ilu PREHRANA ZA BOLNIKE S TEŽAVAMI PRI POŽIRANJU - DISFAGIJO 1 KAZALO PREHRANA ZA BOLNIKE S TEŽAVAMI PRI POŽIRANJU - DISFAGIJO UVOD ..................................................................................5 Pripravili: Kaj je disfagija? ................................................................5 Eva Peklaj, univ. dipl. živ. tehn. Kako prilagoditi prehrano, ko se pojavi disfagija? ...........6 Brigita Avramovič Brumen, univ. dipl. živ. tehn. Običajna hrana ...............................................................6 Strokovna recenzija: Denis Mlakar Mastnak, dipl. m. s., spec. klinične dietetike Mehka hrana ..................................................................6 Lektoriranje: Žan storitve s.p. Drobno narezana in vlažna hrana ...................................9 Oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj, Studio Aleja d.o.o. Gladko pasirana hrana (pireji) .......................................12 Ilustracije: Katja Mulej Tekoča hrana ................................................................15 Tisk: Grafika GRACER d.o.o., Celje Kako pasirati oziroma utekočiniti posamezna živila? ..18 Naklada: 500 kom Kako energijsko in hranilno obogatiti obroke? .................19 Izdal: Onkološki inštitut Ljubljana, www.onko-i.si Kako ukrepati ob težavah s hranjenjem? ......................20 Ljubljana 2017 Pomanjkanje sline in gosta slina ....................................21 DIET/2017/1 Spremenjen okus ..........................................................22 Kaj so prehranski dodatki in kdaj vam lahko koristijo? ..23 Kaj je hranjenje po sondi in kdaj je potrebno? ..............24 Praktični recepti za pripravo jedi prilagojene gostote .....25 JUHE ............................................................................25 Špinačna juha z beljakovimi žličniki ........................................ 25 Juha iz leče ............................................................................ 25 Fižolova juha .......................................................................... 26 Sirova juha ............................................................................. 26 Kremna špinačna juha ........................................................... 26 CIP - Kataložni zapis o publikaciji Grahova juha ......................................................................... 26 Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana Prežganka .............................................................................. 27 616.32-008.1:613.2 Ribja juha ............................................................................... 27 641.56(083.12) Mlečna grahova juha ............................................................. 27 PEKLAJ, Eva GLAVNE JEDI...............................................................28 Prehrana za bolnike s težavami pri požiranju - disfagijo / Kremna bučkina juha s sirovim narastkom ............................. 28 [pripravili Eva Peklaj, Brigita Avramovič Brumen ; ilustracije Katja Polenovka z brokolijem in krompirjem .................................... 28 Mulej]. - Ljubljana : Onkološki inštitut, 2017 Piščanec po kmečko ............................................................... 28 ISBN 978-961-7029-04-8 Grahove pleskavice ................................................................ 29 1. Gl. stv. nasl. 2. Avramović Brumen, Brigita Goveja mesna omaka ............................................................. 29 292187392 Krompirjeva jajčna jed ............................................................ 30 3 Ribja rižota ............................................................................. 30 UVOD Frika ....................................................................................... 30 PRILOGE ......................................................................31 Težave s požiranjem so resen problem, ki lahko vodi v življenjsko ogroža- Pire krompir ........................................................................... 31 jočo podhranjenost. Če se omenjene težave pojavijo, vam priporočamo, Lečin pire ............................................................................... 31 da na to opozorite vašega zdravnika, ki vam bo lahko predpisal ustrezno Grahov pire ............................................................................ 31 prehransko podporo (prehranski dodatek, svetovanje pri dietetiku ipd.). Polenta s skuto ...................................................................... 31 Kljub morebitnim težavam pri požiranju je pomembno, da s prehrano Matevž ................................................................................... 32 zagotovite zadosten vnos hranil in s tem vzdržujete svojo telesno težo. Ajdova polenta s sirom........................................................... 32 Špinačni sufle ......................................................................... 32 Skutni štruklji ......................................................................... 33 Žličniki iz kuskusa ................................................................... 33 Kaj je disfagija? OMAKE .......................................................................34 Težave s požiranjem sline, tekočine ali hrane strokovno imenu- Sirova omaka ......................................................................... 34 jemo disfagija. Takšno požiranje je pogosto pri bolnikih z Tunina omaka ........................................................................ 34 rakom glave in vratu boleče, težave pa se lahko razvijejo tudi Kumare v prikuhi (tople kumare) ............................................ 34 pri drugih vrstah raka. Kostanjeva omaka .................................................................. 35 Leča z jogurtom ..................................................................... 35 Disfagija se lahko pojavi v kateri koli fazi požiranja (žvečenje, Kumare z jogurtom ................................................................ 35 premikanje ustnic in jezika). SLADICE ......................................................................36 Kaj lahko povzroči disfagijo med onkološkim Jogurtova strjenka .................................................................. 36 zdravljenjem? Skutina strjenka ..................................................................... 36 • tumor v področju glave ali vratu Snežene kepe ........................................................................ 36 ovira požiranje; Sladki kuskus ......................................................................... 37 • operacija zaradi raka glave in vratu; Tiramisu s skuto ..................................................................... 