Cesarjev ješprenj. — Kruhova župa. — Ocverti kruh na župi. — Razžverkljani kruh na župi (panad). — Telečje na župi (ragu}. — Lovska župa. — Možganova župa. — Možganova župa, drugačna. — Raz-sekljanje na župi.—-Vranična župa. —Greš na župi.— Zeleni rezanci na župi.—Korenje na župi. — Kukmaki na župi.— Cvetni ohrovt na župi.— Spargelnova župa. — Repna župa z racami. — Moknati mlinci (fancel). — Gresovi mlinci. — Žemljevi mlinci. — Smetenovi mlinci. — Pljučni strukli. — Jeterni cmoki. — Jeterni cmoki, v v drugačni. — Jeterni mlinci. — Špehovivcmoki. — Špehovi cmoki, drugačni. — Gresovi cmoki. — Žemljevi cmoki. — Žemljevi cmoki, drugačni. — Poparjeni gresovi cmoki. — Poparjeni gresovi cmoki, drugačni. — Kalafuki (jšlikrofi). — Mozgova župa. — Mozgovi cmoki. — Možganova zavezana potica (Vjnbund). — Žemljeva zavezana potica. — Mesna zavezana potica. — Moknati cmočki (jioken}. — Gresovi cmočki. — Krompirjevi cmočki. — Perutnina drobnjava na župi. — Dušeni rajž z jagnjičevim steg-nam. — Vampi na župi. — Rakova župa.— Župa za popotovanje.— Mesna žolča (aspik}. —Rujava močna župa. — Kurja župa. — Zelišna župa z zgubljenimi jajci.— k 17. listu Novic. 1850. Razsekljanje na župi, drugačno. — Grahova župa po francosko.— Zmešana župa. 34 raznih postnih &up. Prežgana župa. — Cotasta župa. — Mlečna župa. — Mlečna župa, drugačna. — Smetenova župa. — Mlečna župa z rajževimi cmoki. — Soknata župa ob postnih dnevih. — Čokoladna župa. — Ponarejena čokoladna župa — Vinska župa.— Volova župa. — Grahova župa zocver-tim graham. — Bobova (fižolova) župa. — Lečnata župa. — Gobe na župi. — Gobe v ješprenji. — Žabe v špargel-novi župi. — Zelenova župa. — Krompirjeva župa, drugačna.— Pemska župa. —Ledična župa. —Ponarejena goveja župa. — Ponarejena goveja župa, drugačna. — Karpovo mleko. —Rakova župa. — Šukji cmoki. — Stol-čena šukja župa. — Žabe na župi.—Mandelnovi cmoki na mlečni župi. — Spenjena župa.— Župa iz slabe moke. Župa iz lepe moke. — Zarumenjena gresova župa Goveje meso na 27 vik perpraviti. Goveje meso spod žerjavce (a la brez). — Dušeno (dinstano) goveje meso (bef a la mod). — Dušeno goveje meso drugačno. — Dušena pljučna pečenka (prata). — Pljučna pečenka po dunajsko. — Pljučna pečenka po angleško. — Mostova pečenka. -— Angleška pečenka. — Merzla govedina. — Merzlo telečje meso. — Pražole (rostbraten). — Dušene (dinstane) pražole. — Pražole s polivko (zosam). —Nadevane pražole. — Ocverte pražole. — Govedina po angleško (befstek). — Govedina po angleško , drugači. — Govedina po ogersko (gulaš). — Goveje meso v svalkih (ruljeten). — Volovski rep. — Vo-lovski jezik v polski polivki (zosu) — Volovski jezik v sardeljini polivki. — Suh jezik.— Jezik na rosi pečen. — Nadevani volovski jezik. — Suho meso. ¦— Kaj ee govedini perda. 34 raznih polivk Qzosi). Sardeljina polivka. — Merzla sardeljina polivka. — Kapama polivka.