1930-85 55 10 1. Hmezad TOZD Kmet Žalec, DE Govedoreja 2. Merx KZ Šentjur, TOZD 1 1.098 1 LKP 3. Merx KZ Laško, TOZD 1 80 1 LKP 1 56 1 4. KG Hotemež 5. KKZ TZO Odor, Dravo- 1 65 1 grad 1 9 6. KKZ TZO, Trata Prevalje 1 155 1 LKP - Skupaj 6 1.463 1 5 7. Hmezad KZ Savinjska dolina 971 3.579 476 461 34 8. Merx KZ Celje® TOK 413 1.217 328 79 6 9. Merx KK Šentjur - TOK 1.218 3.880 808 394 16 10. Merx KZ Sl. Konjice 615 2.120 544 59 12 Tl. Merx KZ Laško 543 1.650 415 105 23 12. Hmezad KK Šmarje 13. ERA TOK Kmetijstvo 2.200 5.301 1.652 526 21 Šoštanj 268 1.287 128 116 24 14. Hmezad KZ Sl. Bistrica, TZO Oplotnica 148 475 112 34 2 15. ABC ZKZ TZO Trbovlje 52 172 35 17 _ 16. ABC ZKZ TZO Dol 1 141 141 60 81 ’ \ — 18. Mercator KK Sevnica TOK 303 798 296 7 _ 19. KKZ TZO »Trata«, Pre- valje 159 950 53 69 37 20. KKZ TZO »Odor«, Dra- vograd 130 490 75 40 15 KOOP Skupaj 7.161 22.060 4.983 1.988 190 Vse skupaj 7.167 23.523 4.983 1.989 195 Iz tabele št 2 je razvidno število proizvajalcev, krav zajetih v odkup in razporeditev proizvajalcev po številu krav. Od vseh proizvajalcev 7.167 je 69 % proizvajalcev, ki redi od 1-3 krave in le 2 % proizvajalcev, ki redi nad 10 krav. Zanimivo, da imamo v letu 1984 povečanje proizvajalcev, ki redi nad 10 krav za 59, vendar so procenti razporeditve proizvajalcev po številu krav enaki letu 1983. V letu 1984 se je povečalo na obstoječem področju (brez Sl. Bistrice) število proizvajalcev - kooperantov za 11 %, število krav pa za 1 %. Odkup mleka in prodaja konzumnega mleka in jogurtov Tabela št. 3 Leto Odkupljena količina lit Konzumno mleko lit Jogurt v kozarcih 1982 36,378.684 14,335.339 16,598.000 1983 40,016.444 14,619.185 12,874.726 1984 45,646.411 13,991.300 12,580.879 Iz tabele je razvidno, da odkup mleka močno narašča. Pri prodaji konzumnega mleka in jogurtov je opaziti stagnacijo. Odkup mleka iz lastne kmetijske proizvodnje Iz lastne kmetijske proizvodnje odkupujemo mleko neposredno. V tej proizvodnji je opaziti že nekaj let stagnacijo, saj se količine bistveno ne spreminjajo. Odkup mleka iz lastne kmetijske proizvodnje v 000 litrih za obdobje 1982-1984: Tabela št. 4 Indeks Proizvajalec 1982 1983 1984 83/82 84/83 Hmezad Kmetijstvo Žalec 5.500 5.474 5.723 100 .105 KKZ TZO Trata Prevalje 588 612 622 104 102 KKZ TZO Odor Dravograd 41 34 43 83 126 Merx KK Šentjur 248 246 262 99 107 KZ Laško 127 142 136 112 95 KG Hotemež 210 241 206 115 85 Skupaj . 6.714 6.749 6.992 101 104 Odkup mleka iz kooperacijske proizvodnje Odkup mleka iz kooperacijske proizvodnje poteka preko organizatorjev odkupa - kmetijskih zadrug, temeljnih zadružnih organizacij. V tej proizvodnji količine močno naraščajo. Iz indeksov v tabeli je razviden močan dvig količin pri ZKZ TZO Dol, Hmezad KK Šmarje, ERA Kmetijstvo Šoštanj, Merx KZ Laško in drugih. V tabeli št 5 je za leto 1983 navedena količina mleka s področja Hmezad KZ SL Bistrica v oklepaju, to mleko je odkupila mlekarna Maribor. V letu 1984 pa smo dosegli indeks odkupa 147, kar pa je rezultat dodatnega vlaganja v proizvodnjo mleka na področju TZO Oplotnica Odkup mleka iz kooperacijske proizvodnje v 000 litrih za obdobje 1982-1984: Tabela št 5 Indeks 1982 1983 1984 83/82 84/83 Hmezad KZ Savinjska dolina 6.342 7.059 8.010 111 113 Hmezad KK Šmarje 6.820 8.663 9.099 112 119 Hmezad KZ Sl. Bistrica, TZO Oplotnica - (477) 704 - 147 Merx KZ Celje 1.731 1.936 2.140 112 111 Merx KZ Sl. Konjice 2.365 2.700 2.861 114 106 Merx KZ Laško 1.773 2.205 2.528 124 115 Merx KK Šentjur 3.886 4.276 4.828 110 113 Mercator KK Sevnica 1.289 1.306 1.457 101 112 ERA T. Velenje TOZD Kmetijstvo Šoštanj 2.363 2.685 3.166 114 118 ABC ZKZ TZO Trbovlje 227 203 206 89 101 ABC ZKZ TZO Dol 207 280 360 135 129 KKZ TZO Trata Prevalje 1.743 1.916 2.051 110 107 KKZ TZO »Odor« Dravograd 918 1.038 1.137 113 110 Skupaj 29.664 33.267 38.545 112 116 Skupaj LKP, KOOP 36.378 40.016 45.537 110 114 Gibanje odkupa mleka nekaterih mlekarn v Sloveniji v letu 1984 V 000 lit Tabela št. 6 Mlekarna Skupaj 1984 Indeks (83= 100) Hmezad Mlekarna 45.537,0 113,8 Ljubljana 108.387,8 105,5 Maribor 34.825,0 108,8 Murska Sobota 34.661,5 102,1 Kranj 25.607,9 101,1 Skupaj SRS 338.406,4 105,8 Skupni indeks porasta količin za vse mlekarne v Sloveniji je 105,8. Največji porast količin v Sloveniji je bil na področju mlekarne Hmezad. DINAMIKA ODKUPA MLEKA PO MESECIH Dinamika odkupa mleka po mesecih kaže ustaljeno podobo sezonskega nihanja Ta nihanja so izrazita zlasti v kooperacijski proizvodnji. Mesečni odkup je v mesecih maj, avgust za 725.018 litrov večji od mesecev januar, april, kar predstavlja 21 % porast ali z drugimi besedami, je v mesecih maj, avgust dnevno večji odkup za 23.578 litrov, za kar je potrebno vpeljati dodatne štiri dovozne proge. POVPREČNA TOLŠČA ODKUPLJENEGA MLEKA Tolšča v mleku je bistveni faktor za določanje cene mleka Iz podatkov je zaključiti, daje tolščapo posameznih dobaviteljih zelo konstantna Povprečja tolšč po dobaviteljih so že vrsto let konstantna in se gibljejo le v desetinkah odstotka. Tolšča predstavlja izračunani povpreček ca. 18.000 obveznih vzorcev po terenskih kontrolorjih po zbiralnicah in odvzetih vzorcev po avtomatiki specialnega vozila »cisterni«. Navadna tolšča predstavlja dejansko priznano tolščo za izračun cene, torej plačano tolščo.. V letu 1984 je bilo refnaktometrijsko ugotovljeno dodajanje vode v 200 primerih: Povprečna tolšča odkupljenega mleka po dobaviteljih 'od leta 1982—1984 Tabela št. 7 Dobavitelj 1982 1983 1984 Lastna kmetijska proizvodnja Hmezad Kmetijstvo 3.677 3.677 3.766 KZ Prevalje 3.718 3.631 3.618 KZ Dravograd 3.711 3.687 3.806 KK Šentjur 3.591 3.579 3.617 KZ Laško 3.634 3.525 3.715 KG Hotemež 3.614 3.612 3.493 SKUPAJ 3.675 3.656 3.738 Povprečna tolšča odkupljenega mleka po dobaviteljih od leta 1982-1984 Tabela št. 8 Dobavitelj 1982 1983 1984 Kooperacijska proizvodnja Hmezad KZ Savinjska dolina 3.752 3.669 3.795 Hmezad KK Šmarje 3.738 3.704 3.742 MERX KK Šentjur 3.722 3.658 3.747 Mercator Sevnica 3.718 3.703 3.788 Merx KZ Sl. Konjice 3.703 3.615 3.657 ERA Šoštanj 3.679 3.662 3.712 ZKZ TZO Trbovlje 3.732 3.684 3.766 ZKZ TZO Dol 3.762 3.693 3.765 Merx KZ Laško 3.669 3.621 3.740 KKZ Dravograd 3.794 3.746 3.809 KKZ Prevalje 3.718 3.652 3.703 Merx KZ Celje 3.708 3.610 3.731 Hmezad Sl. Bistrica TZO Oplotnica - - ' 3.731 SKUPAJ 3.785 3.674 3.746 OBA SKUPAJ 3.716 3.671 3.744 Povprečna tolšča odkupljenega mleka nekaterih mlekarn v SRS za leto 1984 Tabela št. 9 Mlekarna leto 1984/% m. m. Hmezad Mlekarna 3.746 Ljubljana 3.66 Maribor 3.72 Murska Sobota 3.83 Kranj 3.78 Ljutomer 3.70 Kobarid 3.69 Ptuj 3.66 Postojna 3.62 Povprečje SRS 3.71 Procent mlečne masti za Mlekarno Hmezad je 3.746 in predstavlja dejansko primemo tolščlo za izračun cene oz. plačano tolščo. Podatke ostalih mlekarn smo prejeli preko ŽPS, podatke so posredovale mlekarne. Po navedenih podatkih je dosežen procent tolšče najvišji v Murski Soboti, tretja najvišja plačana tolšča v SRS pa je na področju Hmezadove mlekarne. Pregled odkupljenega mleka na kravo in na proizvajalca po organizacijah za leto 1984 Tabela št 10 Odkup mleka v litrih Organizator po kravi po proizvajalcu Hmezad KZ Savinjska dolina 2.238,0 8.249,1 Hmezad TZO Oplotnica 1.481,8 4.755,8 Hmezad KK Šmarje 1.716,4 4.135,8 Merx KZ Celje - TOK 1.847,7 5.180,7 Merx KK Šentjur TOK 1.244,3 3.963,6 Merx KZ Sl. Konjice 1.349,8 4.652,8 Merx KZ Laško 1.532,1 4.655,8 ERA TOK Kmetijstvo Šoštanj 2.459,6 11.8T1.9 ABC ZKZ TZO Trbovlje 1.196,0 3.956,0 ABC ZKZ TZO Dol 2.552,4 2.552,4 Mercator KK Sevnica - TOK 1.825,5 4.807,8 KKZ TZO »TRATA« Prevalje 2.159,2 12.901,4 KKZ TZO »ODOR« Dravograd 2.319,8 8.744,0 KOOP SEKTOR SKUPAJ 1.752,2 5.382,7 Hmezad TOZD Kmetijstvo Žalec 5.212,4 5.723.188,0 Merx KZ Laško - LKP 2.419,4 135.485,0 Merx KK Šentjur - LKP 3.277,5 262.202,0 KG Hotemež 3.176,0 206.440,0 KKZ TZO »ODOR« Dravograd 4.792,6 43.134,0 KKZ TZO »TRATA« Prevalje 2.613,1 621.554,0 LKP SKUPAJ 4.779,2 1.165,333,8 OBA SEKTORJA SKUPAJ 1.940,5 6.353,8 Iz tabele je razvidno, da je v kooperacijskem sektorju odkupljenega mleka po kravi 1.752,2 litra, na proizvajalca pa le 5.382,7 litra mleka Iz podatka odkupa mleka po proizvajalcu v kooperacijskem sektorju je razvidno, da teoretično odkupujemo mleko (po proizvodnji) le od treh krav po proizvajalcu. HIGIENSKA KAKOVOST MLEKA Higienska slika mleka je po področjih in po letnem času izredno spremenljiva. V vseh letnih časih pa izredno slaba Zaradi omenjenega se pripravlja novi način kontrole mleka, ki bo stopil v veljavo v letu 1985, v letu 1986 pa bo prostoren. S poostreno redno kontrolo mleka bomo izboljšali kvaliteto mleka. Litri Tabela 11 Dobavitelji O 41-100 101-200 O o 1 o 401-600 601-800 O 00 A Skupaj zbiralnic Lastna kmetijska proiz- vodnja Hmezad Kmetijstvo Ža- lec . 1 3 4 KKZ Prevalje 1 1 2 KK Šentjur 1 | 1 2 KZ Laško 1 1 KG Slovenska vas 1 1 KKZ Dravograd 1 1 Skupaj 1 2 2 2 4 11 Hmezad KZ Savinjska dolina 10 20 14 4 5 53 KK Šmarje 2 12 - 37 19 4 3 77 KZ Slovenska Bistrica 1 6 4 11 KZ Celje 2 3 1 9 4 2 21 KZ Sl. Konjice 4 9 16 2 1 32 Mercator KK Sevnica 2 9 . 11 5 27 ERA Velenje KK Šoštanj i 5 7 1 2 4 19 ZKZ TZE Dol pri Hrast. 2 2 2 6 ZKZ TZE Trbovlje 1 2 1 1 5 KZ Laško 2 17 14 10 2 45 KKZ TZO Trata Prevalje . 