Gospodarske stvari. Gospodarska dela ineseca septembra. V biši in dvoru: Kroinpir pa repa se mora pobrati in v klet spraviti, mora se mlatiti^ žita se morajo marljivo premetati. Lan in konoplje se morajo treti. — Sadje sušiti iu črstvo sadje, ki je prav zdravo, izbrati in ua priličneni mestu hraniti. V hlevib. Živalim,iktere aiočno vlečejo, se mora bolj pokladati, ker ranogo trpijo pri setvi; ovcam, o kterib zelimo da bodo meseca februarja že rnlade vrgle se mora pripustiti oven. V vrtih in sadovnjakih. Pri pobiranju sadja se mora posebao paziti, da se ne kvarijo drevesa. Česea ia čibul se mora pobrati tako fajžola. Nove grede za jagode 8c naj napravijo in zasaja jagodje. V vinogradih in htueljnikih: Dobro je še ta mesec enkrat gorico okopati; veje (rozge) ki še je zeleno, se mora odrezati. V vinograde se postavijo čuvarji. — Hmelj se mora ves pobrati ia na priličnem mestu sušiti, večkrat premetati. Na polju in seaokosab. Žitna žetva se mora končati; zimska žita se morajo posejati, otava spraviti. Pri ribnikih. Morajo se priprave delati za jesensko ribljenje. Priulnjaku. Ta mesec se začnejo bučele že podrezovati in pauji se naj dobro pregledajo. Log in lov. Breziao sme in želod se mora nabirati. Stelja in listje se mora grabiti. Streljanje prepelic in jerebic. Velika divjačina se začne parati. Sadjereja. VI. O kopuliranju ali skladanju. Pri kopuliranju se mora ž.labtna vejca nagneno (rjošev) vrezati tako, da res ima podobe srnine noge ip z divjakora ki se tudi celo jednako vreže, skupaj skladati ia tako zavezati. Koristi kopuliranja pa so te-le: 1. Rabi ae celo lahko pri vseb vrstab dreves ia ae hitro napravi. 2. Se že lahko dela, če se divjak ni debelši kakor pe resaa cev. 3. Celo delo je tako prosto in labko, da se ga vsak taki nauči. 4. Iuiamo za kopaliranje naj več časa, ker se lahko kopulira od oktobra, ko naj bitreje sok v drevu aazaj stopi do početka maja, Naj boljši čas za kopuliranje je veadar od polovice tuarca do polovice aprila. 5. Raaa zaceli tako bitro ia dobro, da se nmogo krat že čez polleta niti več ne pozna, kder se je kopuliralo. 6. Kopulira se tudi labko vso zimo ia celo v sobi. 7. Kopulira se tudi labko na štrcelje, ki se navadno kakor nerabljivi odvržujejo, Kopulirati pa se mora staro drevo s starim ia mlado z ruladim ia požlahtnjeaje se aaj Iože prime, če ste obe vejici jednoletai. Navadno se kopulira žlahtaa vejica z divjakom jednake debelosti* Če pa je pri kopuliranju divjak debelši od žlahtae vjice, ne more ta celega divjakovega reza pokriti, tako ko puliranje se zato ne priporoča, ker potrebuje ninogo časa in truda. A. Kopuliranje, če je divjak ravno tako debel kakor žlahtna vejica. To kopuliranje je naj proštejse, ložejše, bitrejše ia gotovijše. Žlabtua vejica in divjak se ceio jedaako nagneno (poševao) vrežeta in se tako skapej zvežeta, da dojde les na les skorja na skorjo ia da rez rez tako dobro pokrije, da je gledati, kakor da bi bilo samo jedno deblo. Pri kopuliranju se rabi: 1. Prosti prav oster vrtni nož. 2. Žlabtue vejice, ki so že prej aagaeao vrezaae ia ki se naj nahajajo v posodi z vodo. 3 Debela povolna preja, ličai ali plataeai trak za ovezo, zadaji se tudi labko po jedai slraai namaže z drevesnim voakoni namaaani se za ovezo labko rabijo. 4. Drevesni vosek. B. Pripravljanje žlahtne vejice. Prereži žlahtao vejico z jedaiai blizo za palec dolgim nagnenim rezom. JRez se začne za in malo pod okom ia se potegae doli. Če je rez celo dober, kar celo ni težko delo, če se le malo vadiš, deni vejico taki v posodo z vodo, da se rez ne posušivRez je naj boljši če se vejica z jeduim potezajem odreže. Žlahtaa vejica se po tem mora na toliko odrezati, da ostanejo samo 2—3 oka na aji ia gornji rez se zaaiaže z drevesaim voskom. C. Pripravlj an j e di vj aka. Divjak se naj zajedea pedeaj od zemlje odreže, ali če se požlahtnuje vrh, se odreže vejica blizo debla z jedaim celo jednakim rezom, kakega smo napravili pri žlahtni vejici, reže se veadar od zdolej gori. Oba rezaja on natnreč aa žlahtni vejici in oa nadivjaku morata biti celo jedaaka, tako da pri kopuliranju dojde na tanko rez na rez, les aa les. Prej ko se skupej zložita, se mora žlahtna vejica skoz ustnici potegaoti, da se odstrani voda, ki se na rezu nahaja to se niora veadar prav varčao atoriti, da se rez z sliaami ne pomoči, kar bi znalo škoditi posebno če se tabak kadi.