37 Prosena kaša z jabolki ............................................................ 38 • vnetje sluznice (mukozitis); Čokoladna krema s pudingom ............................................... 38 • pomanjkanje sline; Mlečna kaša s suhimi slivami .................................................. 38 • oteklina; Panna cotta ........................................................................... 39 • slabi zobje; Čokoladni sladoled ................................................................ 39 • spremenjen okus; NAPITKI .......................................................................40 • slab apetit. Bananino mleko ..................................................................... 40 Ledena kava ........................................................................... 40 Ledeni bananin napitek .......................................................... 40 Beljakovinski mlečni napitek ................................................... 40 JEDILNIK (primer obroka za 1 osebo) .............................41 4 5 Kako lahko preprečite zaletavanje hrane? Z dodatkom omak in polivk lahko povečate sočnost hrane, tako boste lažje pogoltnili. Koščki hrane naj ne bodo večji od Zaradi disfagije lahko hrana ali tekočina namesto v požiralnik 1,5 x 1,5 cm. zaideta v sapnik in nato v dihala. To lahko vodi v zaporo dihal- nih poti, okužbo pljuč in ogroža življenje. Če se vam hrana in tekočina zaletavata, je pomembno, da hrano in tekočino uživate sede, hrano uživate počasi in jo dobro prežvečite. Kako prilagoditi prehrano, ko se pojavi disfagija? Ko se pojavijo težave pri požiranju, ukrepate tako, da prilago dite gostoto hrane. Najprej začnite z uživanjem mehke, sočne hrane. Če vam takšna gostota hrane še vedno povzroča težave s požiranjem, lahko preidete na drobno narezano in sočno hrano, Primeri ustreznih in neustreznih živil ter jedi pri pripravi mehke hrane nato na pasirano hrano in na koncu na tekočo. Kljub spremenjeni Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi gostoti hrane je treba poskrbeti za zadosten vnos energije in Meso, • Mleto meso (npr. omaka bolognese), • Trdo ali suho meso, hranil. Svetujemo vam, da čez dan zaužijete več manjših obrokov, piščanec, • enolončnice in obare z mesom ali • suha riba, riba s kostmi, ki naj vsebujejo hranila iz vseh skupin živil (ogljikovi hidrati, ribe, ribami – živila so narezana na majhne ocvrta riba, beljakovine in maščobe). Priporočamo vam, da si za uživanje jajca koščke, • pečena jajca. hrane vzamete ustrezen čas in hrano uživate počasi. • ribe, ki so sočne in jih z lahkoto razdelimo na manjše koščke z vilicami, Običajna hrana • jajca (vsa, razen pečenih). Mesni • Dobro kuhane stročnice z mehko • Trde in vlaknaste stročnice Če nimate težav s požiranjem, prilagoditve v vsakodnevni nadomestki lupino, (stročnice v zrnju, stročji prehrani niso potrebne in lahko uživate hrano vseh gostot – • mehak tofu. fižol). trdo, hrustljavo ali pa tisto, ki je naravno mehka. Zelenjava • Dobro kuhana zelenjava brez trših • Trda in vlaknasta zelenjava vlaken, ki jo serviramo v majhnih (sladka koruza), Mehka hrana koščkih, ali pa je dovolj mehka, da jo • vsa sveža zelenjava in solate Ko vam trda, suha hrana povzroča boleče žvečenje in poži- lahko pretlačimo z vilicami, (tudi sesekljane in narezane). • mehka zelenjava iz konzerve. ranje, vam priporočamo uživanje mehke hrane. Juhe • Vse juhe • Juhe z velikimi kosi zelenjave Hrana je lahko naravno mehka (npr. zrela banana) ali pa postane in mesa. mehka s kuhanjem. Pri mehki hrani je potrebnega manj Kosmiči • Dovolj navlaženi kosmiči • Suhi kosmiči, žvečenja in manj rezanja. Hrano lahko narežete na majhne • kosmiči z oreščki in suhim koščke ali jo pretlačite z vilicami. sadjem. 6 7 Drobno narezana in vlažna hrana Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi Žitarice, • Mehki sendviči z namazi ali jajci, • Suh in hrustljav kruh, Ko ne morete več uživati hrane normalne gostote, vam pripo- krompir • dobro kuhan riž, • prepečenec, ročamo uživanje hrane, ki vključuje mehka in vlažna živila v • mehke testenine in rezanci, • suhi sendviči, obliki zelo drobnih kroglic, ki zahtevajo malo žvečenja. Hrano • kuskus, • kruh s semeni ali suhim najprej pretlačite z vilicami. Koščki hrane naj ne bodo večji od • kuhan krompir ali pire krompir. sadjem, 0,5 x 0,5 cm. Hrana je tako mehka in drobna, da za njeno • toast, krekerji, pica, grisini, hrski, žvečenje ne boste potrebovali zob, lahko jo boste zdrobili že z • pečen krompir, pomfri, jezikom. Po potrebi lahko hrano dodatno navlažite. čips. Sadje • Kuhano ali vloženo sadje (majhni • Suho sadje, sadne lupine, koščki), • vlaknasto sadje (ananas). • mehko in olupljeno sveže sadje (brez semen), • jagodičevje z majhnimi semeni (maline, robide), • pasirano sadje, • sadni sokovi. Mleko in • Mleko, • Jogurt s semeni, oreščki, mlečni izdelki • jogurt, • trdi siri. • kefir, • kislo mleko, Primeri ustreznih in neustreznih živil ter jedi pri pripravi narezane in mehke hrane • skuta, Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi • mehki siri, • smetana, Meso, piščanec, • Grobo mleto meso v omaki • Trdo ali suho meso, • kreme, musi (moussi), sladoled. ribe, jajca (pred mletjem odstranimo • meso, narezano na velike (to so z kožo, hrustanec in kosti), koščke, Maščobe • Olje, beljakovinami • grobo mleta riba brez kosti, v • suha riba, riba s kostmi, • maslo, bogata živila, ki omaki, ocvrta riba, • margarina. jih telo uporabi • enolončnice, obare in ribje • enolončnice, obare in ribje Sladice • Sladoled, • Suhe torte in piškoti, za rast in obnovo čorbe – grobo mleta živila, čorbe z velikimi, trdimi in • mehke torte, • sladice in piškoti z celic). • mehko kuhana ali umešana vlaknastimi kosi mesa in • pudingi, oreščki, semeni, jajca, zelenjave, • strnjenke, kokosom, ananasom, • omleta, narezana na majhne • trdo kuhana jajca ali • mehki, vlažni piškoti. • lepljive sladice. koščke, zapečena jajca. • meso, ribe in jajca serviramo z omako ali polivko, da olajšamo požiranje. 