List 48. Gospodarske skušnje. Kako spoznavati dobroto novega vina. Ako bi gospodar iz mošta ne mogel prav soditi: ali bo njegovo vino dobro ali ne, naj poskusi, kar svetuje vinorejec Spritzer takole: Ko je grojzdje izprešano, naj vzame nekoliko tropin na roko; naj jih natanko pregleda in peškice šteje: ali je med njimi tretji del, polovica ali še več ruja-vih in sicer bolj temno- ali svetlorujavih, ali pa jih je v imenovani primeri več zelenih in sicer tudi bolj temno- ali svetlozelenih. Iz te barve se sodi — kakor Spritzer terdi — dobrota prihodnjega vina takole: če je namreč v primeri več rujavih in posebno temno-rujavih peškic v tropinah, je to znamnje toliko boljšega mošta in potem tudi boljšega vina, — če je pa več zelenih, je to znamnje slabejega mošta in potem tudi slabejega vina. Kako dober kruh peči iz bobove moke. Čeravno je znano bilo, da tudi iz bobove moke se zna kruh peči, se vendar ni dosti kruha iz te moke peklo, zakaj tak kruh ni ljudem dišal, ker je nekako terpkega ali gorjupega okusa. To pa zdaj ni več tako* V gospodarskem časniku „Centr. f. d. g. L," beremo naznanilo gosp. Ch. Gassauer-ja, da se zamore iz bobove moke tista gorjupnost ali grenkoba popolnoma odpraviti in sicer prav na lahko vižo. Gassauer se je ravnal pri tem po tistih skušnjah L ieb igo v i h, po kterih je že dolgo znano, da prosta fosforova kislina v kruhu se da z apnom pregnati, in popolnoma po sreči so mu izšle njegove skušnje in sicer takole: Vsaka gospodinja, ktera kruh peče, popari najpred moko s kropom, to je, z navadno vrelo vodo. Gassauer pa je pridjal k navadnemu kropu enmalo apna — in bobovi moki je bila vzeta poprejšna grenkoba. Primera moke, vode in pa apna je pa tale: za 20 funtov bobove moke se potrebuje 5 funtov vode in i kvinteljc apna. Na o funtov vode le i kvinteljc apna: vsak vidi iz tega, s kako malo stvarico seda kruh zboljšati! Naj nihče ne misli, da bi utegnila ta trohica apna (v 20 funtih moke lkvinteljc) škodljiva biti, ker apno že samo po sebi v tolikšni meri ni škodljivo, marveč še celo skisanemu želodcu zdravo; sicer pa vspečenem kruhu ni več čistega živega apna, ampak apno je požerlo tisto gorjupnost in postalo druga stvar. Gosp. Gassauer je mnogo skušinj napravil, iz kterih seposname, da iz polovice režene moke, iz polovice pa bobove se speče prav dober kruh, m sicer na primero: iz 92 funtov režene moke in 93 funtov bobove se naredi 280 funtov kruha, kteri velja 17 fl. 14 kr., tedaj 1 funt 1 groš in 3 vinarje. — Ako zraven tega še pomislimo, da bobova moka na tečnosti in redivnosti prekosi reženo, — da se boba, če se prav obdeluje, silo veliko pridela, in da bob tudi na vlažni zemlji raste, nam je očitno, da še nismo prav poznali velike cene boba, kterega pa bo svet kmaio po vrednosti spoznal, ko bo dober re-ženo-bobov kruh jedel.