—Cebulova polivka. — Polivka z zeleno čebulo. Paradižnikova polivka. — Kukmakova ali jurč-kova polivka. — Kukmakova polivka, drugačna. — Polivka iz salotne čebule. — Koprova (dilj) polivka. — Mandel-nov hren. — Cesnjevhren. — Jesihov hren. — Gorak žem-ljev hren. — Merzel žemljev hren. — Krompirjev hren. Drobnjakov hren. — Zelen hren. — Kislična polivka. — Kislična polivka, drugačna. — Školjčna (misel) polivka Jajčničeva (trifel) polivka. — Maslena polivka. — Ru-java polivka. — Kumarčna polivka. — Zelena polivka — Cista polivka (konsome). — Goževa (hečepec) polivka per divjašini.— Pečenkna polivka.— Slanična (arenkova) polivka. — Sardeljino maslo. — Merzel mandelnov hren. — Jabelčen hren. — Vrančna polivka. — Gorka krompirjeva polivka. 49 raznih zelnatih jedil. Kuhana bendiba. — Solata s zelenim graham. — Špe-hova solata. — Namašena solata. — Spinača. — Spinača s kislico. — Dušeno (dinstano) kislo zelje. — Dušeno opresno zelje. — Višnjevo zelje. — Prežgano opresno zelje. — Zelnata solata.—Ikreno zelje. —Nadevano zelje.— Zvernjeni ohrovt. — Dušen ohrovt. — Nadevan ohrovt. — Višnjev ohrovt s kostanjem. — Špargelnov ohrovt (jspro-senkol). — Dušene kolerabe. — Prežgane kolerabe. — Namašene kolerabe. — Cvetni ohrovt (karviol) s srovim maslam. — Cvetni ohrovt z masleno polivko. — Višnjev cvetni ohrovt (laške brokole).— Ocvert cvetni ohrovt.— — 44 - Cvetni ohrovt s parmezanskim sirarn. — Špargelni s sro- v v vim maslam. — Špargelni z masleno polivko. — Špargel-nov grah. —¦ Dušena repa. — Prežgana repa. — Dušeno korenje. — Zmešana repa in korenje. — Artičoke s zelenim graham. — Nadevane artieoke. — Zelen grah. — Cukren grah. — Pemski grah. — Grah z rezanci (jiudelni). — Pre-tlačeni grah (bire"). — Dušen zelen fižol. — Prežgan zelen fižol. —Suh fižol. — Ocvert krompir (šmorn). Dušen krompir. — Krompir z majeronam. — Namašen krompir. — Pretlacen krompir (bire). — Cvetni ohrovt s parmezanskim sirarn, drugacin. 14 raznih vik jajčne jedila perpraviti. Vmehko kuhane jajca. — Jajca v maslu. — Ocverte jajca. — Nadevane jajca. — Usedene jajca. — Jajčno cvertje. — Narašene jajca. — Jajčna potica (omelet). — Jajčni blekici. — Vmešane jajca. — Jajca v rujavim sro-vim maslu. — Jajca v kislični polivki. — Jajca z gorčico (ženofam). — Mešane jajca s špargelni. 49 raznih brodetov [mesnina v soku, ajmohtj. Navadni telečji brodet. — Zelen grah v telečjim brodetu. — Telečja glava v soku. — Telečji drob v beli polivki. — Telečje meso v limonovi polivki. — Telečje meso z rajžem. — Narezano telečje meso v soku. — Dušene (dinstane) telečje persi. — Podlečeni telečji kosci (frikando). — Nadevano telečje meso. — Jagnjičevi pre-žolci s smerčiki (mavrohi). — Jagnjičevo bedro s kumarami.