Reportaža Prospekt OKOLICA Ljubljane je za iz-letnike od nekdaj zanimiva. Posebno šmarna gora in ob-ronki Polhograjskega hribov-ja privabljajo turiste v vseh letnih časih. Tako nekako beremo v do-mačih turističnih prospektih. Odpravimo se na pot in si skušajmo ogledati ta naš ob-činski turizem. Nedvomno sprejmeta Topol in Katarina jeseni največ iz-letnikov, predvsem Ljubljan-čanov, ki imajo radi kostanj in gobe. Pristop je sicer res s treh strani, ampak po gozd-nih cestah se stežka srečata dva iička! Prvemu gostišču se bo kmalu pridružilo novo, obiska ne zmanjka, porečejo domačini — kmetje, ki so si postavili svoje domačije na sončnih policah. Pozimi se da tod smučati in sonca je dovolj, če le ni tiste presnete ljubljanske megle, ki jo tako težko prenašamo. Ni nobene-ga »pravega prometa«, bi po-vedali v marsikaterem gosti-šču v obrobju mesta, ko je pa taka megla. Ampak tudi megla ni zmo-tila tabornikov in ferialcev, da se ne bi zbrali ondan na Topolu in pretresli problem-čke mladinskega zimskega tu-rizma. Hladno vreme nas je pri-gnalo nazaj v mesto. »Če hočete zvedeti kaj več o našem turizmu, se obrnite na tovarišico Slavko, tajnico sveta za turizem pri skupšči-ni.« I, kako imenitno se od-režc telefonist v občinski stavbi. Samo tovarišico je tež-ko dobiti, pravkar je na seji. Razpravljajo o delovnih na-črtih turističnih društev za lctos. Kaj bo z Goričanami? Lani poleti smo se zbrali na gradu z nalogo, da se po-govorimo za lokal v ali ob gradu, ki je zares nujno po- treben. Sosedno poslopje bi bilo zanimivo za marsikatere-ga gostinca, če ne bi.. . In tako se spet vprašamo: ali bomo dobili sodoben gostin-sko-turistični lokal v Goriča-nah? Lega, razgled, zelena okolica, mir, evropsko znane zbirke v gradu in bližina ve-like ceste — kaj to res nič ne pomeni? Poleti so odprli tudi med-voški turistični delavci svoj kamp ob Sori in kar dobro je delal. Letos žele avtokamp tudi v Šentvidu. Nekaj govo-ie, da bi ga odprli skupaj s Partizanom. Kakopak, sred-stva najprej, potem pa bo nekaj več kot govorice. Ide-ja ni napak in nadejajmo se, da bo naš časopis kmalu kaj več povedal. Bar v šiški? »Ja, res, pa ni treba dajati na veliki zvon,« je dejal di-rektor hotela Ilirija, Sašo Žabjek. Marca bodo začeli namreč uresničevati vcliko željo kolektiva: razširili bodo hotel. V prizidku bodo pri-dobili nad sto postelj, pose-ben prostor pa so namenili nočnemu lokalu. Le-ta je se-vernemu in zahodnemu delu mesta potreben. Ko smo že ravno pri pove-čanju nočninskih zmogljivo sli, naj omenimo še načrtc botcla Bellevue. želijo pri-dobiti več postelj, ker so se-danje zmogljivosti premajh-ne. Predvidevajo novo hotel-sko poslopje s 160 posteljami. Spet skok naza.j, po novi in nikoli dovolj dobri ccsti, na sever. Cilj: poslopje bivše ga-silske šole v Medvodah. Stro-kovnjaki so ugotovili, da bi bilo to poslopje zelo primer-no za gostinski obrat z re-stavracijo in prenočišči z Ie-pim vrtom in kopališčem ob Sori. Investicije ne bi šle v težke ničle, sedanji lastnik pa pa bi morda poslopje poceni prodal. Toda: kdo se bo oju-načil? Takele cvetke, ocvirke in »ljudske misli« smo nabrali med našim potepom po ob-čini. Ni kaj reči, vsi skrbijo za razvoj turizma in gostin-stva, pa nič hudega, če ta ali oni utaji, koliko je (zares) iz-tržil iz te »terciarne« dejav-nosti. Nekam čudno jo kliče-mo, čeprav nam je zlasti la-ni, v dobi vesoljnega turizma tako močno stopila v glavo, a premalo napolnila naše že-pe. Pa ne misli, spoštovani bralec, da je naš šišenski tu-rizem napaberkovan. Oglej si prospekt, ki ga je izdala ob-činska skupščina, če ga boš le še mogel kod dobiti. Verje-mi, da nobena naša bratska mestna občina nima takih možnosti kot mi, šiškarji! Kar začnimo pri podvozu in končajmo pri Sori, Smledni-ku ali Vodicah. Hvalnice peti je lahko, toliko storiti, kot smo, pa težko. Uh, urednik se bo spet uje-zil, ko mu bom tole prinesel. Naročil mi je resno stvar, po-tem pa mi je tako čudno ste-kel pisalni strojček. O gostin-sko-turistični dejavnosti naj pišem, je zabrundal. Kakšna bo letošnja sezona? Ko sem vse skupaj premlel in zastavil sto vprašanj, sem ugotovil, da vsi žele isto: naj bo letošnja sezona za gostin-ce in turistične delavce vsaj tako plodna kot minula. Se-veda bodo pridobili več tuj-skih sob, odprli več gostišč in drugih turističnih objek-tov, vse to pa bo dalo rezul-lat na skupnem imenovalcu; pripomoglo bo boljšemu stan-dardu naših občanov — od deviz do zaslužkov in novih poznanstcv. Zimska sezona doslej res ni bila kaj prida, glavno šele pride. Skupščina bo poskrbela za red med pri-vatnimi gostinci, so obljubili. Ne z administrativnimi ukre-pi, ti so vsi kratkovidni, tem-več s smotrno davčno politi-ko, ki bo zagotovila in pod-prla razvoj osebnega dela. Recimo privatnega gostinske-ga. V današnjem času je to zares pomembno. In mladi v šiški? Naši taborniki so med naj-boljšimi v Sloveniji. Ni bolj-še šole za bodoče »zaresne« turiste, kot Je ta organizacija, ki šteje v Šiški več kot tisoč mladincev in mladenk. Ne vprašajte, koliko izletov in drugih akcij so imeli lani. Čla-ni Počitniške zveze tudi niso kar tako, saj imajo vidno me-sto v republiki. Naraščaja je dovolj, v obeh mladinskih organizacijah vzgajajo bodo-če turistične potrošnike. To pa za našo občino veliko po-meni. JaGr