8 9 Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi Nadomestki • Dobro kuhane stročnice z • Trde stročnice, Sadje • Kuhano ali vloženo sadje – • Celo sadje, mesa mehko lupino, lahko pasirane, • veliki koščki tofuja. narezano na majhne koščke ali • kuhano sadje z lupino in • mehak tofu, narezan na pasirano (čežane), semeni, ki ga težko majhne koščke ali zdrobljen. • sadje, ki ga lahko pretlačimo z pretlačimo z vilicami, Zelenjava • Mehka, dobro kuhana, ki jo • Trda in vlaknasta zelenjava vilicami (banana), • suho sadje in oreščki, lahko pretlačimo z vilicami, (sladka koruza, grah, zelje, • pasirano sadje, • vlaknasto sadje (ananas). • serviramo jo v majhnih koščkih brstični ohrovt, šparglji • sadni sokovi. (0,5 cm), nasekljano ali (beluši) – vso to zelenjavo Mleko in mlečni • Mleko, • Jogurt s semeni, oreščki, pretlačeno. je treba žvečiti), izdelki • mlečni napitek, • sir v rezinah ali kockah, • vsa sveža zelenjava in • navadni jogurt ali pa sadni • lepljiv sir (brie, camembert). solate (tudi sesekljane in jogurt, ki vsebuje majhne narezane). koščke sadja, Juhe • Vse juhe, katerih delci niso • Juhe z velikimi kosi • kefir, večji od 0,5 cm. zelenjave, mesa. • kislo mleko, • lahko vsebujejo mehko meso • skuta, ter zelenjavo in manjše • zelo mehki siri z majhnimi testenine ali kašo. grudicami (skuta, mehki siri, kremni siri, sirni namazi), Kosmiči • Kuhani kosmiči, ki so mehki in • Suhi kosmiči, • kreme, sladoled, imajo manjše grudice (prosena • kosmiči z oreščki in suhim • smetana. kaša, zdrob, mlečni riž, sadjem. čokolino), Maščobe • Olje, • namočeni koruzni kosmiči • maslo, (cornflakes). • margarina. Žitarice in • Dobro kuhan riž v rižoti, • Kruh, prepečenec, Sladice • Sladoled, • Suhe torte in piškoti, krompir (to so mlečnem rižu, • sendviči, • sladice z veliko kreme ali • sladice in piškoti z oreščki, ogljikovi hidrati, • mehke testenine in rezanci – • suh riž brez omake, smetane, semeni, kokosom, ki so energijska lahko jih tudi pretlačite ali • toast, krekerji, pica, grisini, • pudingi, ananasom, živila) zmiksate, hrski, • strnjenke, • lepljive sladice. • kruh (le sredica), namočen v • pečene testenine - brez • rahli piškoti, namočeni v mleko ali juho, omak, mleko. • kuhan krompir ali pire krompir. • pečen krompir, ocvrt krompir, čips. 10 11 Gladko pasirana hrana (pireji) Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi Ko je požiranje že zelo oteženo vam priporočamo, da si Meso, • Meso in ribe spasiramo in jim • Trdo ali suho meso, pripravite pasirano hrano oziroma pireje. Namen takšne hrane piščanec, dodamo omako, • meso, narezano na velike je omogočiti uspešno in varno požiranje. Tako pripravljena ribe, • enolončnice, obare in ribje koščke, in mleto meso, hrana ni vedno najlepšega videza in najboljšega okusa, zato je jajca. jedi – vse sestavine so • meso, ki se težko pasira pasirane, (slanina, klobase), pomembno, da so obroki postreženi na privlačen način. Za to, • pasirana umešana jajca, • suha riba, riba s kostmi, da bo hrana bolj prijetnega videza, vam priporočamo, da • jajčna krema, ocvrta riba, obroka ne pasirate skupaj v celoti, temveč pasirate vsako živilo • pasirana jajca, vmešana v • enolončnice z velikimi, trdimi posebej – npr. posebej meso, posebej krompir, posebej juho. smuti (smoothie) ali juho. in vlaknastimi kosi mesa in Okusnost pa lahko izboljšate z dodajanjem blagih domačih zelenjave, začimb, maslom, smetano ipd. • trdo kuhana jajca, jajca na oko, umešana jajca, Pasirana hrana naj bo mehka, brez grudic, sočna in dovolj • jajca, vmešana v pecivo povezana, da ohrani svojo obliko na žlici. Živila mešajte z • umešana jajca, ki niso mešalnikom ali s paličnim mešalnikom toliko časa, da dobite pasirana. pire brez grudic. Najboljši primer takšne hrane je puding. Za Nadomestki • Dobro kuhane in pasirane • Trde stročnice, vlaženje, če je le možno, ne dodajajte vode, saj ni energijsko mesa stročnice, ki jim odstranimo • nepasirane stročnice, bogata, zato vam priporočamo, da jo obogatite z visoko- lupino, • veliki koščki tofuja. • mehak, pasiran tofu, energijskimi tekočinami, kot so: polnomastno mleko, smetana, • humus. stopljeno maslo, olivno olje, sirova omaka, kremna juha, Zelenjava • Mehka, dobro kuhana in • Trda in vlaknasta zelenjava, majoneza, polnomastni jogurt … pasirana zelenjava brez • vsa sveža zelenjava, koščkov, pulp, vlaken in • grobo mleta zelenjava, semen. • pozorni bodite pri pasiranju vlaknaste zelenjave. Juhe • Pasirane juhe, • Juhe s koščki in vlaknasto • kremne pasirane juhe. zelenjavo (zelje, por, koruza, zelena). Kosmiči • Kuhani kosmiči, ki so mehki • Suhi kosmiči, in nimajo grudic ter so • kosmiči z oreščki in suhim namočeni v vodo ali mleko ali sadjem, jogurt, • koruzni kosmiči (cornfleks). • pasirana prosena kaša, • zdrob z mlekom, • čokolino. 12 13 Tekoča hrana Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi Žitarice, • Dobro kuhan riž, mehke • Testenine in rezanci, ki niso Ko je požiranje tako oteženo, da tudi hrane v obliki pirejev ne krompir testenine in rezanci, pasirani, pasirani, morete več zaužiti, je čas, da preidete na tekočo hrano, ki jo z dodano omako, • kruh, prepečenec, lahko popijete. Tekočo hrano pripravite tako, da gosto hrano, • kruh (le sredica), namočen v • sendviči, pripravljeno iz svežih živil, spasirate, odstranite večje delce in ji mleko ali juho in pasiran, • suh riž - brez omak, • pire krompir, ki mu dodamo • toast, krekerji, pica, grisini, hrski, dodate tekočino. Tako pripravljena tekoča hrana naj bo brez smetano, maslo ali margarino. • pečen krompir, ocvrt krompir, grudic. Ker te hrane ne morete jesti z vilicami, jo lahko uživate čips. z žlico ali pijete prek debele slamice. Težava t hrane pa je, da Sadje • Kuhano ali vloženo pasirano • Celo sadje, je energijsko in hranilno revnejša, saj vsebuje velik delež vode. sadje, • kuhano sadje z lupino in Treba jo je obogatiti z visokoenergijskimi tekočinami: • pasirana banana, semeni, polnomastno mleko, smetana, stopljeno maslo, olivno olje, • smutiji (smoothiji), • grobo mleto sadje, sirova omaka, kremna juha, goveja juha, majoneza ali • sadne kašice, • suho sadje in oreščki. polnomastni jogurt. Priporočamo, da obroka ne utekočinite • sadni sokovi, • sadne marmelade, ki nimajo skupaj v celoti, temveč utekočinite vsako živilo posebej – npr. vlaken. posebej meso, posebej krompir, posebej juho. Mleko in • Mleko, • Jogurt s semeni, oreščki, mlečni izdelki • mlečni napitek, • sir v rezinah ali kockah, • navadni jogurt ali pa sadni • lepljiv sir (brie, camembert), jogurt, ki vsebuje pasirano • trdi siri, sadje, • nepasirana skuta. • kefir, • kislo mleko, • pasirana skuta, ki ji dodamo jogurt ali smetano, • kremni siri, • kreme, sladoled, • smetana. Maščobe • Olje, • maslo, • margarina. Sladice • Sladoled, • Suhe torte in piškoti, • kreme, • sladice in piškoti z oreščki, • pudingi, semeni, kokosom, ananasom, • strnjenke, • lepljive sladice. • rahli piškoti, namočeni v mleko. 