1 3 3 1 3 11 KKZ TZO Odor Dravograd 2 2 3 1 8 KK Šentjur 2 11 21 5 1 40 SKUPAJ - KOOP. 7 42 85 137 51 18 15 355 OBA SEKT. SKUPAJ 7 42 86 139 53 20 19 366 V letu 1984 se je povečalo število zbiralnic za 30. Iz tabele je razvidno, da je 38 % zbiralnic z dnevnim prevzemom mleka do 200 litrov. Cilj nam je, da v najkrajšem času odpravimo zbiralnice do 100 litrov dnevnega prevzema mleka in da ne odpiramo novih zbiralnic z dnevnim prevzemom mleka do 200 litrov. NABAVA OSNOVNE SUROVINE Glavna naloga nabavne službe je nabava mleka, odpiranje novih zbiralnic, pridobitev novih proizvajalcev mleka, ugotavljanje količin in kvalitete mleka. Kadrovski sestav: vodja nabave 1 kontrolorji mleka 5 evidentičar 2 Ker kadri ne zadoščajo za hitrejši razvoj nabave mleka in izboljšanja kvalitete mleka, bomo oddelek kadrovsko zasedli še z nalogami: evidentičar 1 oseba serviser hladilne tehnike 1 oseba serviser molznih naprav 1 oseba pospeševalec -1 oseba Vlaganje sredstev za pospeševanje proizvodnje mleka Mlekarna bo vlagala sredstva za pospeševanje proizvodnje mleka v programe, ki bodo dajali več mleka DESET NAJVEČJIH PROIZVAJALCEV MLEKA PO ZADRUŽNIH ORGANIZACIJAH V LETU 1984 Tabela št 12 | HMEZAD KZ SAVINJSKA DOLINA ŽALEC TZO Braslovče Litrov 1. BIZJAK Jože Letuš 50, Šmartno ob Paki 33.074 2. VODUŠEK Jože Dobrovlje 8, Braslovče . 34.671 33.467 32.652 32.471 28.717 28.011 27.168 25.775 24.970 3. TURNŠEK Jože Podvrh 83 4. PUNCER Jože Sp. Gorče 11 5. ROJNIK Tilka Sp. Gorče 5 6. KOS Franc Sp. Gorče 8 7. RAK Vinko Podvrh 71 8. FORŠTNER Franc Dobrovlje 3 9. MAROVT Vlado Topovlje 10. ROJNIK Jože Podvrh 16 1. HLEVSKA SKUPNOST OGRAJENŠEK Podkraj 1, Žalec 65.434 2. ŠKAFAR Anton Gotovlje 148, Žalec 35.131 3. GOLHLEB Metka Gotovlje 114 34.695 4. VERDEV Franc Podkraj 17 34.446 5. BIZJAK Ivan Gotovlje 43 25.658 6. BOSNER Jože Gotovlje 46 23.180 7. JELEN Franc Podkraj 2 21.522 8. TURINEK Anton Podkraj 9 18.876 9. HRUSTEU Anton Studence 18 14.709 10. HOLOBAR Anton Migojnice 100, Griže 13.932 TZO PETROVČE 1. VEBER Franc Galicija, Žalec 37.693 2. OSET Ivan Drešinja vas 40, Petrov. 34.370 3. STRENČAN Viki Levec 60, Petrovče 30.619 4. PODPEČAN Martin Galicija, Žalec 26.950 5. OCVIRK Anica Mala Pirešica, Žalec 21.024 6. GAJŠEK Viki Drešinja vas 45, Petrovče 20.071 7. GAJŠEK Erika Mala Pirešica, Žalec 18.823 8. VASLE Vinko Studence 2, Žalec 16.753 9. KUDER Martin Levec 51, Petrovče 14.656 10. ČRETNIK Jože Pernovo, Žalec TZO POLZELA 1. HLEVSKA SKUPNOST MEŠIČ Polzela 109, Polzela 85.765 2. HLEVSKA SKUPNOST RAKUN Založe 9 72.120 3. CIZEJ Angela Podvin 50 60.957 4. ŽOLNIR Ivan Podvin 9 41.870 5. ZAGORIČNIK Vinko Podvin 30 41.343 6. SATLER Alojz Založe 42 33.327 7. KOŠEC Jože Ločica 32 23.326 8. GERŠAK Maks Založe 6 22.043 9. LIKEB Avgust Založe 35 16.693 10. DROBEŽ Ivan Dobrič 7 16.431 TZO PREBOLD 1. SVET Vlado Kaplja vas, Prebold 56.176 2. ZAGOŽEN Peter Matke 1 52.542 3. RIBIČ Martin Latkova vas 43.602 4. ERGOT Oto Gornja vas 41.603 5. CILENŠEK Anton Kaplja vas 21.645 6. GRENKO Franc Kaplja vas 21.052 7. ROJNIK Ivan Kaplja vas 19.269 8. KOKOVNIK Marija Kaplja vas 16.579 9. ŽGANK Rado Šešče 16.506 10. ŠKRABE Marija Marija Reka 15.196 TZO ŠEMPETER 1. HLEVSKA SKUPNOST KUNST Sp. Grušovlje 12, Šemp. 67.488 2. HLEVSKA SKUPNOST COKAN Roje 1, Šempeter 64.356 3. RIBIČ Ivan Roje 4 43.530 4. GLUŠIČ Franc Sp. Grušovlje 7 41.291 5. SERDONER Ivan Zg. Grušovlje 25 31.167 6. ČETINA Jože Sp. Grušovlje 6 30.531 7. ŽGANK Ivan Roje 7 28.682 8. ČETINA Pavla Zg. Grušovlje 28.599 9. ČETINA Ivan Sp. Grušovlje 4 27.925 10. LEDINEK Cita Sp. Grušovlje 10 26.169 TZO TABOR 1. KRAJNC Martin Kapla 15, Tabor 21.691 2. TERGLAV Ivan Tabor 44 21.099 3. JANČIGAJ Slavka Pondor 5 17.374 4. NEMIVŠEK Vinko Miklavž 15.073 5. PODBREGAR Stanko Ojstriška vas 15.030 6. KOS Vinko Loke 14.876 7. NATEK Norbert Pondor 14 11.023 8. ŽILNIK Pavel Tabor 45 10.954 9. ŠIRŠE Ivan Tabor 41 10.954 10. LESJAK Milan Ojstriška vas 10.910 TZO TRNAVA 1. ROŽIČ Jože Zakl 10, Gomilsko 65.794 2. ORAČ Martin Orla vas 29, Braslovče 29.593 3. ŠKODNIK Franc Orla vas 15 29.512 4. STEPIŠNIK Albin Trnava 17, Gomilsko 28.299 5. TURNŠEK Marija Gomilsko 37 27.376 6. TURK Franc Trnava 16, Gomilsko 26.451 7. BRINOVEC Marija Gomilsko 18 25.957 8. ŠELIGO Franc Zakl 2, Gomilsko 25.347 9. TEKAVC Ivan Gomilsko 24 25.242 10. HRUŠOVAR Franc Orla vas 25, Braslovče 23.323 TZO VRANSKO 1. HLEVSKA SKUPNOST BRIŠNIK Prekopa, Vransko 172.228 2. PISTOTNIK Stanko Ločica 44, Vransko 64.704 3. ŠPORIN Janko Prekopa 20 53.943 4. ZUPAN Ludvik Ločica 43 36.078 5. KLADNIK Alenka Čeplje 19 28.810 6. REBERŠEK Franc Selo 7 25.348 7. FARČNIK Anton Stopnik 30 25.055 8. PISTOTNIK Anton Prapreče 14 23.720 9. ROVAN Alojz Brode 19 21.061 10. NOVAK Anton Zajasovnik 20.849 2. DO ERA TITOVO VELENJE - TOK KMETIJSTVO ŠOŠTANJ l;i ARLIČ Ivo Skale 82. T. Velenje 87.789 2. ROTNIK Franc Ravne 185, Šoštanj 80.685 3. TEKAVC Jože Topolšica 8, Topolšica 67.993 4. ROČNIK Jože Zavodnje 31, Šoštanj 67.505 5. ROŽIČ Alojz Topolšica 22 66.707 6. LOČAN Ivo Topolšica 6 61.455 7. Spital Anton Gaberke 81, Šoštanj 53.212 8. HRASTNIK Franc Topolšica, 195 52.912 9. STROPNIK Jože Ravne 32, Šoštanj 48.443 10. ROČNIK Zdravko Zavodnje 32, Šoštanj 46.142 3. HMEZAD, KMETIJSKI KOMBINAT ŠMARJE - TEMELJNA ORGANIZACIJA KOOPERANTOV 1. NOVAK Vili Nova vas, Šmarje 67.994 2. SAJKO Anton Rjavica, Rog. Slatina 47.629 3. NAMUŠ Franc Sp. Tinsko, Vinski vrh 38.262 4. TISELJ Ivan Vrenska gorca, Kozje 32.033 5. JANŽEK Jože Sp. Sečovo, Rog. Slatina 31.231 6. KOVAČIČ Franc Gubno, Kozje 30.250 7. ČAKŠ Slavko Sp. Tinsko, Vinski vrh 30.503 8. KOVAČIČ Ivan Ješovec, Kozje 30.369 9. TOVORNIK Marjan Zagorje, Kozje 28.999 10. SINKOVIČ Miloš Vrenska gorca, Kozje 28.411 4. KMETIJSKI KOMBINAT SEVNICA 1. MAROLT Fanika Boštanj 4, Boštanj 52.436 2. POMPE Ivan Razbor 42, Loka/Z. mostu 33.083 3. MIRT Anton Kladje 3, Blanca 33.060 4. JAZBEC Marija, Anton Drožanje 13, Sevnica 29.478 5. BECI Ivan Razbor 44, Loka/Z. m. 25.921 6. GRAČNAR Franc Prešna loka 1, Sevnica 25.241 7. MIRT Jože Blanca 14, Blanca 24.953 8. AMERŠEK Zinka Metni vrh 1, Sevnica 21.160 9. JUDEŽ Anton Kompolje 6, Boštanj 20.549 10. KOZINC Franc Metni vrh 2, Sevnica 19.798 5. KOROŠKA KMETIJSKA ZADRUGA, TZE ODOR DRAVOGRAD 1. KOGELNIK Jože, Lojzka Podklanc 5 54.976 2. KONEČNIK Anton, Vida Selovec 9 42.385 3. GORŠEK Milan, Minka Šentjanž 1 28.390 4. KADIŠ Jože Dobrava 6 27.396 5. BART Adolf Šentjanž 20 27.052 6. HORVAT Vinko Libeliče 34 25.139 7. SAJEVEC Alojz, Ana Libeliče Tribej 23.868 8. KADIŠ Vinko, Rozina Dobrava 5 22.946 9. GUZEJ Ivan, Ivanka Bukovska vas 16 21.781 10. KREVH Franc, Erna Vič 6 21.398 11. DULER Betka Gorče 2 21.151 6. KMETIJSKA ZADRUGA SLOVENSKE KONJICE 1. ČREŠNAR Marija Ostrožno 40, Loče/Polj. 26.905 2. JUHART Karel Novo Tepanje 11, Sl. Konj. 23.755 3. POVH Viktorija Podob 4, Loče/Poljčane 22.905 4. LEVART Pavla Draža vas 33, Loče/P. 22.378 5. LAH Slava Brezje 8, Loče/P. 21.792 6. PUČNIK Anton Perovec 2, SL Konjice 20.713 7. ŠMID Jože Mlače 10, Loče/P. 20.485 8, ZORKO Anton Skedenj 14, Loče/P. 20.488 9. JANČIČ Karel Gračič 2, Zreče 20.228 10. BERGLEZ Milan Sp. Grušovlje 14, Sl. Kon. 18.655 7. KOROŠKA KMETIJSKA ZADRUGA, TZO »TRATA« PREVALJE 1. MOČILNIK Rok, Slavka Lokovica 12 77.579 2. GRADIŠNIK Rudi, Marija Lokovica 4 77.514 3. KOTNIK Beno, Tončka Podkraj 10 68.898 4. NAVERŠNIK Ivan, Tončka Lom 9 51.021 5. HUDOPISK Tone, Janja Naverški vrh 18 49.095 6. MERKAČ Štefan, Marina Stražišče 29 47.863 7. ŽAŽE Jakob Leše 136 45.500 8. REZAR Peter, Tončka Tolsti vrh 23 42.538 9. VOGL Rudolf, Marjana Dolga brda 23 40.592 10. ČAS Valentin, Milka Suhi vrh 40.592 8. KMETIJSKI KOMBINAT ŠENTJUR - TEMELJNA ORGANIZACIJA KOOPERANTOV 1. ŽNIDAR Ivan Dolga gora 20, Ponikva 51.253 2. KOLAR Jože Pletovarje 9, Svetelka-Dramlje 49.107 3. PEVEC Martin Slatina 5, Ponikva 37.185 4. GOLEŽ Slavko Podgaj 15, Ponikva 30.185 5. SITAR Ivan Ponkvica 4, Ponikva 29.747 6. TISEL Pavel Golobinjek 10, Planina 29.028 7. BRGLEZ Anton Dolga gora 19, Ponikva 26.557 8. SENICA Alojz Golobinjek, Planina 22.180 9. VUKOVŠEK Miha Grobelno 149, Grobelno 20.751 10. MASTNAK Jože Lokarje 10, Šentjur 20.518 9. HMEZAD KZ SLOVENSKA BISTRICA - TZO OPLOTNICA 1. KUK Jože, Amalija Dobriška vas 3, Sl. Konj. 24.012 2. PŠENIČNIK Anton Dobrova 3, Oplotnica 22.425 3. PUČNIK Alojz, Anica Dobrova 5, Oplotnica 13.233 4. PUČNIK Janez, Julijana Pobrež 9, SL Konjice 13.164 5. ŽIST Milan Kostanjevec 20, Zg. Ložnica 13.090 6. POTOČNIK Avgust Malahoma 25, Oplotnica 12.429 7. KORENJAK Franc, Ivana Zg. Ložnica 24 12.344 8. PIŠOTEK Jože, Jožica Gladomes 5, Zg. Ložnica 11.875 9. RUTNIK Jože, Marija Markačica 18, Oplotnica 11.525 10. ŠEGA Jože, Pavla Zg. Ložnica n. h. 11.498 10. MERX - KMETIJSKA ZADRUGA CELJE 1. TURNŠEK Anton Zg. Hudinja 10, Celje 36.660 2. DIMEČ Jože Rožni vrh 1, Šmartno 30.484 3. TURNŠEK Alojz Šmartno 1 29.932 4. VOZLIČ Martin Šmartno 13 26.817 5. TROBIŠ Ignac Ljubečna 73, Škofja vas 25.601 6. VIDMAR Marija Arclin 17, Škofja vas 20.211 7. SKOČIR Mirko Strmec 57, Strmec 18.664 8. VERDEV Franc Pristava 27, Dobrna 19.699 9. VRISK Matilda Ivenca 16, Vojnik 16.507 10. BOŽNIK Marko Socka 25, Strmec 15.351 11. ABC POMURKA ZKZ TRBOVLJE - TZO TRBOVLJE 1. GREŠAK Franc Knezdol 38, Trbovlje 17.061 2. MALUS Marija Gabersko 9 11.704 3. ZUPANČIČ Tončka Gabersko 42 11.109 4. ZUPAN Franc Knezdol 35 10.769 5. SENČAR Martin Knezdol 17 9.463 6. KOVAČEC Ana Čeče 6 8.373 7. BABIČ Pavla Ostenk 18 8.270 8. ZAKONJŠEK Joža Knezdol 16 7.363 9. MURN Joža Gabersko 41 7.322 10. ZADOBOVŠEK Milka Gabersko 45 6.775 12. MERX KMETIJSKA ZADRUGA LAŠKO - TZO KOOPERACIJA LAŠKO 1. TRUPAJ Ivan Laška vas 21 37.870 2. PODLESNIK Marica Svibno 35 36.540 3. DEŽELAK Matevž Lože 1 31.802 4. LAPORNIK Ivan Žigon 6 31.747 5. RAJH Frido Brodnice 13 28.514 6. MAČEK Jože Olešče 19 26.851 7. KOŠIČ Slavko Turje 40 26.418 8. KRAŠEVEC Vinko Stopče 4 25.557 9. ŽVEPLAN Jože Brodnice 7 25.336 10. JURKOŠEK Konrad Žigon 29 25.196 13. ABC POMURKA ZKZ TRBOVLJE - TZO