Kava krog in krog Janezu Velepcu b/ njegov pokiig danes verjetno marsik-do zavidal. Praži kavo v Embi. Že devetnajsto leto je Janez pomemben člen v verigi proiz-vodnje kave, ki nam vsem nudi toliko užitkov. Janez je tisti, ki ga nevede pohvalimo, ko po-mislimo, kako dobro je kava tokrat spražena. »Danes je deto še enkrat laž-je, saj je praženje popolnoma avtomatizirano,« pravi naš so-govornik. »Ko sem začenjal. pa je bilo vse delo ročno. Deia-la sva z Nežko Učičevo, kije že v pokoju, zdaj pa kavo spražim sam, pomaga mi le delavec, ki dosipava kavo. Najprej je treba nastaviti ustrezen program praženja, potem pa le sprem-Ijam, če teče vse v redu. Kavo pražimo pri 210 do 215 stopi-njah Celzija, nato jo popolno-ma ohladimo in pošljemo v zbiralne silose. Teh je šest, v vsakem je druga vrsta kave. Sledi mešanje kave, ko glede na recept dajemo določene količine pgsamezniti vrst kave, nato pa smo že pri pakimih strojih, embaliranju in poti k potrošnikom.« Tako preprosto je torej vse skupaj. Le da so nekdaj na ro-ke spražili samo po kakšnih šest Sestdesetkilskih vreč na teden, danes pa se pogovarja-jo o nekaj tonah na dan - smo pač postali narod Ijubiteljev kave. Janezu je seveda nikoli ne zmanjka. »Radjo imam, po-pijem pa je v naši jedilnici le toliko, kot je dobro za zdravje. Mislim, da je »koie« pri nas vendarle že prevelika ra-zvada ...•• Doma je v Beričevem, kjerza hobi obdeluje tudi nekaj zem-Ije (so že taki časi, da mora tudi hobi prispevati k družin-skemu proračunu), v delovni organizaciji pa vodi delavski svet. »Rad imam delo, saj mi pomeni neko zadovoljstvo, na eni notranje. na drugi pa sem zadovoljen tudi v kolektivu, v družbi. Ni nas prav veliko v Embi, zato se dobro razume-mo in v veliki večini tudi zelo zavzeto delamo. Vsem nam je jasno, da so težki časi in da bomo izplavali le z boljšim de-lom. Prav vsak lahko naredi še kakšen izdelek, še kakšen kilo-gram več. Izboljšamo lahko or-ganizacijo dela, bolj se lahko potrudimo pri strojih, pa bo šlo. V delavskem svetu pa sku-šamo vedno najti najboljšo pot, razpravo o odločitvah že-lim prenesti med Ijudi, vsako-mur razložiti posamezna vpra-šanja, da bi se potem lahko odločali - Tako pravi Janez Velepec, ki je v Embi preživljal tudi težke trenutke, ko je v praiami zara-di pomanjkanja kave zmanjka-lo dela. Takrat je poprijel pri stroju za izdelovanje Benka, kjer še zdaj rad dela, kadar ni njegovega "kofeta«. Malo je pri nas pražarjev kave, vendar upajmo, da jih lahko sodimo po Janezu Velepcu... STANE DROLJC