14 15 Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi Skupina živil Primerne jedi Neustrezne jedi Meso, • Pasirano meso ali ribe, • Trdo ali suho meso, Žitarice, • Dobro kuhane, mehke • Testenine in rezanci, ki niso piščanec, ki jima dodamo omako • meso, narezano na velike koščke, krompir testenine in rezanci, pasirani, ribe, ali juho in ju tako in mleto meso, ki ni bilo zmleto z pasirani, z dodano • kruh, prepečenec, jajca. utekočinimo, pred tem mešalnikom, omako ali juho, • sendviči, mesu in ribam • meso, ki se težko pasira (slanina, utekočinjeni, • suh riž - brez omake, ostranimo kosti, klobase), • pire krompir z veliko • toast, krekerji, pica, grisini, hrski, hrustanec in kožo, • suha riba, riba s kostmi, ocvrta riba, mleka. • pečen krompir, ocvrt krompir, čips, • enolončnice, obare in • enolončnice z velikimi, trdimi in • kruh (le sredica), namočen v mleko ribje jedi – vse sestavine vlaknastimi kosi mesa in zelenjave, ali juho in pasiran. pasirane in • pasirano meso in ribe - brez Sadje • Kuhano ali vloženo • Celo sadje, utekočinjene, dodane tekočine, pasirano sadje in • kuhano sadje z lupino in semeni, • pasirana umešana jajca, • trdo kuhana jajca, jajca na oko, utekočinjeno, • grobo mleto sadje, ki jih utekočinimo, umešana jajca, • smuti (smoothie) z • suho sadje in oreščki, • pasirana jajca, vmešana • jajca, vmešana v pecivo, veliko tekočine, • pasirana banana, v smuti (smoothie) ali • umešana jajca, ki niso pasirana in • sadni sokovi. • sadne kašice, juho. utekočinjena. • sadne marmelade, ki nimajo vlaken. Nadomestki • Dobro kuhane in • trde stročnice, Mleko in • Mleko • Jogurt s semeni, oreščki, mesa pasirane stročnice, ki • nepasirane stročnice, mlečni izdelki • Mlečni napitek • sir v rezinah ali kockah, jim odstranimo lupino • veliki koščki tofuja, (milkshake), • lepljiv sir (brie, camembert), in dodamo tekočino. • pasiran tofu. • navadni jogurt ali sadni • trdi siri, Zelenjava • Mehka, dobro kuhana • Trda in vlaknasta zelenjava, jogurt, ki vsebuje • nepasirana skuta in pasirana zelenjava • vsa sveža zelenjava, pasirano sadje – tekoči, • pasirana skuta, ki ji dodamo jogurt brez koščkov, pulp, • grobo mleta zelenjava, • kefir, ali smetano, vlaken in semen ter • pozorni bodite pri utekočinjenju • kislo mleko, • kremni siri, utekočinjena. vlaknaste zelenjave, da so vsi večji • sladoled, • kreme. koščki in lupine odstranjeni (zelje, • sirove tekoče omake, zelena, koruza). • smetana. Juhe • Pasirane juhe, • Juhe s koščki in vlakni. Maščobe • Olje, • kremne pasirane juhe. • maslo, Kosmiči • Kuhani kosmiči, ki so • Suhi kosmiči, • margarina. mehki in nimajo grudic • kosmiči z oreščki in suhim sadjem, Sladice • Sladoled, • Suhe torte in piškoti, ter so zaliti z vodo ali • koruzni kosmiči. • pudingi z veliko mleka. • sladice in piškoti z oreščki, semeni, mlekom ali jogurtom kokosom, ananasom, (pasirana prosena kaša, • lepljive sladice, zdrob, čokolino). • kreme, • strnjenke. 16 17 KAKO PASIRATI OZIROMA Sadje in zelenjava UTEKOČINITI POSAMEZNA ŽIVILA? • Uporabljate lahko sveže, vloženo, kuhano in zmrznjeno sadje. • Zelenjavo je treba pred pasiranjem skuhati, da postane Kruh, testenine, rezanci, krompir, zdrobi in kosmiči mehka. Izogibajte se vlaknasti in trdi zelenjavi (koruza, zelje, • Kruh težko utekočinimo. Izogibajte se uporabi sveže peče- zelena), saj je ni mogoče pasirati. Občasno pa morate nega kruha. Kruh morate pred pasiranjem natrgati na majh- zelenjavi dodati tudi omako, da jo lažje pasirate. ne koščke in mu dodati tekočino, bodisi mleko, tekoči • Sadje pasirajte sveže ali kuhano, pozorni bodite na vlaknasto jogurt ali juho. in lupinasto sadje. • Testenine in rezanci morajo biti pred pasiranjem mehko kuha- ni, nato jim dodamo omako ter jih pasiramo. Če jim dodate Kako energijsko in hranilno obogatiti sirovo ali smetanovo omako, jih s tem energijsko obogatite. obroke? • Krompir je pred utekočinjenjem treba skuhati do mehkega Kljub temu, da morda jeste manj, je pomembno, da vzdržujete in mu dodati mleko ali smetano, obogatite ga lahko tudi z telesno težo ali pa celo pridobite kakšen izgubljeni kilogram. dodatkom masla ali margarine. Pozorni bodite, da ga ne Predstavljeni so načini, kako lahko obogatite hrano in jo miksate predolgo, saj lahko krompir postane lepljiv. naredite bolj hranilno z dodatnimi kalorijami. • Kosmiče in zdrob je treba dobro namočiti v mleku, uporabljajte polnomastno mleko. Hrano lahko obogatite z dodajanjem: • mlečnih izdelkov, Meso, ribe, jajca in stročnice • maščob in • Ker riba vsebuje veliko kosti, ni priporočljivo, da jo pasirate • sladkorjev. surovo. Pasirate jo, ko je že kuhana ali podušena in brez kosti. Lahko pasirate tudi tisto iz konzerve. Mlečni izdelki: polnomastno mleko, polnomastni jogurt • Meso najprej skuhate ali podušite, brez kože, kosti in (lahko tudi kremni), kremni sir, nariban sir. maščob. Meso pred pasiranjem narežete na majhne koščke Krompirju, zelenjavi in juham dodajte sir. in mu dodate omako ali polivko. Dodajte smetano ali mleko, da obogatite juhe in mlečne pudinge. • Stročnice morate kuhati dolgo, da so zares mehko kuhane; lah- Maščobe: margarina, maslo, smetana, majoneza, kisla smetana. ko uporabite tiste iz konzerve. Če je treba, jim dodajte omako. Dodajte maslo in polnomastno mleko pire krompirju, zelenjavi, Mleko in mlečni izdelki pudingu ali mlečnemu rižu. • Uporabljajte mehke in kremaste jogurte, ki ne vsebujejo Sladkorji: sladkor, med, sladni sirup, marmelada (brez semen). semen in oreščkov. Dodajte marmelado v puding ali mlečni zdrob. Dodajte • Trde sire lahko naribate in jih dodate juham ter omakam. sladkor, med ali sladni sirup v omake in zdrobe. • Smetana, jogurt, krema, sladoled in mleko lahko uporabljate Mleko v prahu: Dodajajte ga v vse jedi, kjer uporabljate mleko: kot dodatek pudingu, da je ta bolj tekoč. kosmiče, proseno kašo, juhe, mlečne pudinge, zdrob, mlečne • Z mlekom v prahu lahko obogatite juhe in omake. napitke … 18 19 Kako ukrepati ob težavah s hranjenjem? hrski, opečeni kruhki, kruh in izdelki s celimi semeni, trdo Med onkološkim zdravljenjem se lahko pojavijo različne sadje in zelenjava). prehranske težave, ki lahko zmanjšajo količino običajno • Poskusite z mehko in sočno hrano (kremne juhe, mesni zaužite hrane, kar lahko pomembno poslabša vaše prehransko hašeji, ribe, skuta z dodano kislo smetano, jogurt, mlečni stanje in učinkovitost onkološkega zdravljenja. napitki, sladoled, pudingi, mehki siri, banane, jabolčna kaša, pire krompir, kuskus z omako, pšenični zdrob, čokolino, V nadaljevanju bomo predstavili nekaj nasvetov, kako ukrepati drobne testenine z omako …). pri tistih težavah, ki se pojavijo najpogosteje. • V hrano vmešajte maslo, margarino, smetano, jogurt, omako (mesna, zelenjavna, sirova, smetanova), da jo boste Vnetje sluznice v ustih, žrelu, grlu in požiralniku – lažje pogoltnili. mukozitis • Če je vnetje zelo hudo, svetujemo, da v tem obdobju raje Vnetje sluznice v ustih, žrelu, grlu in požiralniku ter posledično uživate pasirano ali tekočo hrano, ki naj bo razdeljena na oteženo požiranje se pojavita kot neželeni stranski učinek več manjših obrokov. kemoterapije in obsevanja. Na začetku mukozitis povzroča • Tekočino pijte po slamici. pekočo bolečino, ki nato preide v bolečino, ki je izražena med • Poskusite uživati hladnejšo hrano oziroma hrano, ohlajeno požiranjem sline, tekočine in hrane. Ker lahko zaradi bolečega na sobni temperaturi, saj zelo vroča hrana razdraži občutljivo požiranja in spremembe okusa zaužijete manj hrane, kot sicer, sluznico. lahko to vodi v izgubo telesne teže in poveča se možnost za • Mrzle jedi (sladoled, sesanje ledenih kock) lahko blagodejno okužbo. Pogosto bolniki težave opisujejo kot: »Boli, ko jem.