O vinstvu, ali kako se vino v kleti oskrbnje. (Spisal Franjo Jančar.) Četrto pretakanje. Da jevino popolnoma čisto, semora štirikrat pretočiti. Četrtič pretočimo vino, ko je že blizo poldrugo leto staro; tedaj meseca febrnarja, če ga že nismo januarja; inače pa kader je prilika in piiraerni čas za to. Četrto pretakanje se zvršuje kakor tretje, samo da ni treba troje sodov, temuč le dva zadostujeta, ki pa morata prav sposobna biti za staro vino. Za to se lahko tista soda vzameta, ktera sta prazna ostala pri drugem pretakanji novega vina. Pri četrtem pretakanji je jako malo droži z gostim vinom, komaj za eno čašo ali kupico od vsakega soda. Kakor pri vsakem pretakanji se tudi sedaj ne sme sod nagloma od zadi vzdigniti, ko vino že proti počepju (najgi) teee, inače bi se brez potrebc več vina skalnilo; tako se tudi ne sme sod nazaj spustiti na svojo prejsno lego, dokler čisto vino teče. Sklene pa se četrto pretakanje kakor tretje: s posnaženjem kleti. Ni sicer neobhodna potreba o četrtem pretakanji sodom žvepla vžigati, vendar tudi ne škodje. S četitim pretakanjem se vino samo sebi prepusti, ker je sedaj zadosti čisto in oproščeno droži, razun, če bi drugače prihodnje okolščine nanesle. Sicer pa zamore 50 let mirno ostati, naj se le s čistim in starim vinom doliva. Kaj je storiti z gostim vinom in drožimi od četrtega pretakanjaf Kdor gosto vino z drožmi iz četrtega pretakauja v poseben sodček spravi, dobi sčasoma nekaj čistega vina, ktero doma zalega; inače pa nekteri to goščavo v jesih ali kis vlijejo, in ko se je skisal, ga pretočijo; droži pa na gnoj ali v vinograd spravijo. Drugi tudi to godlo z vodo stanjšajo, in jo govedi ali svinjam piti davajo. Veliko droži itak ne pride od četrtega pretakanja, posebno če se je skozi vse leto s čistim vinom dolivalo, ne pa z novim ali celo z moštom zadnjega pridelka; takrat se mora staro vino vsako leto enkrat pretočiti. Zakaj se vino večkrat pretakai Vsak se lahko prepriča o razločkn pretocenega in nepretočeuega mošta; uni je veliko slajši, gladkejši, ])rijetniši, ta jc pa bolj rezeu, trd in manj piiljubljeu. In to zapazis, naj že bo vinska letina kakoršna koli. Drugo pretakanje je jako potrebno in koristuo; saj se od vsakega soda s 5 vedri blizo pol škafa in še več gostih droži na- toči. Po tem se vino zdatno zboljša; je mehkejše, ugodnejše in se splob bolj piikupi. Razun tega je mnogo cistejše in lepše barve, prijetnejšega dutaa in pokusa. Pri tretjem pretakanji sicer ni veliko droži v vsakem sodu, le en polič ali k večemu en pint z gostim vinom vred; pa vendar se je vino po pretakanji močno predrugačilo, prezračilo in bolj stanovitno postalo. Četrto pretakanje nam je celo malo gostega vina dalo., a vendar je prekoristno, ker se slednja trohica gostega vina odstrani in vino zopet zgane; če bi se kakošna napaka na njem še vidila ali pokusila, je peto pretakanje najuspešnejša pomoč. (Konec sledi.)