DOL PRI HRASTNIKU 1. MAJCEN Anica C. VDV brigad 20, Dol/Hr. 26.912 2. ROVŠEK Henrik Kovk 26, Dol 20.854 3. BANTAN Ivanka Slatno 94, Dol 19.624 4. BOŽIČ Silva Belovo 5, Laško 16.953 5. URBAJS Anica Prapretno 13, Hrastnik 16.856 6. ROTAR Anica Prapretno 15 16.002 7. DRAKSLER Zinka Mamo 19, Dol 15.777 8. NAPRET Rudi Marno 22 15.162 9. JAKOPIČ Alojz Mamo 21 15.117 10. URBAJS Eli Prapretno 11, Hrastnik 14.152 Deset naj več jih proizvajalcev mleka po zadružnih organizacijah, to je 190 proizvajalcev je oddalo skupaj 6.505.231 lit. mleka in so oddali 14,29 % mleka od skupne odkupljene količine mleka V letu 1983 je isto število desetih največjih proizvajalcev oddalo mlekarni 5.340.060 litrov mleka. Indeks porasta količin pri navedenih proizvajalcih v obdobju 1983/84 je 122. Prej omenjeni proizvajalci oddajo povprečno dnevno 95 litrov mleka in so zainteresirani za oddajo mleka, saj jim je mleko pomemben vir dohodka in je tudi pri njih kvaliteta mleka konstantna doba, količine pa stalne. Navedeno nam govori, da je potrebno preusmeriti v specializirano proizvodnjo mleka še več proizvajalcev. Le tako si bomo zagotovili zanesljivo količino in boljšo kvaliteto mleka, proizvajalci pa boljši in zanesljiv dohodek. Bolezni jabolk v (Nadaljevanje s 4. strani) Skladiščni škrlup povzroča glivica Venturia inaequalis. Okužbe nastanejo že v nasadu, lahko pa tudi med sortiranjem. Skrlupaste pege se pokažejo na koži po daljšem skladiščenju, ne prodrejo v globino. Škrlup zatiramo s škropljenjem nasada zadnji teden pred obiranjem. Krastavo sadje ni primemo za skladiščenje, ker se bolezen širi dalje. FIZIOLOŠKE BOLEZNI Nagnjenost k fiziološkim boleznim prinesejo plodovi že iz nasada, pokažejo se šele v skladiščih. Najuspešneje se jih branimo med rastno dobo. Jonatanove pege ali pikčavost jonatana se pojavi na prezrelih debelih plodovih in na obarvani strani. Če se pikčavost pojavi le na nekaterih plodovih, še ni znaka za preplah, saj to pomeni, da so oboleli res najbolj zreli plodovi. Če se pege pojavijo v večjem obsegu, je potrebno zalogo čimprej porabiti. Pege preprečimo, če sadje pravočasno oberemo, hitro ohladimo in hranimo v CA s 3 % CO2. Več škode kot sama pegavost povzroči gnitje, ki še hitro širi na pikah. Notranji zlom se pojavlja na prezrelih plodovih ob letinah ž neugodnimi rastnimi pogoji (suša, pozno gnojenje z dušikom). Tkivo porjavi neposredno pod lupino in se nato širi vse do sredine plodu. Tkivo postane kašasto, sprva svetleje, nato pa temno obarvano. Bolezen se pojavlja pogosteje na velikih plodovih z zelo mladih dreves. Pojav te bolezni opozarja na konec vzdržljivosti sadja v skladiščih. Grenke pege se pojavijo neposredno pod lupino in niso vedno opazne na zunaj. Vzroki za bolezen so predvsem v nasadu. Večkrat se pojavlja na plodovih z bolj mladih dreves, na prekmalu obranih plodovih, pri neustreznih vodnih razmerah in pregnojenju z dušikom. Bolezen preprečujemo tudi z večkratnim škropljenjem s kalcijevimi preparati. Porjavenje lupine (scald) je fiziološka bolezen, ki se pojavlja največkrat in lahko povzroči izredno veliko škode. Bolezen je oksida-cijskega izvora. Zgodnje porjavenje opažamo na nedozorelih jabolkih, pozno (starostno) porjavenje pa po daljšem skladiščenju. Dokler je napaka manjša, kakovostni premočno prizadeta. Ko se razširi pod kožo, sadje ni več okusno. Porjavenje peščišča je bolezen ki se pojavlja pri predolgem skladiščenju pri prenizkih temperaturah. Porjavenje se začenja v peščišču. V večjem obsegu se bolezen pojavi, ko je v času dozorevanja vreme deževno in če je bilo drevje preobilno gnojeno z dušikom. Bolezen se pri + 3 °C ne pojavlja, vendar relativno visoka temperatura skrajša možni čas skladiščenja. Med, cvetni prah, matiini mleček in propolis so osnovne sestavine izdelkov Čebelarske zadruge Žalec. Vedno, a prav posebno v teh mrzlih in mokrih dneh priporočamo za boljše počutje. GELE ROYALE (GR) SUPER: želodčne težave, izčrpanost, težave v klimakteriju, pešanje moči GR SUPER DVOJNI: bolezni srca in ožilja, slabokrvnost, slabšanje spolne moči, lažji diabetes GR SUPER S PROPOLISOM: obolenja dihal, želodčne In črevesne infekcije GR MITE: neješčnost in prehladi otrok GR FORTE: jačanje moči in normaliziranje stanja po dolgih boleznih POLLMEL: stimuliranje živčevja in krvotoka, črevesna obolenja POLLEN CVETNI PRAH (130 g in 40 g): uravnavanje prebave in krvnega pritiska, stimulacija živčevja, zaviranje staranja BIOPOLL: bolezni jeter, sečevodov, prostate, lažji diabetes Branko Bukovnik Dovoz hmelja v novembru bil je živ in vse kaže. da bo kakovostni odkup nad 72 % prve in nad 25 odstotkov druge vrste, količinski pa nad 4.000 ton. TEHNOKRATOVE LASTNOSTI IN VEDENJE skladiščih Poškodbe zaradi neprimerne kontrolirane atmosfere (CA) Poškodbe zaradi prevelikih količin ogljikovega dioksida se pojavijo v različnem obsegu (odvisno od količin CO2) kot razne porjavitve v peščišču, zunanjem sloju ah celo na zunanji strani. Predno opazimo vidne spremembe, lahko zaznamo spremembo okusa mesa, ki postane rezko zaradi prisotnega C02- Poškodbe zaradi premalo kisika so na videz podobne zastrupitvam s CO2. Porjavitve se navadno začnejo v peščišču in lahko zaznamo močan vonj po fermentiranem sadju. Steklavost opazimo na prerezu plodu že v nasadu. Na prosojnih mestih je tkivo zalito s celičnim sokom. Pri nizkih temperaturah tako meso porjavi, pri višjih se lahko tudi regenerira. Zmrzline so poškodbe, ki nastanejo zaradi prenizkih temperatur skladiščenja (- 0,5 do - 2,5 °C). Bolj nevarno je, če je sadje daljši čas izpostavljeno temperaturam, ki Sicer niso veliko pod zmrzliščem soka, kot če sadje doživi le kratek hladen šok. Tkivo prenese celo ohladitve do - 6 °C, če so kratkotrajne. Zaradi hudih zmrzlin postanejo plodovi po odtalitvi rjavi, neužitni in zgnijejo. Avtoliza je bolezen, ki se pojavi po predolgem skladiščenju. Ta bolezen naznani konec življenjske dobe sadja. Če plod ni propadel zaradi gnitja ali kakšne fiziološke bolezni, potem propade zaradi izsušitve, razkroja cehe in razpokanja lupine. Tatjana Rojnik Hladilnica Višja agronomska šola v Mariboru je praznovala 25-letnico. Čestitamo! GRUNT Grunt je večenl Do pekla ima korenine dokler na njem si srečen; sicer kmalu vse premine. Debel zid, široki velbi, kot, da nosijo graščino; podano sleme, mokri stropi vse prehaja v podrtijo. Pod staro lopo plug rjavi, pusto polje, sam plevel, o življenju mladem ni sledi; le prazen stog in prazen hlev. Nikjer ni volje in mladine, vse pogreza se v sivino; nič ni večno, vse premine, ko pokvarimo mladino! Inž. Tine Benedičič Občasno povečanje osebnih dohodkov je darilo tehnokracije, ki je uspešno, s pomočjo občinskega birokrata, obšla ustrezen družbeni dogovor. Solidarnost med delavci različnih temeljnih ali delovnih organizacij je odmerjena po predlogih najvišjega tehnokratskega vrha, ki deli in vlada in na ta način vzdržuje socialni mir,»ne glede na vzroke za doseganje takih ah drugačnih rezultatov gospodarjenja v posameznih organizacijah združenega dela To ne prispeva niti k resnični solidarnosti, še manj pa k trajnemu odpravljanju slabosti v gospodarjenju. Na podoben način se odloča tudi o osebnih dohodkih najzvestejših podanikov ter o drugih vprašanjih njihovega osebnega statusa: s katerim avtom se ima kdo pravico voziti, v kateri sobi bo kdo sedel, ah bo imel svojo tajnico ali ne itd. Tehnokrat si praviloma zagotavlja vse ah čim več pravic zase in čim manj za druge. Ker vlada tehnokracija po svojih zakonitostih, tudi ni zaželeno delovanje delavske kontrole. Tehnokracija deluje v bistvu kot vlada v senci; na neformalnih sestankih ob kavi se odloča o kadrovski politiki, o delegatih za različne funkcije zunaj hiše, pa tudi o kandidatih za funkcije v hiši. Razmišlja o tem, kako bi zaščitili skupinsko-lastninske interese pred družbenimi, o izigravanju (Nadaljevanje na 10. strani) KORONARNA BOLEZEN IN SRČNE MOTNJE Čedalje več je stresnih situacij, čedalje več stisk pri srcu, takozvanih koronarnih stisk, stresov, psihičnih in fizičnih. Tudi obolenj žilnega sistema in srca je čedalje več. Povzročajo dolgotrajna težka bolezenska stanja, drago zdrav- Prof. dr. sc. dr. Janez Kraševec ljenje in rehabilitacijo po prebolelem srčnem infarktu, po operacijah na srčnih žilah, takozvanih bypasih, po vstavljanju umetnih zaklopk in podobno. Dolgotrajna je odsotnost z dela, svojega domačega okolja, pa celo invalidnost in delanezmožnost je posledica takih obolenj. Zato ni napak, da podam nekaj novosti in podatkov o tem sodobnem problemu, odvisnem od mnogih dejavnikov, katerih eden - sladkorna bolezen -je dokaj pogost. Za uvod tudi nekaj podatkov iz našega okolja. V Sloveniji je v TEHNOKRATOVE LASTNOSTI IN VEDENJE (Nadaljevanje z 9. strani) predpisov, o »velikih« poslovnih potezah na račun drugih itd. Ker je celotno delovanje največkrat na robu zakonitosti, so tudi med njimi taki odnosi, da si z lahkoto drug drugemu tolerirajo kakšna »manjša« prisvajanja družbene lastnine: povsem razumljiva je npr. uporaba službenega avtomobila in šoferja za prevoze v oddaljene vikende, pogosto »sestankovanje« po privatnih gostilnah na družbene stroške, darila ob različnih praznikih in jubilejih, ipd. Tehnokratizem še posebno cveti, če ima organizacija združenega dela monopolen položaj in če je dohodka, ki ni rezultat dela v kolektivu, na pretek. Da bi tehnokrat povečal svoj ugled in vpliv, v družbi in na sestankih omenja svoje redne stike s pomembnimi funkcionarji, zlorablja njihovo ime, pripoveduje lovske dogodivščine, ki jih je doživel v elitni družbi, osebno deli sredstva za reklamo itd. Čeprav