«; delujejo na sluznico. »Boli me tudi, ko pogoltnem vodo ali slino.«; »V ustih in v grlu me žge.« Pomanjkanje sline in gosta slina Če opazite vnetje in bolečino pri požiranju, se posvetujte z Pomanjkanje sline je posledica okvare žlez slinavk, najpogosteje zdravnikom in medicinsko sestro. Po pregledu ustne votline pri obsevanju področja vratu, kar vodi v spremembo sestave vam bosta zdravnik in medicinska sestra svetovala, kako sline (slina postane bolj gosta in lepljiva), spremeni se tudi zmanjšati vnetja, zdravnik pa vam bo predpisal še zdravila, ki njena kislost. Zaznali boste občutek suhih ust in žrela, slina bo bodo omilila bolečino. V nadaljevanju je nekaj nasvetov, kako postala lepljiva, zato jo boste težko izkašljali ali pogoltnili. Vse si olajšati požiranje hrane. to bo še dodatno otežilo žvečenje in požiranje hrane, • Izogibajte se zelo vroči, zelo slani, začinjeni, pekoči in kisli spremenilo se bo tudi okušanje hrane. V nadaljevanju je nekaj hrani, saj bi s tem le še dodatno razdražili sluznico. nasvetov, kako si lahko pomagate. • Alkoholne pijače prav tako dražijo sluznico, zato se jih • Uživajte mehko in sočno hrano, ki jo pripravite tako, da izogibajte. su him živilom dodate omako, mleko, jogurt, smetano, • Tudi sveže sadje, sadni sokovi in nekatera zelenjava solat ne prelive, zelenjavne in sadne sokove ter juhe. (paradižnik) lahko dodatno dražijo vneto sluznico. • Izogibajte se suhi hrani (prepečenec, grisini, hrski, opečeni • Ne jejte suhe, grobe in trde hrane (prepečenec, grisini, kruhki, kruh in izdelki s celimi semeni) in trdemu sadju ter zelenjavi. 20 21 • Pazite na zadosten vnos tekočine. • Poskusite novo hrano, nove recepture in se poigrajte z • Izogibajte se kislim pijačam, ki dodatno dražijo sluznico. zelišči in dišavnicami. • Izogibajte se kajenju. • Če imate občutek, da ima meso grenak okus, ga pred pri- • Omejite uživanje tekočin, ki vsebujejo kofein (kava, pravi pra vo namakajte v vinu, sadnem soku ali poljubni marinadi. čaj, energijske pijače). • Pri pripravi mesa in mesnih izdelkov uporabljajte začimbe in • Med hranjenjem pijte tekočino po majhnih požirkih, da dišavnice z izrazitejšo aromo (peteršilj, drobnjak, majaron, boste hrano lažje požirali. Prav tako pijte tekočino po bazilika, meta, timijan, česen, čebula, gorčica, sladka papri- požirkih med govorjenjem, saj se takrat usta osušijo. ka, ingver, kurkuma). Svetujemo, da imate stekleničko s pijačo vedno pri roki. • Poskusite s hrano za dojenčke (skute, zelenjavne in sadne • Pomagata tudi lizanje ledenih kock (lahko jih naredite npr. kašice). z mineralno vodo), poleg njih pa pijte sadni sok ali ledeni čaj • Uživajte sveže sadje, ki je bolj kiselkasto, npr. limono in z limono, in lizanje zmrznjenega jogurta. po ma rančo, ter suho sadje in oreščke (ne uživajte jih, če je • Tudi sesanje koščkov sadja, kot je ananas, mandarine, sluznica vneta). spodbuja izločanje sline. • Pijte pijače z izrazitim okusom (limonada, mleko, sadni in • Nekaterim bolnikom pomaga lizanje trdih bonbonov in lizik zelenjavni sokovi, sadni in zeliščni čaji, brezalkoholno pivo). ter žvečenje žvečilnega gumija. • Sladicam lahko dodate vaniljev sladkor, čokolado v prahu ali • Skrbite za redno ustno higieno, usta si splakujte s toplo kakav in s tem obogatite okus. slano vodo. • Hladnejša hrana ima manj izrazit okus, zato pri večjih teža vah • Ker je pomanjkanje sline zelo moteče in če se težave kljub z okušanjem jejte hladno hrano ali hrano sobne temperature. nave denim nasvetom ne zmanjšajo, svetujemo, da se pogo- • Namesto kovinskega pribora uporabite plastičnega ali lesenega. vo rite z vašim zdravnikom, ki vam lahko predpiše preparat • Usta si pred obrokom sperite z ustno vodico. za umetno slino. Spremenjen okus Kaj so prehranski dodatki in kdaj vam Nastane zaradi poškodb okušalnih celic na jeziku. Zlasti meso in lahko koristijo? druge vrste beljakovinske hrane (ribe, jajca, mleko) boste lahko Oralni prehranski dodatki – »prehranski napitki« okušali drugače, grenko ali s kovinskim priokusom. Te težave so Ko vnos običajne hrane ni zadosten, priporočamo uporabo posledica kemoterapije, obsevanja in pa bolezni same. Tudi oralnih prehranskih dodatkov (energijsko in beljakovinsko bogati slabo zobovje in pomanjkanje sline lahko vplivata na slabši okus napitki) različnih okusov. V lekarnah so v prosti prodaji, nekatere hrane. Pri večini bolnikov so težave s spremenjenim okusom in pa je moč dobiti tudi na recept, ki vam ga lahko predpišeta vonjem le prehodne in izzvenijo kmalu po koncu zdravljenja. onkolog in nato tudi osebni zdravnik. Poskušajte jih zaužiti med Navajamo nekaj idej, kako pripraviti hrano, da bo bolj sprejemljiva kljub spremenjenemu okusu in vonju. glavnimi obroki. Lahko jih zaužijete ohlajene ali pa sobne temperature, nikakor jih ne pogrevajte. Lahko jih tudi mešate z drugo hrano (jogurt, mleko, skuta, sadje, mlečni riž ...). 22 23 Energijski in beljakovinski dodatki PRAKTIČNI RECEPTI ZA PRIPRAVO Za obogatitev obrokov lahko uporabite tudi beljakovine in JEDI PRILAGOJENE GOSTOTE ogljikove hidrate v prahu. Ogljikovi hidrati v prahu so večinoma v obliki maltodekstrinov in jih lahko dodajate v različno hrano in napitke, tople ali hladne. Dodamo jih v puding, jogurt, juho, kaše, omake, pireje, krompir ... Običajno so nevtralnega okusa, najdemo pa jih tudi v sadnih okusih. Izdelke najdemo v prosti prodaji v lekarnah, športnih trgovinah in večjih trgovskih središčih. Beljakovinske dodatke prav tako najdemo v prosti prodaji v JUHE lekarnah, športnih trgovinah in večjih trgovskih središčih. Najdemo jih v različnih okusih, tako sadnih kot mlečnih Špinačna juha z beljakovimi žličniki (čokolada, vanilja, karamela ...), obstajajo pa tudi v nevtralnem Sestavine za 4 osebe: 500 g špinače, 500 g skute, 1,2 l okusu. Priporočljivo je, da jih dodajate že ohlajenim jedem, kot kokošje juhe, 4 beljaki, muškatni orešček, sol so pudingi, jogurti, mlečni in sadni napitki, krompir ... Priprava: Špinačo blanširamo v slani vodi, odcedimo in zmik- samo. Primešamo skuto in juho ter dodamo muškatni orešček Kaj je hranjenje po sondi in kdaj je in sol. Beljake