Miška pri Ajdovščini Novi mlečni bar (lokal z mlečnimi specialitetami, mleč-no restavracijo ali kakor je komu bolj po godu) na Ti-tovi cesti," med Ajdovščino in .Bavarskim dvorom, so Ljiib-ljanske mlekarne odprle tik pred koncem minnlega leta, po-sluje pa vsak dan od 8 do 20 ure, le ob sobotah zaključijo ie_ ob 15. uri. Tako smo kandno (starejši bi dejali: ponovno) dobili ne-ke vrste mleono restavracijo. Spomnimo se namreč, da je bi-lo v Ljubljani pred loti precej več mlečmih restavracij, ki pa so v neenakofpravnem boju z najrazličnejšimi »biffeji«, »bu-ffeti«, takimi in drugačnirni to-čilnicami alkoholnih pijač, pro-padli. No resinici na ljubo je' tudi tu, v Miški, mogoče do^ biti alkohol. Prodajajo nattireč mlečne napitke za alkoholBirL Bistveno in hvale vretoo pa se vfeiidar zdi, da je Miška res v prvi vrsti mJečna restavraci-ja, kjer lahko vsakdo dobi ko-zarec (2 decilitra) mralega ali toplega mleka za 3 dinarje, sadno, čokoladno aii limonino mleko za 6, 12 ali 7 dinarjev, čaj z mlekom ali smetano, škotsko kavo, kavo imsnovano »Mišlta« ali katerega dmgih toplih alt bladnih mllečnih na pitkov. V mlečiio restavracijo sodi-jo, razumljivo, tudi palačinke. Pripravljajo jih 18 vrst s slad-kimd ali pikantnimd nadevi, por-cije po 15 dinarjev. Brez zadre-ge pa lahko vsakdo, kot je za-gotovU poslovadja Zderiiko Po-bočnik, naroči poljubno veliko porcijo, več kot tri kose (kar se imenuje porcija) ali pa tu-di manj, za otroka denimo- Ko smo brskali po njihovem jedilniku, smo ugotovili, da lahko pridejo na račun tudi iz-birčnejši sladokusci, tisti, de-nimo, ki imajo radi polže bo-disd s pairmeaanom aii kajma-kootn — po 35 dinarjev. ocvrt sir z gnjatjo, jabolkt, tatarsko cttnako, v zavjtku ali kako dru-gače. Na voljo imajo akoli 17 vrst sirov. Morda pri tem ome-nimo še to, da so lastnost teh s^av natisnili na licne tafole in jih obesili na steno. Tako se lahko vsakdo, ki čaka na svOjo naročeno jed ali pijačo, pouči o tem, kakšna je gorgoa-žola, roquefort, belpaese, • 6a« membert, grojer in tako' nar prej.,. Obljubili so tudi nekaj novo-sti: spomladanski in potefcni jedilnik, ki je ta 6as sicer ša nikolikp »zavit v skrivnost«, pričakujemo pa lahko, da ,bo-do to b6lj tipično hladni na-pitki in jedila za toptejše dni, sladoledi, kreme, sadne kupe in podobno. Badi bi se, prlpoveduje po-slovodja, čimbolj pribtižali go-stom in njihovim ž&ljam. To-rej bodo skuhali, če bodo gost-je za to, tudi »navaden« raleč-ni riž s siuhknl slivami all kaj podobnega^ ".D. B.