so tehnokrati že zaradi drugih člani ZK, v svojih osebnih obveščevalnih zvezah v kolektivu bolj zaupajo različnim sumljivim malomeščanskim elementom, ki po instinktu zelo dobro ločijo, kaj je bitka za resnične interese delavskega razreda in kaj je tisto, kar trenutno rad sliši ta ali oni tehnokrat, da bi si še bolj okrepil oblast nad ljudmi. V zamemo nudi svojim zaupnikom manjše usluge in privilegije, s katerimi so ti še kako zadovoljni, saj nimajo druge objektivne perspektive. Zato se zadovoljijo z drobtinicami in zvesto služijo vsakomur, ki jih njim nudi. Praviloma so pravi komunisti v teh okoliščinah manj cenjeni, saj so običajno označeni kot prenapeteži. Prav gotovo je, da taki delavci v tem okolju ne bodo napredovali in da se bodo kar naprej idejno bojevali s tehnokratsko strukturo. Prej ali slej končno tudi zapustijo tak kolektiv. Tehnokratu po načinu življenja ter življenjskem standardu kot vizija najbolj ustreza model meščanske demokracije, podzavestno ga poveličuje in hvali. Zato je neobčutljiv do tega, da se letu 1971 umrlo zaradi srčno žilnih obolenj 7782 ljudi od skupno 17.425, kar je približno 45 odst V letu 1980 je bilo 18.821 smrti, od tega na račun srčnih in žilnih bolezni 8913, v letu 1981 18.735, od tega zaradi ožilja in srca 8551 in v letu 1982 je bilo na Slovenskem 19.647 umrlih, od tega zaradi ožilja in srca 9.226, kar znaša 47 odstotkov. Tako je bilo leta 1971 na 100.000 prebivalcev v Sloveniji 450,9 umrlih zaradi bolezni obtočil, leta 1980 473,5, leta 1981 452 in leta 1982 478,5 odstotka. To je med 45 in 47 odstotkov vseh umrlih. Največja umrljivost na Slovenskem zaradi bolezni, oziroma odpovedi srca in ožilja, je med 35 in 64 letom starosti, tj. poprečno 1300 ljudi od ca 8800 vseh umrlih te starosti, kar je 18 odstotkov. Nad 65 let starosti je zaradi teh bolezni smrtnost skoro 80 odstotna Zanemarljivo malo pa je smrtnih primerov pri mlajših zaradi srca in ožilja, le 2 odstotka, bi kako je na Celjskem? V letih 1981 in 82 je od vseh umrlih, kar je okoli 2600 oziroma 2860 v navedenih dveh letih bil vzrok smrti med 35 in 64 letom starosti kar 175 in 198 krat obtočila in srce, nad 65 pod njegovim okriljem lahko koti reakcija, saj ji na vsej črti popušča. Ni naključje, da se v takih okoljih skrivajo pod plaščem samoupravne demokracije tudi razredni sovražniki, ki se v normalnih razmerah le cinično izživljajo z opazkami na račun našega družbenega sistema ah o posameznih funkcionarjih. Inovacije, novo znanje in sodobna tehnologija so potencialne nevarnosti za obstoj tehnokratske strukture, prav tako pa tudi morebitni sodobnejši organizacijski prijemi in nova samoupravna organiziranost. Zato skuša tehnokrat tudi na take in drugačne razvojne izzive odgovornosti na čim manj boleč način, tako da se ne bi spremenile že utečene navede in metoda Tudi če po naključju zamenja delovno mesto, dela naprej na star, navajen način, s čimer se s svojim vedenjem že spreminja tudi v birokrata. Zato praviloma presliši pobude in ideje drugih, ki so zunaj njegovega kroga V takem okolju ni nič čudnega, če letijo v koš vse nove ideje in pobude, če se pred delavci skrivajo študije, celo take, ki jih je sofinancirala družba, da ne bi razburkale duhove, ker predlagajo racionalnejše rešitve. Tako okolje tudi ni naklonjeno novim, sposobnim kadrom, obdržijo se samo »kimavci« in hinavci, saj ni potrebno nikomur o ničemer razmišljati, saj so ukazi jasni, treba jih je le izvajati: zato je uveljavljena negativna kadrovska selekcija. Tehnokrat pa tako ali tako vse ve, pravila utečenega stroja so znana, kolesje pa se lahko vrti le, če so zobniki usklajeni. Ambicije drugih za spreminjanje stanja se označujejo kot negativne osebne lastnosti. Glavna slabost celotne tehnokratske strukture je poleg dušitve samoupravljanja ta, da hitro zastari in da se prepočasi prilagaja novim gospodarskim nalogam. Zato tudi ni pričakovati, da bodo taki kadri borci za družbeni napredek ter stabilizacijo gospodarstva in družbe, kot tudi ne, da nas bo lahko tehnokracija in birokracija izvlekla iz sedanjih gospodarskih in družbenih težav. Ne ena ne druga namreč nista sposobni motivirati in mobilizirati najširših množic. Komunist št 28 | L. let starosti pa 1100 primerov, to je med 35 in 40 odstotkov smrti. O nastopanju obolenj in ostalo statistiko deset in de-setitisočev obolelih se danes ne bi spuščal. Toljko za uvod. Tudi po svetu je ta problem izredno pereč. V bližnji preteklosti je bilo nekoliko mednarodnih in nacionalnih kongresov in simpozijev tudi pri nas. Na njih je prikazan razvoj zaviranja in preprečevanja ene od najvažnejših bolezni sodobne civilizacije - koronarne bolezni. Podatki, ki so bili prikazani na simpoziju za preventivo koronarnih bolezni srca in nenadne srčne smrti v Miin-chenu lani decembra, govore, da je v ZDA ishemična bolezen srca v 34 odstotkih vzrok smrtnosti v primerjavi z Zvezno republiko Nemčijo, kjer je ta vzrok le okoli 20 odstotkov. Okoli 5,4 milijona Amerikancev boluje zaradi is-hemične bolezni srca, 680.000 bolnikov pa je letno zaradi srčnega infarkta v bolnici. To so ogromne številke, ki jih spremljajo tudi velikanski izdatki, saj samo zdravljenje stane več milijard dolarjev, kar je celo pri njih velik udarec na nacionalno ekonomijo. Zaradi tega vsepovsod po svetu stalno iščejo pota in načine preventive ishemične bolezni srca. Res pa je, da lahko pretečejo leta, da bi se delno zamašila normalna krvna žila. Težji so primeri da se že arteriosk-lerotična, spremenjena krvna žila še dodatno zoži, pa se lahko že po nekaj minutah popolnoma prekine obtok. Izredno so ogrožene osebe, ki vzporedno z arterosklerozo bolujejo še na drugih kroničnih boleznih, kot je na primer sladkorna bolezen. Incidenca koronarnih bolezni pri diabetikih je daleč večja, kot pri prebivalstvu nasploh, je dejal strokovnjak iz Bostona Tako se dozdeva da je tudi povišan krvni pritisk pri diabetikih nevarnejši. Ponavadi imajo ti tudi povišan holesterol v krvi in obstoji medsebojna povezanost Ni pa dokazano, da bi bile abnormalne vrednosti maščob v krvi in debelost diabetikov v direktni povezavi z vrednostmi krvnega sladkorja. Zato tudi posvečajo pozornost regulaciji lipidov oziroma krvnim maščobam, saj igrajo pri arteriogenem procesu odločujočo vlogo. To velja posebno za frakcije LDL, to je lipoproteine z nizko gostoto. Nasprotna komponenta temu je v krvi HDL holesterol, takoz vani lipoproteini visoke gostote, ki transportirajo holesterol iz tkiv. Med seboj torej ti dve komponenti delujeta nasprotujoče. Navajajo znamenito Framinghamsko študijo, ki pa zanimivo ni dokazala, da so pri diabetikih kardiovaskularni rizični dejavniki večji, kot pri zdravih, kar se tiče sladkorja. Pač pa so pri njih riskantne ravno povišane vrednosti holesterola v krvi. Posebno velik riziko je po raziskavah zaradi kardiovaskularnih bolezni pri že- nah, ki imajo tri znane značilnosti, ta-kozvani trias: debelost, nizke koncentracije lipoproteinov visoke gostote-HDL in sladkorno bolezen. Znano je, da diabetiki pogosteje obolevajo in umirajo zaradi kardiovaskularnih bolezni in imajo pogosteje koronarno bolezen srca Vsaka klinično vidna, ugotovljiva oblika koronarne bolezni je pri diabetikih pogostejša. Visok riziko imajo tudi žene diabetiki, ki je za koronarno bolezen enak moškim brez diabetesa Nekatere številke kažejo, da so smrtni incidenti zaradi obolevanja srca in žil pri diabetičnih ženah dvakrat pogostejši, kot pri zdravih moških, saj mislimo, da arteriogeni proces pri diabetiku hitreje napreduje. Namreč, diabetes kot kronična bolezen, poškoduje srčno mišico in vodi do oslabelosti in mlahavosti srčne mišice. Riziko diabetičnih žena, da obolijo na srčnem inflarktu je 3,6 krat večji, kot je riziko pri normalni populaciji in dvakrat večji, kot pri moški populaciji diabetikov. To opažamo tudi pri vsakdanjem delu, da infarkt in srčne stiske, angina pektoris in ostale le niso le domena moških, čedalje pogosteje srečujemo žene, ki so prebolele infarkt, kar v preteklosti ni bilo pogosto. Tudi tu se najbrže pozna enakopravnost pri delu, odgovornosti, hitrem tempu, tehnologiji itd. Navajajo številke, da je pri ženah s sladkorno boleznijo 34,5 odstotkov srčnih infarktov neprepoznanih, pri moških diabetikih pa le 26,3 odstotka. Tako so pri diabetičarkah nediag-nosticirani srčni infarkti 1,7 krat pogostejši, kot pri zdravih z normalnim sladkorjem v krvi. Pri moških nasprotno, je riziko kar 3 krat večji. Ko raziskovalci v svojih trditvah odstranijo vse ostale indikatorje rizika, ga imajo moški diabetiki 70 odstotkov več, žene diabeti-čarke pa kar 200 odstotkov. Tu gre za rizike slabih razvad, nevzdrževanja kondicije, gibanja, prevelikega apetita in druge. Mnogo je predpostavk, čemu to?, oziroma v čem so te spremembe strjevanja krvi v žilah in posledičnih zamašitev. Pri diabetikih ni le važno, da regulirajo krvni sladkor z dieto in zdravih, pač pa tudi z načinom življenja. Mnogo važnejše je bolnika, ki naginja h koronarnim stiskam in boleznim, osvoboditi odvečne telesne teže, normalizirati krvni pritisk, odstraniti odvečne razvade kajenja, izboljšati medsebojno razmerje visoko in nizko gostotnih lipoproteinov, pravilno obremenjevati telo in vzdrževati telesno kondicijo. V kolikor se izboljša profil vrednosti mastnih kislin oziroma lipidov v krvnem serumu, so šanse za izogib koronarni srčni bolezni večje. Prihodnjič bom nakazal nekaj podatkov o zaščiti, ekonomskih problemih, o nekaterih zdravilih, pa o angini pektoris in aspirinu kot možnosti izbora zdravljenja. Naj živi 29. november! Zgodilo se je leta 1947. Že dobro leto sem