- 8 - Pitanje ali odebelenje purmanov. *) Furman, naj že bo on ali ona, se da v 30 dneh tako o masti ti, de je kej. — Purmana pa takole pitaj: V 24 urah mu enkrat gomžun nadevaj s svalki (facelj-ni), ktere narediš iz ajdove ali ovsene moke, ali pa tudi iz pšeničnih otrobov, in daj mu pervi dan med svalki požreti le en oreh , drugi dan dva , in tako primikaj sleherni dan po orehu do petnajstima dneva, ob kterim naj jih petnajstero pogoltne. Šestnasti dan mu daj stirnajst orehov , in tako po orehu odmikaj , de mu na trideseti dan, kjer se ima pitanje dokončati, verh svalkov le en oreh še daš. Za eniga purmana tako odebeliti je treba 225 orehov. Slehernimu orehu se lupina dobro natolee, ki »e purrnanu z jedra m vred v žrelo spravi. Ako se pitanec med tem easam prosto sprehaja, de sam tudi še kakšin pesek pobere, in kavsne kako zeliše, bo meso imel še boljšima okusa. Pitancu se med tem časam ne sme jedi kratiti, vender pa ni varno ga vec, kot enkrat na dan, in sicer sleherni dan ob ravno tisti dobi do sitiga nadevati, ker bi drugači poginiti utegnil. Podgrivarski. *) Mislim, de bi nekterim , desiravno je že mnogim znano, ravno zdej o pustu vstreženo bilo, ce bi se ta način pitanja razglazil. Pisatelj.