in malo soli stepemo v čvrst sneg. Z žlico obli- potrebno? kujemo žličnike in jih skuhamo v vreli vodi. Kuhamo jih dve Če zaradi težav pri požiranju ali zaradi hudega vnetja požiranje minuti, jih obrnemo in s penovko poberemo iz vode. Žličnike ni mogoče in vnos skozi usta ni zadosten, lahko zdravnik dodamo špinačni juhi. predlaga vstavitev nazogastrične sonde (hranilna cevka, (E = 870 kcal, B = 116 g, M = 9 g, OH = 80 g) vstavljena skozi nos v žrelo in naprej v želodec) ali neposredno skozi trebušno steno v želodec. Po cevki, ki je speljana v Juha iz leče želodec, si boste lahko z brizgalko vbrizgali tekočo hrano Sestavine za 4 osebe: 100 g leče, 150 g različne zelenjave (običajno farmacevtsko pripravljeno hrano) in tako dobili (por, korenje, cvetača …), žlica olja, česen, lovorjev list, sol, zadostno količino hranil in energije. Priporočljivo je hranjenje s kisla smetana farmacevtskimi pripravki, saj tako zagotovimo natančno Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in narezano odmerjen vnos energije in hranil. zelenjavo. Prilijemo namočeno in odcejeno lečo. Skupaj kuha mo do mehkega in pretlačimo. Po želji dodamo kislo smetano. (E = 521 kcal, B = 29 g, M = 18 g, OH = 60 g) 24 25 Fižolova juha Priprava: Grah, zelenjavo in krompir primešamo k na olju Sestavine za 4 osebe: 500 g kuhanega fižola, čebula, česen, prepraženi čebuli in česnu ter zalijemo z vodo. Dodamo šatraj lovorjev list, peteršilj, 3 žlice olja, žlica paradižnikove mezge in sol. Ko se vse skupaj zmehča, še pretlačimo. Priprava: Prepraženi sesekljani čebuli in česnu dodamo kuhan (E = 548 kcal, B = 15 g, M = 31 g, OH = 52 g) fižol, paradižnikovo mezgo in lovorjev list; 5 minut kuhamo, odstranimo lovorjev list in s paličnim mešalnikom zmešamo. Prežganka Solimo in posujemo s peteršiljem. Sestavine za 2 osebi: 2 žlici olja, žlica moke, jajce, kumina, (E = 532 kcal, B = 15 g, M = 41 g, OH = 25 g) sol, 500 ml vode Priprava: Na olju prepražimo moko, prilijemo mrzlo vodo, Sirova juha kumino, sol in kuhamo 15 minut. Razžvrkljamo jajce in ga med Sestavine za 6 oseb: 1,5 l kostne juhe, 50 g naribanega sira, mešanjem zakuhamo v juho. 40 g drobtin, 2 jajci, peteršilj (E = 378 kcal, B = 9 g, M = 35 g, OH = 8 g) Priprava: Stepenima jajcema primešamo drobtine in nariban sir. Vse skupaj zlijemo v vrelo juho, odstavimo, pustimo stati 10 Ribja juha minut in dodamo sesekljan peteršilj. Sestavine za 4 osebe: 50 g korenčka, 20 g čebule, 20 g riža, (E = 1252 kcal, B = 117 g, M = 68 g, OH = 43 g) 2 žlici olivnega olja, 200 g bele ribe, sol Priprava: Očiščen korenček in čebulo narežemo na kolobarje, Kremna špinačna juha damo kuhat v vročo slano vodo in kuhamo do mehkega. Nato Sestavine za 4 osebe: 200 g špinače, 1 l kostne juhe, 30 g dodamo očiščeno ribo in kuhamo, dokler riba ni mehka. Ribo masla, 20 g moke, 250 ml mleka, česen, sol, muškatni orešček, in zelenjavo skupaj vzamemo iz juhe, juho precedimo in vanjo 50 g kisle smetane vkuhamo riž. Ribi odstranimo kosti in kožo, meso pretlačimo Priprava: in ga skupaj s pretlačeno zelenjavo dodamo juhi, ko je riž Špinačo operemo in kuhamo v kostni juhi nekaj mehak. Pred postrežbo juhi dodamo še olivno olje. minut, ohladimo in zmiksamo. Naredimo bešamel, mu dodamo strt česen in vse skupaj dodamo k špinači. Dodamo sol, (E = 517 kcal, B = 39 g, M = 32 g, OH = 19 g) začimbe in pred postrežbo primešamo kislo smetano. Mlečna grahova juha (E = 1042 kcal, B = 73 g, M = 66 g, OH = 39 g) Sestavine za 4 osebe: 240 g graha, 400 g krompirja, Grahova juha 1 l vode, 0,5 l mleka, 30 g margarine ali masla, peteršilj, sol Sestavine za 4 osebe: 200 g graha, 50 g zelenjave (por, Priprava: Maslu dodamo grah in vodo ter počasi kuhamo do korenje, koleraba, cvetača …), 50 g krompirja, 2 žlici olja, mehkega. Dodamo posebej kuhan in pretlačen krompir, čebula, česen, šatraj, sol, 1 l vode mleko, sol ter peteršilj in vse skupaj gladko razmešamo. (E = 1023 kcal, B = 41 g, M = 44 g, OH = 111 g) 26 27 GLAVNE JEDI Priprava: Riž kuhamo v juhi 5 minut, nato dodamo na koščke narezano piščančje meso in zelenjavo. Kuhamo še 20 minut, Kremna bučkina juha s sirovim narastkom odcedimo in prihranimo tekočino. Riž, meso in zelenjavo sesekljamo, dodamo skuto in razredčimo z juho do želene Sestavine za kremno bučkino juho za 4 osebe: čebula, gostote. žlica olja, žlica masla, 3 bučke, 600 ml piščančje jušne osnove, 250 ml sladke smetane, sol, poper (E = 468 kcal, B = 46 g, M = 10 g, OH = 46 g) Sestavine za sirov narastek: 250 g skute, 4 rumenjaki, Grahove pleskavice 4 žlice drobtin, 1 beljak, sol, poper Sestavine za 6 oseb: 1 kg graha, 2 žlici olja, 1 čebula, česen, Priprava: Čebulo prepražimo na olju in maslu, dodamo 2 jajci, 100 g drobtin ali instant pireja, peteršilj, sol, poper, olje narezane bučke in prilijemo jušno osnovo. Kuhamo do za peko mehkega, dodamo smetano, sol in zmešamo s paličnim mešalnikom. Sirov narastek pripravimo tako, da skuto in Priprava: Kuhan grah pretlačimo. Na olju prepražimo čebulo, rumenjake umešamo v gladko zmes. Dodamo 3/4 drobtin in česen in peteršilj. Vse to dodamo grahu in mu primešamo na koncu v zmes nežno vmešamo še beljakov sneg. Namaščene drobtine ali instant pire. Počakamo, da se navlaži, in primešamo modelčke potresemo s preostalimi drobtinami in jih napolnimo še jajci, sol in poper. Oblikujemo pleskavice, ki jih povaljamo v z maso. Pečemo pri 160 ˚C, 25 minut. Juho postrežemo v drobtinah in opečemo na vročem olju. globokem krožniku in ji dodamo še pečen narastek. (E = 2290 kcal, B = 102 g, M = 77 g, OH = 293 g) (E = 1700 kcal, B = 82 g, M = 111 g, OH = 92 g) Goveja mesna omaka Polenovka z brokolijem in krompirjem Sestavine za 4 osebe: 300 g mletega govejega mesa, 200 g Sestavine za 1 osebo: krompir, cvet brokolija, 50 g polenovke, čebule, žlica olja, česen, peteršilj, žlica drobtin, 200 g para- žlica olivnega olja dižnikove kaše, 100 ml rdečega vina, malo bazilike, sol, poper Priprava: Narezan krompir in brokoli položimo v mrzlo vodo Priprava: Čebulo skupaj z mesom prepražimo na olju, in zavremo. Dodamo polenovko in pustimo, da počasi vre, dodamo začimbe, prilijemo vino in paradižnikovo kašo. Pokrito dokler se ne zmehča. Odlijemo del tekočine, solimo, dodamo dušimo, da se meso zmehča. Primešamo še žlico drobtin. Če olivno olje in pretlačimo do primerne gostote. želimo bolj tekočo omako, uporabimo palični mešalnik. (E = 246 kcal, B = 13 g, M = 16 g, OH = 13 g) (E = 980 kcal, B = 70 g, M = 58 g, OH = 33 g) Piščanec po kmečko Sestavine za 1 osebo: 50 g riža, 300 ml kokošje juhe, 80 g piščančjih prsi, 100 g brokolija in cvetače, 30 g pora, 2 žlici skute 28 29 Krompirjeva jajčna jed PRILOGE Sestavine za 2 osebi: 500 g krompirja, 2 žlici masla, 3 beljaki, 2 žlici