služboval v Gornjem gradu. Kmalu po prihodu sem bil izvoljen za predsednika mladine. Takrat je mladina delala, to pa! Vsi v Gornjem gradu so vedeli, da sem Spodnjesavinjčan. Iz gozdov na Čmilcu so takrat množično vozili hme-ljevke. Ne samo s traktorji, tudi z vozovi. Cesto sem srečal znanca. Dobro se spominjam Zagoričnikovega Ivija iz Prebolda. Mislim, da je bil traktorist. Nekajkrat sva v gostili »Pri Žmavcu« skupaj južinala. Tudi »božji« kapljici se nisva odrekla. - Daleč so te porinili. Si se vživel? Gornjegrajčani so pravi purgarji. - Višja, ljubljanska komanda Oprosti, mnogo je srčno dobrih ljudi. Z njimi se družim. Z njimi živim. Gospode se izogibam. - Kakšne gospode? V socialistični državi gospoda nima prostora! Mislim, da je bil nekaj časa partizan in v sebi je nosil besede številnih komisarjev. - Si v partiji? me je pogledal. | -.'Letos, ob obletnici oktobrske revolucije sem bil sprejet. Petnajstega oktobra 1987 bo 40 let Poprej sem bil stažist. Dve leti. Prvo leto v Preboldu, drugo v Gornjem gradu. Prvo karakteristiko mi je napisal prvoborec Tone Kotnik. Vodil je marksistični krožek, ki sem ga redno obiskoval. Ob prihodu v Gornji grad mi je šefica dejala. - Takoj se vključi v delo organizacij in društev. Kadar boš v stiski, pridi k meni. Življenje in delo v našem Gornjem gradu imam v mezincu. Med vojno so ji ubili moža Ni bila partijka, pri treh otrocih pa zagrizena družbenopolitična in društvena delavka Bila mi je svetel vzor do kraja zavedne slovenske matere. Sprejem v KP je bil po nekakšnem hitrem postopku. Vsem se je mudilo. Najbolj pa sekretarju, Zagoženovem Tonetu, partizanskemu kapetanu. Visok in izredno krepak moški. In odločen. Njegova beseda je bila neke vrste zakon brez milosti. - Ti boš predsednik gornjegrajske mladine! je skoraj ukazal in nisem si upal ugovarjati. |Vt Ja, ti spodnjesavinjski hmeljar! je zaorilo med mladimi. Niso vedeli, da sem le ubog proletarski otrok, ki si je s petimi leti začel služiti kruha, mleka in žgancev, cajgnate obleke in najcenejše čevlje. Moja mlada leta so bila resnično neizprosna Čeprav sem med vojno videl širno Rusijo, škorenjsko Italijo, doživel v Franciji najdaljši dan, nisem nikoli bil pravi ujetnik, kot civil sem se leta 1945., sredi februarja, vrnil v Jugoslavijo. Gornji grad pa druga polovica vojne prava partizanska trdnjava! S seboj nisem nosil nikakršnih grehov, to je moj sekretar razumel in me zadolževal z najrazličnejšimi funkcijami. Kot predsednik mladine sem moral čestokrat javno nastopiti. Tudi s kakšnim govorom.' Mnogi so me imeli za »velikega« intelektualca, v resnici pa sem bil v znanju reva vseh rev. Moral bi se pisati Smolač in ne Kumer. Kumer zveni bolj nemško, na smoli pa sedim skoraj celo življenje. Predsednik sodišča, tovariš Topolovec, prvoborec in visok intelektualec, skupaj v eni hiši smo tudi stanovali, me je vpeljal v krog intelektualcev. Najbrž je hitro ugotovil, da sem »odprte« glave, le osnovnega znanja mi manjka Hvala tovariš Topolovec, veliko sem se naučil. Ali vse je bilo storjeno v taki naglici, da mi je moj brzovlaški študij skoraj v pozabi. Danes mi ta pozaba škoduje, takrat pa je bilo znanje sveže, sicer ne dovolj kaljeno. No, pa se je zgodilo mogoče teden dva pred našim največjim praznikom 29. novembrom. - Tovariš, zadolžen si za kulturno prireditev! je odločno dejal sekretar Tone, stric znanega Zagožena, ugrabljenega otroka iz Bočne. - Kaj pa govor za 29. november? je eden izmed mladih omenil sekretarju. - Predsednik mladine! je odsekano odgovoril sekretar Tone Zagožen. Spominjam se jasne novembrske noči. Mesec, nebroj zvezd, pred mano gora Lepenatka, za hrbtom Menina, v sebi pa sem nosil naročilo sekretarja gornjegrajske partije: kulturna prireditev, govor. Moral sem na posvet k šefici, Božičevi Mariji. Za kulturni program ni težav, me je tolažila Govor pa je nekaj druge? ga. Dobro se pripravi. Vedi, da te imajo mnogi za bogatega Spodnjesavinjčana, za hmeljarja z veliko začetnico. Kam, le kam sem zabredel? Vsak izgovor je jalov. Posvet z najboljšimi, srčnimi prijatelji mladine. Govori, govori! so deževale tako rekoč zahteve. Vem, še danes Občutim, zaupali so mi. Kako in kam? H knjigam! Takrat so bila Marx, Engels, Lenin, Stalin, Tito, Kardelj, Rankovič... sveta imena. Tako, bil sem pripravljen. Spregovoril bom brez lističa. Iz naust Po Gornjem gradu pa iz ust do ust. iaiSGovoril bo fant iz Spodnje Savinjske doline. Hmeljar, bogataši Jaz pa v žepu brez dinarja! Moj OD 2500 din! Večer pred 29. novembrom. Ljudje iz Gornjega grada in okolice prihajajo. Dvorana polna, prepolna. Takrat nismo poznali polurnih zamud. Začetek ob 18. uri. Za red in mir so poskrbeli moji mladinci. V prvi vrsti same velike okrajne osebnosti. Tudi predsednik sodišča, tovariš Topolovec je med njimi. V tistem času alkohola nisem poznal. Imeli so me za normalnega mladega intelektualca. Tak sem bil na delovnem mestu, v organizacijah in društvih. Imeli so me za ognjevitega govorca. (Danes pa mi očitajo, da momljam ko da imam polna usta premastnih žgancev!) Odločitev pade. Govor napamet Ali kod hodi moja prava pamet, to sem se spraševal. Prepozno. Zavesa se dvigne in v dvorani: Naj živi 29. november. Kar se tiče zunanje urejenosti, mogoče brez pripomb. Začel sem z neverjetno mirnostjo, toda bil sem glasen, skoraj preglasen. Ognjevito, od srca so padale v dvorano besede. Vmes pa sem vendarle slišal prvo opazko. - Hmeljar! Spodnjesavinjčan! Jaz pa naprej in naprej. Vmes nekajkratno ploskanje. Med govorom to je bilo že poprej organizirano - so bili mogoče enominutni prizorčki. Prizorčki so moj govor še posebno oživili, naredili privlačnejšega Moj jaz pa-tele telastno- znova in znova vse bolj ognjevito: - Tovarišice, tovariši! Nikdar ne pozabimo revolucionarnih misli naših velikih »možov«: Marx, Engels, Lenin, Stalin, Tito, Rankovič, Kardelj... Če se prav spominjam, govoril sem, tudi o kmetijski politiki. Mogoče o vsem, ki je bilo vezano na košček vsakdanjega kruha. Sredi burnih ovacij slišim glas kmeta, partizana. ¡Ptef Zdaj govoriš tako, jutri boš pa spet kontrahiral! In drugi glas. - To je hmeljar, Spodnjesavinjčan! Še danes ne vem, zakaj me niso medvzkliki vznemirili. Čutil sem samo eno: govorim brez lističa v desnici, dvigam v pest zvito levico in kličem v dvorano. - Naj živi 29. november! - Živeeell je orilo prek dvorane. V prepričanju, da je proslava izredno dobro uspela, stopim na cesto, kjer me je pričakoval predsednik sodišča, tovariš Topolovec. Sekretar Zagožen mi je stisnil roko in me pohvalil z globokim glasom: Hudičevo si jih ogrel. Moral bi biti kurjači - Mogoče pa na starost tudi bom! sem bleknil tjavdan. Moj učitelj, predsednik sodišča, pa mi je šepnil v uho: Najraje bi te v rit brcnil. Kdo te je učil slovenščine? Mož in ne možovl Ti, hmeljar Spodnje savinjske! Ni mi delil naukov, na pogostitvi pa sem sedel kot slonokoščeni kip. Nenehno mi je kipelo v ušesih: Ne pozabimo velikih dejanj naših velikih možovl (Možl) In nazadnje: NAJ ŽIVI 29. NOVEMBER, PRAZNIK NAŠE REPUBLIKE! Žalosten spomin, ki me žge še danes ... Drago Kumer Obraz ne trzne ostane tak kot prej. In vendar je to odhod. Drugo mesto, drugi ljudje, drugo vse. Hodim po ulici, togo. Ustnice so se stisnile v črto, roke globoko v žepih stisnjene v pesti. Koraki enakomerno odmevajo. Hodim po svojih poteh, svojih. In vem, to niso le moje poti, ta ulica ni le moja, tu ni tistih, čisto mojih poti. Tega se zavem, se v izložbo ozrem, koti ustnic se mi povesijo, koti ustnic se mi povesijo. Gledam. Grozno. SAVI In grem. V SPOMIN V 74. letu starosti je umrl naš dolgoletni član zadruge IVAN VERDEL iz Kal št. 2 Na njegovi zadnji poti smo gapo-spremili 24. 11. 1985. Ostal nam bo v lepem spominu. TZO Šempeter Zahvala Ob boleči izgubi naše ljube in drage žene, mame, svakinje in tete Marije VIDMAR še iskreno zahvaljujemo sodelavcem in vodstvu TOZD Kmetijstvo Petrovče, dobrim znancem in prijateljem, ki ste jo pospremili na zadnji poti, darovali vence in cvetje ter nam izrazili sožalje. Iskrena hvala osebju Doma oskrbovancev in Zdravstvenega doma na Polzeli za vso nesebično skrb, nego ih zdravniško pomoč, ter govorniku ob zadnjem slovesu v Žalcu. Mož Martin, hčerka Milica in vsi, ki smo jo imeli radi. Zdrav duh v zdravem telesu! SRD Hmezad organizira rekreacijsko vadbo za delavce SOZD Hmezad v telovadnici DU Žalec (stara osnovna šola) vsak četrtek od 16,45 do 18,15 in petek od 19,45 do 21,15. Vabljenil TEBI Ti, ki si mi neusmiljeno umorila moja čustva, zaradi tebe sem postala igralka v svoji nori igri. Vedno se srečujem s tabo, čeprav se ti upiram z vso močjo, a zmeraj si močnejša od mene. Bežim pred tabo, morda samo v neskončnem krogu, vsaj vsakokrat spet zadenem vate. Nikoli mi nisi podarila toplega prisrčnega nasmeha, tvoje srce je ledeno, ob vsakem tvojem pogledu me spreleti srh. Zadušila si vse moje mladostne upe, želje in hrepenenja, nežne rožice v mojem srcu, ki sem jih tako skrbno negovala, si pomorila s svojo slano, v dušo si zanesla grenak pelin in kri dobiva priokus tvojega strupa. Strupa, s katerim si pomorila na stotine ljudi. In če sem jaz samo ena izmed stotih, zakaj se me nisi usmilila? Pustila bi me živeti, ne da bi me uničila Saj ni nič večnega, še pravljice se končavajo z odhodom sonca. Ti pa dan za dnem zabadaš svoj top nož in mi povzročaš bolečino. Topo bolečino s topim nožem. Zakaj si nisi izbrala nečesa bolj ostrega, da bi mi predrla kožo že ob prvem sunku? Pritekla bi kri in prava poslastica bi bila zate. In potem bi bilo vsega konec. Kaj je v mojem življenju takega, kar me sili, da ga ljubim in se ga