Različna vrednost vina za zdravje človeško. Že več časa se ve, kako imenitna je tista kislina, ki se v človeških in živinskih kosteh znajde in se fos- forna kislina imenuje. Ker so tedaj naše kosti apno s fosfor no kislino združeno, in ker je znano, da se v življenji naše kosti počasi zližejo (obnucajo) kakor vsak drug" del života, in da se to zlizano spet iznova nadomestiti mora, je tedaj lahko razumeti, da je za kosti kakor sploh za vse piskričaste tkanine našega života zlo potrebno , da se po živežu vedno donaša životu fosfor na kislina. Za tega voljo zvedeni možje (kemikarji) že zdavnej pozvedu-jejo, ktere jedila imajo naj več tistih forfornih stvari, ktere so životu in zdravju neobhodno potrebne. Od jedil so se preiskave te obernile tudi na,pijače in zlasti na vina. v Ze dolgo je znano, da je tisto španjsko vino, ki ga dobivamo iz Malage in ki pod imenom malagaškega vina (Malagavvein) slovi po vsem svetu, se kaj dobro prileze in moč daje ljudem, ki so po dolgi bolezni okrevali. Ker ima pa to vino posebno veliko fosforne kisline v sebi, seje jelo koj na to misliti, da od fosforne kisline bi utegnila njegova krepčavna moč izvirati. Te misli se je lotil žl. dr. Klecinski, sodniški ke- mikar, na Dunaji in je začel preiskavati vina ne le : koliko imajo proste kisline, izlečka (Extrakt) in cveta (Alkohol) ^ebi, temuč še posebno: koliko imajo fosforne kisline? Zvedil je po teh preiskavah raznih vinskih sort pervič: da fosfor o kisi a magnezija je vselej in v vsakem vinu, iz kterega koli kraja , ktere koli je sorte, letine in starosti, drugič: da pa mera te fosforne soli se v različnih vinih zlo spreminja, in da po tem: ali je več ali manj fosforne magnezije v vinu, bi se utegnila veliko bolje dobrota vina določiti kakor po meri izlečka in vinskega cveta. Dosihmal so se vina z obilno mero izlečka imenovale „težkeu vina, vina z obilno mero cveta, pa „močneu vina, — vina z malo izlečka se zovejo „lahke" vina, z malo cveta pa „nizke" vina. Vino, če je težko in pa nizko, se imenuje oljnato, polno; če pa je lahko in nizko, se zove prazno, nima nič v sebi. Zraven tega jih cenijo po meri kisline in jim pravijo: kisle, rezne (herbe) in gladke (milde) vina. Vse te sorte imajo svoje dobro. Sedaj pa pride k vsem tem še če ter t i razloček, namreč po meri fosforne kisline. Take vina se prilezejo posebno ljudem, ki so prestali kako dolgo bolezen ali še bolehajo in hujšajo, ker se jim je bolezen zasedla v kosti, bezgavke ali čutnice. Dr. Klecinski je razodel v tem ve-liku zanimivega in zavolj obilne fosforne kisline ljudem, ki so okrevali po dolgočasni bolezni, hvali ogerske vina kakor Malagaško ^). *) Dober Dolenec (dobro dolensko vino) slovi tudi že od nekdaj kot posebno „zdravo vinou. Znamenito bi bilo , da bi ga nam gosp. dr. Klecinski preiskalj kaj velja, da mu morebiti tudi fosforna kislina to dobro lastnost daje! Vred. List 86.