skute, žlica smetane, sol, poper Pire krompir Priprava: Krompir olupimo, skuhamo v slani vodi in naredimo Sestavine za 2 osebi: 300 g krompirja, 250 ml mleka, 1 žlica pire. Dodamo skuto, smetano, maslo in sneg iz beljakov. kisle smetane, žlička masla, sol Mešanico damo v namaščen pekač in spečemo. Priprava: Kuhanemu krompirju odlijemo vodo, dodamo kislo (E = 577 kcal, B = 30 g, M = 16 g, OH = 76 g) smetano, mleko in maslo ter ga pretlačimo v gladko zmes. (E = 424 kcal, B = 15 g, M = 15 g, OH = 55 g) Ribja rižota Sestavine za 4 osebe: 500 g rib, 150 g čebule, 200 g riža, Lečin pire 300 ml belega vina, 2 žlici olja, žlica paradižnikove mezge, Sestavine za 4 osebe: 200 g leče, 100 g krompirja, 2 žlici česen, peteršilj, sol, poper, parmezan olja, 1 čebula, česen, lovorjev list, sol, poper Priprava: Na olju prepražimo čebulo, dodamo očiščene in na Priprava: Lečo skuhamo s krompirjem in lovorjevim listom. kocke narezano ribje meso, paradižnikovo mezgo, sesekljan Dodamo na olju prepraženo čebulo. Vse prevremo, pretlačimo, česen, sol, poper in dušimo 10 minut. Dodamo riž, prilijemo posolimo in popopramo. vino, dodamo sesekljan peteršilj in pokrito dušimo do mehkega. Potresemo s parmezanom. Če želimo dobiti bolj tekočo rižoto, (E = 972 kcal, B = 50 g, M = 33 g, OH = 117 g) uporabimo palični mešalnik. Grahov pire (E = 1922 kcal, B = 121 g, M = 55 g, OH = 175 g) Sestavine za 4 osebe: 250 g graha, 500 g krompirja, 150 ml Frika mleka, 20 g masla Priprava: Krompir in grah skuhamo vsakega posebej, odlijemo Sestavine za 2 osebi: 200 g mozzarelle ali drugega pustega vodo in ju skupaj pretlačimo. Dodamo vroče mleko in maslo sira, 2 beljaka, olje za pečenje, sol ter gladko razmešamo. Priprava: Sir narežemo na majhne kocke in ga umešamo z beljaki. Mešanico vlijemo v ponev s segretim oljem, počasi (E = 953 kcal, B = 34 g, M = 29 g, OH = 135 g) pečemo, da porumeni. Friko obrnemo in zapečemo še z druge strani. Polenta s skuto Sestavine za 4 osebe: 100 g polente (koruznega zdroba), (E = 658 kcal, B = 54 g, M = 47 g, OH = 5 g) 250 g skute, žlica masla, sol Priprava: Količino polente in vode odmerimo v razmerju 1:3. Polento vmešamo v vrelo slano vodo in mešamo. Ko je polenta 30 31 kuhana, dodamo maslo in skuto. Lahko jo damo v namaščen Skutni štruklji pekač ali pekač za kolačke (muffine) in pečemo 20 minut. Sestavine za skutni nadev: 500 g pretlačene skute, 3 žlice (E = 967 kcal, B = 34 g, M = 62 g, OH = 66 g) stopljenega masla, sol, 2 jajci, lonček kisle smetane Priprava: Pretlačeni skuti dodamo stopljeno maslo, smetano, Matevž stepeni jajci in sol. Vse skupaj zmešamo. Vlečno testo Sestavine za 4 osebe: 500 g krompirja, 500 g kuhanega namažemo s skutnim nadevom in štrukelj zavijemo v ovlažen fižola, čebula, 3 žlice olja, sol in z drobtinami posut prt. Kuhamo v slanem kropu 35 minut. Priprava: Posebej skuhamo krompir in fižol. Sesekljano čebulo (E = 1273 kcal, B = 104 g, M = 82 g, OH = 28 g) prepražimo na olju in vse sestavine skupaj pretlačimo v gladko zmes. (E = 640 kcal, B = 23 g, M = 17 g, OH = 95 g) Ajdova polenta s sirom Sestavine za 4 osebe: 250 g ajdovega zdroba, 300 ml mleka, 200 ml vode, žlica olja, 100 g sira, sol Priprava: Zdrob zakuhamo v slano vrelo mešanico vode in mleka. Ob stalnem mešanju kuhamo pol ure, dodamo maslo Žličniki iz kuskusa in na kocke narezan sir. Mešamo toliko časa, da se sir razpusti. Sestavine za 4 osebe: 250 g kuskusa, 500 ml vode, 2 jajci, (E = 1464 kcal, B = 70 g, M = 42 g, OH = 198 g) 2 žlici olivnega olja, lonček kisle smetane, sol, peteršilj Priprava: Razžvrkljamo 2 jajci, dodamo kislo smetano, sol in Špinačni sufle peteršilj. Kuskus vmešamo v vrelo vodo in odstavimo. Ko se Sestavine za 4 osebe: 300 g špinače, 100 ml mleka, žlica ohladi, vse skupaj dobro premešamo, z žlico oblikujemo moke, 25 g naribanega sira, 4 beljaki, sol, poper žličnike in jih 5 minut kuhamo v vreli vodi. Priprava: Špinačo skuhamo in zmešamo z mešalnikom. (E = 1674 kcal, B = 54 g, M = 71 g, OH = 200 g) Vmešamo mleko, moko, sol, poper in nariban sir. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga pazljivo vmešamo v maso. Napolnimo model za narastke in pečemo v pečici pri 180 ˚C, približno 30 minut. (E = 397 kcal, B = 47 g, M = 11 g, OH = 27 g) 32 33 OMAKE Kostanjeva omaka Sestavine za 4 osebe: žlica olja, majhna čebula, česen, Sirova omaka 250 g pečenega olupljenega kostanja, 50 ml belega vina, Sestavine za 1 osebo: žlička masla, 50 ml mleka, 2 topljena 250 ml čiste piščančje juhe, 150 ml smetane, sol sirčka, sol, poper, česen v prahu, muškatni orešček, peteršilj, Priprava: Na olju prepražimo čebulo, da se zmehča, dodamo kisla smetana kostanj, zalijemo z vinom in pustimo, da zavre. Dodamo Priprava: Maslo stopimo, dodamo mleko in topljeni sirček. piščančjo juho, ponovno zavremo in kuhamo 15 minut. Mešamo, da omaka postane kremasta. Dodamo sol, poper in Odstavimo, dodamo smetano ter sol in zmešamo s paličnim muškatni orešček. Preden postrežemo, dodamo peteršilj in po mešalnikom. želji kislo smetano. (E = 1034 kcal, B = 12 g, M = 46 g, OH = 134 g) (E = 202 kcal, B = 7 g, M = 18 g, OH = 3 g) Leča z jogurtom Tunina omaka Sestavine za 2 osebi: 300 g leče (kuhane), 100 ml jogurta, Sestavine za 2 osebi: pločevinka tune v naravnem soku, pol lovorjev list, sol, peteršilj, drobnjak lončka kisle smetane, sol Priprava: Namočeno lečo skuhamo v slani vodi z lovorjevim Priprava: Tunino prepražimo, odstavimo, solimo in vmešamo listom. Odcedimo, ohladimo in prelijemo z jogurtom, v kislo smetano. katerega smo dodali dišavnice. (E = 358 kcal, B = 44 g, M = 17 g, OH = 3 g) (E = 296 kcal, B = 25 g, M = 4 g, OH = 38 g) Kumare v prikuhi (tople kumare) Kumare z jogurtom Sestavine za 2 osebi: 3 kumare, 500 g krompirja, žlica olja, Sestavine za 2 osebi: 3 kumare, 200 ml jogurta, žlica 2 žlici kisle smetane, česen, sol, poper olivnega olja, sol Priprava: Olupljene kumare naribamo na tanke lističe, osolimo Priprava: Olupljene kumare narežemo na tanjše rezine in in pustimo, da spustijo vodo, nato jih dobro odcedimo. Na olju stresemo v skledo, prelijemo z jogurtom, olivnim oljem, solimo jih skupaj s sesekljanim česnom dušimo do mehkega. Krompir ter dobro premešamo. olupimo, skuhamo v slani vodi in naredimo pire. Dodamo ga (E = 338 kcal, B = 12 g, M = 24 g, OH = 18 g) zavretim kumaram in skupaj s kislo smetano vse dobro premešamo. (E = 590 kcal, B = 17 g, M = 21 g, OH = 83 g) 34 35 SLADICE trd sneg. Z žlico oblikujemo žličnike in jih skuhamo v mleku. Kuhane polagamo v posodo, da se ohladijo. Rumenjake, Jogurtova strjenka sladkor, gostilo in vaniljev sladkor penasto zmešamo, prilijemo del zavretega mleka, premešamo in prelijemo v lonec z Sestavine za 10 oseb: 500 ml navadnega jogurta, 500 ml mlekom, kjer kuhamo, dokler se ne zgosti (mleko ne sme sladke smetane, 120 g sladkorja v prahu, 40 g želatine zavreti). V skodelice najprej vlijemo kremo in povrh položimo Priprava: Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne, nato še kepe. Postavimo v hladilnik, da se ohladi. jo raztopimo nad soparo. Smetano stepemo s sladkorno (E = 1434 kcal, B = 70 g, M = 62 g, OH = 149 g) moko, dodamo jogurt, dobro premešamo in dodamo raztopljeno želatino. Zmes razdelimo v modelčke za puding in Sladki kuskus jih damo za 3 ure v hladilnik, da se strdijo. Sestavine za 1 osebo: 200 ml mleka, 20 g kuskusa, žlička (E = 2372 kcal, B = 53 g, M = 173 g, OH = 158 g) sladkorja, cimet Skutina strjenka Priprava: Na nizki temperaturi vse sestavine ob neprestanem mešanju kuhamo 10 minut. Ponudimo s pretlačeno banano ali Sestavine za 5 oseb: 3 jajca, 120 g sladkorja, 300 ml mleka, kuhanim oz. pečenim jabolkom. 