oklepam? Preplet dvogovorov, udarjanje besed na uho, vedno pogajanje za nečim, kar si imenuje sreča, strašna želja, da bi nekumu nekaj pomenila. Kaj od tega, kar stoji pred mano kot zaznamovan cilj in smoter, je zares vredno pehanja in premagovanja težav, kaj je tisto poslednje pravo in edino? Kaj? Ve, da ne smem stopiti na tvojo pot A vseeno zavidam in opazujem sled tvojih korakov. Povzročila si globoke in neza-celene brazde na moji duši. Ne znam več živeti in krivdo za to boš vedno nosila ti. Toda tebe nič ne peče vest, ker vem, daje sploh nimaš, secer bi se zadušila v joku, stokrat bi se že kesala. Tako pa uničuješ še naprej, tvoje oči samo brezizrazno strmijo v nič. Sploh ne vem, če so to še oči. Morda samo dva kristala, ki postopoma izgubljata sijaj. Imaš jasen cilj: narediti iz mene smrtno in hladno lutko, ki ne daje človeške topline, ki je odmaknjena od resničnega sveta. Manjkalo je samo, da bi vdano zaprla oči in se pognala v tvoje skrbno pripravljene mreže, iz katerih ni izhoda Danes si to zopet poskusila, a doživela si popoln neuspeh. Spoznala sem se in izgubila si moč nad mano. Ne boš se me več dotikala z odbijajočim hladom tvoje roke, ne boš me mogla več prevarati, sedaj se ne bojim več. Čez nekaj ur bo vstalo svetlo sonce in ti boš dokončno izgubljena. Kot da je val plime, ki se je rodila tistega dne, ko sem te prvič srečala, šele zdaj dosegel obalni prod in se zali-zal vanj in zapustil komaj opazno, toda jedko sled - okus po soh. Kakor posušene solze. Kakor usedlina bridkosti kakor življenje. Občutim globoko veselje in radost zaradi odločenosti, ki raste v meni in ji ne vem pravega imena ne prostora v sebi. Čutim, da si zame za vedno izgubljena. ZBOGOM, NESREČA! Romana Zorko Člani PD Polzela In med njimi tudi člani našega kolektiva so se povzpeli na Obir na Koroškem. Železnokapelska koča je na višini 1640 m pod vrhom Obirja, ki je visok 2142 m. Čudovit je razgled z vrha po lepi Koroški in še mnogo dlje. Na razvalinah nekdanjega observatorija je stolpič z oznako vrha in prazna skrinja za žig in vpisno knjigo. Pri nas je opaziti, da ne napenjamo vseh sil istosmerno. Da ne dihamo vsi enotno za dosego ciljev. Kjesibodi se kdo spomni in dela po svoje, po svojih predstavah in ocenah, marsikdaj prav nasprotno, kot bi bilo potrebno. V decembru bo< praznovali: 60 let Celje - skladišče D-Per 70/1985 1119851165,12 COBI Ernest SMODE 50 let Anton KAMPOŠ Bajram MEHMETAJ Lucija HELBLING Dušan ANDELKOVIČ Franc MAJCEN Jože PAVLIČ Franc VERSTOVŠEK KZ Drava Radlje Kmetijstvo Žalec Kmetijstvo Žalec KZ Drava Radlje KZ Savinjska dolina Žalec Celjska mesna ind. Celje AGRINA Žalec DS Skupne službe SOZD Čestitamo! Faze nekega projekta Ideja, razmišljanje, navdušenje, realizacija, streznitev, iskanje krivcev, odlikovanja nezaslužnim, kaznovanje nedolžnih. Tov. direktor! Ne morem razumeti zakaj moja inovacija o rešitvi razmer v naši TOZD ni v redu. Gruden Gruden - malo vljuden. O Tomažu (29. XII.) vetra suho petje, suha pomlad, sušno poletje. Kakršna moka, takšen kruh. Na nizkega osla se vsakdo popne. Ko se spopadejo bogatejši, so reveži tisti, ki umirajo. Najbolj vljudni ljudje so praviloma najbolj hladni in najbolj brezobzirni. Nobena žival ne more biti tako podla kot neznačajni nadrejeni. Pokol ovac zaradi nizke cene Na posestvu Mayfield v srednjem Canterlenryju v Avstraliji so zaklali in zakopali okoli 2500 ovac. Tako so rejci protestirali zaradi nizke cene, ki so jim jo ponudili za izbrane živali. D. 31. X. Vikend Ob stari kmečki hiši vikend nov stoji; zelo lepo grajen je -tako se spodobi. Fin gospod iz mesta je vedel, kaj je prav, da skladno res z okoljem je vikend zasijal. Zidarji so vgradili vanj žlahten material, zdaj zviška zre v dolino, ko kakšen general. Ob njem je staro hišo postalo nekam sram, vsa kriva leze vase, prav nič ni rada tam. Na srečo hlev je prazen, v njem živine ni, le kaj gospod bi z gnojem, ki zoprno smrdi. Sem vsak konec tedna prihajajo ljudje, na zraku tu ležijo, se v soncu vesele. Sicer čez teden nemo se zrejo stavbe tri: iz oken - starih, novih)—v; le prazen nič bolšči. L. O. Glasilo Hmeljarja izdaja delavski svet SOZD Hmezad Žalec — Ureja uredniški odbor: predsednik Slavko Košenina; člani: Metka Vočko, Ivan Vodlan, Eva Orač, Martina Krajnc, dipL inž. kmet, Miljeva Kač, dipl inž. kmet — urednica strokovne priloge za hmeljarstvo. Vili Vybihal, kmet inž. - glavni in odgovorni urednik - Uredništvo je v SOZD Hmezad v Žalcu, Ulica Žalskega tabora 1 — Glasilo izhaja enkrat mesečno v 5.500 izvodih—Mesečna naročnina je 50 din - Tisk AERO Celje - TOZD Grafika Milan Dolinar, dipl. ing. agr. VREMENSKE RAZMERE, RAST IN RAZVOJ HMELJA V LETU 1985 V letu 1985 beležimo eno najhujših zim po letu 1929. Značilni zanjo sta dve mrzli obdobji v januarju in februarju. JANUARJA se je mrzlo vreme pričelo že s prvim dnem in sicer z minimalno temperaturo -9,3 "C. Mraz je trajal vse do 20. in sicer s povprečno temperaturo -10,2 °C. Najhladnejši je bil 7. januar in sicer s povprečno temperaturo - 19,5 °C in minimalno -27,9°C. Med 1. in 20. januarjem je bila le dvodnevna rahla otoplitev, ko je bila minimalna temperatura -7,0 in -9,5 °C, sicer pa vseskozi pod -10 °C. Temu ustrezne so bile dekadne temperature in sicer 1. dekada-12,3 °C, 2. dekada -9,5 °C. V 3. dekadi se je otoplilo na povprečno + 1,9 °C. V FEBRUARJU smo dobili novo hladno obdobje. 12. februarja je bila minimalna temperatura-10,2 °C in povprečna dnevna-14,4. Minimalne temperature pod - 10 'C so bile vse do 24. februarja. Minimalna temperatura - 26,2 ”C je bila 13. februarja, povprečje druge dekade pa kar - 11,0 °C. Povprečje za mesec februar je bilo - 3,7 °C. V obeh mesecih je bilo razmeroma malo padavin: januarja 77,9, februarja 42,7 mm, vse v obliki snega. Sneg je dolgo ležal, tako, da so bila tla v najhujšem mrazu pokrita in zato ni bilo škode na odoranem hmelju. MAREC je bil topel, vse dekade so imele povprečje nad 0 °C, ves mesec pa 4,3 °C. Najnižja minimalna temperatura - 2,6 °C je bila 29. marca, maksimalne pa so dosegle tudi 15 ”C. V marcu je padlo obilo padavin (137 mm) večinoma kot dež. Po 28. marcu nastopi obdobje lepega vremena. Ker sušeč ni opravičil svojega imena, - bilo je samo 12 lepih dni, - smo s pripravo hmeljišč zaostali. Tako se je začetek rezi poznih kultivarjev pomaknil za teden dni. APRIL se začne z lepim vremenom. Maksimalne temperature dosežejo že 20-23 ”C, tako da je bila prva dekada kar za 4,4 °C toplejša od dolgoletnega povprečja, v nasprotju z drugo in tretjo dekado, ki šta bih hladnejši za 2,2, oziroma 2,8 °C. Tudi padavin je bilo obilo, kar 42 mm več kot v 30-letnem povprečju, čeprav v samo 9 deževnih dneh z nad 1 mm dežja. Temu bi lahko rekli lepo razporejene padavine (4 dnevi nad 20 mm), kar je omogočilo pravočasno in kakovostno opravljeno rez hmelja. Vznik hmelja je bil kasen, 30. aprila so bili poganjki 1-3 cm dolgi- Mesec MAJ je bil v prvi dekadi podoben drugi in tretji v aprilu. Prva dekada je bila za 3,4 °C hladnejša od povprečja in je imela 49 mm več dežja. Po 10. maju pričnejo temperature naraščati in dosežejo 14. že 28 “C maksimum in povprečno dnevno temperaturo 21 °C, kar je za 6 °C topleje od povprečja druge dekade. Druga dekada je bila za 3,6 °C toplejša od 30-letnega povprečja. Tretja dekada je bila tudi za 2,9'C toplejša od povprečja. Ves mesec maj je bil za 1,2 ”C toplejši kot navadno. Zadnji dve dekadi sta imeli za 28 mm več dežja kot običajno. V celem maju pa je bilo 22 mm padavin več kot v 30-letnem povprečju. Količina padavin je bila v Savinjski dolini zelo različna. 17. maja je bilo v Žalcu 24 mm, istega dne v Petrovčah 34 mm, v Braslovčah pa le 2 mm. V tem času je ponekod padala tudi toča. V Žalcu je bilo zabeleženih v 20 dneh maja le 5 deževnih dni z nad 1 mm padavin. Temperature in padavine v času vegetacije 1985 Hmeljni poganjki so v začetku meseca slabo priraščali, tako, da do 10. maja napeljava na vodila ni bila možna. V tem času je bilo opravljeno predhodno čiščenje, kar je ob intenzivnem priraščanju v naslednjih dneh ublažilo redno napeljavo, ki pa ni bila lahka. Dnevni prirasti so bili pri večini kultivarjev zelo veliki za ta čas; 12 cm aurora, 18 cm buket, savinjski golding pa 14-15 cm na dan. Tako je bila 31. maj a presežena povprečna višina hmeljne rastline za 20-30 cm, nasproti letu 1984 pa za pol metra. Hmeljišča so se razlikovala v višini tudi na 2 m, odvisno od časa napeljave. Mesec JUNIJ je bil do 9. podoben dragi polovici maja, vroč za (+2 °C) in suh, 9. in 11. junija je padlo skupaj 68 mm dežja in ves mesec 189,7 mm ah 56 mm več kot je dolgoletno povprečje. Od 8. junija dalje beležimo 14 deževnih dni. Prva dekada je bila še nadpovprečno topla (+ 2 °C), draga pa hladnejša (- 3,8 °C), prav tako tretja (- 1,9 °C). Ves junij je bil za 1,4 'C hladnejši kot 30-letno povprečje. Mesec Dekade Povpr. temp. °C 1985 Temp. 30. let. povp. 1951-1980 Odklon + -od povpr. Količina pad. mm 1985 Pad. 30. let povpr. 1951-1980 Odklon + -od povpr. April 1. 13,1 8,68 + 4,42 13,6 30,0 -16,4 2. 7,5 9,72 -2,22 63,7 26,5 + 37,2 3. 8,2 11,00 -2,80 56,7 35,5 + 21,2 Povpr. mes. temp. °C - 9,60 9,78 -0,18 mm padavin 134,0 92,0 + 42,0 Maj 1. 10,2 13,63 -3,43 77,7 27,8 + 49,9 2. 18,6 14,96 + 3,64 24,4 31,1 -6,7 3. 18,3 15,37 + 2,93 21,6 43,0 -21,4 Povpr. mes. temp. °C — 15,80 14,63 + 1,17 mm padavin 123,7 101,9 + 21,8 Junij 1. 19,1 17,11 + 1,99 38,8 43,5 -4,7 2. 14,4 18,25 - 3,85 109,4 43,3 + 66,1 3. 17,4 19,34 gg| 1,94 41,5 46,5 -5,0 Povpr. mes. temp. °C - 16,93 18,32 -1,39 mm padavin 189,7 133,3 + 56,4 Julij 1. 18,6 19,48 ' -0,88 18,6 43,7 -25,1 2. 