nove knjige 75 Kronično bolni so biznis Že naslov knjižnega prvenca Boštjana Jakšeta, športnega pedagoga in kondicijskega trenerja, zveni izzivalno. Po več- letnem intenzivnem delovanju v svetu vrhunskega športa se avtor zadnja leta med drugim osredotoča na področje pre- hrane in z njo povezanim člo- vekovim zdravjem. Zato ni ne- navadno, da želi z najnovejšimi spoznanji s študija v tujini ter izkušnjami, ki jih je ob prenosu tega znanja v prakso pridobil s svojimi sodelavci v Sloveniji in na tujem, objektivno informi- rati širok krog različnih ciljnih skupin ljudi. Aktualna tematika javnega zdravja bi pravzaprav morala zanimati vsakega izmed nas, saj za verodostojno infor- miranega posameznika »pred- stavlja odgovorna skrb zase največ, kar lahko naredi(mo) za svoje zdravje, za svojo srečo, notranji mir in uspeh …« Ob prebiranju, še bolj pa ob temeljitem študiju vsega, kar je objavljeno v manjši knjigi, kakor jo označuje sam avtor, se začenjamo zavedati, kaj nam je storiti, ko se znajdemo pred osebno izbiro: ali dejansko dnevno živeti zdrav in aktiven življenjski slog ali pa (p)ostati še en od delčkov v kolesju kro- nično bolnih ljudi, ki obenem predstavljajo gonilo »najboga- tejše poslovne zgodbe sodob- ne družbe«? Iz prvotno obsežnega poglavja v zborniku z delavnim naslovom »Zdravje in šport: manjkajoči člen v uspešni interdisciplinarni preventivni zdravstveni obrav- 76 navi« je po zanimivem spletu okoliščin nastala monografija, katere tekst na 142 straneh do- sledno sledi znanstveni avten- tičnosti, obenem pa zagotavlja tematsko zgoščenost. Besedilo je razdeljeno na predgovor in deset zaključenih poglavij, ki jih glede na obravnavano temati- ko dopolnjuje več podpoglavij. Okvir preučevanja je dobro postavljen že v uvodnem po- glavju, kjer izvemo, da je »javno zdravje v službi industrije«; v nadaljevanju pa, da »izobra- ževanje o optimalni človekovi prehrani (tudi v Sloveniji) ni zaželeno«. Za bralce utegne biti zelo odzivno peto pogla- ve, ker avtor argumentira, da so »nizko ogljikohidratne diete (NH) in NH ketogenske diete zdravju škodljive«. Pri tem izha- ja iz strokovnega članka o nizko ogljikohidratnh dietah, ki ga je napisal že po oddaji rokopisa za v začetku tega zapisa omenjeni zbornik. Ugotovitve je podkre- pil s širokim naborom virov, v glavnem tujih raziskovalcev. Prav natančno in dosledno navajanje številnih referenč- nih virov je avtorjeva poznana slogovna značilnost. V knjigi je želel dejansko uporablje- ne vire čim bolj sistematično predstavit bralcem, zato jih je, zbrane v zaključnem poglavju »Literatura«, navedel ločeno po posameznih poglavjih. Kot zanimivost omenjam, da je topogledno najobsežnejša na- vedba iz tretjega poglavja s kar 154 viri; le malo zaostaja sedmo poglavje, v katerem je zares po- drobno argumentirano, da je »optimalno človekovo prehra- njevanje – rastlinska celovita hrana«. V enem od podpoglavij pa so nato predstavljeni »vo- dilni zdravniki in znanstveniki na področju optimalnega člo- vekovega prehranjevanja« (od dr. Neala Bernarda do dr. Joela Fuhrmana – navedeni po abe- cednem vrstnem redu). Rdečo nit monografije bo bra- lec odkril v sporočilu, da so pre- komerno težki, klinično debeli in bolni zato, ker se jim (po av- torjevem mnenju) iz vseh strani sistema in industrije podaja ne- resnične informacije o tem, »kaj je resnično zdravo prehranjeva- nje«, »kaj je vzrok za nastanek glavnine kroničnih nenalezljivih bolezni« in »kakšne možnosti imajo«, ko so soočeni z določe- no boleznijo. Prav zato ima po- seben pomen deveto poglavje z naslovom »Sprememba zako- nodaje in odstranitev ovir za zdrav, aktiven življenjski slog«. V njem avtor med drugim zapiše: »Osnovni pristop k spremembi življenja v praksi naj bo osredo- točen na izločanje nezdravih navad, kot so kajenje, uživanje nezdravih živil, uporabo ne- zdravih načinov priprave hra- ne, sedeč življenjski slog idr. Po drugi strani pa je treba ljudem omogočiti cenovno dostopne zdrave obroke, zlasti na de- lovnem mestu in povsod, kjer se sicer pojavljajo ponudniki prehrane – na vsakem koraku …« Za tem pa opozori: »/ …/ za novo kakovost življenja je treba sprejeti dogovor na različnih ravneh sistema, ki omogoča usklajeno izvajanje potrebne reforme med posameznimi strokovnjaki, kjer ni pomemb- no »kdo ima prav«, temveč »kako prepoznati uspešnost« na kulturni ravni …« Ko v podnaslovu zapiše »O zdravem prehranjevanju naj poučuje kineziolog«, avtor si- cer pripiše vrednost tej skupini strokovnjakov (diplomantom študijske smeri kineziologija ter športnim pedagogom in raz- ličnim trenerjem s strokovnimi znanji iz kineziologije), obenem pa poudari odgovornost pred- vsem Fakultete za šport, da to vlogo upraviči in skupaj z vi- soko izobraženim strokovnim kadrom na področju prehrane »prevzame« v družbi vrednost, ki jo praksa »kliče«. O večplastnosti odgovornosti pa pravi takole: »/ …/ Knjiga ni le moj osebni pogled, ampak klic, da strokovna javnost, ki ni obremenjena osebno, ide- ološko ali politično, ovrednoti neizpodbitna spoznanja vero- dostojne znanosti.« Tako kot je avtor Boštjan Jakše že zelo zgodaj med študijem na Fakulteti za šport dobil pri- ložnost aktivno sodelovati kot demonstrator pri pedagoškem procesu in kasneje kot pomoč- nik ter kondicijski trener v vr- hunskih športnih ekipah, je pri nastajanju knjižnega prvenca povabil k sodelovanju mlade, na svojih študijskih in poklicnih področjih še neuveljavljene so- delavce: ilustracije je domisel- no izdelal Vid Alič ob idejnem soustvarjanju Gašperja Pinterja, z oblikovanjem besedila ter prelomom strani pa sta se so- očila Anamarija Ačko in Grega Hrovat. Založnik – SITIS d.o.o. iz Maribora je za prvo izdajo pri- pravil 1.000 izvodov. Prepričan sem, da bo knjiga, ki ne sodi v kategorijo tistih, ki »po obsegu in izgledu pred- vsem poudarjajo vrednost knji- žne police«, v zelo kratkem času našla pot med bralce, ki jim je mar – najprej zase in za lastno zdravje, med posameznike, ki imajo iskreno željo, in pred- vsem med tiste, ki nosijo od- govornost izpolniti primarni cilj javnega zdravja – skrb za javno dobro, torej skrb za zdravje lju- di, odsotnost bolezni in boljšo kakovost življenja. »Vaše zdravje in počutje vplivata na zdravje, srečo, mir in uspeh ljudi, ki vas imajo radi in ki jih vi ljubite …«(Ivan Soče) Stanislav Pinter