Narodni Gospodar GLASILO GOSPODARSKE ZVEZE. i _____g,_S&a._»___ QH 111. LETNIK, k) u I________________i UREDIL DR. VILJEM SCHWEITZER. 1902. TISEK ZADRUŽNE TISKARNE V LJUBLJANI. ■ -v . 4/ 4 > 4 ' . . . . - ’ j . ' : ■ KAZALO. I. Kmetijstvo. 1. Poljedelstvo. Stran Jesensko gnojenje.................................... 2 Cena travnikov....................................... 2 Kako se prirejajo kmetijske poskušnje 18, 4(J, 66, 81, 97 Kratek pregled za določitev umetnih gnojil na travniku...................................... 19 Poskušnja z umetnimi gnojili 1. 1901 .... 19 Gnojnica............................................ 19 Vrednost komposta....................................35 Vzorno gnojišče......................................50 Pridelovanje krme na polji...........................51 Najboljše trave na njivi in travniku................129 O rastlinskem kolobarjenji..........................130 Šest izbornih trav na njivi in travniku .... 161 Pridelovanje kmetijskih trav........................177 Obdelovanje krompirja...............................179 Jeli treba travnikom dušičnatih gnojil? .... 193 Prvi začetek košnje sena............................194 Motvozna povresla...................................194 Novo 20°/ono duščnato gnojilo iz zraka? . . . 209 Naprava mešanih nasevov in menjalnih travnikov 225 Izkoriščanje krmskih rastin v naši dobi . . . 229 Mlačev..............................................241 Kako vplivajo razni činitelji na hmejlsko rastlino ? 242, 257 Mlatilni stroj......................................258 Kakšen kraj je pripraven za hmelj ? . . . . 273 Mlatilnica na vratilo...............................274 Vrednost zboljšanja zemljišč........................289 Mlatilnice z motorjem...............................289 Sestavljena mlatilnica..............................307 Pridelovanje čebule.................................322 Krompir po zimi.....................................354 2. Živinoreja. Sran Otrobja krma..................................... 3 Postopanje delavnih konj v zimskem času je ne- zmisel.....................................36 Par nagibov za vprego krav.......................52 Pitanje zimskih piščancev........................53 Korist računa pri določitvi živinske krme ... 68 Določitev žive teže pri goveji živini............70 Nekoliko o svinjereji............................82 Če krava noče biti za pleme......................98 Teleta obolela na popku......................131, 162 Za živinorejce...................................132 Določevanje žive teže goveje živine po profesorju dr. Frohweinu..............................145 Živinorejec — računar........................147, 163 Starost konj.....................................164 Bik, njegova reja in uporaba.....................195 Konjereja v Ogrih..................................196 Ovca ....................................... 244, 259 Napajanje telet ali sesanje — kaj je boljše ? . . 260 Koza...............................................277 Kako ravnati z mladim teletom?.....................279 Koraki v povzdigo perotninstva.....................280 Živinorejčeva domača lekarna.......................291 Nekaj o jaslih in gavtrih za konje.................308 Zapravljanje moči vsled napačne vprege . . . 308 Vzreja mlade živine.............................. 321 Posneto mleko in prašičjereja......................340 Število živine čez zimo............................370 Zakaj naj redimo čiste pasme.......................371 3. Čebelarstvo. Skrb za čebele meseca svečana..................54 Proč z dvojnimi stenami pri panjih.............294 4. Mlekarstvo in sirarstvo. Skrbimo za dober glas naših mlekarn z dobrim presnim maslom............................ Vpliv topline na pinjenje...................... Večkratna molža krav po otelitvi............... Pametna vporaba pinjenca....................... Mlekarski red.................................. Pravilna molža................................. Nekaj namigov za manjše mlekarne . . . .99, Popravek ...................................... Kateri način plačevanja mleka je najbolj pravičen? Grenko mleko .................................. Krave treba čisto pomlesti: Zakaj?............. Laktoskop, najboljša priprava za preskuševanje mleka..................................... Sredstva za ohranitev svežega mleka .... Ledenica ali stroj za led?..................... O pogojih dobičkonosnega mlekarstva 210, 324, Nov način molže po Hegelundu................... Ravnanje z mlekom po leti...................... Snaga pri molznih kravah....................... Mlečna moka.................................... Smetanske postaje........................ 246, Posnemalnik pri smetanskih postajah in v mlekarnah sploh................................... Koliko stane nas gospodarje 1 liter mleka . . 5. Vinogradništvo in vinarstvo. Kedaj dozorijo posamezne žlahtne vrste ? . . . Zboljšanje vina z dodavanjem alkohola ali vinskega špirita.................................. Zimsko ali suho cepljenje trt z uporabo gobe ali plutovih zamaškov......................... Počrnenje in čiščenje vina..................... Zimsko cepljenje na stalnem mestu rastočih trt Katera dela je izvršiti v vinogradu meseca marca in aprila ?............................... Sajenje cepljenih trt na stalno mesto v vinograd V varstvo domačega vina........................ Posnemanja vredno.............................. Filtriranje vina............................... Mandanje ali odstranjevanje nepotrebnih poganjkov ....................................... Kajenje vinogradov............................. Kako ravnati s trtami, katere so poškodovali mraz, burja in toča............................. Zeleno cepljenje trt........................... Vinarski shod v Ljubljani................181, Sedmi avstrijski vinarski shod v Krems-u . . . Naravno zboljšanje vinskega pridelka .... Presodek v letošnji vinski letini.............. Gnojenje vinogradov............................ ti. Uojzdarstvo. Visoko gozdarstvo.............................. Izkoriščanje lesa.............................. Stran Kako se obnavlja gozd s sadikami.....................86 Spomladno presajanje gozdnih sadik .... 136 Kalitev gozdnih semen...............................308 Obnovitev gozdov pri malih posestvih .... 338 Osnovni nauk moderne lesoreje.......................372 7. Sadjarstvo. Viržinski rožnik......................................84 Vzgajanje sadnih divjakov............................135 O vrednosti sadjarskih zadrug........................213 Sadne in vinske stiskalnice..........................262 Obiranje sadja.......................................294 Shranjevanje zimskega sadja..........................309 Apneni belež na sadnem drevji........................354 Delitev dela v ameriškem sadjarstvu .... 372 Najboljši čas rezati cepiče..........................372 8. Vrtnarstvo. Zgodnje kumare na gredici..........................56 Ravnanje z oleandrom..............................165 Vrtnice kalijo....................................165 Vrtnice okulujemo............................. . 165 Gomolje perzijskega korčka........................165 9. Književnost. Slovenska kuharica..............................297 Navod za poslovanje slovenskih raiffeisenskih posojilnic ....................................350 10. Splošno. Nekoliko vremenskih pravil...................... 5 Kako izženemo kokoši veselje do valitve ?. . . 6 Zakaj propadajo naša posestva?...............18, 33 Zakaj se pleče večkrat slabo prekadi .... 23 Natječaj........................................... 24 Vaba senice na sadni vrt po zimi................40 Razmere mej ceno žita in kruha..................40 Istrsko vino....................................41 Razpis natečaja.................................57 Kako spoznaš sveža jajca?.......................57 K m eto valeč- trgovec..........................65 Naznanilo.......................................93 Delavsko vprašanje na deželi...............101, 116 Odredba deželne vlade glede svinjske kuge . . 117 Preložen semenj.................................117 Davki in carina............................137, 150 Pametna uredba pri vojakih......................150 Razglas.........................................150 Katero drevje je pripravno za gnojišča ? . . . 165 Kako zamorimo plesnobo v kleti ?................165 Umetna valilnica................................182 Opeka in predpogoji njenega izdelovanja . 199, 215 Razni načini pripravljanja glavnate solate . . . 201 Stran 21 18 38 54 83 114 115 116 132 133 133 149 197 198 355 211 230 231 231 282 263 281 3 4 23 38 72 84 85 86 101 114 134 135 149 180 198 181 322 338 355 39 55 Stran Najboljša kokoš..................................201 Mlekarski odpadki kot pica za perotnino . . . 202 Hrana............................................231 Mravljinja jajca.................................234 Zakaj imajo kranjske ježiće tako nizko ceno . . 247 Kaj naj bo moj sin?......................... 247, 265 Vnanja oblika in lastnosti bakterij..............247 Važnost in pomen bakterij v naravi . . . 265, 295 Malenkosti.......................................266 Razstava grozdja na Krškem.......................283 Nakup plemenitih bikov...........................283 Oddaja bikov.....................................283 Življenski pogoji in skrivnostno delovanje bakterij 296 Vojaška doba.....................................297 Kmet-podjetnik...................................305 Kako imamo gospodariti v sedanjih razmerah . 309 Arzenal zoper bakterije.....................311, 325 Vzgoja natičev v vodi............................312 Kedaj je najpripravnejši čas za rezanje protja? . 312 Prošnja do sadjerejcev...........................313 Naše gospodinje in kmetijstvo....................313 Amaterji in fotografi po poklicu.................313 Gospodarjem, ki koljejo prašiče v prevdarek . . 325 Naše stavbe......................................342 Divji kostanj in želod...........................358 Zaslužek in plača................................359 Poljedelska zimska šola..................... 360, 373 Koristne baterije..................................374 Državna pomoč in samopomoč.........................375 Kako privabiš senice na svoj sadni vrt . . . 375 Topli kurnik.....................................375 Kri kot perutninska piča.........................376 Najpriprostejši način za iztiskavanje voska . . 