21,8 19,74 + 2,06 9,7 49,1 -39,4 3. 21,6 19,41 + 2,19 34,3 40,1 -5,8 Povpr. mes. temp. “C Pf 20,70 19,63 + 1,07 mm padavin 62,6 132,9 -70,3 Avgust 1. 18,9 19,88 -0,98 66,6 32,1 + 34,5 2. 21,5 18,89 + 2,61 14,4 43,2 -28,8 3. 19,5 18,55 + 0,95 20,4 47,8 -27,4 Povpr. mes. temp. °C - 19,95 18,67 + 1,28 mm padavin 101,4 123,1 - 21,7 April - avgust X‘C 16,60 16,19 + 0,41 Skupaj mm pad. 611,4 583,2 + 28,2 Dnevni prirasti, ki so bili konec maja zelo veliki, so po 1. juniju pričeli padati. Tako je savinjski golding, ki je konec maja priraščal kar 15,4 cm na dan (30.5.-3.6.), v začetku junija priraščal le 9,5 cm na dan (6.-10. 6.), prirast aurore se je zmanjšal od 16 cm na 8,2 cm, buket pa od 18 na 11,7 cm na dan. Nato se pričnejo prirasti večati, - čeprav je bilo vreme hladno z dovolj padavinami in dosežejo v dneh od 21.-26., junija savinjski golding 17, aurora 14, atlas 14, buket 12 cm na dan. Višina hmeljne rastline je bila podobna dolgoletnemu povprečju 4 do 6 m. JULIJ je v prvi dekadi še hladen (- 0,9 °C) z manj padavinami. Druga in tretja dekada se ponovno ogrejeta (+ 2,1 odnosno 2,2 °C). Ves junij je toplejši za 1,1 °C od 30 letnega povprečja. Vseh deževnih dni v mesecu je bilo samo 9 s skupno količino 62,6 mm, ali za 70 mm manj od dolgoletnega povprečja. Znaki pomanjkanja vlage vtleh so se kazati v rumenenju spodnjih listov, višina hmeljne rastline je bila za povprečni razrast v vrhu slabša, panoge niso dosegle prave dolžine, habitus rastlin smrekast (SG, AU, BU). Rast v višino je bila zaključena v drugi polovici julija: savinjski golding 17/7, aurora 20/7, atlas 23/7, bobek 16/7, buket 13/7, blisk 22/7. Polno cvetenje je nastopilo za savinjski golding 15/7, za auroro 16/7, za atlas 18/7, za buket 13/7, za blisk 20/7, za bobek 16/7, seveda pri normalno razvitih rastlinah; šibke so cvetele kasneje. Prehod iz cveta v storžek se je pričel 28. 7. pri savinjskem goldingu sočasno, pone- kod pa celo prej, pri aurori; ostali kultivarji ustrezno kasneje. Prvi AVGUSTOV dan beležimo 14 mm padavin, nato 4/8 5,5 mm in končno 7/8 44,5 mm, skupaj za 1. dekado 66 mm ah za 34 mm več od dolgoletnega povprečja Prva dekada je bila za 1 °C hladnejša od povprečja. Od 8. avgusta dalje beležimo le tri dni z dežjem (19. in 27., 18. samo 25 mm) s skupno 34,8 mm dežja. Ves mesec samo 101 mm kar je 21 mm manj kot običajno. Zaradi lepih sončnih dni je bila druga dekada toplejša za 2,6 in 3. dekada za 0,9 °C. Ves avgust je bil toplejši. Z obiranjem smo pričeli 19. avgusta s polno paro pa 21. Polna zrelost je nastopila hitro, že 25.8. sta bila polno zrela savinjski golding in aurora, atlas pa izjemno zgodaj že 29. 8. Popolnoma dorasli storžki so bili pri savinjskem goldingu 15/8, pri aurori 19/8, pri atlasu 27/8, pri buketu 18/8, pri blisku 27/8, pri bobku 22/8. VEGETACIJSKO OBDOBJE, od 1. aprila do 31' avgusta (153 dni) je bilo toplejše za 0,41 °C (od 30-letnega povprečja (16,60 ”C). Padavin pa je bilo več za 28 mm (30-letno 583 mm). Deževnih dni nad 1 mm je bilo 51, v letu 1984 jih je bilo tudi 51, v letu 1983 pa 42. Pregled stanja vremena v tem obndobju se vidi iz razpredelnice: Temperatura in padavine v času vegetacije 1985. Ob koncu obiranja je v 1. dekadi SEPTEMBRA v treh deževnih dneh padlo 41 mm dežja, Od 7. septembra pa vse do 31. oktobra (v 53 dneh je padlo vsega skupaj 16,6 mm dežja, samo 3 xnad 1 mm (10/9 1,4 mm, 26/9 10,4 mm, 31/10 2,3 mm). Za september 1985 so značilne visoke maksimalne dnevne temperature v dneh od 18-25/9 z nad 27 °C. Najvišja je bila 29. 9. in sicer 30,6 °C. Takšni dnevi so bili v hladnem juniju samo trije (septembra 7) in še to v prvi dekadi. September je bil hladnejši od junija samo za 0,4 °C. Povprečje mesečnih maksimalnih temperatur je bilo za september 24,1 °C za junij pa le 22,6 °C ob dejstvu, da so konec junija najdaljši dnevi, 23. septembra pa enakonočje. Nasploh je bilo leto 1985 polno ekstremov. Dolgotrajna huda zima v dveh obdobjih s pravšnjo količino snega in deževnim marcem. April dokaj ugoden za zemeljska dela a hladen, vključno s 1. dekado maja. Maj v povprečju suh in vroč, vključno s prvo dekado junija Julij, razen 1. dekade vroč in suh. V začetku avgusta je bilo najugodnejše obdobje leta z dosti dežja in dovolj toplote. Ugodno vreme pred in v času obiranja je sezono obiranja polepšalo, toda na škodo kakovosti pridelka Zadnji omembe vreden dež je padel v začetku septembra, nato pa vse do konca oktobra 53 dni praktično nič (v 8 rosnih dneh 16 mm). Zaradi tega je temeljna obdelava v velikem zaostanku. . Ob tako neugodnem razpletu vremena je pridelek povprečen. Zaradi suše konec maja in v začetku junija, je upadanje dnevnih prirastov šlo že v smer zaključka rasti, drobni storžki na lahkih tleh so posledica suše konec julija, zadnja suša pa je poslabšala še kemično kakovost Dr. Alojz Cetina generalni sekretar IHB PRISPEVEK K ANALIZI SVETOVNE HMELJNE BILANCE (Referat na zasedanju Ekonomske komisije IHB 6. 8. 1985 v Nitri) 1. UVOD Ena najvažnejših nalog Mednarodnega hmeljarskega biroja (IHB) je proučevanje trga s ciljem, da bi spoznali dejavnike, ki vplivajo na neravnotežje med ponudbo in povpraševanjem na svetovnem hmeljnem trgu. Svetovna bilanca hmelja je uravnotežena takrat, kadar je proizvodnja prilagojena potrebam, oziroma ponudba povpraševanju. V resničnosti je to zelo redko. To pa zaradi omejene možnosti skladiščenja povzroča močna nihanja cen, oziroma kriznih in konjunktumih obdobij. Temeljito poznavanje dejavnikov, ki vplivajo na bilanco hmelja, je pomembno in prispeva k boljši preglednosti o gibanju tendenc na svetovnem hmeljnem tržišču, kar lahko prispeva k pravilnim odločitvam hmeljarjev glede obsega proizvodnje. V mojem prispevku nikakor nimam namena obravnavati ali celo rešiti vseh problemov bilance hmelja, ampak bi rad na nekatere od njih le opozoril. V tem .smislu naj bo ta referat le skromen prispevek k boljšemu poznavanju zapletenih problemov hmeljnega tržišča. 2. DOSEDANJE RAZISKAVE V preteklosti je že več avtorjev poskušalo izdelati svetovne bilance hmelja. Prve je izdelala firma Joh. Barth & Sohn v svojih letnih poročilih »Hopfen« 1949/50 do 1972/73 v katerih primerja proizvodnjo v potrebo po hmelju v naslednjem letu. Pri tem pa računa potrebo za določeno obdobje s konstantnim odmerkom hmelja. Cetina (2) ocenjuje a) da je ta odmerek previsoko ocenjen in b) da za celo obdobje konstanten odmerek zanesljivo ne odgovarja stvarnosti. Firma HORST-COMPANY (3) računa za obdobje 1951-73 s konstantnim odmerkom alfa smol 9,6 g oziroma 160 g hmelja na hi piva. VAN MELIGHEM (4) je odmerek hmelja izračunal iz primerjave proizvodnje piva v tem in proizvodnje hmelja v preteklem letu. Tako izračunan odmerek kaže zaradi močnega nihanja proizvodnje hmelja (proizvodnja piva ne kaže velikih nihanj med posameznimi leti) močno letno nihanje odmerka, kar zanesljivo ne odgovarja stvarnosti. Letno nihanje ponudbe hmelja se pri sicer padajoči tendenci odmerka kompenzira z zalogami. S takšno domnevo je CETINA (2) s pomočjo linearne regresije časovne serije podatkov za proizvodnjo hmelja (ponudba) in proizvodnjo piva (povpraševanje) izračunal ulomljeno funkcijo za oceno odmerka hmelja. Kasneje je bila ta funkcija za oceno odmerka nekoliko korigirana (5) in leta 1981 izračunana kot kvadratna regresijska funkcija (6). Na podlagi tako izračunanega odmerka je bil napravljen poskus izdelave kumulativne svetovne bilance hmelja (CETINA, 6). Drugi avtorji kot STANDRING, BAILEY, BENSTED-SMITH (7) so izračunavali kumulativno bilanco hmelja iz statističnih podatkov o proizvodnji alfa smol in potrebi po le-teh, da bi na podlagi kumulativnih zalog ocenjevali položaj na svetovnem hmeljnem trgu. BAILEY (8) je za ta ñamen razvil poseben matematičen model. 3. MODEL SVETOVNE HMELJNE BILANCE Da bi lahko proučevali probleme svetovne bilance hmelja moramo dejavnike, ki naj vplivajo, odgovarjajoče razčleniti. Iz enačbe bilance hmelja: PONUDBA (PROIZVODNJA) = POVPRAŠEVANJE (POTREBE PO HMELJU) lahko izpeljemo naslednje funkcijske odvisnosti: PONUDBA = f (POVRŠINA, HEKTARSKI PRIDELKI, VSEBNOST ALFA SMOL) POVPRAŠEVANJE = f (proizvodnja piva, odmerek). V naslednjih poglavjih študije bomo analizirali posamezne dejavnike. 3.1 Površina hmeljišč O površini lahko proizvajalci sami odločajo v okviru obratoslovnih danosti in položaja na svetovnem trgu. Kljub temu pa ni vedno lahko sprejeti pravilno odločitev o obsegu proizvodnje glede na tržni položaj in pod pritiskom konkurenčnega boja med proizvajalci samimi. Boljše poznavanje svetovnega trga in določeno zaupanje med proizvajalci bi lahko prispevalo k ustreznejšim odločitvam hmeljarjev. To nam potrjujejo tudi izkušnje iz preteklosti. Kako bi bilo sicer mogoče, da je posebno in omejeno povečanje povpraševanja v prvih 80. letih povzročilo tako močno povečanje površin in to še v neugodnih gospodarskih razmerah, ko bi morali računati na zmanjšanje potrošnje piva. V takšnih primerih si moramo zastaviti vprašanje: Ali je povečano povpraševanje le po določenih sortah oziroma proveniencah ali gre za splošno pomanjkanje hmelja? In dalje ah ni pomanjkanje le posledica podpovprečnih hektarskih pridelkov oziroma manjše vsebnosti alfa smol, ah pa mogoče le premajhnih površin hmeljišč? 