Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije 8 Hmeljar, letnik 76 NOVICE, OBVESTILA MEDNARo DNI PRoj EkT - PIVo VARSkA šol A Martin Pavlovič, Iztok Jože Košir, Andreja Čerenak, Marija Hribernik in Janez Ozimek, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Za izvajanje nalog akcijskega programa EU »Vseživljenjsko učenje« je v Sloveniji pooblaščen Javni zavod Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS). Program pospešuje izmenjavo, sodelovanje in mobilnost med sistemi izobraževanja in usposabljanja v EU. Mednarodni projekt izobraževanja v pivovarstvu Micro- brewing learning and training program (LdV Beer School) smo zasnovali kot podporo povečanju zaposljivosti na trgu dela v agroživilstvu EU - na osnovi zaznanega interesa po manjkajočem poklicu pivovarja v RS. Aktivnosti projekta zajemajo analizo razmer strokovnega izobraževanja v pivovarstvu EU, pripravo učnega in praktičnega gradiva o pivovarstvu (standardi znanja, učni načrti, priročnik, e-gradiva) v obliki nacionalne poklicne kvalifikacije NPK Pivovar/pivovarka, testno izvedbo izobraževanja na strokovnem nivoju, organizacijo različnih projektnih dogodkov doma in v tujini ter promocijo in razširjanje projektnih rezultatov zainteresirani strokovni javnosti. Nacionalna poklicna kvalifikacija Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) je formalno priznana strokovna usposobljenost za opravljanje poklica na določeni ravni zahtevnosti na podlagi nacionalnega poklicnega standarda. Ponuja možnost ovrednotenja in potrditve spretnosti in znanj, pridobljenih z neformalnim učenjem. Na ta način lahko zainteresirani pridobijo kvalifikacijo tudi za poklice, za katere ni formalnega izobraževanja. Vzpostavitev programa NPK je proces, v katerem sodelujejo strokovnjaki, izobraževalne službe in Republiški izpitni center (RIC). Cilj programa pa je v formalnem beleženju rezultatov učenja in izkušenj, ki jih pridobivamo vse življenje in so enakovredni znanju in spretnostim, ki se pridobivajo v šolskem sistemu. Program torej omogoča formalno pridobitev poklica. V prvem letu smo s partnerji iz Češke in Francije na uvodnem projektnem sestanku (KoM) v času 51. Seminarja o hmeljarstvu z mednarodno udeležbo v Laškem potrdili dokument o managementu projekta z začrtanim potekom dela in poročanja ter terminsko dorekli ključne projektne dogodke. V letu 2014 je celotna projektna skupina oblikovala pobudo za NPK Pivovar/ pivovarka, ki je bila tudi že uradno potrjena. Pripravljen je osnutek revidiranega poklicnega standarda. V pripravi pa tudi že osnutek Kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti NPK Pivovar/pivovarka. Bodoči mentorji programa z IHPS so na Andragoškem centru RS uspešno opravili usposabljanje kandidatov za člane komisij za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij za pridobitev licence. Omenjene aktivnosti so izhodišče za nadaljevanje dela pri pripravi programa izobraževanja za testno skupino udeležencev v letu 2015. Ker predstavlja pomembni del projektnih vsebin tudi prenos strokovnega znanja in izobraževalnih izkušenj so se na vabilo dr. Jane Olšovske avtorji članka udeležili planirane strokovne delavnice senzoričnega ocenjevanja piva na partnerskem Inštitutu za pivovarstvo in sladarstvo v Pragi (www.beerresearch.cz/) Namen projektnega dela je tudi v različnih predstavitvah ciljev in rezultatov projekta. Poleg spletne povezave na projektne vsebine (www.ihps.si), objav v različnih tiskanih in e-publikacijah IHPS je bil projekt predstavljen tudi v okviru Mednarodne hmeljarske organizacije. Dolgoročni podjetniški cilj inštituta v Žalcu po zaključku projekta pa je gotovo v ideji komercialnega permanentnega izobraževanja na področju tako poklicnega, kot tudi ljubiteljskega pivovarstva ter dvigu kulture pitja piva. Mali oglas Prodam plug za odoravanje hmelja (čeh). Informacije po telefonu: 041 317 434. MAl I o Gl AS