376 Ribizelj, ki da lepo sadje.........................376 Bojevite ribe......................................376 Da osušimo mokre črevlje.........................377 Zastorovi držaji iz želoda.......................377 11. Zvezina naznanila. Stran...................... 29, 46, 61, 141, 157, 221 12. Narodno-gospodarskc drobtine. Snet v prešičnem zrnju, kako ga odpraviti . . 327 Solnčnica in nje vzgoja..........................328 Kopita razpokana kako celiti.....................328 Krivi naši prijatelji............................328 Raznovrstna vremenska pravila....................329 Kakšna voda je za živino najboljša pijača? . . 343 Kako se spozna starost jajec?......................344 Nova vada za ribolov...............................344 Kako se piščeta zavarujejo pred jastrebom . . 344 13. Vprašanja in odgovori. Stran 6, 24, 41, 57, 73, 88, 103, 117, 137, 151, 166 184, 202, 217, 235, 249, 283, 298, 314, 330, 345, 360, 377 Stran 14. Slovstvo. Apno v kmetijstvu.................................329 15. Listek. Izlet v Tulu......................................344 II. Trgovina in obrt. 1. Trgovina. Poštne pristojbine in nekoliko črtic o pošti 7, 25, 43, 58, 118, 153 O povzetji pri blagovnem prometu na železnici 9 Državni železniški svet.......................... 9 Trgovina s kavo..................................44 Ali bode cena sladkorju padla?...................75 Trgovske novice 89, 104, 133, 167, 203, 218, 236, 268, 360, 378 Koliko je trgovcev, industrijalcev in obrtnikov na Kranjskem ................................139 Potrebe trgovskega stanu.........................167 Enketa radi nedeljskega počitka v trgovini . . 184 Za trgovce, ki izvažajo govedo v Rumunijo . . 185 Jamstvo železnice za nezgode.....................185 Za lesne trgovce.................................236 Nov zakon glede ureditve nedeljskega počitka za trgovino..................................249 Nekaj o trgovskih potnikih .... 284, 299, 315 Kumunikacijsko ministerstvo......................316 Mejnarodni železn. vozni listki .................332 Razpis dobave usnja..............................332 Važno za trgovce s prašiči.......................346 Železniška zveza s Prago.........................347 Razglas .........................................361 2. Obrt. K vprašanju obrtnega kredita......................... 9 Obrtne novice 28, 44, 60, 89, 106, 153, 203, 218, 236, 332, 361, 378 Ali je obrtni kredit drag?...........................75 Kako podpira dunajski mestni zastop malo obrt 76 Pletenice..................................105, 119 Deželna zveza kranjskih obrtnih zadrug . . . 139 Popis obrtnih obratov...............................167 Nekoliko iz zgodovine svečarstva .... 185, 250 Občni zbor obrtne zadruge v Kranju .... 186 Urar-profesor.......................................187 Nov zakon glede ureditve nedeljskega počitka za obrt.........................................251 151etnica zadruge brivcev...........................25^ Nekaj iz zgodovine oljke in izdelovanja olivnega olja............................ 268, 285, 299 Avstrijski ključarski mojstri pri trgovskem ministru 316 Zveza kranjskih obrtnih zadrug......................316 Odbor shoda avstrijskih gostilničarjev .... 347 Lekarniške koncesije se ne dajo prodati . . . 347 Stran III. Zadruga. Raifleisnovcem za novo leto.........................10 O računskih sklepih in o dolžnostih posojilnic začetkom leta proti oblastvom.................10 O kmetijskih skladiščih.............. 28, 44, 60, 76 Začetek zadrug......................................89 Kmečke ali Raiffeisenove blagajnice.................91 f Aleš Bergant.....................................106 Stroški za žitno skladišče.........................106 Kako oddajamo semena v prevoz na državni železnici ?..................................108 Računski zaključek „Ljudske posojilnice* v Ljubljani za I. 1901.............................120 O znižani voznini pri prevozu žvepla na železnicah .......................................139 O znižani voznini na umetna gnojila .... 140 Zadruga za prašičjorejo............................140 Stanovsko kmetijske zadruge................154, 169 O kmetijskih konsumnih društvih na Ogerskem 155, 168 Novo knjigo........................................171 Stran Živinorejske zadruge......................171, 188 Smetanske postaje..............................187 Občni zbor „Gospodarske Zveze“ . . 203, 219 Velečastiti gospod svetnik!....................218 Prispevek hranilnic in posojilnic za Raiffeisenov spomenik.................................221 Lesna zadruga..................................237 Edina zavarovalnica (asekuranca) slovenskega ljudstva proti ognju.....................252 II. občni zbor Zadružne tiskarne v Ljubljani . 253 Zadruga na Hrvaškem............................269 Uredba zadrug za prodajo jajc . . 285, 300, 316 Plačevanje mleka po odstotkih . . 332, 347, 361 Važno za kmetijske zadruge.....................334 Skupna vporaba kmetijskili strojev . . . 349, 363 Mlatilne zadruge...............................364 Oskrbovanje mest z mlekom......................378 Kmetijski zadružni mlini in pekarne............379 Jeli mogoče zadrugo z neomenjeno zavezo izpre- meniti v tako z omejeno..................382 <