3.2 Hektarski pridelki Hektarski pridelki so le tohko odvisni od hmeljarjev v kolikor so posledica izbire (dolgoročni učinek) ali izbrane stopnje intenzivnosti (zaradi velikih vlaganj le omejena možnost izbire). V največji meri pa so hektarski pridelki odvisni od naravnih danosti in vremena v posameznih letih, na katere pa hmeljar lahko le minimalno vpliva in še to po navadi z velikimi dodatnimi vlaganji. Hektarski pridelki se torej obnašajo stohastično. V zadnjih 24 letih so se v svetovnem povprečju gibali med 1,1 do 1,49 ton na hektar z rahlo vzpenjajočim trendom, ki je trenutno na višini 1,4 tone na hektar. Z odstopanjem dejanskih pridelkov od linije trenda lahko ocenjujemo višino vsakoletnih hektarskih pridelkov. Odstopanje letnih hektarskih pridelkov od Unije trenda se v ekstremnih primerih giblje od - 17 do - 8 96, torej za skupaj 25 96. To pomeni, da je v ekstremnih primerih četrtina skupne proizvodnje odvisna od gibanja hektarskih pridelkov. To spoznanje je pomembno, da lahko sprejmemo odgovarjajočo odločitev glede povečanja ah zmanjšanja hmeljišč v odvisnosti od povpraševanja Nekohko manjša letina, ki je posledica podpovprečnih hektarskih pridelkov še ni povod za povečanje hmeljskih površin. Če opazujemo nihanje povprečnih hektarskih pridelkov okrog Unije trenda, lahko ugotovimo, da so se le-ti gibali v letih 1950-55 od +3,1 do +10,8 96 nad Unijo trenda, v letih 1956-68 pa od 0 do - 17,3 96 pod Unijo trenda. Po letu 1968 so ta nihanja manjša in se gibljejo izmenjaje 1 do 2 let nad, oziroma pod linijo trenda. Po vehki letini 1979 (- 5,8 96 nad Unijo trenda) imamo leta 1980 nekoliko slabšo letino (- 1,4 96), 1981 povprečno, 1982 zelo dobro (+ 6,43 96) in v zadnjih 2 letih 1983 in 1984 je bila te-ta spet pod Unijo trenda (-2,14 96). 3.3 Vsebnost alfa smol Poleg hektarskega pridelka igra vsebnost alfa smol v pridelku hmelja pomembno vlogo. Znaten del pridelanega hmelja se kupuje in uporablja glede na vsebnost alfa smol. Zaradi tega se je tudi uveljavilo računanje svetovne bilance hmelja po vsebini alfa smol. Po BEN-STED-SMITHU (9) se giblje vsebnost aUa smol v svetovnem povprečju od 5,56 do 6,67 96, kar je odvisno od vremena in sortnega sestava. Samo na drugo lahko do določene mere vpUvamo. Računanje bilance hmelja na podlagi aUa smol ima tudi nekaj slabosti. Vprašanje je ali so analizirani vzorci dovolj reprezentativni za oceno tehtanega povprečja v svetovnem merilu? Upadanje vsebnosti aha smol od obiranja do uporabe še ni dovolj proučeno. Odprto je še vprašanje ali res vse pivovarne hmeljijo na osnovi aUa vsebnosti ah še vedno po tradicionalnih recepturah? Trend vsebnosti aUa smo od leta 1969-84 kaže rahel porast od 0,03 96 letno, kar je verjetno posledica spremembe sortnega sestava oziroma novih selekcij hmelja. Ali se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje, je težko napovedovati. Da je še na tem področju veUko nejasnosti je pokazal tudi razgovor na sestanku neformalne delovne skupine strokovnjakov s področja žlahtnenja, predelave in pivovamištva, ki je bil 25. juUja t. J. v Žalcu. Do podobnih zaključkov prihaja tudi FORSTER (10) v svojem prispevku na lanskem zasedanju Ekonomske komisije v Munchnu. Kaj je aroma? AU jo lahko z objektivnimi kriteriji kemično opredelimo? Katere kemične1 snovi in v kakšnem razmerju določajo aromo hmelju? Odgovori na ta vprašanja bi bili zelo pomembni za žlahtnitelje in nič manj za kupce hmelja. Gibanja na svetovnem trgu kažejo, da se v zadnjem času zanimanje za aromatičen tip hmelja rahlo povečuje. 3.4 Svetovna proizvodnja piva Na strani povpraševanja enačbe svetovne bilance hmelja sta odločilna dva dejavnika: proizvodnja piva in odmerek hmelja na hektoliter piva. Po statističnih podatkih je svetovna proizvodnja piva v zadnjih 30 letih (1950-80) enako- merno naraščala, v povprečju 4,28 96 na leto (od 278 na 938 milijonov hi), medtem ko je v zadnjih 4 letih naraščala proizvodnj a piva le za 0,6 96 letno. V letu 1984 pa je v primerjavi z letom 1983 celo padla za 1 odstotek. To je gotovo posledica poslabšanja splošnega gospodarskega položaja na svetu, kar bi pa lahko predvidevali, če bi te tokove skrbneje spremljali. Zmanjšanje proizvodnje piva, ki ga nismo pričakovali je znatno prispevalo k sedanjemu kriznemu položaju na svetovnem hmeljnem trgu. Če bi se rast proizvodnje piva iz 70 let nadaljevala, bi danes dosegla že preko 1.100 milijonov hi, za kar bi pri povprečnem odmerku 119 g na hi potrebovali že čez 130.000 ton hmelja. Pri sedanji proizvodnji hmelja bi to pomenilo že precej izravnano svetovno bilanco hmelja. 3.5 Odmerek hmelja Odmerek hmelja kot drugi dejavnik na strani povpraševanja v enačbi svetovne bilance je zelo težko ugotoviti. Prenekateri avtorji so to že poskušali. Ker za to nimamo neposrednih podatkov so se le-ti posluževali posrednih metod ugotavljanja tako, da so odmerek hmelja izračunavali iz podatkov o svetovni proizvodnji piva in svetovni proizvodnji hmelja. V teh računih je predpostavljeno, da se letošnja proizvodnja hmelja porabi za proizvodnjo piva v naslednjem letu. Letno nihanje pridelkov pa se izravnava z zalogami. Iz teh podatkov se izračuna s pomočjo regresijske funkcije ocenjen odmerek hmelja s pivom (ČETINA 7). Tako izračunan odmerek je bil v zadnjih treh letih nekohko korigiran, ker ocenjujemo, da se zmanjšuje bolj počasi kot to kaže regresijska funkcija (namesto 116 ocenjujemo za leto 1984 119 g na hi). Ocena odmerka hmelja je torej še vedno šibka točka v izračunavanju svetovne bilance hmelja. 4. SVETOVNA BILANCA HMELJA IN CENE V tem poglavju bomo obravnavali trende ponudbe in povpraševanja po hmelju in v tej zvezi nihanje cen hmelja v preteklosti. Čeprav naša analiza nima znanstvenega značaja je zanimiva za oceno gibanja cen hmelja v prihodnosti. V ta namen smo primerjali pokritje potreb v posameznih letih (letošnja proizvodnja hmelja bo uporabljena v naslednjem letu), kakor tudi kumulativno pokritje potreb, površine in hektarske pridelke ter cene hmelja. Iz te analize (glej tudi prikaz 1) lahko napravimo naslednje sklepe. Zaradi nadpovprečnih hektarskih pridelkov v prvih 50. letih (1950-55) so padle cene hmelja v letu 1953 do najnižje točke. Zaradi močnega zmanjšanja površin v letih 1953-55 in poleg tega še slabe letine v letu 1956 je prišlo do povečanja cen z vrhom v letu 1957. Močno povečanje površin v letih 1956-59 je kljub podpovprečnim pridelkom in precejšnemu kumulativnemu deficitu vplivalo na zmanjšanje cen. To povečanje površin je bilo kljub povprečnim pridelkom 1959-60 dovoljeno za oblikovanje manjšega letnega presežka Kljub temu pa so se cene hmelja v letu 1960 rahlo povečale. Ta tendenca se je nadaljevala tudi v letih 1961-63 zaradi dveh slabih letin (1961-62) in stagniranja hmeljnih površin. V naslednjih letih se je površina hmeljišč nekohko povečala. To je tudi pri povprečnih hektarskih pridelkih povzročilo manjši letni presežek, kar je vplivalo na zmanjšanje cen hmelja. Najnižje cene so bile dosežene v letu 1967. V letih 1967-69 so se površine hmeljišč zmanjšale, kar je pri povprečnih hektarskih pridelkih povzročilo manjši letni deficit in povečanje cen, ki so dosegle najvišjo točko v letu 1971. To je vzpodbudilo hmeljarje, da so v naslednjih letih (vse do leta 1974) povečali površine, kar je z izmenjajoče s povprečnimi in nadpovprečnimi hektarskimi pridelki izravnalo svetovno bilanco hmelja, kasneje pa prišlo do znatnega kumulativnega presežka, kar je spet povzročilo padanje cen z najnižjo točko v letu 1977. Potem so cene hmelja zaradi podpovprečnih pridelkov, posebno pridelkov alfa smol (1978,1980), močno porasle. Poudariti pa je treba, da so bile po teh cenah prodane le male količine hmelja. Kljub temu pa so hmeljarji napačno reagirali s hitrim povečanjem površin, posebno v ZDA in pri tem spregledali, da je tudi potrošnja piva v zadnjih letih počasneje naraščala oziroma stagnirala (povprečna stopnja letne rasti 0,6 96). To je pripeljalo do velikih letnih in kumulativnih presežkov hmelja in kot logična posledica so cene hmelja rapidno padle. Zaradi velikih zalog, ki jih omogočajo novi postopki predelave, stagniranje proizvodnje piva in počasno prilagajanje površin (razen v ZDA) lahko računamo na nekohko daljšo depresijo na svetovnem hmeljnem trgu. 5. POVZETEK Prispevek je poskus, da bi spoznali najvažnejše dejavnike na strani ponudbe in povpraševanja po hmelju in ugotovili kakšen vpliv imajo posamezno in med seboj povezani na gibanje cen hmelja na svetovnem trgu. Ta spoznanja so zelo pomembna za prihodnje ukrepanje in sprejemanje pravilnih odločitev pridelovalcev glede obsega proizvodnje hmelja. 6. LITERATURA IN VIRI 1. BARTH J. & SOHN: Hopfen, Nürnberg 1949/50 bis 1983/84 2. ČETINA A.: Prispevek k proučevanju odmerka hmelja za pivo III. jugoslovanski simpozij za hmeljarstvo, Novi Sad, 1973 3. HORST-REPORT: Informationen, Fakten, Prognosen 1973, HORST COMPANY, COBURG 4; VAN MELIGHEM A: Hops - Beer -Worldproduction, Diskussionsbeitrag auf der Vorstandsitzung des IHB in Paris 1971 5. ČETINA A.: Prispevek k proučevanju svetovne bilance hmelja 4. jugoslovanski simpozij za hmeljarstvo, Žalec 1977 6. ČETINA A.: Problems related to the hop ratio for beer, Proceeding of the Economical and Technical Commissions the 29* Hop Congress, Novi Sad, 1981, P. 8-14 7. STANDRING - BAILEY - BENSTEND SMITH: Commission Hop statistics EEC, Brussels 8. BAILEY R. A.: Hopping rates and similar mysteries ..., Proceedings of the Economical and Technical Commissions the 29* Hop Congress, Novi Sad, 1981, P. 21-34 9. BENSTED-SMITH J.: Bericht der Kommission an den Rat über die Erzeugung und Vermarktung von Hopfen (Ernte 1984), EWG Brussels 10. FORSTER A.: Einige Kriterien, die der Weltbiermarkt beim Kauf von Hopfen und Hopfenprodukten berücksichtigt Beitrag auf der Wirtschaftskommission des IHB, München, 1984 Prikaz o gibanju cen hmelja, o svetovni bilanci hmelja, o površini hmeljišč in hektarskih pridelkih na strani 35. PRIKAZ 1