— Dušeno (dinstano) koštrunovo bedro. — Koštrunovo bedro v paradižnikovi polivki. — Koštrunovo bedro kakor sernovo bedro. — Volovski možgani z ostrigami. — Bela mesna mešanca (ragu). —Mešanca (Vagu) iz jelenovih ušes in jezika. — Jurji v mešanci iz tele-čjiga mesa. — Mešanca iz divjačine. — Mešanca iz ko-punov ali pečenih pišet. — Mešanca iz pečenih golobov. — Mešanca iz gosje ali račje drobnjave. — Pišeta s smerčiki (mavrohi). — Zrezane pišeta v soku (Trikasirane) Pišeta z rajžem. — Hitro skuhane pišeta. — Hitro skuhane pišeta z mešanco fragu). — Lešterke Qiostne jerebice) v žolči. — Petelinovi grebeni v soku — Kopuni z ostrigami. — Kopun v žolči. — Kopun s školjkami (miselni). — Kopun kotdivjašina perpravljen. — Kopun v leči. — Kopun v sardeljini polivki. —Skerjanci nad rošem pečeni.— Dušeni (dinstani) golobje.— Golobje v kervi. — V soparci zmečeni (temfani) golobje. — Golobje v leči. — Dušeno (dinstano) jelenovo meso. — Kako se meso divjiga prešiča kuha. — Divjiga prešiča meso v brinovi polivki. — Kako se glava divjiga prešiča perpravi. — Jagnjičevo meso s špinačo in špargelni. — Svinjina v svalkih (ruljeten). — Namašene pišeta. 39 vmesnih jedil. Narezane zemlje. — Možgani na narezanih zemljah. — Otverti telečji možgani. — Nadevane narezane zemlje. — Telečje rebrica nad rošem pečene (kotleten). — Ravno tiste v limonovim soku. — Telečje rebrica s smeteno in sardeljami. — Telečje rebrica v popirji. — Kupčiki iz ocvertiga telečjiga mesa (Trikandeljen). — Narezano telečje meso. — Telečji kos (šnicel). - Dušen (dinstan) telečji kos. — Praženi telečji možgani. — Ocverte telečje noge. —Ocvert telečji hrustanec. — Narezano koštrunovo meso. — Koštrunove rebrica nad rošem pečene. — Pod-lečene koštrunove rebrica. — Pečene jagnjičeve glave. — Ocverte jagnjičeve glave. — Ocverto jagnjičevo meso — Ledjina pečenka (prata). —Pražole (rostbraten) s smeteno in sardeljami. — Hitro meso. — Ocverte svinjske obisti (ledice). — Svinjske obisti v polivki. — Svinjske rebrica. — Kuhana prešičeva glava. — Kuhan prasec. — Pražene gosje jetra. —Podlečene gosje jetra. — Ocverte gosje jetra. — Gosje jetra v žolči. — Kako se ptički peko. — Pečene brinovke. — Pečeni kljunači (jšnefi). — Kljunačjek. — Pljučna mesta. — Pljučna mesta, drugačna. — Pav- ljanske klobase. — Mesene klobasice brez cev. — Pretla-čena mesnina (bešamel). Gobe na 12 raznih vi* perpraviti. Dušeni (dinstani) kukmaki. — Namašeni kukmaki. — Kukmaki v limonovi polivki. — Jurji s smeteno.— Jurji s zelenim peteršiljem. — Srovojedke. — Srovojedke z zelenim peteršiljem.—Srovojedke s smeteno. — Golobice s zelenim peteršiljem. — Jajčnice (trifel). — Smer-čiki (jnavrohf). — Nadevani smerčiki. 128 raznih moknatih jedil. Zabeljeni rezanci fnudelni). — Dušeni rezanci. — Prepečenčni rezanci (biškotni nudelnij. — Krompirjevi rezanci , drugačni. — Sirovi rezanci. — Vzdignjeni sirovi rezanci. — Rezanci iz otročjima kuhanja. — Rezančne klobasice.— Rezančne klobasice, drugačne. — Makaroni z gnjatjo. — Makaroni s parmezanskim sirarn. — Pajerski drožni rezanci (jiudelni). — Zlati rezanci (jiudelni).— Zabeljeni cvečiki. — Cvečiki s smeteno. — Smetenov štru-kel.—Kuhani gresovi štrukii.