120 g skute, 30 g želatine, vaniljev sladkor (E = 220 kcal, B = 8 g, M = 7 g, OH = 30 g) Priprava: Rumenjake skupaj s polovico sladkorja penasto umešamo. Mleko zavremo in ga še vročega prilijemo k Tiramisu s skuto rumenjakom. Kremo postavimo nad soparo in stepamo tako dolgo, da se zgosti. Odstavimo. Želatino namočimo v mrzli Sestavine za 10 oseb: 500 g pasirane skute, 2 jajci, 200 g vodi, jo ožamemo in dodamo kremi. Razmešamo, da se sladkorja, 200 ml kuhane kave, 200 ml smetane za stepanje, enakomerno porazdeli. Mlačni kremi dodamo skuto, ki jo kakav v prahu, baby piškoti poprej dobro pretlačimo z vilicami. Dodamo še vaniljev sladkor Priprava: Piškotke namočimo v kavo in jih položimo na dno in trd sneg iz beljakov, med katerega smo vtepli preostali modela. Skuti primešamo sladkor in stepeno sladko smetano. sladkor. Kremo razdelimo v modelčke za puding in jo damo Ločimo rumenjake od beljakov in rumenjake umešamo v vsaj za 1 uro v hladilnik, da se strdi. skuto. Primešamo še beljakov sneg. Polovico mase naložimo (E = 1123 kcal, B = 77 g, M = 27 g, OH = 140 g) na namočene kekse, poravnamo in naložimo še eno plast namočenih piškotov. Premažemo s preostankom kreme in Snežene kepe potresemo s kakavom. Postavimo v hladilnik. Sestavine za 6 oseb: 5 jajc, 1 l mleka, 100 g sladkorja, (E = 2121 kcal, B = 101 g, M = 89 g, OH = 227 g) vaniljev sladkor, žlička gostila Priprava: Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo v 36 37 Prosena kaša z jabolki Panna cotta Sestavine za 4 osebe: 100 g prosene kaše, 500 ml mleka, Sestavine za 10 oseb: 500 ml sladke smetane, vrečka cimetova palčka, vaniljev sladkor, 80 g rjavega sladkorja, želatine v prahu, žlička vaniljevega ekstrakta, ščepec cimeta, jabolko 50 g sladkorja v prahu. Priprava: Kašo umešamo v vrelo mleko, ki smo mu dodali Preliv: 100 g jedilne čokolade, žlica vode, žlica sladkorja v prahu sladkor, vaniljev sladkor in cimet. Po 5 minutah dodamo Priprava: Želatino razmešamo z dvema velikima žlicama olupljeno naribano jabolko in med občasnim mešanjem smetane. Ostalo smetano skupaj z vaniljevo esenco in cimetom kuhamo še 10 minut. Odstavimo in pokrijemo za 5 minut segrevamo skoraj do vrelišča. Tik pred vrenjem smetano preden serviramo. odstavimo in dodamo del smetane, ki smo ji dodali želatino. (E = 931 kcal, B = 27 g, M = 12 g, OH = 175 g) Dobro premešamo, da se želatina povsem raztopi. V namaščene modelčke nalijemo kuhano smetano in ohladimo. Čokolado Čokoladna krema s pudingom nalomimo in jo skupaj z vodo in sladkorjem ob stalnem Sestavine za 10 oseb: 800 ml mleka, 2 instant čokoladna mešanju stopimo. Modelčke zvrnemo na krožnik in prelijemo pudinga, 100 g temne čokolade, 200 ml smetane za stepanje, s prelivom. sladkor (E = 2188 kcal, B = 17 g, M = 188 g, OH = 113 g) Priprava: Čokolado nalomimo in jo stopimo z malo mleka. Puding gladko razmešamo s hladnim mlekom in primešamo k Čokoladni sladoled stopljeni čokoladi. Zmes nalijemo v skodelice in postavimo za Sestavine za 10 oseb: 500 ml mleka, 250 ml sladke smetane, dve uri v hladilnik. Stepemo smetano, ki smo ji dodali sladkor, 5 rumenjakov, 50 g sladkorja, 150 g mlečne čokolade in okrasimo kremo v skodelici. Priprava: Mleko počasi segrevamo, vendar pazimo, da (E = 2242 kcal, B = 22 g, M = 112 g, OH = 287 g) ne zavre. V mleko nadrobimo čokolado in mešamo, da se stopi. Odstavimo in počakamo, da se ohladi. Z Mlečna kaša s suhimi slivami mešalnikom penasto umešamo rumenjake in sladkor. Sestavine za 4 osebe: 250 g prosene kaše, 800 ml mleka, 250 Ohlajeno mleko počasi vlijemo v rumenjakovo zmes in g suhih sliv, 30 g masla, 20 g drobtin, sol, sladkor za posipanje premešamo. Dodamo še smetano in ponovno premešamo. Maso prelijemo v strojček za pripravo Priprava: Namočene suhe slive zavremo v mleku, ki smo mu sladoleda in upoštevamo navodila proizvajalca naprave. dodali sol. Dodamo kašo in kuhamo do mehkega. Kašo zabelimo z drobtinami, prepraženimi na maslu, in posujemo s (E = 2365 kcal, B = 46 g, M = 169 g, OH = 169 g) sladkorjem. (E = 2272 kcal, B = 66 g, M = 67 g, OH = 348 g) 38 39 NAPITKI JEDILNIK (primer obroka za 1 osebo) Bananino mleko Sestavine za 1 osebo: 1 banana, 200 ml mleka, žlica medu Primer obroka 1: Priprava: Vse sestavine s paličnim mešalnikom mešamo, da Juha iz leče dobimo tekoč napitek. Piščanec po kmečko (E = 306 kcal, B = 9 g, M = 7 g, OH = 51 g) Jogurtova strjenka (E = 835 kcal, B = 58 g, M = 32 g, OH = 77 g) Ledena kava Sestavine za 2 osebi: 100 g smetane, 6 kepic sladoleda (vaniljevega), 150 ml hladnega mleka, 2 žlički sladkorja, Primer obroka 2: 2 skodelici močne vroče kave, kakav v prahu Kremna špinačna juha Priprava: Smetano čvrsto stepemo. V visok kozarec damo 2 Krompirjeva jajčna jed kepici sladoleda in prelijemo z mlekom. Prilijemo kavo in na Čokoladni sladoled vrh dodamo stepeno smetano. Posujemo s kakavom v prahu. (E = 784 kcal, B = 38 g, M = 41 g, OH = 65 g) (E = 842 kcal, B = 16 g, M = 60 g, OH = 62 g) Ledeni bananin napitek Primer obroka 3: Sestavine za 1 osebo: 1 banana, 200 ml mleka, 1 žlica Špinačna juha z beljakovimi žličniki jogurta, 2 žlici meda, 50 g vaniljevega sladoleda, 4 ledene kocke Ribja rižota Priprava: Vse sestavine mešamo z mešalnikom, dokler ne dobimo tekočega napitka. Ledeni bananin napitek (E = 388 kcal, B = 10 g, M = 9 g, OH = 66 g) (E = 1085 kcal, B = 69 g, M = 25 g, OH = 130 g) Beljakovinski mlečni napitek Legenda: Sestavine za 1 osebo: 200 ml mleka, žlica mleka v prahu, E – energijska vrednost obroka žlička čokolade v prahu, 50 g sladoleda, vaniljev sladkor B – vsebnost beljakovin v obroku Priprava: Z mešalnikom mešamo vse sestavine skupaj do M – vsebnost maščob v obroku tekočega napitka. OH – vsebnost ogljikovih hidratov v obroku (E = 373 kcal, B = 13 g, M = 18 g, OH = 39 g) 40 41 MOJI RECEPTI MOJI RECEPTI 42 43 DIET/2017/1