— Pečeni gresov štrukel. — Krompirjevi štrukii. — Rajžev štrukel. — Spinačev štrukel. — Spinačeve klobasice. — Ohrovtov štrukel. — Rakov štrukel. — Mandelnov štrukel. — Sirov štrukel, — Jabelčni štrukel. — Tiroljski štrukel. — Tiroljski štrukel z mandelni namašen. — Makov štrukel. — Tiroljski štrukel iz maslenigatesta. — Moknati cmočki na mleku. —Gresovi cmočki na mleku. — Moknato praženje (jšmorn). — Zem-ljevo praženje.^— Gresovo praženje. — Gresovo praženje, drugačno. — Zganci. — Krompirjevi žganci. — Gnjatni biekici. — Gnjatni blekici, drugačni. — Krompir z gnjatjo. — Rajž na mleku. — Dušen (dinstan) rajž. •— Gnjatni rajž. — Pisan rajž. — Rajževo kuhanje (meridon). — Rajževo kuhanje z mešanco (ragu). — Rakovo kuhanje. — Mlečni greš. — Otročje kuhanje Lkoh). — Otročje kuhanje s količki (šmangerlkoh). — Vinsko kuhanje. — Spenjeno marelčno kuhanje. — Malinčno kuhanje.—Kuhanje iz rudečih jagod. —Jabelčno kuhanje. — Sirovo kuhanje. — Mandelnovo kuhanje. — Mozgovo kuhanje. — Mozgovo kuhanje, drugačno. —Narašena pretlačena mesnina (bešamelj-avflavf) z malinčnim vinam. — Narašeno otročje kuhanje. — Limonovo narašenje. — Pomarančno narašenje. •—Narašen greš. — Kifelčno kuhanje. —Narašeno srovo maslo. — Narašeno krompirjevo kuhanje. — Narašeno čokoladno kuhanje. — Čokoladno kuhanje, drugačno. — Žemljev angleški cmok (puding}. — Pečeni angleški cmok. — Goreči angleški cmok. — Podnevni in ponočni angleški cmok. — Mandelnov angleški cmok. — Plameči angleški cmok. — Masleno testo. — Maslene ali genueške poštetice. — Mehko ali poštetno testo. — Maslena pošteta. — Pošteta z ostrigami.—Pošteta z zaj-cam. — Pošteta z volovskim repam. — Spanjske jabelka. — Oblečene jabelka. — Očalni krafelci. — Prevezani krofi. ¦—Prevezani krofi, drugačni. — Tepežni krof. — Ključni krafelci. — Pustni krofi. — Pustni krofi, drugačni. — Brizgani krofi. — Brizgani krofi z mlekarn. — Železni krofi. — Železni krofi, drugačni. — Snežne kepe. — Sartel. — Sartel s smeteno. — Cesarjev šartel. — Nadevani bandelci. •—Drožni bandelci. •—Pečeni mandelni v maslenim testu. — Mandelnove berljuzgnice. —Mandel-nove berljuzgnice, drugačne. —Masleni kosci (šnite). — Masleni kosci z mandelni.—Kolači. — Kolači, drugačni. — Drožne potičice. — Višnjeva potica. — Mešana višnjeva potica. — Cešnjeva potica. — Cešnjeva potica, drugačna. — Krompirjeva potica. —¦ Cukrene štravbe. — Osnjak.— Francoskivkruh (brioš).— Rakove zemlje.— Cesarjevi kifelci. — Cešpljevi cmoki. — Drožni kifelci. — Skoblanje. —Pemski kolači. — Štrukel iz vinskih jagod. — Pošteta iz gosjih jeter. — Ribja pošteta. 39 raznih pečenin. Telečje stegno. — Telečja obistna pečenka. — Pe- - 45 — cen jagnjičev herbet (zajic). — Pečene jagnjičeve persi. — Pečeno kostrunovo stegno. — Pečeni svinski herbet. — Pečeni prasec. — Pečeni golobje.— Namašeni golobje. .— Pečene pišeta. — Ocverte pišeta. — Naraašene pišeta. ¦—Pečeni kopun.— Kopun z ostrigami. — Pečena raca. — Pečena potopivka. — Pečena gos. — Pečeni puran.— Namašeni puran. —Pečene jerebice. — Pečeni kljunači. — Pečene lešterke. — Pečene lešterke s smeteno. — Pečene liske. — Pečeni rušovci. — Pečeni divji petelin. — Pečena snežnica (beli jereb}. —Pečene prepelice. — Pečene divje race. — Pečeni zajic. — Pečeni zajic s smeteno.— Pečeni bažan.— Pečeno sernovo stegno.—Pečeni sernov herbt. — Pečeno stegno divje koze. — Pečeni jelenov kose per repu. — Jagnjičeve persi z rakovimi vratovi namašene. — Kostrunovo bedro po angleško. — Pečeni svinski herbet, drugačin. 29 raznih solat. Glavna solata. — Bendiba ali vezna solata. — Kodrasta solata, cikorija, kresa. — Kumare.— Zelen fižol. — Koreninčna solata. — Cvetni ohrovt (karviol). — Špargelnova solata. —Slanična (arenkova) solata. — Sar-deljina solata. — Polževa solata. — Laška solata. — Laška solata v žolči. — Namašene jabelka. — Ocverti jabelčni kerhlji. — Mošancgarji v žolči. — Jabelka v žolči, drugačne. —Hruševa solata. — Kutnjina solata. — Srove slive. — Suhe slive. — Dušene (dinstane) slive. — Ocverte slive. — Dušeni (dinstani) bezeg. — Pomarančna solata. — Georginčna solata. — Zelnata solata. — Krompirjeva solata. — Zelenova solata. Ribe na 53 raznih vi% perpraviti. Ocverti karp. — Obarjeni karp. — Karp po pemsko. — Karp v žolči. — Karp v černi polivki (zosu). — Višnjev karp. — Okisani karp. — Ocverti kapčf. — Ocverta suka. — Pečena suka. — Dušena (dinstana) suka. — Obarjena suka. — Suka nad rošem pečena. — Okisana suka.—Višnjeva suka. — Suka s srovim maslam in pe-teršiljem. — Suka s sardeljami in limonami. — Nadevana suka. — Pečeni viz. — Obarjeni viz. — Pečeni som. — Pečene mrene v polivki (zosu). — Obarjeni ostrež. — Ocverti ostrež. —• Obarjeni šilj. — Pečena jegulja. — Višnjeva jegulja. — Piškurji v rudečim vinu. — Zlatoka. — Okisana zlatoka. — Višnjeve postervi. — Pečene po-stervi. — Slanice v popirji pečene (arenki). — Laberdan (nasoljeni kabeljar). — Kako se polenovka (stokfiš) namoči in perpravi. — Pečene ostrige. — Nadevane ostrige, — Kuhani raki.— Raki na vinu kuhani. — Raki v sme- v teni. — Pečeni raki vsmeteni (krem}. — Želve (šildkrote) s zelenim graham. — Kuhani polži. — Nadevani polži. — Ocverte žabe. — Žabe v soku. — Pečene ribe. — Postervi v žolči. —Kapči v masleni župi. — Nadevane slanice (arenki). — Ocverti raki. — Pečene suhe slanice. — Suhe slanice z rumam pečene. 24 raznih tort. Mandelnova torta. — Limonova pa mandelnova torta — Čokoladna torta. — Linska torta. — Mešana linska torta. — Prepečenčna (biškotna)torta. — Kruhova torta. — Kruhova torta, drugačna.— Kruhova torta, drugačna. — Drožna torta. — Karmelitarska torta. — Višnjeva torta. — Drobljiva torta. — Peskasta torta. —¦ Otrobna torta — Torta iz cukreniga kruha (marcipana}. — Zelena torta — Maslena torta. — Spanjska torta. — Pomarančna torta •— Cesarjeva torta. — Krompirjeva torta. — Stulasta torta — Francoska torta. 18 raznih iolc. Bela žolča (blang-manže). —Bela žolča, drugačna — Bela žolča z mlekarn. — Bela žolča s čokolado. — Bela žolča s kofetovim duham. — Mleko v čašah. — Višnjeva žolča. — Malinčna žolča. — Limonova žolča. — Mošancgarjeva žolča. — Vinska žolča. — Tokajska žolča. — Punševa žolča. — Čokoladna žolča. —Kofetova žolča. — Vinska žolča z rumam. — Bela žolča z jabelki. — Svinjska žolča. 53 raznih pekari. Cukreno testo. — Prepečenki (biškoti). — Prepečeni bandeici. — Prepečeni loki (pegnf). — Čokoladni prepečenki. — Ocverti mandelni. — Ocverti madelni, drugačni. — Mandelnovi kolači. — Mandelnovi bandeici. — Mandelnovi oblati. — Mandelnovi kupčiki. — Marelčni prepečenki (l)iškoti).—Mandelnov loki (pegni). — Snežni mandelnovi loki. — Mehki loki. — Ocverti loki. — Jane-ževe prestice. — Janežev kruh. —¦ Škofov kruh. — Li-monovo ocvertje. — Sladki (eimetov) kruh. — Cmokov kruh. — Moskovitarski kruh. — Kmečki krofi. — Kmečki krafelci. — Cevni krofi. — Limonovi krafelci. — Masleni krafelci. —Dišavni oblati. — Cukreni kruh (marcipan).— Cukernina. — Suhar (cvibak). — Cukreni venci. — Španski vetrovi. — Sladki hlebčiki. — Grenki hlebčiki. — Lubje Qiolipen). — Cukreno janeževo zernje. — Dišavni blekici. — Prepečeni suhar. —Domači suhar. — Tiroljski krafelci. — Janeževi klobučki. — Milanski krofi. — Nunski krafelci. — Cukreno grozdiče. — Cukreni kostanj.— Cukrene kvarte. — Suho testo.—Mandelnovi kušljeji.— Medenina. — Cesarjevi krafelci. — Muskacončiki. 15 raznih spenjenih jedil (krem.) Nevestna župa (sodo). — Spenjeno mleko. — Spe-njeno mleko s kofetovim duham. — Sladka smetena. — Vaniljina smetena. — Čokoladna smetena. — Jagodova smetena. — Čajeva smetena. — Kofetova smetena.— Ko- v riandrova smetena. — Limonova smetena. — Žgana smetena.— Spenjeni vinski cmočki. — Spenjeni mlečni cmočki. — Mandelnov sir. 14 raznih zmerzlin. Cukrena zmerzlina. — Mlečna zmerzlina.—Maslena v zmerzlina. — Kofetova zmerzlina. — Čokoladna zmerzlina. V v V — Limonova zmerzlina. — Cešminjeva zmerzlina. — Ceš-njeva zmerzlina. — Marelena zmerzlina. — Malinčna zmerzlina. — Jagodova zmerzlina. — Pomarančna zmerzlina. — Višnjeva zmerzlina. — Ananaževa zmerzlina. 35 naukov, kako sadje vkuhati, kisati in hraniti, in mnogotere sokove perpraviti. Vkuhani bezeg. — Vkuhane marelce. — Vkuhano grozdiče (ribezel). ¦— Vkuhane malince. — Vkuhane češ-plje. — Vkuhane kutnje. —Vkuhane višnje. — Vkuhane ostrožence (agras). — Limonovi olupki v cukru hranjeni. — Muškatelce v cukru hranjene. — Kumare hranjene. — Korenje hranjeno. — Zelen fižol hranjen. — Kukmaki okisani. — Pesa okisana. — Sadje spravljeno. — Češnje okisane.—Kumare okisane.—Kutnarski sir. — Solata iz razniga sadja. — Gorčica (ženof). ¦— Korenjev sok. — Malinčni sok. — Višnjev sok. —Grozdičev sok. — Pun-šev sok. — Vijolčni sok. — Murbni sok. — Mošancgarjev sok. — Sok breskevniga cvetja. — Jagodov sok. — Zel-nica. — Malinčni, višnjev in bertramski jesih. — Višnje v jesihu. — Kumarce po ogersko okisane. Razne klobase. Mesene klobasice. — Kervave klobase. — Jeterne klobase. — Ribje klobase Nekoliko besedi od cukra. Kako se cuker čisti. — Kako se cuker kuha. — Na kaj je per vkuhanji gledati treba. 28 razne vkuhanja (solzni). Vkuhanje iz višnjeviga grozdja. — Vkuhanje iz ku-tinj. — Vkuhanje iz zlatorumenih kosmačev. — Vkuhanje iz goževihhrušic (hečepeč). — Vkuhanje iz goževih hru-šic, drugačno. — Češpljevo vkuhanje.—Češpljevo vku- - 46 — hanje drugačno. — Vkuhane kutnje. — Vkuhanje iz pomarančnima soka. — Limonovo vkuhanje. — Breskevno vkuhanje. — Vkuhanje iz renklodiških sliv. — Vkuhanje iz pomarančnima cvetka. — Jagodovo vkuhanje. — Ma-relčno vkuhanje. — Marelčno vkuhanje, drugačno. —-Cešnjevo vkuhanje. — Nešpljarčno vkuhanje. — Vkuhanje iz pomarančnima lupka. — Vkuhanje iz limonov/ga lupka. — Višnjevo vkuhanje. — Malinčno vkuhanje. — Hruševo vkuhanje. — Češpljevo vkuhanje, drugačno.— Cešnjevo vkuhanje. — Jabelčno vkuhanje. — Jabelčno vkuhanje, drugačno. — Bezgovo vkuhanje. V cukru kuhano sadje. Češnje in višnje. Vkuhane višnje. — Vkuhane češnje in višnje. — Vkuhane cele španjske višnje. — Vkuhane češnje. — Vkuhane višnje, drugači. — Vkuhane višnje, drugači. Slive. Vkuhane zelene češplje. — Olupljene češplje.— Vkuhane češplje. — Vkuhane češplje, drugači. —¦ Renklo-diške slive. — Vkuhane slive, drugači.—Vkuhane slive, drugači. — Slive po angleško vkuhane. Marelcc. Marelčni kerhlji. — Vkuhane marelce. — Vkuhane marelce, drugači. — Zelene marelce. — Vkuhane marelce, drugači. — Marelčni sir.—Vkuhane marelce, drugači. Grozdiče, ostrožence (agras) in drenulje. Vkuhano grozdiče.—Vkuhane drenulje. — Vkuhane ostrožence. — Vkuhane ostrožence, drugači. — Močnik iz ostroženc. — Vkuhane drenulje, drugači. — Vkuhano grozdiče, drugači. Pomaranče in limone. Vkuhane drobne zelene pomaranče. — Vkuhane li-monovein pomarančne lupine. — Vkuhani limonovi olupki. — Vkuhane limone. — Vkuhane pomaranče. — Drobne zelene pomaranče. — Vkuhane pomaranče, drugači. — Vkuhane limone. Breskve.' Vkuhane breskve. — Vkuhane breskve, drugači. — Vkuhane breskve, drugači. Kutnje. Vkuhani kutnjini kerhlji. — Vkuhane kutnarce, drugači.— Vkuhane kutnarce, drugači.— Kutnjini kerhlji, drugači. — Vkuhane kutnje, drugači.— Vkuhane kutnje, drugači. — Vkuhane kutnje, drugači. 13 vik, kako se sadje hrani. Kutnje. — Španjske višnje. — Okisane višnje. -— Jagode v vinu hranjene. — Višnje hranjene. — Jagode hranjene, drugači. — Češnje in višnje, hranjene. — Višnje v medu hranjene. — Dinje. — Češminje. — Murbe. — Ostrožence (agras). — Češplje. 20 vik sokovi perpraviti. Murbni sok.—Hrušev sok. — Murbni sok zjesiham. — Grozdičev sok. — Jabelčni sok. — Višnjev sok. — Pomarančni sok. — Višnjev sok z jesiham. —Jagodov sok.— Vinskih jagod sok. — Češnjev sok, drugačni.— Malinčni sok z jesiham. — Malinčni sok brez jesiha. — Mešani sok. — Borovnični sok. — Limonov sok. — Bez-gov sok. — Grozdičev sok po francosko. — Kutnjini sok. -— Limonov sok brez cukra. Sadje v žganji po francosko. Renklodiške slive v žganji. — Marelce v žganji. — Slive, renklodiške slive v žganji.— Češnje in višnje v žganji. — Breskve v žganji. — Grozdje. Cukreno sadje. Cukreni limonovi in pomarančni olupki. — Cukreni mandelni. — Cukreni orehi — Cukreno grozdje. — Cu-krene pistacije.